Saveti kako da sprečite naelektrisanje kose


Lepota Saveti Zdrav životni stil

Postoji li način da se rešite naelektrisane kose? Koji su razlozi za njeno javljanje? Da li naelektirsanje ruši kvalitet vlasi? Neka su od svakodnevnnih pitanja sa kojima se susteću osobe kod kojih je izražena ova pojava. Naelektrisana kosa predstavlja „problem“ svake žene, bez obzira da li je sama sredila svoju frizuru ili je upravo izašla iz frizerskog salona. 

Koji je uzrok naelektrisane kose?

Ovo stanje najbolje objašnjava fizika. Zapravo sve se može naučno objasniti. Naime, svaka vlas sastoji se iz atoma. Dok je atom sačinjen od elektrona, protona i neutrona. Elementi atoma se slobodno kreću. Ukoliko atom ima istu količinu elektrona i protona, on će biti neutralan. Međutim, ukoliko se elektroni slobodno kreću od jednog do drugog, on će biti pozitivno napunjen i zato dolazi do pozitivnog naelektrisanja. I na taj način, jasno se može dobiti slika o naelektrisanju vlasi kose. 

Uticaj klime na elektricitet kose

Klima može imati uticaja kako na kvalitet vaše kose, tako i na njeno naelektrisanje. Zapravo, tokom hladnih dana, sa izraženim suvim vazduhom i vazdušnim strijama kosa biva naelektrisana. Usled lošeg stanja atmosfere u tom trenutku, kosa je podložna elektricitetu, a samim tim i lomljenju. Takvo stanje značajno može ugroziti kvalitet vaše kose. 

Suva kosa se više elektriše

Dokazano je da se suva kosa više elektriše u odnosu na hranjenu kosu. Razlog tome jeste što suve vlasi privlače elektrone i kosa biva naelektrisana, pogotovu nakon sušenja sa fenom ili češljanja. Savet je da se suva kosa ne suši fenom i da se koriste preparati za hidrataciju i obnovu kose. Hidrirana kosa je nešto teža u odnosu na suvu, pa je i naelektrisanje ređe. 

Kako smiriti naelektrisanu kosu?

Elektricitet je konstantno prisutan i praktično ga je teško eliminisati, ali postoji nekoliko načina da se naelektrisana kosa smiri. Primenom ovih nekoliko načina vaša kosa biće negovana uz minimalne mogućosti elektrisanja. 

  1. Naelektrisanu kosu možete smiriti korišćenjem preparata protiv naelektrisane kose. Odnosno adekvatna upotreba hidratantnih šampona (obavezno šamponiranje dva puta tokom pranja), nakon pranja preporučljivo je iscediti kosu i tretirati sa regeneratorom koji će učiniti da se kosa ne mrsi, bude meka i hidirana. 

  2. Upotreba maski za kosu – nije preporučljivo da se botoks za kosu, maske za kosu ili keratinski tretmani ponavljaju svakoga pranja, ali jednom u 10 ili 15 dana se smatra optimalnim periodom. Zahvaljujući maskama i tretmanima kosa postaje zdrava, vlas hidrirana i teška. Suvoća se gubi, a samim tim i mogućnost za naelektrisanje. 

  3. Prirodne maske za kosu – kokosovo ulje, ricinusovo ulje, jaje, med ili već neki drugi proizvod koji hrani kosu odlična je prirodna maska. Preporučljivo je da se recimo kokosovo ili ricinusovo ulje nanese na čitavu kosu i ostavi da odstoji minimalno 3 sata. Nakon toga sledi pranje. Ulje hrani vlas kose, čineći je težom i punijom. Prirodna maska od gustina, meda ili jaja takođe hrani vašu kosu, a uzgred čuvate i novac od skupih maski. 

  4. Upotreba češlja – češalj značajno može da pospeši naelektrisanje kose, ali uzgred i da je ošteti. Ne savetuje se češljanje mokre kose, jer je mokra kosa i najosetljivija. Sa druge strane drveni češalj će značajno smiriti vašu kosu, u odnosu na metalni. Tako da je savet da se uvek drveni češalj koristi u upotrebi. Prirodno sušenje kose jedno je od bitnih karitka u pravilnom održavanju kose. Razni aparati poput prese za kosu ili fena značajno ugrožavaju kvalitet kose. 

  5. Odeća može pospešiti ili ublažiti naelektrisanje. Osobe sklone naelektrisanju kose treba da vode računa prilikom kupovine odeće od kojih je materijala ista sačinjena. Dokazano je da su prirodni materijali idelani kako za vašu kožu, tako i za vašu kosu. Vuna, lan, pamuk i svila su odlično rešenje. Korišćenjem odevnih komada od ovih materijala eliminisaće elektricitet. Dok sintetika može značajno preduprediti naelektrisanju kose. 

Higijena kose i pribora kao bitan faktor

O higijeni i nezi kose bilo je reč ranije tokom teksta, ali poželjno je pomenuti da održavanje higijene pribora za kosu značajno može smanjiti naelektrisanje kose. Odnosno, stare i opale vlasi u četkama za kosu mogu pospešiti elektricitet. Zbog toga je izuzetno bitan segment održavanja, pranja i čišćenja četke za kosu, kao i četki za feniranje. Uklanjanje starih dlaka, ali i redovno pranje četke pomoćiće eliminisanju naelektrisanja kose. 

Kape ili marame za mirniju kosu

Obično se dešava elektrisanje kose prilikom skidanja zimskih kapa ili marama. Zima, kao što je rečeno pogoduje elektricitetu kose. Suv i hladan vazduh pospešuje elektircitet, a uz to ako se doda suva kosa i upotreba različitih kapa. Savet je da kada kupujete kape odlučite se za prirodne proizvode. Vuna je najoptimalnija, ali ona vuna sa visokim procentom čistoća, bez primesa elastina ili sintetike. Svilene marame su savršen izbor. Mogu biti i dobar modni detalj, ali zahvaljujući njima možete ukrotiti vašu kosu ukoliko se vozite u kabrioletu ili šetate po prolećnom vetru. 

Upotreba kreme za kosu

Ukoliko kod sebe nemate kremu za kosu, nemojte bežati od upotrebe bilo kakve kreme. Prvo je potrebno da kremom dobro namažete ruke, pa zatim da vrhove prstiju provučete kroz kosu. Na taj način krema će umiriti nemirne vlasi, ali neće je dodatno izmastiti. To je mali trik da se trenutno rešite naelektrisane kose. Upravo iz tog razloga dobro bi bilo da kremu za ruke uvek nosite sa sobom. 

Kako se pravilno koriste sprejevi za kosu?

Na tržištu se nalaze razne vrste sprejeva za kosu. Neki od njih su pogodni za raščešljavanje, drugi su za osvežavanje ili suvo pranje kose, dok su treći pogodni za ishranu kose. Bez obzira o kojoj je vrsti spreja je reč savet je da se sprej prevashodno naprska na češalj, kojim će biti kosa očešljana. Na taj način, sprej se jednako i ravnomerno nanosi, a kosa dobija pun sjaj i finoću.

Da zaključimo...

Naelektrisana kosa može ostavljati mnogo nelagodnosti i neprijatnosti. Iako, na elektricitet nije moguće potpuno uticati, ipak primenom pomenutih saveta elektricitet se može svesti na minimu. Tajna je u adekvatnom pranju i održavanju kako kose, tako i pribora kojim se kosa tretira. Poenta je u dohrani i hidriranju kose. Uz malo truda i minimalno ulaganja, možete zasijati potpuno novim sjajem. 


Preporučeni proizvodi

Super kaša konoplja slana 60g

Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenj...

Organska instant integralna kukuruzna palenta sa vrganjima

Palenta se dobija od kukuruza. To je u s...

Sirće jabukovo 1l Ekofarm

Ovaj proizvod dobijen tradicionalnom met...

Testenina pirinčana spirala Testol

Testenina od pirinča – spirale. Koristi ...

Epsom Soli

Očistite organizam od toksina izazvanih ...


Pogledaje još

Naut BIO 200gr

Leblebija-Naut sadrži fitohemikalije poz...

Heljda zrno ljušt.0,5kg BioHel

Oljušteno heljdino zrno vrhunskog kvalit...

Sok cvekla 0,75 Artfood

Sok od cvekle 100% prirodni, hladno cedj...

Biskvit čoko fil 160g AGLUTEN

Keksići vrhunskog kvaliteta i prefinjeno...

Banča čaj 50gr muso

Preprženi listovi zelenog japanskog čaja...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta su plodni dani i kako se računaju?

Menstrualni ciklus može se podeliti u dva dela: onaj deo koji prethodi ovulaciji i deo ciklusa nakon...

Detaljnije

Prednosti zelenog čaja

U Kini se upotrebljava već jako dugo i potvrđuje da redovnim kozmiranjem sprečava razvoj infekcija i...

Detaljnije

Ječmena voda pomaže kod upale grla

Ječam zauzima četvrto mesto u proizvodnji žitarica u svetu. Jedna je od najstarijih žitarica u Evrop...

Detaljnije

Razlozi protiv šećera

Šećer je loša hrana i negativac u našoj  ishrani. Povezana je sa broj...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS