Šta je metabolizam i kako ga ubrzati ili usporiti?


Saveti

"Ma ti imaš brz metabolizam tebi je lako" i "Sve ti je to do sporog metabolizma, moraš da ga ubrzaš" su dve rečenice koje ste možda najčešće puta čuli kada je reč o ishrani i gubljenju kilograma ili ste ih pak najviše puta izgovorili. Metabolizam jeste možda odgovoran za to kako neko izgleda dobro, a zapravo jede mnogo više od nas i metabolizam možda jeste krivac kada se neko goji čim pojede jednu kockicu čokolade. 

Ali, šta je to zapravo metabolizam i kako možemo da ga ubrzamo ili, sa druge strane, kako možemo da ga usporimo, otkivamo vam u nastavku. Možda vam neki odgovori zaista budu značili na vašem putu ka zdravijem životu.Šta je metabolizam? 


Sve ono što unosimo u naš organizam i te kako ima veze sa metabolizmom. Metabolizam možemo nazvati procesom koji hranu koju mi pojedemo pretvara u energiju, koja je potrebna našem telu za funkcionisanje i energiju koju ćemo mi da potrošimo obavljajući svakodnevne aktivnosti. Metabolizam svu hranu treba da pretvara u neku vrstu goriva koja će nama i našem telu višestruko služiti. Već sada se može doći do veoma prostog zaključka da je zato veoma važno da unosimo što više zdrave hrane, kako bismo imali i što više energije. 

Ono što je takođe važno i što treba da znate jeste da se metabolizam sastoji još iz dva procesa, a u pitanju su: anabolizam i katabolizam. Kada naš organizam koristi proizvedenu energiju za stvaranje novih tkiva i ćelija, onda se to naziva anabolizam. Kada sa druge strane naše telo skladišti energiju i to naravno u obliku masti, onda se to naziva katabolizam. Ovaj drugi proces je jednako važan, zato što bez njega ne bi moglo da funkcioniše naše telo. 


Šta je bazalni metabolizam? 


Naš organizam troši energiju i kada mi odmaramo i to je naravno vrlo malo potrošene energije. Upravo taj proces i ta potrošnja minimalne energije naziva se bazalni metabolizam. Dakle, i kada odmaramo naši organi moraju da rade, naše telo uvek funkcioniše, uvek se nešto dešava i upravo tome služi bazalni metabolizam. Mišići, srce, nervni sistem, bubrezi, pluća i još mnogo toga neprestano radi i za njihov rad potrebna je energija. To su one kalorije koje se potroše u toku jednog dana i kada mi ništa ne radimo. 

I vrlo je važno znati da svaki organizam koristi tj. troši različitu količinu energije, a samim tim i kalorija. To zavisi i od građe i od pola i od godina, visine i težine i od mnogobrojnih drugih faktora. Nečiji organizam može da potroši čak 1000 kalorija, dok organizam nekog vama bliskog dnevno potroši i preko 2000 kalorija. 

Sada se naravno pitate da li se situacija može promeniti ukoliko trenirate. Može, ali u malim procentima i obično je menjaju profesionalni sportisti. Naravno da je fizička aktivnost najbolji način da se pokrene metabolizam i samo trošenje. Sve drugo, poput dijeta u kojima ćete se izgladnjivati, kao i tableta za mršavljenje neće doprineti da bilo šta promenite po ovom pitanju.  

Verovatno ste negde nekada čuli da čovek treba da unosi oko 2000 kalorija tokom dana, zato što to njego organizam potroši. Ipak, kako smo naveli bazalni metabolizam ne troši isto kod svih i zato treba da odredite koliko tačno vaš organizam troši dnevno. Postoji i formula, na osnovu koje možete sve to izračunati. 


Za muškarce: 66.4730 + (13.7516 x težina) + (5.0033 x visina) - (6.7550 x broj godina)

Za žene: 655.0955 + (9.5634 x težina) + (1.8496 x visina) - (4.6756 x broj godina)


Kako bi sve ovo bilo jasnije možemo pokušati da izračunamo potrošnju kalorija jednog organizma uzimaju u obzir sledeći primer. 


Žena (27 godina): 655.0955 + (9.5634 x 64kg) + (1.8494 x 172) - (4.6756 x 27) = 655.0955 + 612.0576 + 318.0968 - 126.2412 = 1,459.0087


To znači da bi osoba koja ima 27 godina, koja je ženskog pola, ima 64 kilograma i visoka je oko metar sedamdeset mogla da unosi oko 1400 kalorija tokom jednog dana i da ne brine, jer će sve te kalorije njen organizam potrošiti tokom jednog dana. 

Činjenica je da unosimo i mnogo više nego što nam je potrebno, a to ćete zaključiti čim budete uradili ovu formulu. Kako ubrzati metabolizam - šta ubrzava metabolizam? 


To što je neko mršav ne znači da on ima ubrzan metabolizam. To je najčešća varka na koju padamo konstatno. Mi mislimo da je metabolizam te osobe baš brz i da ta osoba koja nikada ne kuburi sa kilogramima zapravo ima baš mnogo sreće jer je njoj pripao takav metabolizam. Međutim, to nije tačno. Postoje i  mršave osobe koje imaju jako spor metabolizam. Metabolizam se može ubrzati na više načina, ali obično uvek treba da birate prirodni put. 

Tečnost je jedan od ključnih faktora za ubrzanje metabolizma. Voda je vrlo važan faktor, odnosno najvažniji i nikako nemojte da zaboravite da je pijete tokom dana. Ne računaju se gazirani sokovi i alkohol. Računa se samo voda. Postoje i istraživanja koja su pokazala da određene količine vode mogu da ubrzaju metabolizam za čak 30%. 

San je još jedan jako važan faktor. Morate da spavate dovoljno, jer ako ne spavate, ako ste premoreni i hronično neispavani i malaksali, onda će i vaš metabolizam biti usporen. Dakle, formula za mnoga životna stanja je dosta vode i kvalitetan san. 

Stres na minimum. Nekada davno praljudima je veoma značio stres, jer u trenucima kada nema hrane na vidiku dovoljno, čovek je pod stresom i onda se njegov metabolizam uspori, kako bi preživeo dok ne nađe hranu. Mi danas nemamo potrebe da tragamo za hranom, jer je imamo u izobilju, međutim, stres se stvara iz raznih drugih razloga, zato moramo da pronađemo način da ga smanjimo, jer naše telo se nije u tom smislu promenilo i dalje na osećaje stresa reagujemo usporavanjem metabolizma. 

Više obroka tokom dana je i te kako isprobana formula. Apsolutno ćete usporiti vaš organizam ukoliko tokom dana jedete samo jednom, iako mislite da je to dobro. Lekari i brojni stručnjaci savetuju čak 5 obroka tokom dana, a od toga su dve užine. Priuštite vašem organizmu ono što mu je potrebno. Takođe, mislite na doručak, koji je najvažniji obrok tokom dana. 

Vežbanje i te kako doprinosi ubrzanju metabolizma. I naravno da ga nećete ubrzati u toj meri ako niste profesionalni sportista, ali svakako će biti brži nego nekome ko uopšte ne trenira. 


Šta usporava metabolizam? 


Šta ja to radim i kako usporavam metabolizam, jedno je od pitanja gotovo svakog ko se bori sa par ili više kilograma viška. Šta se to zapravo dešava i kako se usporava metabolizam pita se većina? Odogovori su veoma jednostavni. 

Starenje jeste jedan od razloga zašto se naš metabolizam usporava. Gubi se mišićna masa i ostaju samo masti, koje se gomilaju. 

Ako nema fizičke aktivnosti naš metabolizam kao da se malo uspava. Zato se krećite što više, trčite, vežbajte, radite nešto kako biste ga probudili i pokrenuli na određenom zdravom nivou. 

Dijete usporavaju metabolizam i više nego što ste očekivali. Ako vam ne prijaju fizički jasno je zašto. Sada imate i dokaze, od različitih stručnjaka. Dijete su samo privid, ono što može da vam promeni život jeste dugoročna promena vaših štetnih navika. 
Preporučeni proizvodi

Shoyu 200ml Mitoku

Porodica Sasaki već četiri stotine godin...

Franck divka250g

Mešavina za belu kafu sa prirodno visoki...

Bezglutenske zvezdice sa orasima

Keks bez glutena. Dijetetski proizvod, p...

Suncokret puter 250ml Hajdukov

Pored toga što se koristi kao namaz, od ...

Rezanci heljda zlatiborski200g

Testenina za supe i čorbe. Sastav: heljd...


Pogledaje još

Sok cvekle Biotta

Cvekla je poznata po mnogim lekovitim sv...

Moringa prah 300g Terra Co

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Čaj za cirkulaciju 100g SRCULENCE

Glavni uzroci koji prouzrokuju slabu cir...

Sok breuss koktel Biota

Sok Biotta Breuss se pravi od organski u...

Srebrna kap Sinusan

Srebrna kap – sinusan, izuzetno snažan r...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Hašimoto sindrom - sve što bi trebalo da znate

Da li ste primetili da vam kosa opada, neprestano ste iscrpljeni, lice vam je natečeno i da ne možet...

Detaljnije

Prirodni lekovi - začini

Mnogi začini koje svakodnevno upotrebljavamo u kulinarstvu, osim što daju ukus jelima, sadrže...

Detaljnije

Sirup od borovih iglica za kašalj

Prirodni sirup od borovih iglica se može koristiti prvenstveno za kašalj, a pored toga i...

Detaljnije

Pomorandže za mršavljenje i zdrav život

Ova citrusna voćka bogata je vitaminom C, koji sprečava da se razbolimo tokom zime, na primer. Međut...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS