ALERGIJE – kako se boriti protiv njih?


Zdravstveni problemi Alergije

Česta je pojava da tokom nekih godišnjih doba, npr. tokom proleća, mnoge osobe pate od alergija. U nekim slučajevima ne pomažu ni antihistamini (sprejevi za nos), tako da pomoć možete pronaći u domaćim prirodnim lekovima, koji mogu biti vrlo efikasni.

Alergijski rinitis (zapaljenje nosne sluzokože) je hronično oboljenje koje se javlja kod 15-20% populacije. Uzrokuje ga alergijska reakcija na cvetni prah biljaka, životinjska dlaka, grinje, prašina i dr. Kod nekih osoba se javlja isključivo tokom nekog godišnjeg doba, dok druge osobe vrlo često pate od rinitisa.  

Simptomi alergije

Sledeći simptomi su najčešći kod alergijskog rinitisa:

– učestalo kijanje

– kašalj

– vodeni iscedak iz nosa

– svrab i peckanje u nosu

– suzenje i peckanje oka

Kod nekih osoba mogu se javiti i sledeći simptomi:

– glavobolja

– nesanica

– slab apetit

– razdražljivost

Kučno lečenje alergije

U nastavku pročitajte korisne informacije o domaćim lekovima, koji mogu rešiti problem različitih vrsta alergije.

1. Fiziološki rastvor

Prirodni i efikasan lek je fiziološki ratsvor, koji jednostavno treba da ubrizgate u nozdrve. Daje pozitivne rezultate, jer otpušuje nos i smanjuje upalu, a takođe smanjuje i agense koji uzrokuju kijanje.

Fiziološki ratsvor kožete kupiti u svakoj apoteci, a možete ga i sami napraviti na sledeći način. Vrlo je lako, u 1l destilovane vode dodajte kašičicu soli i malo sode bikarbone. Rastvor možete 2 puta dnevno ubrizgavati u nos.

2. Sladić (slatki koren)

Sladić je biljka koja se dosta koristi u kineskoj medicini i u drugim kulturama zbog svog antiupalnog dejstva. Koren sladića namenjen je za prirodno lečenje alergija. Osim što smanjuje upalu, sladić pobeđuje kašalj i pospešuje iskašljavanje. Možemo ga koristiti u obliku čaja, ekstrakta, tableta, a takođe možete sisati koren sladića, kako biste isisali sok iz njega. Osobe koje imaju visok pritisak ili piju neke lekove, trebalo bi da konsultuju svog lekara pre nego što se odluče za upotrebu sladića.

3. Kopriva

Kod osoba alergičnih na polen, ova medicinska biljka usporava lučenje vodenog sekreta, i smanjuje napade kašlja i kijanja koje izaziva polen. Preporučuje se da pijete čaj od koprive ili da koristite ekstrakt.

4. Zeleni čaj

Svi znamo koliko je zeleni čaj zdrav za organizam. Sadrži malu količinu teina, tako da ga svakodnevno možete konzumirati. Zeleni čaj sadrži supstance koje sprečavaju proizvodnju histamina, što dovodi do smanjenja i ublažavanja alergijske reakcije i simptoma koji je prate. Pijte 2-3 šolje zelenog čaja na dan.

5. Med i polen

Pčelinji med sadrži polen u malim količinama, tako da se organizam svakodnevnim konzumiranjem meda navikava na alergen koji uzrokuje alergiju. Na taj način se smanjuje alergijska reakcija na polen, koja se javlja najviše u proleće.

6. Kurkuma

Kurkuma je vrsta začina koji svaka kuhinja treba da ima, upravo zbog antioksidansnog, antikancerogenog i antiupalnog dejstva koje ovaj začin poseduje. Kurkuma blokira imunoglobulin E, sprečava ili smanjuje simptome alergija. Možete je koristiti tako što čete po jednu kašičicu dodavati u jela koja svakodnevno konzumirate. S obzirom da nema mnogo jak ukus, možete kurkumu dodavati i u kolače.

Takođe, možete pripremiti i izvrstan napitak sa kurkumom i drugim začinima. Prokuvajte 1l vode sa kurkumom, anisom, cimetom, korom limuna i pomorandže, i dodajte malo smeđeg šećera. Ovaj napitak možete piti kako topao, tako i hladan.

7. Tuširanje u toploj vodi

Tuširanje u toploj vodi je korisno jer se tada otpušuje nos, podstiče se iskašljavanje. Pomaže i da se polen eliminiše iz kose i sa tela, ukoliko ste bili izloženi polenu, jer je on jedan od najvećih uzročnika alergija. Osim toga, topla voda će vas opustiti i pomoći vam da mirno spavate.

8. Čist i svež vazduh

Na mestima gde je vazduh zagađen i gde je prisutno mnogo duvanskog dima, alergije se lako šire. Najbolje bi bilo da izbegavate takva mesta, i da se krećete na svežem vazduhu, da dosta šetate. Posećujte parkove gde ima dosta zelenila, udišite duboko, kako biste ublažili simptome alergije. Ukoliko niste u mogućnosti da idete na svež vazduh, onda možete koristiti hiruršku masku, ali ne smete zaboraviti da čestice koje izazivaju alergije, mogu prodreti u organizam i preko očiju i ušiju.

9. Vodena para

Vodenom parom se postiže isti efekat kao sa tuširanjem toplom vodom, samo što paru možete primeniti lokalno. Para osvežava i smanjuje upalu nosnih kanala, a eliminiše i nakupljen sekret u nosu. Ono što treba da uradite je da prokuvate dve šolje vode i malo soli u većoj šerpi, i kada proključa pomerite sa šporeta, stavite peškir preko glave i nagnite se iznad šerpe, samo pazite da vas para ne opeče. Udišite vodenu paru tokom 10min. Umesto soli, u vodu možete dodati nanu, kamilicu, žalfiju itd. Ova metoda se može primenjivati i kod prehlada.   

10. Kupajte svoje ljubimce

Ukoliko ste alergični na dlake pasa ili mačaka, potrudite se onda da svog kućnog ljubimca kupate jednom u 2 nedelje. Na taj način ćete eliminisati čestice koje izazivaju alergije, a koje vaši ljibimci proizvode putem pljuvačke i znoja. Ako imate mačku, redovno čistite posudu sa peskom. Ukoliko ove metode ne pomažu u vašem slučaju, onda vam jedino preostaje da se držite podalje od pasa i mačaka.

Bitno je da znate da ove kućne metode lečenja mogu biti vrlo efikasne, ukoliko se pravilno primenjuju. Takođe, dosta su ekonomične, a što je najvažnije, nemaju nikakve kontraindikacije, ni neželjena dejstva.


Preporučeni proizvodi

Keks biobela cimet diabet

Biobella je keks mekane i fine teksture....

Ulje fenela 20ml

Ulje namenjeno ženama jer podstiče stvar...

Dezodorans vanila 30ml Apium

Potpuno prirodan deo stik izrađen od bez...

Sok aronija 0.5 Artfood

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Kinoa organic Beyond

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...


Pogledaje još

Amarant

Amarant, ili štir, bogat je proteinima b...

Ulje koštice grožđa 20ml

Semenke grozđa sadrže antioksidanse, koj...

Čaj probavit-filter

Mešavina lekovitog bilja za regulisanje ...

Kore heljdine Bioheljda

Kore za pitu i gibanicu vrhunskog kvalit...

Crni čaj Black 37,4g Yogi Tea

Poseduje veću koncentraciju kofeina nego...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Rešite se neprijatnog zadaha prirodnim putem

Neprijatan zadah je daleko od uobičajene pojave. Velika zastupljenost u ljudskoj populaciji, na žalo...

Detaljnije

Kokos u službi nege lica

Aromatičan, nutritivno vredan, kokos je nezaobilazan deo prirodne kozmetike lica. Umiruje nadraženu ...

Detaljnije

Diskus hernija prirodno lečenje

Opšte je poznato da se kičmeni stub sastoji od pršljenova. U detinjstvu, kod ljudi, ki...

Detaljnije

Vegetarijanski namazi

Vegetarijanstvo je način ishrane koji se prvenstveno bazira na namirnicama biljnog porekla. Danas lj...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS