Zašto osećamo prazničnu depresiju i kako je prevazići


Saveti Zdravlje Rad na sebi

Praznici predstavljaju deo godine kada se okupe čitave porodice. U tom periodu obično se vreme provodi zajedno, bez velikih poseta ili odlazaka u goste, bez izlazaka ili dugih šetnji i ovo je uglavnom zimski period, za vreme Božića. Svoj mir se pronalazi u porodičnom domu. Dok neki uživaju u prazničnim danima, drugi se pribojavaju dolaska istih. U narednom tekstu biće reč o prazničnoj depresiji (poznata i kao zimska depresija, jer se dešava tokom istoimenog godišnjeg doba) zašto i kada se javlja, kako se manifestuje i kako je rešiti.

Pretpraznično vreme

Vreme pre praznika okarakterisano je kao pretpraznično vreme. U tom periodu svi su euforični, sa velikim nestrpljenjem iščekivajući praznike, ali i sa velikim očekivanjem od praznika. U tim, pretprazničnim danima svi su obično užurbani, prodavnice pune mušterija, pokloni se kupuju, kao i potrebne namirnice za pripremu praznične trpeze. Svi odišu srećom i nekom toplinom, koja se oseti samo kada se praznici približe. 

Praznični dani

Tokom praznika biva zatišje u vašem domu, ali i u okruženju. Sve je spremljeno, pokloni kupljeni, kuća blista, pa tako da posao i svakodnevne obaveze izostaju. Obično se praznični dani spajaju, pa recimo Nova godina i Božić postaju mini odmor. Spajanje praznika značajno može uticati da se osoba dobro odmori i oporavi od svakodnevnih radnih obaveza i stresa. Tokom prazničnih dana, kontakti i posete su svedene na minimu, a osobe su često okrenute jedna drugoj u okviru svojih porodica. To je pravo vreme za čitanje knjiga, gledanje dobrih filmova, uživanje sa decom ili unucima...

Praznična ili zimska depresija

Pretpraznična euforija, intenzivna kupovina, žurba i spremanje, odjednom prelazi u stanje mirovanja. Tokom praznika pored toga što odsustvuju obaveze, odsustvuju i neki radni kontakti, kontakti iz okruženja, a ulice često ostaju puste. Upravo iz tog razloga, osetljive osobe osećaju nelagodu, aksioznost, osećaju se tužno i usamljeno. Nedostaju im ljudi, gužva, buka, fali im prostora. Čini im se da se svake godine u isto vreme javljaju strahovi ili ta neka neopisiva nelagoda. Za prazničnu depresiju ne može se dati jasna klinička dijagnoza, ali svi dobro znaju o čemu je reč. 

Kako prevazići „napad“ praznične depresije

Osetljive i osobe sklone prazničnoj depresiji moraju kako prostor, tako i vreme prilagoditi svojim potrebama. Savet je da ne menjaju navike, koje su ranije stečene. Recimo, ako dugi niz godina treniraju svakoga jutra, poželjno je obaviti trening i tokom praznika. Ako su osobe navikle na popodnevne dremke ili duge šetnje pored reke, da se pridržavaju i te navike. Savet je da se ne spremaju velike količine hrane ranije, već je potrebno svakoga dana imati obavezu u kuhinji. Na taj način nećete imati ni vremena, ali ni osećaj da je praznik, a samim tim nećete osetiti tu takozvanu prazničnu depresiju. 

Koji su uzroci praznične depresije?

1. Stres i svađa tokom praznika

Kako je istaknuto praznici su vreme da se čitava porodica okupi. Upravo u tom periodu kada je višak slobodnog vremena, a svi su okrenuti jedni ka drugima, gde se svakodnevne navike menjaju dolazi do stresa. Često se sitni sukobi završavaju i sa svađom. To nije dobro i poželjno je izbegavati takve, krizne situacijie. Pokušajte da tolerišete ljudima oko sebe, jer praznično vreme je vreme blagostanja i mira. Uživajte u svakom danu sa svojim voljenima, pa čak i ako nešto nije po vašoj volji. Upravo stres i svađa mogu inicirati razvoj praznične depresije.

2. Nesanica

Nesanica može biti još jedan simptom kada je u pitanju praznicna depresija. Zapravo tokom praznika, a usled viška slobodnog vremena, nije retkost da se zaspi tokom dana. A ukoliko se praksa ponovi i sutradan, onda navika za popodnevnim spavanjem ne gine. Upravo iz tog razloga, spavanje tokom dana uslovljava loše spavanje tokom noći. Noćne nesanice i neispavanost mogu značajno narušiti normalno funkcionisanje vašeg organizma. Osetićete umor, bićete nervozni, a može se javiti i poremećaj ishrane. Da se to ne bi desilo savetuje se da čitajući odete u spavaću sobu. Dokazano je da čitanje utiče na opuštanje organizma i pogodiuje kvalitetnom snu. Ispijanje čaja od nane i matičnjaka, takođe može umiriti vaš organizam. Upotreba eteričnih ulja, takođe može opustiti organizam i pobediti nesanicu. 

3. Usamljenost i gubitak voljene osobe

Usamljenost ili gubitak voljene osobe mogu inicirati pojavu praznične depresije. Naime, tokom praznika osobe su usmerene jedna ka drugoj. Ukoliko se osećate usamljeno ili vam nedostaje voljena osoba, koja nažalost više nije sa vama može biti uslov stvaranja depresije. Savet je da se izdignete iznad situacije. Naravno, da je uvek poželjno da osoba koja više nije tu, bude u vašim mislima, ali morate biti razumni i značajno iznad situacije. Slobodno vreme isplanirajte tako kako vama odgovara da smanjite prostor i vreme za usamljenost i razmišljanje. 

Kako da prevaziđete prazničnu depresiju

1. Psihološki treninzi

Pored primene alternativnih vidova prevazilaska depresija, a u ovom ispitivanom slučaju praznične depresije, najoptimalnija je poseta psihologu. Stručna pomoć je uvek dobrodošla. Zahvaljujući savetima i usmeravanjima može se adekvatno smanjiti, a čak šta više i eliminisati uzrok nastanka praznične depresije. Psihološki treninzi u najvećem broju ispitanika imali su pozitivnog efekta. 

2. Isplačite se 

Nemojte se stideti da se isplačete i ispraznite sve ono što se nakupilo. Glasan plač u periodu od 10 minuta, smatra se periodom isceljenja. Nakon plača, osoba se oseća bolje, ispražnjeno, a sve ono što je tištilo, izašlo je van. Upravo zbog toga, nije sramota plakati. 

3. Razgovor

Razgovor je idealan mehanizam za prevazilaženje bilo kog problema, a u ovom slučaju i praznične depresije. Ukoliko osećate aksioznost, strah, nedostatak daha, nesanicu i sl. poželjno je da o tome popričate sa osobom od poverenja. Ona će vas saslušati, a opet vi ćete se olakšati jer delite tegobu sa nekim. Razgovori su uvek najbolje rešenje i pri rešavanju problema, uvek se započinje razgovorom. 

Da li praznična depresija zavisi od uzrasta?

Niko nije pošteđen ili imun na prazničnu depresiju. Bez obzira u kom je životnom dobu osoba koja pati od praznične depresije ili osobe kod kojih se privi put javljaju simptomi praznične depresije, mora se ukazati pomoć. Ni deca nisu pošteđena. Kada je reč o przničnoj depresiji, uvek se pomisli prvo na zrele i radno sposobne osobe, međutim, deca i mladi su ugroženi. Odustvo igranja i druženja sa vršnjacima, smanjeno vreme provođenja van kuće, odlasci na treninge i žurke, neki su od razloga da se formira višak slobodnog vremena, a samim tim u toj dokolici i pojava praznične depresije. 


Preporučeni proizvodi

Bombonski sirup

Svojim prisustvom Bombonski sirup pobolj...

Apimix klasik 450g

Apimiks klasik je prirodni pčelinji proi...

Seme lucerke - Alfa-Alfa 50g

Lucerka predstavlja biljnu superhranu, b...

REISHI COMPLEX SA ZELENIM ČAJEM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Ulje lavanda 30ml TerraCo

Lavanda se koristi za negu i čišćenje ko...


Pogledaje još

Tahini 680g

Tahini je susamova pasta dobijena hladni...

Biskvit čoko fil 160g AGLUTEN

Keksići vrhunskog kvaliteta i prefinjeno...

Ulje etarsko limun 10ml Vitali

Aktivni sastojci etarskog ulja limuna po...

Kuzu organic 50g

Dobija se iz korena Amarante Sauvage, je...

Srebrna kap Sinusan

Srebrna kap – sinusan, izuzetno snažan r...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kokosov šećer kao zdrava zamena za beli šećer

Na prostorima Evrope kokosov šećer nema toliko dugu tradiciju korišćenja kao št...

Detaljnije

Koliko sauna znači vašem zdravlju?

Sigurno ste do sada imali priliku da posetite SPA ili fitness centar koji u ponudi ima saunu i, bilo...

Detaljnije

Beli luk - sve o ovoj zdravoj namirnici

Ljudi u našoj zemlji obožavaju beli luk. Naravno da posebno stariji savetuju mlađe da je to n...

Detaljnije

Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju?

Kakvo je vaše pamćenje? Da li ste zadovoljni ili smatrate da imate problem sa pamćenjem? Slab...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS