Šta su plodni dani i kako se računaju?


Saveti

Menstrualni ciklus može se podeliti u dva dela: onaj deo koji prethodi ovulaciji i deo ciklusa nakon ovulacije. Plodni dani obuhvataju period ovulacije, ali i nekoliko dana pre i posle tokom kojih je najveća šansa da dođe do začeća. 

Šta je ovulacija


Ovulacija predstavlja period tokom mentrualnog ciklusa tokom koga se jajna ćelija “oslobađa” iz jajnika i odlazi u jajovod. Takva ćelija spremna je za oplodnju. Ukoliko dođe do začeća, oplođena jajna ćelija kreće se ka materici, a u slučaju da ne dođe do oplodnje, odnosno do začeća, regularni ciklus se nastavlja redovnim tokom i završava se krvarenjem, odnosno izbacivanjem jajne ćelije iz tela. 


Kada su plodni dani


Iako sama ovulacija traje između 12 i 24 časova, u plodne dane spada i nekoliko (zapravo između 3 i 6) dana pre ovulacije i do 2 dana nakon ovulacije. Razlog tome je što nakon polnih odnosa, spermatozoidi mogu da “prežive” i do 6 dana tako da samo začeće može da se desi i nekoliko dana nakon odnosa. 

Ukoliko želite da zatrudnite ili pak da sprečite neplaniranu trudnoću (iako su kontraceptivna sredstva uvek najsigurniji vid zaštite), morate znati da izračunate kada su vam plodni dani. Međutim, predviđanje perioda ovulacije, a samim tim i plodnih dana nije uvek tako jednostavno, pogotovo u slučaju neredovnih menstrualnih ciklusa. 


Kako prepoznati ovulaciju


Tokom ovulacije može se desiti da osetite blage bolove ili grčeve u donjem delu stomaka (ti bolovi pojavljuju se upravo na onoj strani gde ćete ovulirati). 

Takođe, ovulaciju nekada može da prati i minimalno krvarenje. 

Još jedan od simptoma je i pojačan libido usled rasta testosterona kod žena. U slučaju da ste pod stresom, depresivni ili pod uticajem određenih lekova, ovaj simptom može da utiče da povećanje libida izostane. 

Kod nekih žena, pred samu ovulaciju, usled uticaja hormona koji “pripremaju” telo za trudnoću, pojavljuje se i osećaj napetosti u dojkama. 

Još jedan od znakova ovulacije je i temperatura povišena za za pola °C. Tokom prvog dela ciklusa, odnosno dela ciklusa koji prethodi ovulaciji, dominira hormon estrogen koji održava temperaturu nižom, a u drugom delu ciklusa kojim dominira progesteron pojavljuje se nešto viša temperatura (za pola stepena) tako da je i to jedan od znaka ovulacije. 

Tokom ovulacije menja se i izgled vrata materice. Dok je u samom početku ciklusa vrat materice tvrd i zatvoren, kako se period ovulacije približava, vrat postaje mekši i otvoreniji kako bi se olakšao prolaz spermatozoida ka jajnoj ćeliji. 

Još jedan znak koji se često javlja jeste pojava sekreta. Dok je u početnim danima ciklusa sekret vrlo oskudan, u periodu ovulacije sekret postaje obilan i rastegljiv, da bi se nakon ovulacije ponovo smanjila količina sekreta. 


Računanje plodnih dana


Struka tvrdi da se sama ovulacija odvija 14 dana pre kraja ciklusa (pri tome se krajem ciklusa smatra dan pred pojavu krvarenja). Međutim, navedeni broj može da varira u zavisnosti od toga koliko dugo kod određene žene traje dugi deo ciklusa. 

Računica od 14 dana odnosi se na one kojima sam ciklus traje regularnih 28 dana. Ukoliko ciklus traje 28 dana, ovulacija će se odviti između 13. i 15. dana ciklusa, ali, obzirom da kod većina žena pravilo od 28 dana ne važi ili jednostavno uvek postoji mogućnost da se zbog nepredviđenih okolnosti odloži ciklus,  postoje i druge metode kojima može da se izračunaju plodni dani. Sve ove metode veoma su važne parovima koji imaju problema sa začećem i onima koji se bore sa problemom neplodnosti. Evo i koje su: 

Vodite kalendar


Samu ovulaciju možemo da predvidimo već kada počne ciklus, a kod većine žena se ista odvija u periodu od 11. do 21. dana ciklusa (računajući kao prvi, prvi dan početka krvarenja), a ono što je takođe značajna činjenica jeste da je kod žena u tom periodu kod žena zabeležen pojačan libido. 

Ukoliko redovno beležite i pratite vaš menstrualni kalendar, biće vam potrebno nekoliko meseci da budete sigurni kako izgleda vaš regularni ciklus, a samim tim moći ćete bolje i da predvidite plodne dane i ovulaciju. U slučaju da shvatite da nemate “pravilan” ciklus, postoje i druge metode koje vam mogu pomoći da izračunate plodne dane. 


Kako izračunati plodne dane ako menstruacija nije redovna


Ukoliko ste od onih žena kojima menstruacija nije redovna, onda vam preporučujemo da ponovo pročitate odeljak kako prepoznati ovulaciju i da vrlo pažljivo pratite i beležite u vašem kalendaru simptome koje imate. 


Merenje temperature za određivanje plodnih dana kod žena


Merenje telesne temperature možda je jedna od nejefektnijih metoda za određivanje plodnih dana i perioda ovulacije. Ukoliko se odlučite za ovaj metod, potrebno je da temperaturu merite svakoga jutra odmah nakon što se probudite (pri tome je bitno da ste spavali minimum četiri sata u toku noći, a zapravo je preporučeni minimum šest sati spavanja). 

Kada smo pisali o simptomima ovulacije, pomenuli smo da se temperatura menja i razlikuje u prvoj i drugoj fazi ciklusa. U trenutku kada se ovulacija desi, temperatura bi odjednom morala da skoči za pola stepena, tako da je to jedan od najsigurnijih znakova za praćenje ovulacije. Za maksimalnu preciznost prilikom određivanja perioda ovulacije, potrebno je da temperaturu pratite minimum par meseci. 

Kada su u pitanju druge metode, sve se svodi na prepoznavanje simptoma ovulacije (čija pojava varira od osobe do osobe), a među njima su: pojačan libido, pojačana sekrecija, pojava osećaja osetljivosti grudi, promene na vratu materice, minimalno krvarenje i osetljivost, odnosno bolovi i/ili grčevi u donjem delu stomaka. 

Da biste što preciznije mogli da prepoznate vaše plodne dane i period ovulacije, potrebno je da tokom bar nekoliko meseci pratite i prepoznajete vaše simptome i da se konsultujete sa vašim ginekologom koji će vam pomoći da dođete do zajedničkog rešenja. 


Računanje plodnih dana uz testove za ovulaciju


Ukoliko vam prethodno navedene metode deluju previše komplikovano, možda bi vas obradovala činjenica da se danas mogu nabaviti i testovi koji mogu da predvide ovulaciju. Ovi testovi bazirani su na merenju LH hormona koji je jedan od glavnih predskazatelja ovulacije. Ovi testovi mogu predvideti ovulaciju jedan do dva dana ranije.

Nadamo se da smo vam pomogli da se izborite sa temom plodni dani kod žena i za kraj, želimo da vam damo još jedan savet: bez obzira za koju metodu se odlučite, ukoliko planirate trudnoću ili želite da sprečite da dođe do neželjene trudnoće, preporučujemo vam da se uvek konsultujete sa vašim izabranim ginekologom koji će najbolje umeti da vam pomogne da pronađete metodu koja je u vašem najboljem interesu. 



Preporučeni proizvodi

Shvedish biter 0.25l

Švedska gorčica je mešavina odabranih bi...

Sok pravi koktel 0.5l

Prirodni mutni voćni-povrtni sok od jabu...

Suncokret puter 250ml Hajdukov

Pored toga što se koristi kao namaz, od ...

Čaj protiv kandide 100g SRCULE

Mešavina biljnog čaja kod problema sa ka...

Amarant

Amarant, ili štir, bogat je proteinima b...


Pogledaje još

Dezodorans mint 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izradjen od be...

Sok pravi jabuka 1l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...

Srebrna voda 500ml koloid

Proizvod sadrži koloidne čestice srebra....

Pirinač jasmin BIO 200g

Organski proizvod. Jasmin pirinač je pos...

Sweet dijabet namaz 250g Hajdu

Sweet diabet se može koristiti kao fil z...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Beli luk na prazan želudac

Beli luk je veoma koristan za zdravlje. Koristi se u lečenju, a studije pokazuju da najveću moć ima ...

Detaljnije

Apetit i kako ga povećati

Od samog rođenja, roditelji, bake i deke, lekari i vapitači nas opominju da moramo redovno jesti. Go...

Detaljnije

Valunzi u menopauzi

Period razvoja kod žena je vrlo aktivan i pun promena, od početka puberteta do potpune razvijenosti....

Detaljnije

Đumbir lekovita svojstva

Djumbir (lat. Zingiber officinale) je aromatična i lekovita biljka koja potiče iz Azije. Deo ove bil...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS