Salmonela - sve što treba da znate o ovom zaraznom oboljenju


Zdravstveni problemi

Salmonela pripada grupi bakterija koja se prenosi konzumiranjem kontaminirane hrane najčešće oralnim putem kao i preko prljavih ruku. Reč je o neadekvatnoj hrani koja nije termički obrađena, a najčešće je prisutna u jajima, mleku, ribi, morskim plodovima kao ili proizvodima od jaja. Zbog toga je termička obrada gore navedenih namirnica od izuzetne važnosti kako se ne bismo zarazili ovom izuzetno prenosivom bakterijom. 

doktor kroz mikroskop gleda salmonelu bakteriju

Koji su tipični simptomi salmonele?

Postoji niz simptoma koji mogu ukazivati na potencijalnu zarazu salmonelom, a one najčešće navodimo u nastavku teksta. Za početak treba napomenuti da se prvi simptomi javljaju tek nakon 12h-36h od konzumiranja neadekvatno obrađene hrane. Osobe zaražene salmonelom neretko imaju visoku telesnu temperature, problem sa grčevima u stomaku kao i konstantnu dijareju koja ne prolazi ni nakon 2-3 dana. Uz to, mogu se javiti mučnina, povraćanje, glavobolja kao i krv u stolici. 

Svi ovi simptomi nastaju kao posledica trovanja hranom. U većini slučajeva, zaraženim osobama nije neophodna neka ozbiljnija medicinska pomoć kao i terapija. Bolest uglavnom prođe već nakon par dana s tim što je veoma važno voditi računa da ne dođe do dehidratacije. Tada se stanje zaraženih dodatno može iskomplikovati pa je stručna lekarska pomoć nešto što se podrazumeva. 

U kojim sve slučajevima se treba obrati lekaru?

Osobe koje su neposredno pre zaraze boravile u inostranstvu, kojima se stanje ne popravlja ni nakon nekoliko dana, kao i one sa izraženim simptomima dehidratacije treba da se u najkraćem roku jave svom izabranom lekaru u domu zdravlja kako bi im se dala adekvatna terapija. 

Takođe, pacijenti koji su primetili krv u stolici, intenzivni bol u predelu stomaka, suva usta kao i velika potreba za vodom ukazuju na to da je neophodno obratite se lekaru. 

Kako izgleda terapija kod odraslih osoba?

Glavni cilj svake terapije osoba koje su zaražene salmonelom jeste rehidratacija, tj. nadoknađivanje izgubljene tečnosti prilikom neprekidnog povraćanja i dijareje. Najčešće se rehidratacija sprovodi pojedinim sredstvima koja u sebi imaju elektrolite. Reč je o kesicima koje se rastvaraju u prokuvanoj vodi i imaju tu moć da uspostave hidriranje organizma u najkraćem vremenskom periodu. 

Supe iz kesice kao i konzumiranje što veće količine tečnosti (najbolje obične vode) se preporučuje, kao i dijetalna hrana (keks, dvopek i sl), dok jaku hranu i gazirane sokove treba zaobilaziti u širokom luku. 

Koji lekovi mogu biti od koristi?

Što se tiče terapije lekovima, ona u većini slučajeva nije potrebna. Ipak, ukoliko osoba ima izražene simptome, poput jake dijareje, tablete koje imaju moć njenog zaustavljanja mogu biti od pomoći. Takođe, preporučuje se uzimanje probiotika koji pozitivno deluju na digestivni trakt, podstiču varenje i rešavaju problem sa učestalim pražnjenjem.

Kod zaraženih pacijenata koji imaju visoku  temperaturu kao i jaku glavobolju, analgetici mogu biti od pomoći.

Terapija antibioticima se preporučuje samo kada se infekcija proširi na druge delove tela, kao i kod težih oblika zaraze.

Koji sve oblici salmonele postoje?

Sa medicinskog aspekta, postoje tri vrste bakterije koje dovode do različitih stanja kod zaraženih osoba. Najpre, najčešći oblik zaraze nastaje salmonelom enteretidis ili salmonelom typhimurium. Glavni simptomi su problemi sa digestivnim traktom poput učestale dijareje. Zatim, salmonela choleraesius izaziva direktno prodiranje bacila u krv i predstavlja nešto ozbiljniji oblik zaraze za razliku od prethodne bolesti. 

U najteže oboljenje svrstava se enterična (tifoidna) groznica čije je direktni izazivač salmonela typhi, kao i salmonella paratyphi ili kako ga još nazivaju “trbušni tifus”.

Šta sve pomaže u prevenciji zaraze salmonelom?

Kako bi se širenje zaraze svelo na minimum, prevencija je od krucijalne važnosti. Redovno pranje ruku nakon upotrebe toaleta se podrazumeva. Trebalo bi izbegavati deljenje peškira sa kliconošom, pripremanje hrane za druge osobe, kao i pranje garderobe sa garderobom zaražene osobe. 

Voditi računa prilikom pripremanja hrane

Meso (naročito meso od živine kao i govedinu) potrebno je dobro termički obraditi, jer se poznato da se na visokoj temperaturi ubijaju žive bakterije prisutne u ovim namirnicama. Trudite se da istu hranu ne podgrevate više puta u toku dana, a ukoliko voće i povrće kupujete u velikim supermarketima neophodno je dobro oprati ga (po mogućstvu toplom vodom) pre samog konzumiranja. 

Da li znate da i kućni ljubimci mogu biti kliconoše?

Ukoliko u stanu ili kući držite kućne ljubice, vodite računa o njihovoj higijeni kao i o tome kakvu im hranu kupujete. Psi i mačke mogu se veoma lako zaraziti salmonelom i preneti je na ostale ukućane. Neretko se dešava da kućni ljubimci nemaju baš nikave simptome a da pri tom budu kliconoše. 

Preporuka je zabraniti im kretanje na mestima na kojima držimo hranu, poput kuhinje kao i temeljno pranje ruku vlasnika ljubimca nakon skupljanja životinjskih fekalija.

Ko podleže većem riziku od zaraze salmoneolom?

Za početak treba naglasiti da salmonela nije opasna po život. Ipak, postoji određena kategorija ljudi kod kojih se situacija može iskoplikovati, naročito ukoliko se ne otkrije na vreme. Reč je o starijim osobama slabijeg imuniteta koja pri tom imaju neko hronično oboljenje, zatim trudnice kao i mala deca. 

Zbog čega su trudnice najugroženija kategorija?

Žene koje se nalaze u drugom stanju naročito moraju da budu oprezne kako ne bi došle u kontakt sa ovom ni malo bezazlenom bakterijom koja se može preneti na fetus i izazvati ozbiljnije komplikacije ukoliko se ne otkrije na vreme. 

To praktično znači da trudnice nikako ne bi smele da konzumiraju termički neobrađenu hranu, poput morskih plodova ili ribe. Isto tako, pojedinu kategoriju lekova nikako ne bi smele da uzimaju na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa ginekologom. Biljni preparati, kao i suplementi koji po svojoj prirodi nisu prenatalni mogu dovesti do trovanja. Zbog toga trudnice treba da budu na posebnom oprezu.

Kako se uspostavlja dijagnoza obolelih od salmonele?

Kako bi se proverilo da li je pacijent zaražen salmonelom, dovoljno je odraditi analizu stolice, ali se precizna dijagnoza može uspostaviti i na osnovu same kliničke slike na osovu navedenih simptoma koje pacijent oseća. 

Što se tiče kliničke slike koja ukazuje na zarazu salmonelom, u 75% slučajeva kod pacijenata se javlja gastroenteritis, bolest praćena učestalim povraćanjem i dijarejom uz povišenu telesnu temperaturu i glavobolju, kao i bolovi u stomaku.

I za kraj, savet plus: čak iako nemate izražene simptome a sumnjate da ste se otrovali javite se izabranom lekaru. Na taj način ćete u najkraćem mogućem roku dobiti adekvatnu terapiju.


Preporučeni proizvodi

Brašno od amaranta 0,5 Hemija

Bez glutena. Amarant, ili štir, bogat je...

Ulje kokosovo 220ml Hajdukovo

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...

Zeleni balans 30.6g Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastav: zeleni ča...

Kus kus organic 0.5kg

Kuskus je lomljena integralna pšenica. P...

Heljda Slavuj

Heljda je planinska zeljasta biljka koju...


Pogledaje još

Sojino mleko ALPRO kokos-badem1l

Sterilisani napitak na bazi kokosa i bad...

Ulje od repice 500ml

Repičino ulje je nerafinisano, hladno ce...

Brašno od lana 500g Uvita

Obezmašćeno laneno brašno. Lan sadrži om...

Brašno pirinčano 0,5kg Hemija

Proizvodi se od celog zrna pirinča, mlev...

Orgon pšenica

Orgon pšenična kaša se preporučuje kao s...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Saveti za vežbanje sa tegovima

Trening sa tegovima je trening snage sa opterećenjem za mišiće i zglobove. Ove vežbe su zahte...

Detaljnije

Zašto treba izbegavati gazirana pića?

Gazirana pića sprečavaju unos hranljivih materija, sadrže prazne kalorije koje se pretvaraju u masti...

Detaljnije

Prirodno lečenje urinarne infekcije

Najčešći oblik oboljenja urogenitalnog trakta, kako kod žena tako i kod muškaraca, jes...

Detaljnije

Virak - moćna biljka koja pomaže ženama

Virak biljka (lat. Alchemilla vulgaris) je poznata i pod nazivima vrkuta i gospin plašt. Pret...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS