Smilje u prirodnoj medicini


Prirodna terapija

Smilje je mirisna, egzotična, mediteranska biljka opevana u narodnim pesmama našeg naroda. Potiče iz toplih krajeva Afrike, odakle se vekovima širila po ostatku zemljine kugle pa se danas može naći i u našim krajevima. Ova specifična biljka pronašla je svoje mesto za život na obroncima planina, kamenjarima i peščarama gde je zemlja pogodna za njen rast i razvoj. Smilju je, između ostalog, potrebno dosta sunca, valjda se iz tih razloga naziva i sunčanik a u narodu još i zlatnocveta trava, sneljek itd...

Smilju je potrebna porozna, drenažna, peskovita zemlja, koja ne zadržava dugo vlagu pa se iz tih razloga ne može gajiti svuda gde bismo mi to želeli. Plodna humusna zemljišta nisu pogodna za gajenje smilja, otuda ga najviše možemo naći u peskovitim, planinskim i brdovitim krajevima zemlje. U prirodi postoji oko 300 vrsta ove biljke, tačnije varijacija, ali kod nas u našim krajevima poznata je i prisutna samo jedna vrsta. 

Naši stari su je nazivali još i besmrtnim cvetom iz više razloga. Najpre zbog svoje mogućnosti da nikad ne uvene, tačnije posle branja dugo zadržava boju i zlatno-žut cvet pa je pogodan za gajenje kaosušeni cvet. Koristi se u tradicionalnoj narodnoj medicni za lečenje različitih oboljenja.U kozmetologiji je takođe našla svojuprimenu. Zbog specifičnog hemijskog sastava koristi se za proizvodnju melema protiv bora ipodliva.Uljem smilja se leče određena patološka stanja na koži i sluzokoži a u tradiciji i folkloru našeg naroda koristi se i u magijske svrhe. 

Opevano je u pesmama a naši stari su obavezno brali ovaj cvet i povezivali ga sa magijskim radnjama. Njime su se kitile devojke na dan venčanja, životinje na određene verske praznike, pravili su se melemi i kreme, potapalo se u alkohol kako bi se izdvajalo eterično ulje koje je služilo za obloge i masažu. Smilje ima dugu tradiciju u našem narodu i smatra se da je zajedno sa bosiljkom najvažnija biljka u narodnoj tradicionalnoj medicini.

Šta je smilje

Smilje ili Helichrysum arenarium, je višegodišnja samonikla biljka koja ima zlatno žute sitne cvetove okupljene u cvast. Raste u visinu i do 60cm a odlično podnosi visoke temperature i sušu kao i zimu. Potrebno joj je pogodno zemljište kako bi opstala pa se prirodno naselila u brdsko-planinskim krajevima. Kod nas je najviše ima u deliblatskoj i kladovskoj peščari u susednim zemljama najviše se gaji u Dalmaciji. Lekovitost smilja se od davnina poštuje. 

Komercijalno uzgajanje smilja nije novost, čak štaviše poslednjih godina, zbog izuzetno skupog eteričnog ulja koje se izdvaja iz ove bijlke, komercijalna proizvodnja raste a zasadi ove biljke mogu se naći na mnogim privatnim parecalama, gde je njeno gajenje moguće uz obezbeđene agrotehničke uslove. Prinos smilja nije velik, oko 4 tone suvog cveta po hektaru. Na ovu količinu suvog cveta, specijalnim postupkom suve destilacije može se izdvojiti oko 4 litre etarskog ulja, zbog čega ovo ulje dostiže veliku tržišnu cenu. Upravo je ta velika tržišna cena razlog što se mnogi poljoprivrednici i botaničari odlučuju za uzgoj smilja u komercijalne svrhe. Da bi se smilje moglo gajiti potrebno je ispuniti određene agrotehničke uslove ali i imati pogodne prirodne predispozicije za njegov rast i razvoj.Mnogi ga gaje u saksijama i žardinjerama kao ukras doma.

Hemijski sastav i lekovitost smilja

Od smilja se uglavnom koriste cvetne glavice čim otvore svoj aromatični cvet. Od njih se spravljaju tinkture, melemi, čajevi i napitci kojima se mogu tretirati određena patološka stanja u organizmu. Zahvaljujući hemijskom sastavu smilja koji je specifičan, mogu se trertirati različita oboljenja ali se takođe može koristiti i kao preventva. U svom hemijskom sastavu smilje sadrži i eterična ulja, ne velikiporocenat, tačnije vrlo mali oko 0.05 posto pa je iz tih razloga i potrebna velika količina suvog cveta za izdvajanje eteričnog ulja, oko jedna tona za litar. Taj procenat može malo i da varira a to zavisi od same biljke i njenog rasta i razvoja, uslova u kojima biljka uspeva itd.

Smilje u svom sastavu sadrži i:

  • Flavonoide-Flavonoidi su najvažniji biljni pigmenti koji su zaduženi za boju koju cveće ima. U prevodu flavonoidi znače žuto-žuta. U smilju se nalaze u velikim količinama a poznati su po svojim antiinfamatornim i antioksidantnim svojstvima pa su izuzetno korisni za naš organizam. U prirodi ih ima više od 6000 vrsta i svaki flavanoid je značajan i lekovit. Imaju pozitivan učinak po organizam a unose se preko čajeva, etarskih ulja ili konzumiranjem svežih biljaka. Nalaze se i u voću i povrću.
  • Flavon- Smilje sadrži flavon koji može imati značajnu ulogu u otklanjaju neprijatnih stanja u organizmu kakva su: Osećaj umora i iscrplejnosti, nagle promene u raspoloženju različite etiologije, loš san ili nesanica, stres i nervoza itd...
  • Apigenin- Je vrsta flavonoida koji se takođe nalazi u biljkama a u smilju pogotovo. To je čvrsta kristalna žuta masa koja ima lekovito svojstva i pomaže u rešavanju mnogih zdravstvenih problema. Utiču na čišćenje organizma, žuči, bubrega i bešike. Smatra se da apigenin ima antikancerogeno dejstvo. 
  • Kumarin-Kumarin je hemijsko jedinjenje koje je zaslužno za opojan miris biljaka. U smilju se nalazi u velikoj koncentraciji. Otuda smilje ima specifičan, jak i postojan miris koji se ne gubi ni tokom sušenja-dehidratacije biljke. Kumarin u farmakologiji služi za proizvodnju antikoagulanata i melema koji služe za smanjenje otoka i podliva. Takođe,  kumarin utiče na stimulaciju apetita,  jer je gorak i stimuliše želudac.
  • Različite organske smole i kiseline
  • Eterično ulje
  • Sitosterin-Pripada grupi biljni sterola koji je sličan holesterolu. U prirodnoj medicini koristi se za tretman stanja ko što su povećan holeterol i masnoća u krvi. Zatim u tretmanu i prevenciji određenih upalnih procesa u organizmu, kod problema benignog uvećanja prostate, kaopodrška pri lečenju određenih autoimunih oboljenja itd...
  • Vitamine K, A, B, C i D
  • Tanine
  • Alakolide

Smilje kao pomoć u lečenju

Ovu najznačajniju njegovu ulogu otkrili su još i stari Grci koji su smilje koristili za vidanje rana i povreda, ujeda, opekotina i različitih oboljenja kože. Iz tih razloga u narodu se od davnima spravljao melem za rane od smilja a u kombinaciji sa nevenom ovi melemi su nalazili široku primenu u lečenju kože i sluzokože. Različiti tipovi ožiljaka i starih povreda uspešno se otklanjaju utrljavanjem melema ili eteričnog ulja od smilja. Strije, proširene vene, hematomi, popucali kapilari se takođe mogu tretirati na isti način. Kožna oboljenja poput psorijaze, ekcema zatim ujedi insekata i opekotine. Iz tih razloga smilje ima izuzetan značaj u savremenoj kozmetologiji jer se koristi za prozvodnju krema protiv bora i staračkih fleka.

Smilje podstiče probavu. Podstiče rad želuca i creva. Ubrzava metabolizam i varenje. Čisti organizam i pomaže pri izbacivanju kamena iz žučne kese, bubrega i mokraćne bešike.

Smilje snižava povišenu masnoću u krvi. Uz pomoć smilja uspešno ćete držati lipidni satus u propisanim granicama. Takođe, snižava pritisak i ublažava učestale glavobolje usled migrene.

Smilje se koristi u lečenju upornog kašlja, astme, bronhitisa i različitih alergija. Takođe, čisti pluća i podiže imunitet. Smilje pomaže da imate vedriji san, smiruje i opušta, regeneriše organizam i osvežava tako da se čaj može piti ikao preventiva a ne samo u slučajevima pomenutih bolesti.

Etarsko ulje smilja dostiže visoke cene iz razloga koje smo već pomenuli. Potrebna je velika količina suvih svetova kako bi se izdvojila mala količina eteričnog ulja. Eterično ulje se koristi kao serum protiv bora i starenja, za aromaterapiju i za proizvodnju parfema.

Ulje od smilja za negu kože

Ulje od smilja možete i sami napraviti i tako osetiti blagodati ove izuzetne biljke. Uzmite 3dcl odnosno 300 ml maslinovog ulja i u njega potopite 40 grama svežih, tek otvorenih cvetova smilja. Potopite ih u staklenu teglu i ostavite na nekom sunčanom i svetlom mestu ali ne izlažite direktnoj sunčevoj toploti. Ovako potopljeni cvetovi smilja treba da stoje najmanje 40 dana a može i koji dan više. Posle ovog perioda procedite preko gaze i dobićete kvalitetno ulje od smilja kojem možete dodati i jednu supenu kašiku ulja od nevena i/ili ulja od kantariona. Ovakva mešavina ulja ima izuzetan učinak kod različitih oboljenja kože. Već smo nabrojali kakve sve promene na koži možete da tretirate. Kombinacija smilja, nevena i kantariona je moćno sredstvo za negu kože, ali i čisto ulje od smilja je neprocenjivo.

Čaj od smilja

Čaj od smilja se priprema na sličan način kao većina čajeva. Jednu supenu kašiku smilja prelijte sa 2.5 dcl ključale vode i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte čaj tri puta dnevno pola sata pre jela. Čaj od smilja ne bi trebalo konzumirati duže od tri nedelje u kontinuitetu. Obično se pije tako što se posle tri nedelje napravipauza od nedelju dana, pa se ponovi tura od tri nedelje. Čaj pomaže pri gore opisanim patološkim stanjima organizma.

Melem od smilja

Predstavljamo vam recept za starinski melem od smilja koji su naše bake pripremale i koristile za negu kože. Potrebno vam je 200 grama svinjske masti i 100 grama svežih cvetova smilja. Melem se priprema na sledeći način:

- Ugrejte mast na tihoj vatri tako da se otopi i dostigne temperaturu kao kad želite da ispržite jaje. U tako ugrejanu mast ubacite sveže svetove smilja i drvenom kašikom mešajte dok se smilje kratko (oko 5 minuta) prži na masnoći. Bitno je da vatra bude tiha i lagana. Skinite sa vatre i ostavite tako da odstoji desetak minuta pa još dok je mast u tečnom stanju procedite kroz gazu u staklenu teglu. Odložite u frižider da se dobijeni melemstegne. Ovako dobijen melem koristite popotrebi za spoljašnju upotrebu. Izuzetno je delotvoran i lekovit.


Informacije date u ovom tekstu samo su informativnog karaktera i ne mogu zameniti mišljenje lekara i stručnog medicinskog osoblja.


Preporučeni proizvodi

Moringa prah 300g Terra Co

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Sojine kobasice 200gr

Idealna zamena za kobasice životinjskog ...

Golica sirova organic

Organski proizvod. Bundevino seme sadrži...

Muški čaj Men's 30,6 Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja “men’s tea” kod mu...

Bio testenina ječam 300g Lazarina

Testenina za paste, supe i čorbe. Sastav...


Pogledaje još

Kupko 500ml Shenemil

Kupko je tečnaglinakoja se koristizakupa...

Ulje susam svetlo 0.25

Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom...

Srebrna kap-menta,žalfija,timi

Srebrna kap je sredstvo za higijenu nosn...

Sitopaladi Čurna

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja d...

Zdravo Grlo Throat C 30,6 Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastojci: organsk...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Proširene vene: uzroci nastanka, simptomi i lečenje

Bolest savremenog doba – tako mnogi opisuju proširene vene. Dok se ovaj problem ne desi...

Detaljnije

Cimet i zdravlje

Za cimet kao začin svi smo čuli i malo je onih koji ne vole njegov egzotični ukus i miris. Koristi s...

Detaljnije

Višestruka primena sode bikarbone

Soda bikarbona se nalazi skoro u svakom domaćinstvu i njena je primena višestruka. Koristiti se u ku...

Detaljnije

Lekovitost sunčevih zraka

Sunce u određenim granicama na ljudski organizma deluje izuzetno pozitivno. Stvara vitamin D, podsti...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS