Grčevi u mišićima - rešite ih se na potpuno prirodan način


Saveti

Svima nam se dogodilo da doživimo grčenje mišića, najčešće u nozi, odnosno da doživimo, kako svi to obično zovemo “grč”. Većina ga opisuje kao neizdrživ bol. Čak bi mnogi od nas ovaj bol svrstali u kategoriju najjačih doživljenih. Dešava se iznenada i to obično kada smo isrcpljeni, ili ako smo proveli ceo dan na nogama u šetnji, posle treninga ili sličnih situacija u kojima su mišići bili izoloženi prevelikom opterećenju. Grčenje mišića moguće je da se javi i u rukama i u nogama, međutim, u preko 90 % slučajeva javlja se grč u mišićima noge. Najčešće se dešava da nas grč uhvati noću, u toku sna, i predstavlja vrlo bolno i neprijatno stanje koje traje od nekoliko sekundi pa i do nekoliko minuta. 

U tim trenucima teško da bilo šta možemo uraditi da bi nas bol prošla. Istezanje mišića i masiranje može da pomogne ali grč koji je već nastao obično ima svoj period trajanja i može da ostavi određene posledice. Grčevi se uglavnom javljaju u dugim mišićima nogu, najčešće je u pitanju list na nozi, odnosno lateralni mišići. 

Posledice se ogledaju u tome kako će mišić reagovati posle grča, da li će biti bolan i osetljiv na dodir, da li ćemo moći ektremitet da koristimo bez teškoća ili ćemo osećati oštar bol još danima posle grča. Često se dešava da ekstremitet ne možemo u potpunosti da koristimo iz straha da se grč ne bi ponovio i zbog prisutnog bola u mišiću. Ako opipamo rukom primetićemo da je mišić zgrčen, tvrđi nego obično, a može se osetiti grudvica mišićnog tkiva pod kožom. 

Koliko je mišić dugo bio pogođen grčem, toliko će se kasnije odraziti na funkcionalnost i mišića i ekstremiteta. Najčešće, grčevi u mišićima su bezazleni i ne predstavljaju neki ozbiljniji razlog za brigu, ali svakako da pored bola koji je intenzivan i jak ovakvo stanje remeti kvalitet života i naše svakodnevno funkcionisanje. Da li možemo da predupredimo grčenje mišića? Odgovor je pozitivan, da, moguće je preduprediti grčeve i to pogotovo ako se često javljaju. Tada je neophodno da obratimo pažnju na ovu pojavu jer, koliko god da su u većini slučajeva bezazleni, grčevi mogu da ostave ozbiljne posledice po mišić. Ukoliko je to izrazito česta pojava može se javiti gubljenje pravilne funkcije mišića i ektremiteta.

Kao što smo već i spomenuli, mogući su i grčevi u mišićima ruku, međutim oni su dosta ređi. Grčevi u mišićima nogu nisu rezervisani samo za profesionalne sportiste koji su stalno pod naporom i intenzivnim treninzima, mogu se javiti kod svakog, bez obzira na starosnu dob, ponekad i usled određenih patoloških stanja kao što je nedostatak vitamina i minerala u organizmu, usled oboljenja kičme i mozga itd. 

Dakle, grčevi u mišićima, iako često benigni mogu biti posledica određenih patoloških stanja i svakako zahtevaju tretman i lečenje. Pored konvencionalne medicine koja nam ne pruža neki preterani izbor u prevenciji i lečenju grčeva u mišićima moguće je ovaj problem tretirati na prirodan način, prirodnim lekovima, vežbanjem, i određenim načinom života. Lekovi koje možemo koristiti služe uglavnom da spreče bol u mišićima nakon grča, a šta možemo uraditi da sprečimo da se grč uopšte pojavi, objasnićemo u daljem tekstu.


Uzroci nastanka grčeva u mišićima


Kada govorimo o prekomernoj upotrebi mišića, mislimo na veće fizičke napore u kojima su angažovane sve mišićne stanice na telu, najviše su po običaju angažovani mišići nogu. Kod profesionalnih sportista, ali i kod rekreativaca grčevi mogu biti česti. Dakle, preterana upotreba mišića, ali i nedovoljan unos tečnosti u organizam – dehidratacija, takođe može biti uzrok grčeva. Zatim, nezgodno i nepravilno sedenje ili ležanje, problemi u lumbalnom delu kičme, dugotrajno sedenje, gojaznost, određena metabolička oboljenja poput dijabetesa, zatim diskus hernija, problem sa unutrašnjim venama, ali i mnoga druga oboljenja mogu biti razlog za pojavu grčeva u mišićima.

Pored gore navedenih uzroka treba pomenuti i :

  • Nedovoljna prokrvljenost ekstremiteta, odnosno, neadekvatno snabdevanje krvlju, arterioskleroza, tromboza i slična kardiovaskularna oboljenja.
  • Neurološka oboljenja kičme, kompresija nerava i slična stanja.
  • Degenerativne promene na mozgu.
  • Mehaničke povrede kičme i ekstremiteta usled određenih nezgoda.
  • Nedostatak minerala i vitamina, najčešće, kalijuma, kacijuma i magnezijuma u organizmu.
  • Spazam mišića uzrokovan stresom ili lošom, neadekvatnom obućom.
  • Lekovi koje koristimo za izbacivanje viška vode iz organizma mogu opteretiti mišiće.
  • Kardiovaskularna oboljenja, oboljenja krvnih sudova nogu, vena i kapilara.
  • Gojaznost i povišen krvni pritisak.

Svi navedeni razlozi za pojavu grčeva mogu i moraju biti lečeni, ali i prevenirani na najbolji mogući način. Savremena medicina, kako konvencionalna tako i prirodna, nude određene preparate na biljnoj bazi, meleme, obloge i masti kojima možemo pomoći sebi ukoliko nam se ovaj problem često javlja.


Prva pomoć kod grčeva u nogama


Šta možete uraditi da bi sebi pomogli, ukoliko vam se u sred noći javi oštar bol u mišićima noge? Najčešće nam je potrebno nekoliko sekundi da uopšte shvatimo šta nam se dešava, a tek onda nastupa panika jer je bol uglavnom izrazitog intenziteta i ono što jedino želimo u tom trenutku je da što pre prestane. 

Prvo šta možemo da uradimo jeste da ustanemo i da probamo šetati bez obzira na bol, zatim istezanje mišića, masaža i hodanje mogu pomoći da grč brže prođe. Ukoliko su nam se grčevi i ranije javljali noću, pre spavanja bi trebalo da opustimo mišiće masažom nekim od eteričnih ulja. Eterično ulje peperminta – nane, odnosno mente, može puno da nam pomogne u prevenciji grčeva. Ono je karakteristično po tome što hladi i opušta mišiće. 

Sa fizičkim aktivnostima ne treba preterivati, pogotovo kad osetimo da nam nešto ne prija i da nam više šteti  nego što nam pomaže. Pre spavanja takođe možemo da primenimo blago istezanje mišića celog tela, a ekstremiteta pogotovo. Unošenje magnezijuma u organizam može takođe prevenirati pojavu grčeva.


Lečenje grčeva u mišićima prirodnim putem


Dosta toga možemo primeniti kao prevenciju u slučajevima čestih pojava grčeva u mišićima. Unošenje vitamina i minerala, konzumiranjem voća i povrća, tačnije preko hrane je najbolja opcija, međutim i sintetički vitaminski dodaci ishrani mogu da budu od pomoći. Kao što smo rekli nedostatak kalijuma može da izazove grčeve, pa se preporučuje konzumiranje namirnica koje sadrže dosta ovog minerala.

Najpoznatija svima je svakako banana, međutim, pored banane koštunjavo voće poput badema, oraha, lešnika, indijskog oraha, pistaća i sl. takođe sadrži dovoljne količine kalijuma. Što se sintetičkih lekova tiče, kalijum se može kupiti u vidu suplementa. Treba ga svakako koristiti u dogovoru sa svojim lekarom. 

Pomenuli smo aromaterapiju i eterična ulja. Eterično ulje nane hladi i hidrira i ukoliko patite od grčeva, pogotovo noću, masiranje uljem peperminta ili oblozima pomoćiće trajnom otklanjanju ovog problema. Takođe, tople kupke i oblozi od lavandinog ulja značajno će vam pomoći u borbi protiv grčeva. Aromaterapija ima za zadatak da opusti telo i ceo mišićni sastav, pogotovo posle napornog i stresnog dana. 

Oblozi od kombinacije jabukovog sirćeta i limuna na mesto koje najčešće biva zahvaćeno grčem, posle određenog vremena trajno će otkoniti problem. Koristite ovakav prirodni lek barem tri nedelje. 

Pijte dosta tečnosti, najbolje čiste vode i to do dve litre dnevno. Tuširanje toplom vodom posebno mišića koji su skloni grčenju pomoći će vam da ih opustite i umirite. Hidroterapija i njena redovna primena se pokazala kao efikasan način da se izborite sa ovim problemom. 

Ulje divljeg origana takođe može da se koristi za lečenje grčeva u mišićima. Prema uputstvu proizvođača razblažite ga i napravite oblog. Takav oblog koristite redovno. Ubrzo će doći do poboljšanja cirkulacije na tretiranim mestima i grčevi će nestati. 

Mast od nevena je takođe odličan saveznik u borbi protiv grčeva. Masirajte redovno problematična mesta.


 


Preporučeni proizvodi

Kana za kosu crna

Prirodna boja za kosu u crnoj boji. Svih...

Epsom Soli Gel

Za detoksikaciju od: Rentgenskih zračenj...

Kapi sremuša 50ml ZokiS

Prirodan preparat koji ima blagotvorno d...

Franck divka250g

Mešavina za belu kafu sa prirodno visoki...

Kapi dijabetes 50ml ZokiS

Biljne kapi za dijabetes i regulaciju še...


Pogledaje još

Ulje lavanda 30ml TerraCo

Lavanda se koristi za negu i čišćenje ko...

Sok pravi kupina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od kupine. S...

Ulje crnog kima 30ml

Ova čudesna biljka za koju se smatra da ...

Protein kokosa (20%) 500g

Kokos se od pamtiveka koristi u ishrani....

Umeboši šljive 200gr Mitoku

Umeboši šljive su veoma lekovit dodatak ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Štitna žlezda - ishrana

Sigurno svi već znate zašto je štitna žlezda toliko bitna, i kako utiče na zdravlje, p...

Detaljnije

Susam i susamovo ulje kao lek

Semenke susama su jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, a susamovo ulje je jedno od najkvakitet...

Detaljnije

Kivi - benefiti i neželjena dejstva

Kivi je voćka koja je svoj naziv dobila po istoimenoj ptici koja naseljava Okeaniju. Pored toga &sca...

Detaljnije

Dobri razlozi za tofu

Tofu je visokoproteinski prehrambeni proizvod koji nastaje u  procesu zgrušavanja protei...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS