Razlozi protiv šećera


Ishrana Principi zdrave ishrane

Šećer je loša hrana i negativac u našoj  ishrani. Povezana je sa brojnim stanjima organizma kao što su gojaznost i dijabetes, pa Američki zdravstveni stručnjaci  preporučuju da se šećer na tržištu reguliše kao duvan ili kao alkohol, jer veruju da je za naše zdravlje štetan jednakom jačinom.

Na koji način je šećer loš po nas i da li je stvarno neophodno da ga potpuno izbacimo iz ishrane?

Nisu svi šećeri jednaki, najveća opasnost nam preti od industrijski koncentrovanog belog šećera, tzv. dodatog šećera. On se često pronalazi u brzoj hrani kao što su gotova jela, keks ili pudinzi  koji sadrže još nezdravih sastojaka u vidu zasićenih masti zbog kojih nam ugrožavaju telesnu težinu. Dodati šećeri često su sakriveni u hrani kao što su voćni sok, kečap, sos, sadrže jako malo hranljivih materija pa se nazivaju i “praznim kalorijama“. Ovakve namernice naizgled daju energiju jer su bogate ugljenim hidratima i mastima ali ne sadrže nikakvu nutritivnu vrednosti poput vitamina, minerala, antioksidanta, amino kiselina ili vlakana

Svetska zdravstvena organizacija, The World Health Organisation (WHO), smatra da industrijski dodati šećer treba da ćini samo 10% naše svakodnevne ishrane, oko 200 kalorija na 2000 kalorija i da se granice unesenog šećera sve više smanjuju kako bi dostigli idealnijih 5% kao preporučenu dnevnu količinu unosa. Smanjeni unos postiže se izborom prirodnih šećernih alternativa kao što su stevia, agava sirup ili med kao i zasnivanjem ishrane oko namernica koje ne spadaju u procesuiranu hranu.

Procesuirana hrana je puna emulgatora, hemije i drugih supstanci koje naše telo ne može da obradi, to su sva gotova jela, smrznuta hrana, hrana iz konzerve i stakiši.

Prekomerni unos šećera može izazazvati dijabetes

Slatka hrana često ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da je naše telo brzo vari i apsorbuje i izaziva nagli porast glukoze(šećera) u krvi. Naše telo proizvodi insulin kako bi se glukoza iz krvi transportovala u mišiće i jetru ali vremenom zbog čestog konzumiranja šećera telo postaje otporno na insulin pa se dobija dijabetes.

Pridržavajući se zdrave i uravnotežene ishrani sa dosta niskim glikemijskim indeksom, nivo glukoze u krvi je stabilan pa je i rizik od dijabetesa manji. Preporočljiva  ishrana je ona na bazi žitarica, mlečnih proizvodi sa malim procentom masti, ovsenih kaša, svežeg voća i povrća, pasulja, oraha i semenki, Ovakva ishrana pomaže da nivo sećera u krvi ostane stabilan.

Šećer izaziva bore

Šećer utiče i na proces starenje kože. Kada jedemo slatko, molekuli šećera se vezuju za strukture proteina, kolagen i elastin, i otežavaju koži da ostane elastična. To dovodi do pocesa  glikacije- nastanka bora, natečenosti i opuštanja kože. Dakle, izbegavanje namernice sa visokim glikemijskim sastavom poput belog hleba i peciva takodje, pomoćiče da izbegnemo starenje kože.

Šećer šteti zubima

Nema dileme, šećer je loš i za  zube. Bakterije u ustima ga koriste za proizvodnju kiseline koja dovodi do propadanja zuba. Vremenom, gleđ se oštećuje i  nastaje karijes. On se dalje popravlja plombama ili se vadi.

Zdravstvena fondacija stomatologa u Britaniji je objavila da zaslađivač ksilitol može pomoći u očuvanju zuba jer sprečava bakterije da se za njih lepe i zamenjuje unos minerala u zubnoj gleđi.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Diamel 250gr

Diamel je prehrambeni proizvod na bazi f...

Brezin šećer Sweet 0.3 Inexall

Pogodan za dijabetičare. Niskokaloričan....

Šećer smeđi 0.51

Smeđi šećer je kvalitetniji i od žutog š...

Melasa Bio 400g

Melasa sirup je sporedni proizvod u proi...

Kokosov šećer (organski) Fornatura

Fornatura kokosov šećer je granul...


Pogledaje još

Ulje od repice 500ml

Repičino ulje je nerafinisano, hladno ce...

Golica BIO 200g

Organski proizvod Bundevino seme sadrži ...

Seitan prženi 180g Genie

Seitan je jelo od pšeničnog prote...

Šampon ARNICA perut 270ml

Za razliku od drugih sampona protiv peru...

Pirinač divlji organic 0,5 Bey

Divlji pirinač ne sadrži gluten pa je do...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kako ojačati imunitet na prirodan način?

Da bi se bilo ko odbranio od različitih virusnih i bakterijskih infekcija, neophodno je da imunolo&s...

Detaljnije

Blitva - lekovita svojstva, kalorije, jela...

Blitva je jedna od najpoznatijih biljaka sa zelenim listovima u Evropi. Najviše se gaji na me...

Detaljnije

Proširene vene: uzroci nastanka, simptomi i lečenje

Bolest savremenog doba – tako mnogi opisuju proširene vene. Dok se ovaj problem ne desi...

Detaljnije

Bosiljak - kraljevska biljka za telo i dušu

Bosiljak je jedna od najkorišćenijih biljaka na svetu. Može se koristiti za kuvanje, kao zači...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS