Arganovo ulje i njegovo blagotvorno dejstvo


Biljke kao lek Saveti

Arganovo ulje poznato pod nazivom marokansko ulje predstavlja jedno od najtraženijih prirodnih sredstava za negu lepote. Dobrobiti arganovog ulja su brojne, a najčešće se koristi kao hidrantna krema za lice i telo. Ovaj prirodni proizvod, poznat u svetu i kao tečno zlato, nalazi svoju širu primenu pa se tako koristi i za negu usana, stopala, noktiju i drugih delova tela. Ulje argana bogato je hranljivim materijama, ukljičujuči masne kiseline i vitamin E. Verovatno najvredniji sastojak je upravo tokoferol (vitamin E), jer od njega potiče antioksidativno svojstvo ulja, što ga čini nezamenljivim u borbi protiv ekcema, ožiljaka i suvog vlasišta. Zbog svog blagotvornog dejstva arganovo ulje danas dosta je traženo, pa pored toga što se može koristiti u svojoj čistoj formi isto je tako nezamenljiv sastojak mnogih kozmetičkih praparata.

Argan – drvo života

Argania spinosa latinski je naziv za drvo argana koje se može naći samo u južnozapadnom delu Maroka i kao takvo donosi velike, okrugle zelene plodove. Kao što možemo zaključiti argan drvo nije široko rasprostranjeno i raste isključivo na ograničenom prostoru, pa je stoga i proizvodnja ulja ograničena.

Plodovi argan drveta unutar sebe imaju orah od kojeg se dobija arganovo ulje. Da bi proizvodnja bila moguća orah mora biti raspukao. Arganovo ulje i dan danas se dobija na tradicionalan način i proces dobijanja nije nimalo lak i pre svaga dugo traje. Prema određenim procenama da bi dobili jedan litar arganovog ulja potrebno je  otprilike 20 sati rada i oko 100 kg svežih plodova argana. Proizvodnja ove vrste ulja teče tako što se arganov orah razbija kamenom, zatim se melje jezgro ploda, da bi se ta mlevena smesa na kraju gnječila rukama i cedilla sve dok se ne dobije ulje kao finalaln proizvod. Dakle potrebno je dosta uloženog vremena i rada dok ne dobijemo željeni proizvod, zbog toga nam je jasno zbog čega je cena arganovog ulja prilično visoka.

Argan drvo zove se “drvo života” iz razloga što utiče blagotvorno na zdravlje. Arganovo ulje izuzetno je značajno kada je nega osetljive dečije kože u pitanju, zaceljivnje ekcema, pa čak i prevenciju strija tokom trudnoće. Hladno ceđeno arganovo ulje koristi se u lekovite svrhe i predstavlja odličnu prevenciju od nastanka kardiovasuklarnih bolesti, osim toga pospešuje cirkulaciju, snižava nivo holesteriola u krvi i jača odbrambreni sistem organizma. Važan sastojak arganovog ulja jesu i karoteni koji su bitni u zaštiti od sunčevih zraka. Kao što smo već napomenuli cena arganovog ulja je visoka i baš iz toga razloga ono ostaje da se koristi i dalje isključivo u službi nege i lepote iako bi bilo značajno i u ishrani ga koristiti, pre svega zbog svoje visoke nutritivne vrednosti.

Možda vas zanima i blitva.

Arganovo ulje za lice

Odlično rešenje kod ekcema, suve, upaljene i iziritirane kože, akni, pojačanog lučenja sebuma jeste arganovo ulje za lice. Ovo ulje nadoknađuje koži vlagu i između ostalog pomaže kod ujednačavanja tena, podmlađuje i regeneriše kožu, smanjuje bore i što je jako bitno, pogodno je za sve tipove kože. Treba biti pažljiv jer danas na tržištu možemo naći proizvode pod nazivom arganovo ulje koji sadrže razne štetne i sintetičke sastojke i koji nikako ne predstavljaju čisto arganovo ulje. Ono što je karakteristično za čisto arganovo ulje jeste blag orašast miris koji podseća na maslinovo ulje ali sa orašastom notom. U pitanju je ulje koje je svilenkasto i upija se u kožu i kosu u samo nekoliko minuta. Stoga potražite ulje koje na etiketi proizvoda jasno piše „100% arganovo ulje“ ili „100% argania spinosa kernel oil“ i budite sigurni da ste nabavili čisto arganovo ulje.

Arganovo ulje za lice koristi se dva puta dnevno, ujutru i uveče i korišćenje je krajnje jednostavno. Nakon umivanja dok je lice još mokro naneste svega kap ili dva čistog arganovog ulja blago zagrejanog, dobro utrljate kružnim pokretima i ostavite da koža upije. Arganovo ulje za lice hidrira i omekšava kožu i predstavlja odličnu prirodnu kremu za lice jer ne ostavlja nikakav masan trag na koži i lako se upija.

Arganovo ulje za lice - iskustva

Iskustva mnogih kada je u pitanju korišćenje arganovog ulja za lice su i više nego pozitivna, skoro pa da nema osobe koja ga je koristila, a da nema pozitivne komentare po pitanju istog. Jednom broju ljudi je pomoglo u procesu otklanjanja bubuljica i akni, drugi su pak uspeli da uz pomoć arganovog ulja za lice ožiljci i bore nestanu. Billo kako bilo mnogi koji arganovo ulje za lice koriste prenose da su rezultati vidljivi jako brzo i rado ga preporučuju svima.

Arganovo ulje protiv bora

Pored svog hidrantnog dejstava, marokansko ulje odlično je sredstvo protiv starenja kože. Argan ulje daje koži mladalački sjaj i može smanjiti vidljivost bora. Vraća koži elastičnost, punoću i čini je mekšom. Zahvaljujući lekovitim svojstvima, vitaminu E koji poseduje preporučuje se njegovo korišćenje za sitne bore oko očiju. Ujutru i uveče nanesite par kapi arganovog ulja na predeo oko očiju. Najbolje je nakon umivanja dok je koža još vlažna naneti par kapi ulja na mesto gde želite da umanjite vidljivost bora.

Arganovo ulje za kosu

Za negu kosu arganovo ulje najbolje je naneti dok je kosa vlažna, dakle nakon pranja. Rezultat korišćenja arganovog ulja kao prirodnog regeneratora za kosu jeste nahranjena kosa bez ispucalih krajeva. Argan ulje vraća kosi sjaj i mekoću, a može doprineti i njenom rastu.Ova vrsta ulja može  sprečiti i stvaranje peruti jer reguliše lučenje sebuma. Dva puta nedeljno utrljajte ovo ulje u koren kose, ostavite da deluje preko noći i na taj način oslobodite se peruti.

Nega stopala, usana i noktiju

Zahvaljujući svojim blagotvornim svojstvima arganovo ulje uspešno se koristi i u nezi suvih i ispucalih usana, krtih i lomljivih noktiju, ispucalih peta. Nanesite pre spavanja nekoliko kapi arganovog ulja na nokte i zanoktice, ostavite da deluje preko noći i vremenom primetićete odlične rezultate. Arganovo ulje preporučuje se i za tretman stopala, savetujemo obuvanje čarapa nakon što koža upije ulje. Za vreme zimskog perioda usne lako mogu da postanu suve i ispucale, a zahvaljujući arganovom ulju mogu povratiti onu idealnu mekoću, gipkost i punoću. Tretman je jednostavan, utrljajte kap ili dve ovog vrednog ulja na usne kao melem i eventualni višak uklonite maramicom.


Preporučeni proizvodi

Ulje rastavića 100ml

Ulje rastavića je dobro za popravljenje ...

Ulje semena maline 50ml TerraC

Ovo ulje idealno je za letnje mesece jer...

Ulje bademovo 0,25 Linum

Badem je najhranjiviji od svih orašastih...

Ulje muskatnog oraha 10ml

Ulje muskatnog oraha se naročito preporu...

Ulje lavanda 30ml TerraCo

Lavanda se koristi za negu i čišćenje ko...


Pogledaje još

Kombuha 1l

Kombuha napitak je prastari domaći lek p...

Peruanska čarobna maka u kapsulama - 150 kom.

Peruanska čarobna maka vraća celokupan o...

Badem listići BIO 100g

Uvrstavanje badema u ishranu jača imunit...

Senza mix za hleb i peciva

Bezglutensko brašno se koristi pr...

Sok nar 0,5l Artfood

Nar je pun vitamina C i smatra se odličn...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Lečenje nesanice prirodnim putem

Kako najlakše zaspati? Zašto ne mogu da zaspim? Kako ću izdržati sutra?Ako se i vi noć...

Detaljnije

Zašto je voda važna za decu?

Voda je od suštinskog značaja za zdravlje vašeg deteta. Iako nema hranljivih materija,...

Detaljnije

Crni luk kao lek

Crni luk (Allium cepa, fam. Liliaceae) je biljka poreklom iz Persije, sa podzemnim stablom lukovicom...

Detaljnije

Spelta

Spelta je stara vrsta pšenice, jedna od prvih žitarica nastala bez genetskih modifikacija i primene ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS