ELEKTROLITI U KRVI > Sve što treba da znate


Ishrana Voda Zdravlje

Šta su elektroliti u krvi

Elektroliti su minerali prisutni u krvi i telesnim tečnostima koji nose električni naboj. Oni su ključni za mnoge funkcije tela, uključujući regulaciju nervnih i mišićnih funkcija, hidrataciju, pH ravnotežu krvi i obnavljanje oštećenih tkiva. Glavni elektroliti u krvi uključuju natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, hlorid, bikarbonat i fosfat.

covek drzi casu vode bogatu elektrolitima

Koje su normalne vrednosti elektrolita i od čega one zavise

Normalne vrednosti elektrolita variraju zavisno od tipa elektrolita:

 • Natrijum: 135-145 mEq/L

 • Kalijum: 3.5-5.0 mEq/L

 • Kalcijum: 8.5-10.2 mg/dL

 • Magnezijum: 1.7-2.2 mg/dL

 • Hlorid: 98-106 mEq/L

 • Bikarbonat: 22-28 mEq/L

 • Fosfat: 2.5-4.5 mg/dL

Vrednosti elektrolita zavise od unosa kroz ishranu, apsorpcije iz creva, eliminacije putem bubrega, znojenja i drugih telesnih funkcija. Takođe, faktori kao što su bolesti, lekovi i hidratacija mogu uticati na nivoe elektrolita.pexel

Šta kada postoji disbalans elektrolita

Disbalans elektrolita može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme jer elektroliti igraju ključnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama. Simptomi disbalansa mogu uključivati:

Uzrok disbalansa elektrolita

Uzrok disbalansa elektrolita se može javiti iz više razloga, uključujući:

 • Dehidracija: Gubitak tečnosti usled povraćanja, dijareje, prekomernog znojenja ili nedovoljnog unosa tečnosti može smanjiti nivo elektrolita.

 • Bubrežne bolesti: Bubreg reguliše nivo elektrolita u telu. Bolesti bubrega mogu izazvati zadržavanje ili gubitak elektrolita.

 • Hormonski disbalans: Hormoni kao što su aldosteron i parathormon utiču na regulaciju natrijuma, kalijuma i kalcijuma. Disbalans ovih hormona može uticati na nivoe elektrolita.

 • Lekovi: Diuretici, laksativi i neki antibiotici mogu uticati na nivoe elektrolita.

 • Slabost: Elektroliti poput natrijuma i kalijuma su esencijalni za mišićnu funkciju. Nizak nivo ovih elektrolita može izazvati opštu slabost i umor.

 • Grčevi: Nizak nivo kalijuma ili magnezijuma može uzrokovati bolne mišićne grčeve.

 • Umor: Nedostatak elektrolita može dovesti do smanjenja energije i osećaja stalnog umora.

 • Nepravilnosti u srčanom ritmu: Kalijum, kalcijum i magnezijum su važni za normalan rad srca. Disbalans ovih elektrolita može izazvati aritmije, koje mogu biti opasne po život.

 • Konfuzija i razdražljivost: Nizak nivo natrijuma (hiponatremija) može uticati na mentalne funkcije, izazivajući konfuziju, razdražljivost i, u teškim slučajevima, napade ili komu.

 • Gubitak svesti: Ozbiljan disbalans može dovesti do nesvestice i šoka.

Lečenje disbalansa elektrolita

 • Promene u ishrani: Konzumiranje hrane bogate elektrolitima, poput banane (kalijum), mlečnih proizvoda (kalcijum) i zelenog lisnatog povrća (magnezijum).

 • Dodatke ishrani: Oralni suplementi elektrolita mogu pomoći u regulaciji njihovih nivoa.

 • Medicinska intervencija: U ozbiljnim slučajevima, lečenje može uključivati intravenozne tečnosti koje sadrže elektrolite. Takođe, lekari mogu propisati lekove za regulaciju nivoa elektrolita i tretman osnovnog uzroka disbalansa.

Brza reakcija i adekvatan tretman su ključni za prevenciju ozbiljnih komplikacija koje mogu nastati usled disbalansa elektrolita.

Šta kada je procenat elektrolita niži od normalnog

Kada su nivoi elektrolita niži od normalnog, može doći do stanja poznatih kao hiponatremija (nizak natrijum), hipokalemija (nizak kalijum), hipokalcemija (nizak kalcijum), itd. Ova stanja mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje ako se ne tretiraju adekvatno.

Uzroci niskog nivoa elektrolita

 1. Dehidracija: Nedostatak tečnosti u organizmu može dovesti do smanjenja koncentracije elektrolita. Ovo je često rezultat nedovoljnog unosa vode, intenzivne fizičke aktivnosti ili boravka u toplim klimatskim uslovima bez adekvatne hidratacije.

 2. Prekomerno znojenje: Tokom intenzivnog vežbanja ili fizičkog rada, telo može izgubiti velike količine natrijuma i kalijuma kroz znoj, što može dovesti do disbalansa elektrolita.

 3. Bolesti bubrega: Bubreg igra ključnu ulogu u regulaciji nivoa elektrolita. Bubrežne bolesti mogu uticati na sposobnost bubrega da pravilno filtrira i balansira elektrolite.

 4. Gastrointestinalni problemi: Povraćanje, dijareja i drugi gastrointestinalni problemi mogu uzrokovati značajan gubitak tečnosti i elektrolita, što dovodi do njihovog pada ispod normalnog nivoa.

Simptomi niskog nivoa elektrolita

Simptomi disbalansa elektrolita variraju u zavisnosti od specifičnog elektrolita koji je u pitanju i stepena njegovog deficita. Neki od opštih simptoma uključuju:

 • Umor i slabost: Nedostatak elektrolita može uticati na funkciju mišića i nervnog sistema, što dovodi do osećaja umora i slabosti.

 • Grčevi u mišićima: Nizak nivo kalijuma i kalcijuma može izazvati bolne mišićne grčeve.

 • Nesvestica i vrtoglavica: Pad krvnog pritiska usled niskog nivoa natrijuma može izazvati vrtoglavicu i nesvesticu.

 • Nepravilnosti u radu srca: Elektroliti su ključni za pravilno funkcionisanje srca, te njihov manjak može dovesti do aritmija ili drugih problema sa srcem.

Tretman

Tretman niskog nivoa elektrolita uključuje nadoknadu tečnosti i elektrolita kroz oralne ili intravenozne rastvore, kao i korekciju osnovnog uzroka disbalansa. Evo nekoliko pristupa:

 1. Oralna nadoknada: U blažim slučajevima, nadoknada tečnosti i elektrolita može se postići konzumiranjem sportskih napitaka ili rastvora koji sadrže elektrolite.

 2. Intravenozna terapija: U težim slučajevima, kada je nivo elektrolita značajno smanjen ili kada pacijent ne može unositi tečnost oralno, koristi se intravenozna terapija.

 3. Lečenje osnovnog uzroka: Neophodno je identifikovati i tretirati osnovni uzrok disbalansa. Na primer, ako je problem izazvan bubrežnim bolestima, tretman će se fokusirati na poboljšanje funkcije bubrega.

Prevencija

Da biste izbegli probleme sa niskim nivoom elektrolita, važno je:

 • Hidratacija: Održavajte adekvatan unos vode, posebno tokom fizičke aktivnosti i u toplim klimatskim uslovima.

 • Balansirana ishrana: Konzumirajte hranu bogatu elektrolitima, kao što su banane (kalijum), mlečni proizvodi (kalcijum), i so (natrijum).

 • Praćenje zdravstvenog stanja: Redovno proveravajte svoje zdravstveno stanje, posebno ako imate faktore rizika kao što su bubrežne bolesti ili gastrointestinalni problemi.

Voda sa elektrolitima ili drugi napici sa elektrolitima

Voda sa elektrolitima je popularna opcija za održavanje hidratacije i balansa elektrolita. Pored komercijalno dostupnih napitaka kao što je Aqua Viva,, postoje i prirodni izvori elektrolita:

 • Kokosova voda: Bogata natrijumom, kalijumom i magnezijumom, kokosova voda je prirodan i osvežavajući napitak koji pomaže u održavanju balansa elektrolita.

 • Biljni čajevi: Neki biljni čajevi, kao što su oni od maslačka ili koprive, mogu pomoći u nadoknadi elektrolita. Ovi čajevi ne samo da hidrira organizam, već i pružaju korisne minerale.

 • Sokovi od voća i povrća: Sokovi od narandže, paradajza ili celera takođe sadrže elektrolite. Ovi sokovi su prirodni izvori kalijuma i natrijuma, koji su ključni za pravilno funkcionisanje organizma.

 • Mineralna voda: Prirodna mineralna voda može biti dobar izvor elektrolita kao što su natrijum, kalcijum i magnezijum. Proverite etiketu da biste videli koje minerale sadrži.

 • Mleko: Obično kravlje mleko sadrži kalijum, kalcijum i natrijum, čineći ga dobrim izborom za obnavljanje elektrolita nakon fizičke aktivnosti.

 • Domaći napici sa elektrolitima: Možete napraviti vlastite napitke sa elektrolitima kod kuće. Na primer, mešanje vode sa prstohvatom morske soli i sokom od limuna može pružiti prirodan izvor elektrolita.

Priprema napitaka sa elektrolitima kod kuće

Možete napraviti napitke sa elektrolitima kod kuće koristeći jednostavne sastojke. Evo jednog recepta:

 • 1/4 kašičice soli

 • 1/4 kašičice sode bikarbone

 • 1/2 šolje soka od pomorandže

 • 2 kašike meda ili javorovog sirupa

 • 4 šolje vode

Sve sastojke dobro promešajte i pijte tokom dana da biste održali nivo elektrolita.


Preporučeni proizvodi

Umagel 500ml Shenemil

Umagel je ekološki dodatak na bazi gline...

Sos ARRABBIATA 190g

Sos Arabijata je idealna mešavina začina...

Tamari 187ml Muso

Tamari - soja sos je nastao prirodnom fe...

Sok brusnica 0,5 Artfood

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, l...

Ulje čičkovo GALA 50ml

Koristi se za negu svih tipova kose. Čič...


Pogledaje još

Magnezijum hlorid sprej 100ml

Rafinisana gorka morska so za pravljenje...

Sapun od kozjeg mleka-Q10

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Ulje bademovo 100ml

Zbog svojih izuzetnih svojstava, bademov...

Ulje koštice grožđa 20ml

Semenke grozđa sadrže antioksidanse, koj...

Agar agar 30g SPM Stamenković

Agarko je svetlo beli zgusnjivac. Neutra...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Smilje u prirodnoj medicini

Smilje je mirisna, egzotična, mediteranska biljka opevana u narodnim pesmama našeg naroda. Po...

Detaljnije

Laneno seme kao lek

Laneno seme je veoma korisno, zdravo i lekovito. Kada se laneno seme potopi u vodu, ono postaje sluz...

Detaljnije

Mitiseri - trikovi za uklanjanje

Kada zbog prekomernog lučenja lojnih zlezda dođe do začepljenja pora, nasataje oksidacija sebuma, ul...

Detaljnije

Kefir - za šta je dobar i po čemu interesantan

Da, to je ono što liči na jogurt ili kiselo mleko, ali nije niti jogurt niti kiselo mleko i č...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS