Đumbir lekovita svojstva - Za šta je sve dobar


Prirodna terapija Biljke kao lek

Djumbir (lat. Zingiber officinale) je aromatična i lekovita biljka koja potiče iz Azije. Deo ove biljke koji se najviše upotrebljava je koren, jake arome i ljutog ukusa. Koren djumbira može se konzumirati svež, suv, u prahu, u kapsulama, ili kao sirup i ulje.

Djumbir ima široku primenu u kulinarstvu i u medicini. Zbog svojih analgetskih, antiupalnih, antibakretijskih svojstva, djumbir se od davnina koristio u kineskoj, japanskoj i indijskoj medicini za lečenje mnogih zdravstvenih problema (kašalj, zatvor, povraćanje, migrena, gojaznost, kardiovaskularna oboljenja).

Djumbir kao lek za mnoge bolesti (lekovita svojstva) - Čaj od đumbira

1. Kašalj i prehlada: kada vam prete prehlada, kašalj, grip ili druga oboljenja respiratornih organa, čaj od korena đumbira je najbolji lek, kako kaže kineska medicina. Skuvajte čaj od korena đumbira, i tokom dana ga pijte u malim gutljajima. Konzumirajte ovaj čaj dok ne primetite poboljšanje. Možete ga zasladiti medom ili dodati limun za još bolje rezultate. Ovaj čaj se u manjim količina preporučuje i zdravim osobama tokom hladnih zimskih dana, da bi se organizam osećao što bolje, i da biste se zaštitili od prehlada.

2. Imunitet: preporučuje se da svakog dana ujutru na prazan želudac popijete čašu vode ili čaja, u koje ćete dodati kašičicu izrendanog đumbira, sok od ceđenog limuna i kašičicu meda. Ovi sastojci pospešuju stvaranje belih krvnih zrnaca, i na prirodni način jačaju vaš imuni sistem.

3. Mučnina i povraćanje (Đumbir u trudnoći): đumbir je delotvoran kod mučnina, vrtoglavica i povraćanja tokom trudnoće. Možete skuvati čaj od korena đumbira da biste ublažili neprijatne simptome vezane za mučninu, povraćanje i dijareju. Takođe, mnogi suplementi đumbira (npr. đumbir u kapsulama) mogu ublažiti mučnine i tegobe nakon primljene hemoterapije. Naravno, o ovoj opciji se morate konsultovati sa vašim lekarom.

4. Anti-kancer dejstvo: nedavna istraživanja pokazuju da đumbir može biti delotvoran u uništavanju kancerogenih ćelija na jajnicima. Đumbir može sprečiti da ćelije iz benignog stanja pređu u maligno stanje.

5. Migrena: koren đumbira idealan je za ublažavanje napetosti i bola koje uzrokuje migrena. Zbog svojih antiupalnih karakteristika, đumbir blokira supstance koje stvaraju bol i upalu u krvnim sudovima mozga, i tako ublažava, pa čak i otklanja miogrenu.

6. Sagoreva masti: đumbir u sebi sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam, a samim tim i sagorevaju masti.

7. Artritis: đumbir je efikasan i za ublažavanje bolova i upale kod artritisa. Za ovu bolest koristite đumbir u prahu. Prah đumbira stavite u vodu i ukuvajte na tihoj vatri. Kada se ohladi, konzumirajte ga na kašićicu tokom celog dana. Takođe, osobe koje boluju od artritisa mogu dodavati đumbir u jela i salate svakodnevno.

8. Menstrualni bolovi: đumbir smanjuje bol kod bolnih menstruacija. Efikasan je isto koliko i farmaceutski proizvodi koji se preporučuju za ovu vrstu bolova. Konzumirajte ekstrakt đumbira 4 puta dnevno, 3 dana pre početka menstrualnog ciklusa da ublažite tegobe i bolove.

9. Holesterol: studije pokazuju da đumbir igra važnu ulogu u snižavanju holesterola u krvi.

10. Sinusitis: osušeni koren đumbira koristi se kod upale nosne sluznice (upale sinusa), ostavite koren đumbira da se osuši, zatim ga usitnite i dodajte u čašu vode, a dodajte i sok od ceđenog limuna. Pijte dva puta dnevno tokom jedne sedmice. Ovaj napitak pročišćava nosne puteve i otklanja zapušenost nosa.

11. Gastritis: antibakterijska svojstva đumbira imaju moć da eliminišu heliko bakteriju, koja je odgovorna za nastanak mnogih čireva i gastritisa. Đumbir neutrališe povišenost želudačne kiseline koja može da ošteti sluzokožu želuca.

12. Ešerihija koli: antibakterijska svojstva đumbira takođe mogu sprečiti nagomilavanje bakterije ešerihije koli u crevima, koja je uzročnik mnogih crevnih obolenja.

13. Kardiovaskularna oboljenja: đumbir poboljšava cirkulaciju krvi, sprečava pojavu tromba, srčanog udara i angine, jača krvne sudove.

14. Hronični umor: pijte šolju čaja od korena đumbira svakog dana ukoliko patite od hroničnog umora.

15. Snažan antioksidans: upravo zbog toga što đumbir sadrži veliku količinu antioksidanasa, sve je veća njegova upotreba u izradi proizvoda za lepotu. Gingerol, antioksidans đumbira, eliminiše slobodne radikale koji oštećuju kožu, i tako vašu kožu čini nežnom i tonira je.

16. Afrodizijak: đumbir se smatra afrodizijakom, stimuliše seksualnu želju tj. povećava libido.

17. Idealan začin: u svim svetskim kuhinjama đumbir se naširoko koristi kao začin. Dodaje se u razne salate, kolače, peciva i jela, a takođe se može dodavati i u razne napitke. S obzirom na to da je veoma lekovit, slobodno ga svakodnevno dodajte u jela, ali naravno, nemojte preterivati.

Važno je znati sledeće:

Trudnice i osobe koje piju lekove protiv zgrušavanja krvi trebalo bi da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što se odluče da konzumiraju đumbir.

Đumbir može povećati telesnu temperaturu, pa se stoga ne preporučuje osobama sa povišenom temperaturom.

Ne postoje tačne informacije da li se đumbir sme koristiti tokom dojenja, pa je onda bolje izbegavati ga u tom slučaju.

Preterana upotreba đumbira može pogoršati pojedina srčana oboljenja.

Djumbir i med

Ova prirodna kombinacija korena đumbira i pčelinjeg meda, još od davnina se koristila za lečenje mnogih zdravstvenih problema, kao što su npr. bronhitis, grip, upala disajnih organa, problemi sa varenjem, mučnina, vrtoglavica.

Mešavina đumbira i meda je idealno sredstvo za iskašljavanje, ublažava bolno grlo i curenje nosa. Med i đumbir možete koristiti i kao preventivu, čim osetite prve simptome prehlade ili gripa, jer jačaju imuni sistem i mogu vas zaštititi od prehlade.

Osobe koje pate od problema sa varenjem i grčeva u stomaku, treba da konzumiraju med i đumbir kako bi olakšali svoje stanje i poboljšali probavu. Svakog jutra pre jela popijte čašu vode sa kašikom meda i pola kašičice đumbira u prahu, i nećete imati problema sa varenjem, niti sa zatvorom.

Gore je već pomenuta kombinacija djumbir med i limun koja se koristi u velikom broju slučajeva.


Preporučeni proizvodi

Mleko ALPRO badem 0,25

Sterilisani napitak na bazi badema i dod...

Ulje od repice 0,5 Linum

Hladno ceđeno ulje uljane repice poseduj...

Ulje lavande 10ml BIO

Ulje lavande umiruje nervnu napetost, ot...

Belvit S 150gr

Belvit S je riznica puno vrednih belanče...

Sok aronija 750ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...


Pogledaje još

Domaća pogača330g AGLUTEN

Italijanski hleb punog ukusa, spremljen ...

Umeboši sirće 187ml Muso

Umeboši sirće se dobija kao nusproizvod ...

Sirup aronije 0,75 Artfood

Voćni sirup od aronije sa celim plodom. ...

Đumbir napitak sa organskim kokosovim šećerom

Sa tri nijanse ukusa, preneli smo vam mi...

Surutka u prahu vanila 250g

Surutka u prahu sa ukusom vanile je proi...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Aloe vera - kraljica među lekovitim biljkama i eliksir mladosti i lepote

Aloe vera je jedna od najstarijih lekovitih biljaka poznatih čovečanstvu. Naime, još na ploči...

Detaljnije

ČMIČAK NA OKU - od A do Š. Najbitniji podaci!

Postoje DVA tipa čmička na okuTermin "čmičak na oku" obično se koristi kao opšti po...

Detaljnije

Pilates vežbe sa loptom

Pilates lopta za vežbanje koristi se u treniranju kao jedan od najboljih rekvizita za oblikovanje te...

Detaljnije

Biljkama protiv gripa

Sezona prehlade i gripa dolazi sa hladnim danima. Grip ili influenca je virusno oboljenje disajnih o...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS