Sve prednosti goveđeg želatina


Ishrana

Želatin uglavnom koristimo tokom pripremanja jela. Ovo nije ništa novo jer su i naši stari njega koristili, možda u većoj meri nego mi. Čini se da ga nekada nepravedno mi danas zapostavljamo.

Međutim, kada čujete na šta sve može da utiče ovaj sastojak verovatno ćete poželeti da ga imate u svojoj kuhinji. U svakom slučaju je uvek dobro da obogađujete svoje znanje, ali i svoj kreativni prostor u kuhinji zdravim i korisnim namirnicama, koje mogu obogatiti vaša jela i naravno koje vam mogu pomoći na različite načine. Zato, nakon čitanja ovog teksta, razmislite o kupovini, pa za početak, ne tako velike količine i uverite se zašto je goveđi želatin nešto što ćete zasigurno obožavati.

 I da, verovatno ste pomislili kako pihtije mogu da budu zdrave, jer su naši stariji uglavnom za to koristili goveđi želatin. Međutim, moramo da vas obavestimo da postoje i drugačiji načini upotrebe goveđeg želatina i to u mnogo korisnije svrhe.

Kako nastaje goveđi želatin?

Kao što možete i da pretpostavite i kao što se da zaključiti iz  naslova, goveđi želatin nastaje preradom određenih delova goveda. Preradom hrskavica, kostiju i tetiva nastaje želatin, koji kasnije ima raznovrsnu upotrebu, pre svega u prehrambenoj industriji. Ono što je jako važno naglasiti jeste da goveđi želatin sadrži kolagen, zbog kojeg i treba što ćešće da se konzumira. Poreg kolagena, goveđi želatin sadrži i razne proteine, ali i aminokiseline.

Kako se konzumira goveđi želatin?

Postoji više jednostavnih načina kako možete koristiti goveđi želatin. Ukoliko kupite goveđi želatin u prahu, onda treba da znate i tačnu meru korišćenja i treba da znate da ne možete odmah da ga koristite, već nakon pripreme goveđeg želatina, treba sačekati određeni period. Dakle, dve kašičice želatina treba da rastvorite u vodi. Odnosno precizna mera je 50 mililtara vode. To ne možete odmah konzumirati, već morate da sačekate da prođe određeni broj sati, pa bi najbolje bilo da ostavite tu smesu da prenoći. Ujutru je to već spremno i to možete odmah pojesti ili popiti.

Postoje i drugačiji načini konzumiranja ovog želatina. Naime, obzirom na to da ukus nije baš najprijatniji, preporučuje se da ga rastvorite u nekoj drugoj tečnosti, čiji bi ukus mogao da preovlada, kako biste ublažili tu notu koju poseduje goveđi želatin.

Ono što je jako važno da znate da postoji i goveđi želatin koji je već pripremljen. I to znači da možete da birate određene ukuse. Ovde je posebno vođeno računa upravo o onim osobama, koje jednostavno ne mogu da podnesu jak ukus goveđeg želatina, ali im je potrebno da ga konzumiraju.

Za šta je sve dobar goveđi želatin

Upotreba goveđeg želatina je sve rasprostranjenija. Naime, pored određenih zdravstvenih tegoba goveđi želatin se koristi i kao saveznik za mnoge druge stvari. Krenimo redom.

Goveđi želatin za kosti i zglobove i kako ga koristiti

Većina koja je čula za konzumaciju goveđeg želatina, verovatno je čula i da je on dobar za kosti i zglobove. I ovo je možda njegova najveća prednost. Dakle, ovo je vrlo važno kod starijih osoba. Kod njih može češće doći do preloma kostiju, međutim ispijanjem goveđeg želatina, to se sve menja, jer kosti jačaju. I u slučaju da je već došlo do preloma, onda se želatin konzumira kako bi se sve to što pre zalečilo. Kao što je već spomenuto kolagen, zatim kalcijum, vitamin D, koji se nalaze u goveđem želatinu i te kako mogu da doprinesu. Ovaj sastojak može da posluži i kao neka vrsta prevencije. Isto tako, ovo je prirodni lek za zglobove. Glavno pitanje koje ste postavlja jesta: kako se koristi goveđi želatin za zglobove? Kao što smo prethodno naveli procedura je ista za sve. Dakle dve kašičice goveđeg želatina se stave u vodu, sačekate da prenoći i ujutru popijete.

Koje su još prednosti konzumiranja goveđeg želatina?

Goveđi želatin je odličan za kožu. Pomaže da se uklone bubuljice, a efikasno i sprečava bore. Koža je mekana i elastičnija. Goveđi želatin zaista ima široku upotrebu, te se može koristiti i ukoliko želite da poboljšate kvalitet vaših zuba, noktiju. Izuzetna je stvar kada treba da ojačate vašu kosu, koja će nakon korišćenja goveđeg želatina biti i sjajnija.

Može da se koristi i kada ste na dijete, jer je ovo jedna od zdravijih varijanti. Može da vam pomogne da smršate, zbog proteina koji se nalaze tu, a ujedno se i sagorevaju masti prilikom konzumiranja. Šta još povezujemo sa gojaznošću - strije i celulit. I u ovom slučaju goveđi želatin vodi, odnosno pomaže da do toga nikako ne dođe.

Postoje istraživanja koja pokazuju da goveđi želatin može da utiče na sprečavanje moždanog udara ili infarkta.

I kada su alergije u pitanju, goveđi želatin je veoma delotvoran. Dakle, nakon njegove kozumacije, najjednostavnije rečeno, stvara se štit koji zapravo brani da nastanu neke alerije koje vas u određenim periodima muče.

Goveđi želatin - iskustva

Naravno da pre upotrebe treba da se konsultujete sa vašim lekarom i vidite da li je prihvatljivo da vi upotrebljavate ovaj sastojak. Sve treba da radite u skladu sa vašim trenutnim stanjem organizma, kao i vašom dijagnozom, te je vrlo važno da pitate lekara da li vi u ovom trenutku možete i smete da konzumirate goveđi želatin. Lekar je tu da proceni da li je način na koji vi želite da oporaviti vaš organizam dobar za vas u datom trenutku. Dakle, to je polazna osnova.

Kada su iskustva u pitanju, iskustva i pokazuju da goveđi želatin zaista omogućava promene i to posebno one pozitivne promene koje se odnose na zglobove i kosti. Mnoga iskustva govore i da su bolovi u vezi sa određenim tegobama koje se odnose na zglobove i kosti - potpuno nestale. Naravno, treba znati da je sve to individualno i da je možda nekome stanje bilo takvo da je goveđi želatin mogao da pomogne, ali neko ko ima neke teže oblike i oboljenja, goveđi želatin verovatno samo može da ublaži posledice i tegobe. Svakako nije na odmet konsulovati se sa lekarom u svakom slučaju i primeniti ono što vam verovatno neće škoditi već samo može da vam pomogne da se rešite muke sa kojom se borite možda godinama.Preporučeni proizvodi

Bio kafa

Sastav: žitarice, mahunarke, cikorija Bi...

Suvo grožđe 100g BIO

Organski proizvod....

Ulje etarsko žalfija 10ml Vita

Žalfija ima svojstvo čistača krvi i na t...

Kurkuma 100g

Kurkuma je nezamenjiv sastojak indijske ...

Dr Andra ZA SALATE 0,5

Jabukovo sirće ZDRAVO je proizvedeno od ...


Pogledaje još

Vino višnja 0.187 BARIL

Kvalitetan ukus voćnog vina dobijen je k...

Ulje divlje šargarepe 10ml

Najbolji prirodni detoksikator jetre. Uk...

Sok pravi jabuka 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...

Wakame alge 25g Mitoku

Blagog ukusa, mekane teksture, neizostav...

Ulje origano 20ml Terra Co

Divlji origano uspeva na nepristupačnim ...Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Crni luk kao lek

Crni luk (Allium cepa, fam. Liliaceae) je biljka poreklom iz Persije, sa podzemnim stablom lukovicom...

Detaljnije

Astma - lečenje čajevima

Bolest astma predstavlja respiratorni sindrom koji se odlikuje napadima otežanog disanja (...

Detaljnije

Da li proširene vene podnose trening?

Oboljenje proširenih vena je uglavnom nasledno ili nastaje sa godinama kada vene gube elastič...

Detaljnije

Kandida - nastanak, simptomi, lečenje i ishrana

Kandida je vrsta gljivice koja prirodno nastanjuje čovekov organizam. U normalnim okolnostima nalazi...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS