Regeneracija jetre - kako smanjiti vrednosti ALT i AST


Saveti

Jetra predstavlja poseban i jedini organ u ljudskom organizmu koji može da se regeneriše čak i onda kada je oštećena za više od 50%. Jedna je od najvažnijih žlezda u čovekovom telu i svakodnevno obavlja veoma bitne funkcije u našem organizmu koje nas održavaju u životu. 

Jetra važi za centralnu laboratoriju organizma, odgovorna je za preradu hrane, eliminaciju toksina i drugih štetnih materija koje unosimo putem ishrane i ta njena sposobnost jeste ključna za naše zdravlje.

ilustracija jetre

Gde se nalazi jetra? Najveći organ u trbušnoj šupljini, jetra, nalazi se sa desne strane stomaka odmah ispod dijafragme. Mekana je i crvenkasto smeđe je boje. Ima klinast oblik i normalna veličina jetre iznosi od 15 do 18 cm. Jetra je obično teška 1200 -1600 grama i riznica je minerala, vitamina, korisnih šećera i masnoća koje su ljudskom organizmu potrebne da bi normalno funkcionisao.

Možda vas zanima naš tekst o kinoi

Uloga jetre

Jetra je jedini ljudski organ koji se može u potpunosti obnoviti i stoga moramo je čuvati. Napomenuli smo već da jetra obavlja više različitih bitnih funkcija, uloga jetre u čovekovom telu je prvenstveno metaboličke prirode, al se ni ostale njene funkcije nikako ne smeju zanemariti zbog čega je veoma bitno da voditi računa o njenom zdravlju. 

Od svih zadataka koje obavlja između ostalog ima i ulogu proičišćavanja krvi od toksina i otrova. Dakle sve materije koje se unose u organizam prolaze upravo kroz ovaj organ gde se razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Te toksine jetra uspešno pretvara u molekule koji kasnije bivaju eleminisani iz organizma putem bubrega ili creva. Međutim u određenim situacijama jetra postaje i sama preopterećena toksinima i tada joj je potrebna pomoć, opšta preporuka je obnavljanje jetre prirodnim putem.

Obnavljanje jetre prirodnim putem

U današnje vreme izloženi smo raznim hemikalijama kako iz hrane, vode, vazduha tako i iz raznih lekova koji mnogi od nas svakodnevno unose. Sve te hemikalije svakodnevno prolaze kroz jetru i ostavljaju posledice koje nisu male. Pušenjem, prekomerenim korišćenjem alkohola, nepravilnom ishranom, prekomerenom upotrebom industrijiskih namernica dodatno opterećujemo ovaj važan organ. Zbog toga nam je regeneracija jetre i te kako potrebna.

 Međutim šta obnavlja jetru? Zdrava, izbalansirana ishrane i određene lekovite biljke ne samo da štite već i obnavljaju jetru.

maslacak regenerise jetru

Kada je ishrana u pitanju preporučuje se konzumiranje surutke, mladih sireva, jogurta, cvekle, brusnice, borovnice, artičoke. Za obnavljenje jetre koristite maslačak, ova vrsta biljke neverovatno je korisna kada govorimo o zdravlju jetre i predstavlja prirodni lek za jetru. Koren maslačka poboljšava varenje i čisti jetru od toksina. Čaj od korena maslačka pripremićete tako što ćete jednu malu kašiku usitnjenog korena preliti sa 2 dl kipuće vode, a nakon toga poklopiti, ostaviti 20 minuta i procediti. 

Potrebno je piti 3 šolje čaja dnevno i to po jedna šolja pola sata pre svakog obroka. Za obnavljenje jetre jako je bitan i čičak. Njegova lekovita svojstva pogotovo kada je oboljenje jetre u pitanju poznata su od davnina. Glavni aktivni sastojak čička je silimarin koji regeneriše ćelije jetre i štiti ih od oštećenja. Još jedan prirodni lek za jetru jeste sladić. U pitanju je biljka koju Kinezi odavno koriste za lečenje jetre. Sladić netralizuje toksine u jetri i povećava proizvodnju interferona koje se obično koristi za lečenje hepatitsa B.

Simptomi bolesti jetre

Bolesti jetre mogu biti genetski uslovljene, dakle neki ljude se rode sa poroblematičnom jetrom, dok je neki oštete različitim faktorima koji su štetni po samu jetru, kao što su virusi i upotreba alkohola. Vremenom se može desiti da oštećenje jetre rezultira stvaranjem ožiljaka – ciroza jetre, što može da dovede do stanja životne opasnosti i otkazivanja ovog organa. Zbog toga rani znakovi problema sa jetrom ne smeju se ignorisati. Simptomi bolesti jetre mogu uključivati:

  • Žućkaste promene na koži – koža i oči (beonjača) su žućkasto obojeni
  • Bol u stomaku i otok
  • Hroničan umor
  • Svrab i preosetljivot kože
  • Promene u urinu i stolici – tamna boja urina i bleda stolica ili krvava ili katran boja stolice
  • Oticanje u nogama i zglobovima
  • Mučnina i povraćanje
  • Gubitaka apetita

Bolesti koje pogađaju ovaj organ mogu izazvati i bol u jetri. Simptomi bolesti jetre neretko se mešaju sa drugim problemima u abdomenu, zato je veoma važno prepoznati sam bol u jetri i sa njim povezane simptome kako bi na vreme otkrili i lečili ovaj organ. Tako recimo u samom početku simptomi upale jetre kao što su povišena telesna temperature, nedostatak apetita, mučnina, zadobijanje crveno žute boje kože, smeđe boje urina, beličaste stolice identični su simptomima koje ima grip.

Pročitajte i naš tekst o arganovom ulju

Zašto nastaju povišen ALT i AST

ALT (alanin aminotransferaza) i AST (aspartat aminotransferaza) su enzimi koji se nalaze u jetri i pomažu u metabolizmu proteina. Povišene vrednosti ALT i AST u krvi ukazuju na oštećenje jetre ili drugih organa. Neki od uzroka povišenih ALT i AST uključuju prekomernu konzumaciju alkohola, virusne infekcije (poput hepatitisa), neke lekove, autoimune bolesti i nasledne bolesti jetre.

Kako smanjiti vrednosti ALT i AST

Ako vas zanima kkao smanjitivrednosti ALT i AST u krvi, najpre se treba lečiti osnovni uzrok. Ako je uzrok povezan s prekomernom konzumacijom alkohola, prestanak konzumiranja alkohola može pomoći u smanjenju vrednosti ALT i AST.

Promena životnog stila, poput zdravije ishrane i redovne telesne aktivnosti, takođe može pomoći u poboljšanju zdravlja jetre. Doktor može preporučiti i određene lekove ili dodatke prehrani koji mogu pomoći u smanjenju vrednosti ALT i AST, ali to zavisi od uzroka povećanih vrednosti i treba ih propisati samo kvalifikovani zdravstveni stručnjak.

Na sledećoj stranici možete pročitati brojne savete o ishrani

Čišćenje jetre na prirodan način

Čišćenje jetre prirodnim putem, kroz pravilnu izbalansiranu ishranu najbolji je način oporavka ovog organa. Sve što unesemo od hrane prolazi kroz jetru i upravo pravilnom ishranom joj treba olakšati i omogućiti efikasniji rad. Iz toga razloga važno je uvrstiti u svakodnevnu ishranu namernice kao što su jabuke, žitarice, špargla, avokado, cvekla i šargarepa, prokelj, kupus, citrusi, beli luk, grejpfrut, lisnato zeleno povrće, kupusasto povrće, maslinovo ulje, orasi.

ciscenje jetre citrusnim vocem kao sto je grejpfrut

Čišćenje jetre od masnoće

Masna jetra jako je čest problem u današnje vreme i odnosi se na skladištenje prevelike količine masti u ćelijama jetre. Ovaj poremećaj rezultat je dejstva različitih faktora kao što su nezdrava i nepravilna ishrana, gojaznost, alkoholizam i drugo. Čišćnje jetre od masnoće veoma je bitno kako bi jetru opravili i povratili sposobnost njenih funkcija. Ovo je moguće postići čajem od đumbira, zelenim čajem i čajem ili tinkturom od maslačka. Takođe sirovo voće i povrće, a pogotovo grejpfrut i limun upotrebaljavaju se za čišćenje jetre od masnoće. Ne zaboravimo nikako ni beli luk, koren sladića, semenke lana, sok od celera ili cvekle, surutka, čičkovo mleko.

Čišćenje jetre od alkohola

Prekomerena upotreba alkohola naročitno škodi jetri. Sa prestankom uzimanjem istog mi je možemo vratiti u normalno stanje dok u suprotnom slučaju dolazi do alkoholnog hepatitisa. U tom slučaju ako se ne prestane sa konzumiranjem alkohola može doći i do ciroze jetre odnosno stvaranja ožiljaka na jetri koji sprečavaju normalno proticanje krvi kroz nju i samim tim otežavnja njenog funkcionisanja. Prvi i ujedno i najvažniji korak u lečenju jeste izbacivanje iz upotrebe alkoholonih pića.

Pravilno izbalansirana ishrana jako je bitna. Treba izbegavati prženje, pohovanje i dodavanje zaprške kuvanim jelima. Hrana se isključivo kuva, dinsta, bari ili peče u foliji i ono što je bitno ne dosoljeva. Izbegavati i konzervirane i procesuirane namernice. Preporučuje se voće, povrće, žitarice. Mladi kravlji sir, kefir, posna mesa, surutka, kiselo mleko, jogurt od obranog mleka, jaja i riba obezvediće potreban izvor proteina, a od masnoća preporuka je maslinovo ulje. Sve češće se može čuti pitanje koliko treba jetri da se očisti od alkohola? Naime čim se prestane uzimati alkohol već nakon par nedelja jetra će početi odbacivati višak masti i ako nije previše oštećena može se opraviti već za četiri do osam nedelja.

ciscenje jetre povrcem

Čaj za čišćenje jetre

Čajevi za čišćenje jetre mogu puno pomoći i ubrzati sam proces čišćenja. Zeleni čaj sadrži hlorofil, polifenole, kofein i antioksidantne kathine koje poboljšavaju zdravlje jetre, poboljšavaju varenje, smanjuju krvni pritisak, sprečavaju rak i produžavaju životni vek. Detoksikacija jetre moguća je i čajem od jasmina, on čisti jetru i štiti je od raznih oboljenja i čisti od raznih toksina. Čaj od atičoke takođe može jako dobro uticati na jetru baš kao i čaj od maslačka, čaj od mente, čaj od đumbira. 

>> Najbolji čaj za čišćenje jetre


Važno je napomenuti da nije moguće potpuno očistiti jetru samo putem ishrane ili konzumiranjem određenog čaja. Dakle, najbolji čaj za čišćenje jetre ne postoji, ali neki čajevi mogu imati blagotvoran uticaj na zdravlje jetre i celokupno zdravlje. Jetra je organ od vitalnog značaja za detoksikaciju organizma, i većina tvrdnji o "čišćenju jetre" nije naučno potvrđena.

Evo nekoliko čajeva koji su poznati po svojim potencijalno korisnim svojstvima:

  • Zeleni čaj:

Priprema: Prelijte šolju vrele vode preko jedne kašičice zelenog čaja. Ostavite da odstoji 3-5 minuta pre nego što ga pijete.

Zeleni čaj sadrži antioksidanse, posebno epigalokatehin galat (EGCG), koji može imati pozitivan uticaj na zdravlje jetre.

  • Maslačak čaj:

Priprema: Osušene korena maslačka možete koristiti za pravljenje čaja. Dodajte jednu kašičicu osušenog maslačka u šolju vrele vode, ostavite da odstoji 10-15 minuta, zatim procedite.
Maslačak se tradicionalno koristi u narodnoj medicini za poboljšanje funkcije jetre.

  • Artičoka čaj:

Priprema: Koristite listove artičoke da biste napravili čaj. Dodajte jednu kašičicu suvih listova u šolju vrele vode, ostavite da odstoji 10-15 minuta, zatim procedite.


Artičoka se često koristi u biljnoj medicini zbog svojih potencijalnih koristi za jetru.


Važno je napomenuti da pre bilo kakve promene u ishrani ili dodavanja novih suplemenata, uključujući čajeve, treba konsultovati zdravstvenog stručnjaka, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate lekove. Takođe, imajte na umu da ne postoji najbolji čaj za čišćenje jetre, koji može potpuno zameniti zdrav način života, uključujući balansiranu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i održavanje zdrave telesne mase.

Pratite naš portal o zdravlju Zdravisimo











Preporučeni proizvodi

Muški čaj Men's 30,6 Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja “men’s tea” kod mu...

Čaj za regen. jetre 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja za obnavljanje i r...

Ulje čajno drvo 30ml TerraCo

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...

Sok pravi koktel 0.5l

Prirodni mutni voćni-povrtni sok od jabu...

Ulje za regeneraciju 10ml BIO

Ulje za regeneraciju kože predstavlja me...


Pogledaje još

Ulje semena kajsije 20ml

Ulje koštice kajsije, bogato vitaminima...

Amarant

Amarant, ili štir, bogat je proteinima b...

Bezglutnski slani kreker Reni

Dijetetski proizvod, proizveden od strog...

Nigari 200gr

Nigari je magnezijum hlorid. Koristi se ...

Đumbir u prahu 100g

Stimuliše apetit, ubrzava cirkulaciju i ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Autofagija dijeta - jedete skoro sve i mršavite

Želite svim silama da skinete kilograme? Probali ste razne dijete ali ne možete tek tako da presečet...

Detaljnije

Štetni efekti prekomernog unosa soli

Umerena upotreba soli doprinosi pravilnom funkcionisanju organizma. So popravlja ukus hrani  i ...

Detaljnije

Kako se izboriti sa kijanjem i curenjem nosa?

Rana jesen je bajkovito godišnje doba. Priroda oživljava na sasvim drugačiji način, iz ormara...

Detaljnije

Glina za lice - prirodno sredstvo za negu kože lica

Da glina ima lekovita svojstva poznato je još od davnina. Ona je vekovima u upotrebi kao prir...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS