Kakao - značaj i lekovitost


Ishrana


Glavni je sastojak čokolade i biljka od koje se prave najukusniji napici. Lekovit je, egzotičan ukusan. Koristi se u prirodnoj medicini, kulinarstvu, pri pravljenju različitih napitaka, u obređenim ceremonijama različitih kultura. Kakau su pripisivane božanske osobine.

kakao-u-prahu-plod-kakaaa

Kakao je prah koji nastaje iz biljke kakaovac. 

Biljka kakaovac je tropsko drvo koje pripada porodici slezova. Autohtona je vrsta Južne Amerike, tropskih šuma Amazonije. U Evropu ga je doneo Kristifor Kolumbo sa svojih moreplovačkih avantura po tek otkrivenoj Americi. Tadašnji narodi su pravili specifično piće od kakaa, nalik današnjim likerima. Ovo piće se dopalo španskim kolonizatorima a i samomom Kolumbu koji ga je doneo na španski dvor. 

Ubrzo postaje jedna od omiljenih biljaka i jedna od najkomercijalnijih egzotičnih biljnih vrsta na svetu. Danas je glavni sastojak mnogih proizvoda, najpre čokolade ali i drugih slatkiša, kolača, pića itd.. U njegovom ukusu uživaju sve generacije a lekovita svojstva kakaa sve više se ističu pa se tako koristi u prirodnoj medicini za lečenje različitih oboljenja i  poremećaja organizma. 

Stari drevni stanovnici Američkog kontinenta Inke i Maje smatrali su kakao Božijim darom pa je on imao značajnu ulogu u njihovim verskim obredima. Starosedeoci Južne Amerike imali su i posebno božanstvo koje su dodelili kakau da ga čuva od zlih sila. Oni su i prvi počeli da prave alkoholno piće od kakaa i smeli su ga piti samo muškarci. Kakao je usađen u kulture mnogih naroda koji danas žive na tlu Američkog kontinenta. 

Savremena fitoterapija, gastronomija i industrija daju kakau posebnu dimenziju. Otkrivši njegov specifičan, gorak, egzotičan i intenzivan ukus postaje najvažniji sastojak omiljenje poslastice – čokolade. Koristi se kao začin u kulinarstvu a služi i kao pomoćna terapija u lečenju biljem kod različitih poremećaja u organizmu. 

Možda vas zanima i magnezijum u hrani.

Kako nastaje kakao prah


Kakao je prah koji nastaje od drveta kakaovac. Kakaovac može da naraste i do deset metara u visinu, obzirom da raste na teritoriji Centralne i Južne Amerike i da je redovni stanovnik tropskih šuma spada u srednje visoke drvenaste biljke. 

Ova biljka je po svemu specifična kako po svom izgledu tako i po svom načinu cvetanja, oprašivanja i davanja ploda. 

Cvetovi su karakteristični po tome što rastu direktno iz stabla a oprašuju se putem posebnih vrsta biljnih vaši. Cvetovi su uglavnom beli ili blago ružičasti, sitni i nežni. Međutim, plod koji daje kakaovac nije sitan, naprotiv, plod je prilično velik i teži u proseku pola kilograma mada postoje i krupniji primerci. 

U plodu se nalazi oko 50 semenki koje su krupnijeg, ovalnog oblika i tamno braon boje. Plod je zreo kroz 4-5 meseci od cvetanja a prepoznaje se da je zreo za branje po zlatnoj boji opne. Semenke kakaovca se kasnije dalje obrađuju kako bi se dobio kakao koji mi danas koristimo gotovo svakodnevno. Prvo se suše, zatim prebiraju jer se koriste samo zdrave semenke, peku se na kontrolisanim temperaturama i na kraju se melju. Tako se dobija kakao prah.

Dakle, proces proizvodnje kakao praha nije ni malo jednostavan i potrebno je više tehnoloških postupaka kako bi dobilni konačan proizvod.

Semenke kakaovca sadrže veliku količinu masti. Oko 50 posto kakao ploda su biljne masti od koje se može proizvoditi kakao maslac ili ulje kakaovca koje je je takođe lekovito.

Kakao prah se dalje koristi, kao što smo već rekli, u različite svrhe, a najpoznatija njegova uloga je u proizvodnji čokolade. Kvalitet čokolade procenjuje se po procentu sadržanog kakao praha. 

Kod proizvodnje čokolade se uz kako prah dodaje mleko u prahu, šećeri, različiti ukusi i punjenja. Od kakao praha prave se i napici, a od pulpe kojom je uspunjen plod kakaovca mogu se praviti alkoholna pića koja imaju specifičan ukus. 

Od momenta kada kakao beleži svoju ekspanziju pa do danas, postaje jedna od najkomercijalnijih biljnih vrsta ikada. 

Današnja proizvodnja je oko 4.5 miliona tona na godišnjem nivo sa tendencijom daljeg rasta. Procenjuje se da je drvetom kakaa zasađeno 20 miliona ari zemljišta. 

Eksploatacija drveta kakaovca počinje posle 5 godina od sadnje. Kakao može da živi i do jednog veka. Oko 1500 zdravih semenki potrebno je za kilogram kakao praha a jedna biljka iako može u toku sezone da izbaci više hiljada cvetova tek poneki se cvet opraši pa ne daje više od dvadesetak plodova po drvetu. 

Kakaovac se bere dva puta godišnje. Obzirom da je to tropska biljka i da je prilagođena takvoj klimi koja omugućava dve berbe godišnje, kakaovac je prilično isplativ i ekonomičan. U njenim prirodnim staništima nije potrebno tretirati biljku hemijskim sredstvima kako bi je održali. 

kakao-proizvod

Nutritivni sastav kakao praha


Nutritivno je izuzetno bogata biljka. Sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata pa samim tim ima izuzetan značaj za zdravlje čoveka. 

Sadrži veliku količinu magnezijuma. Zbog toga je izuzetno pogodan kao terapija kod oboljenja koja nastaju nedostatkom magnezijuma. Kao posledica nedostatka magnezijuma može se javiti stres i nervoza, grčevi u mišićima nogu, a obzirom da je magnezijum važan za gotovo sve procese u organizmu nedostatak ovog minerala može da ugrozi i rad srca, mozga, gastrointestinalnog trakta i sl. Korišćenjem kakaa nadoknadićete gubitak magnezijuma.

Kakao sadrži i veliki broj antioksidanasa koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunitet. Najvažniji antioksidanti koji se nalaze u kakau su:

 • Polifenoli
 • Katehini
 • Epikatehini

Pored antioksidanasa kakao sadrži i velike količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana, cinka.

Kakao je bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, pa štiti vaše srce i krvne sudove. Kakao pomaže lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina pa nije ni čudo što čokolada pozitivno utiče na naše raspoloženje.

Ako želimo da pravilno usnosimo kakao u naš organizam bitno je da koristimo kvalitetan čist i organski kakao prah. Na žalost industrija konditorskih proizvoda je u toj meri komercijalizovala kakao prah da danas ne možemo garantovati njegov kvalitet a ni količinu koja se koristi u proizvodnji čokolade. Stoga je najbolje koristiti čist kakao prah, proverenog kvaliteta, koji možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. 

Sa 100 grama kvalitetnog kakao praha zadovoljavamo dnevne potrebe organizma za sledećim mineralima i oligoelementima:

 • 13% dnevnih potreba za kalcijumom
 • 20% dnevnih potreba za selenom
 • Duplo više mangana nego što nam je potrebno
 • 45% dnevnih potreba cinka
 • 73% dnevnih potreba fosfora
 • Tek 1% natrijuma
 • Oko 80% dnevnih potreba za gvožđem
 • 19% dnevnih potreba za ugljenim hidratima
 • 150% dnevnih potreba za dijetetskim vlaknima
 • Nešto oko 3 % šećera
 • 40% dnevnih potreba za proteinima
 • 20% dnevnih potreba za mastima

Dakle vidimo da je kako izuzetno nutritivno bogata namirnica i bitno je napomenuti da je i kalorijski dosta bogat pa je za pripremu napitka od kaka dovoljno jedna do dve kašičice. 


Kakao napitak - kako se priprema kakao?


Kako napitak je omiljeno piće svih uzrasta. Najčešće smo ga pili kao deca, međutim kakao danas piju sve generacije. 

Uglavnom se sprema sa mlekom hladnim ili toplim uz dodatak šećera ili meda. Danas možemo pronaći u trgovinama instant napitke na bazi kako praha. Oni su obogaćeni različitim ukusima, šećerom, bojom i mlekom u prahu pa možemo zaključiti da najmanje sadrže čistog kako praha. Zato vam preporučujemo da sami pripremate kako napitak od kvalitetnog kakao praha koji kupujte u prodavnicama zdrave hrane. 

Obavezno obratite pažnju na proizvođača, uvoznika, koliki je procenat čistoće, da je dobro upakovan i u važećem roku trajanja. 

Kakao mlečni napitak se priprema tako što se jedna supena kašika kakao praha umeša u 2dc toplog mleka, uz dodatak šećera ili meda i ostavi da odstoji 5 minuta. Tako pripremljen napitak možete piti i više puta u toku dana. 

Kakao u prirodnoj medicini i njegov uticaj na zdravlje


Pomenuli smo značaj kakao praha kada su vitamini i menerali u pitanju. Zbog svog bogatog nutritivnog sastava koristi se u fitoterapiji, kod lečenja različitih oboljenja i za regulaciju određenih poremećaja u organizmu. 

Pokazao se vrlo delotvoran kada su krvni sudovi u pitanju. Štiti srce i krvne sudove, snižava holesterol i trigliceride u krvi. Zbog malog udela šećera i zbog toga što deluje stimulativno na pankreas i na lučenje insulina preporučuje se dijabetičarima za regulaciju šećera u krvi. 

Proteini kojima je bogat pomažu izgradnji mišićne mase a kakao utiče i na određene neurološke poremećaje.

Efikasna je terapija kakao prahom protiv anemije (malokrvnosti) jer je bogat gvožđem. U kombinaciji sa medom kakao popravlja narušenu krvnu sliku, leči anemiju i stomačne tegobe.

Kakao prah se može koristiti i u trudnoći. Takođe, obzirom da je bogat potrebnim vitaminima i mineralima, može se koristiti kod različitih dijeta i za mršavljenje. Kakao reguliše probavu, rad želuca i pruža osećaj sitosti, pa smanjuje potrebu za unosom hrane. Iz tih razloga značajan je za  regulaciju telesne težine. 

Kakao utiče na raspoloženje pa se preporučuje kod depresije, anksioznosti, nervoze i stresa uzrokovanog različitim faktorima. Zbog toga što utiče na lučenje hormona sreće preporučuje se kod različitih psihičkih poremećaja.

Esencijalne masne kiseline koje se u organizam unose putem hrane mogu se u velikoj meri nadoknaditi unosom kakao praha. Omega 3 i omega 6 masne kiseline nalaze se u kakao maslacu. Čak 50 % kakao ploda su masnoće, zdrave masti koje značajno utiču na celokupno zdravlje organizma.

Organski, čisti kako prah pomoći će vam u lečenju:

 • Povećanog krvnog pritiska
 • Anemija, malokrvnosti i pri nedostatku gvožđa
 • Čuva srce i krvne sudove
 • Smanjuje depresiju, anksioznost i druge psihičke tegobe
 • Reguliše količinu šećera u krvi
 • Snižava povišen holesterol
 • Štiti organizam od slobodnih radikala - služi kao antioksidans
 • Reguliše probavu
 • Jača folikul dlake
 • Utiče na zdravlje kože pa se dodaje u kreme i kupke za telo
 • Potstiče koncentraciju, pamćenje i lepo raspoloženje

Kada kupujete kakao prah obratite pažnju i kupujte kvalitetan i proveren proizvod. Samo takav kakao ima potpun učinak. Instant praškovi na bazi kakaa sa dodacima veštačkih aroma i velike količine šećera, aditiva i boje nisu preporučljivi. 

Za više korisnih saveta pratite naš sajt ZdravisimoPreporučeni proizvodi

Sok šargarepe Biotta

Biotta sok od šargarepe je napravljen od...

Kinoa organic Beyond

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...

Soja protein 500 gr

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...

Pirinčani slad BIO 350ml

Pirinčani slad ima pun, nežan ukus. Prir...

Ženin Balans Womens 50g Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastav: list mali...


Pogledaje još

Pirinač basmati organic

Makrobiotičari smatraju pirina najuravno...

Galete pirinčane integralne 100g

Galete od integralnog pirinča punog ukus...

Bio kafa

Sastav: žitarice, mahunarke, cikorija Bi...

Bezglutenske špagete 500g AGLUTEN

Dijetetski proizvod. Hrana za osobe into...

Lan mleveni vakum 200g

Lan sadrži vitmine A, B i C. Takođe sadr...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Mitiseri - trikovi za uklanjanje

Kada zbog prekomernog lučenja lojnih zlezda dođe do začepljenja pora, nasataje oksidacija sebuma, ul...

Detaljnije

Jabukovo sirće kao lek

Jabukovo sirće je vrsta sirćeta i prirodni eliksir koji nastaje fermentacijom prirodnog soka od jabu...

Detaljnije

Gubitak mišićne mase kod starijih osoba

Proces starenja prate teža pokretljivost i progresivan gubitak mišićne mase koji se naziva sa...

Detaljnije

Zdravi i ukusni napici za leto

Adekvatan unos tečnosti tokom letnjih dana je od izuzetne važnosti za funkcionalno održavanje organi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS