Vitamin E i zdravlje - koliko nam zaista znači?


Ishrana

Sve i da smo najveći laici kada je u pitanju medicina i zdrava ishrana, jednostavno znamo da su vitamini ono što je potrebno našem organizmu da bi pravilno funkcionisao, kao i našem imunitetu, koji treba da nas štiti od brojnih potencijalih infekcija, virusa i bolesti. Međutim, ako se time ne bavimo, onda je vrlo verovatno da ne unosimo dovoljne količine vitamina. A u životu je sve balans i treba obratiti pažnju kako, šta, kada i koliko unosimo. Samo to će održati naš organizam zdravim i samo tako ćemo se osećati dobro. Svaka boljka koja nas zadesi verovatno je posledica nedostataka nekog vitamina. Danas govorimo o vitaminu E, vrlo značajnom vitaminu, o kojem ćete još  više naučiti i shvatiti da vam je možda upravo ovaj vitamin nedostajao. 


Osnovne informacije o vitaminu E 

Vitamin E se odnosi na rastvorljiva jedinjenja koja su povezana sa antioksidativnim dejstvom. U pitanju su masna rastvorljiva jedinjenja. Upravo zato kada se govori o antioksidansima govori se o vitaminu E zato što on štiti naše telo, naš imunitet i generalno naš organizam od slobodnih radikala. Zašto je važno da se zaštitimo od slobodnih radila? Zbog toga što oni na više načina mogu da oštete naše ćelije, samim tim mogu da prouzrokuju mnoge teške bolesti. Posebno mogu da utiču na kardivaskularna oboljenja, kao i na sada sve učestaliji kancer. Vitamin E nas na neki način štiti, jer smo generalno stalno okruženi slobodnim radikalima svuda oko nas. Slobodni radikali mogu da se odnose i na duvanski dim, zagađen vazduh ili čak UV zračenja. Od nekih stvari zaista ne možemo da se zaštitimo čak i ukoliko smo odgovorni, kao na primer od zagađenog vazduha. Zato je bitno da naše telo zaštitimo od toga koliko god možemo. 

Nedostatak vitamina E 

Postoje situacije kada ne možemo iz hrane dovoljno da usvojimo vitamina E. Takođe, postoje i određene posledice stanja našeg organizma kada ne postoji dovoljna količina vitamina E. Na primer, kada nam nedostaje vitamin E mi se osćamo prilično malaksalo, osećamo slabost u mišićima, takođe mršavimo, a mogu da se jave i problemi sa vidom. Ukoliko smo dugoročno bez dovoljnih količina vitamina E onda mogu da se jave različiti problemi sa jetrom i bubrezima. Nedostatak vitamina E primetan je i kod onih koji imaju neke hronične teške bolesti, kao što je cistična fibroza, Hronova bolest, oboljenje creva i slično. 

Za šta je dobar vitamin E? 

Najvažnije od svega vitamin E je dobar za naše srce. Naime, smatra se da dovoljne količine vitamina E u našem organizmu mogu da preduprede nastanak krvnih ugrušaka. A dobro znamo da krvni ugrušci mogu da dovedu do različitih bolesti, a pre svega do srčanog udara. Ono što je još važno to je da je vitamin E dobrim delom zadužen za održavanje balansa dobrog i lošeg holesterola, koji su takođe povezani sa pravilnim radom i funkcionisanjem srca. Takođe vitamin E može da spreči nastanak brojih oblika kancera, a pre svega kancera kože. Zato i mnoge kreme za sunčanje sadrže vitamin E. Opekotine, rane i ožiljci - za sve je to takođe dobar vitamin E. Vrlo je važno znati da je vitamin E dobar za žene, jer ukoliko unosite dovoljne količine vitamina E nećete prolaziti kroz tako težak period PMS-a. Hormoni su jako značajni kod žena, a vitamin E i ovde ima veoma važnu ulogu i isto utiče na balans hormona. Mnoge trudnice ga koriste tokom trudnoće, a poznato je da vitamin E blagotvorno utiče i na vid. 

Vitamin E u hrani 

Naravno da uvek treba da se trudimo da unosimo što više vitamina kroz ishranu. Kao što smo napomenuli i na samom početku - izbalansirana ishrana, kao i izbalansiran život je zapravo osnova. Kada postoji balans, onda smo i srećni, ali i zdravi. Čim istupamo iz balansa promene se i te kako vide. Ukoliko želite da unosite dovoljno vitamina E i kroz ishranu, onda treba da konzumirate sledeće namirnice. 

Moraćemo da razočaramo sve one koji obožavaju meso, da vitamina E nema u ovim namirnicama. Zapravo ima ga, ali u veoma malim količinama. Vitamina E ima ponajviše u žumancetu, bubregu životinja, mlečnoj masti, kao i puteru. Vitamina E ima mnogo u povrću. Znamo koliko je povrće bitno i koliko je prebogato vitaminima i zato treba da se trudimo da ga što više konzumiramo, naravno po mogućstvu da bude što više sirovo. Vitamina E ima u paradajzu, zatim u semenu suncokreta. Veće količine vitamina E nalaze se u bademu. Spanać i avokado su takođe bogati vitaminom E, kao i krompir batat. Ovog specifičnog vitamina E ima i u crvenoj paprici, lososu, kikirikuju, lešniku. A od voća, najviše ga ima u mangu i kiviju. 

Vitamin E ulje 

Vitamina E obično ima najviše u određenim vrstama ulja. Naime, tu se smatra da je najdelotvorniji i zato ga obično oni kojima nedostaje često crpe iz ulja. Na primer, vitamina E najviše ima u ulju lešnika, ulju suncokreta i badema. Generalno ulje pešeničnih klica je jako dobro, kao i ulje kukuruznih klica. Čak se u neka ulja i namenski dodaje vitamin E. 

Za lice i kožu 

Rekli smo već da se vitamin E koristi kao odlična zaštita od sunca. Jako je važno da koristimo vitamin E posebno u letnjim mesecima. On može da preventira bilo kakva crvenila na kožu, otoke i opekotine koje mogu da nastanu od sunca. Prozvodi bogati vitaminom E mogu da ublaže bore, da zadrže prirodnu vlažnost. Jako su korisni onim osobama koje imaju suvu kožu na primer. Ono što je jako važno znati jeste da se u ovom slučaju vitamin E direktno nanosi na kožu i to najbolje u formi nekog ulja. 

Za kosu 

Vitamin E se i te kako koristi u beauty industriji. Ima ga u gotovo svim kremicama, kako za lice, tako i za kožu. Pokazalo se koliko je delotvoran i dobar za nas. Žene ga posebno vole i to iz više razloga. Vitamin E doprinosi sjaju kose, zaustavlja njeno opadanje. Može da se pobrine za ozdravljenje kože glave, a isto tako pospešuje cirkulaciju. Ono što je verovatno svima od izuzetnog značaja je to da vitamin E sprečava pojavu seda u nekom ranijem periodu. 


Preporučeni proizvodi

CHI KOKOSOVO MLEKO 100% PRIRODNO 1 lit

Chi kokosovo mleko se dobija iz svežih k...

Kinoa organic Beyond

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...

Gold corn flakes bez šećera250

Kukuruzne pahuljice vrhunskog kvaliteta,...

Senza keks lešnik 150g

Keks punog ukusa i hrskave teksture idea...

Cikorija

Prženi, mleveni koren cikorije (Cichoriu...


Pogledaje još

Dr Andra ZA SALATE 0,5

Jabukovo sirće ZDRAVO je proizvedeno od ...

Mleko ALPRO badem 1l

Sterilisani napitak na bazi badema i dod...

Shoyu 200ml Mitoku

Porodica Sasaki već četiri stotine godin...

Ulje laneno 0.25ml staklo

Hladno presovano jestivo biljno ulje od ...

Soja protein 200g

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Disanje povećava izdržljivost u treningu

Izdržljivost je sposobnost podnošenja zadatog opterećenja na duži vremenski period i bez znač...

Detaljnije

Giht - prirodno lečenje (ishrana)

Giht predstavlja vrstu artritisa, uzrokuje jake bolove u zglobovima, posebno u predelu stopala. Osob...

Detaljnije

Najbolje namirnice za zdrav doručak

Zdrava ishrana proizvodi život sa više energije i manje zdravstvenih tegoba. Doručak je najva...

Detaljnije

Ajurveda predlozi: Masaža aromatičnim uljem

Ajurveda program masaža predstavlja tradicionalnu indijsku medicinu kojom se harmonično deluje na zd...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS