Nedostatak kalijuma i u kojoj hrani ga najviše ima


Saveti

Za normalno funkcionisanje organizma kalijum nam je i više nego potreban. Ne tako mali broj procesa u našem organizmu, poput pravilnog funkcionisanja mozga, mišića i srca se odvija upravo zahvaljujući ovom mineralu. Kao treći mineral po zastupljenosti u ljudskom organizmu važan za funkcionisanje kako nervnog tako i kardiovaskulranog sistema, možemo slobodno reći da je kalijum sinonim za dobro zdravlje. Nedostatak ovog minerala može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, iz tog razloga je jako bitno svakodnevno unošenje ovog minerala u naš organizam pre svega izbalansiranom ishranom. Kalijum možemo naći u krompiru,bananama i ostalom ukusnom voću i povrću.

Nedostatak kalijuma

Hipokalemija je drugi naziv za nedostatak kalijuma i odnosi se na stanje smanjene koncetracije kalijuma u krvi. Do nedostatka kalijuma odnosno hipokalemije dolazi retko kod zdravih osoba jer se ovaj mineral nalazi u brojnim namernicama. Međutim kada i do deficita ovog minerala dođe retko se javlja kao posledica nepravilne ishrane, češći su uzrok pojedina oboljenja pre svega bubrega. Stanja poput povraćanja i dijareja takođe mogu biti uzrok nedostatka kalijuma, ali i uzimanje antibiotika i diuretika. Ako pacijent koristi diuretike, dakle lekove za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, može doći do nedostatka kalijuma, a kao posledica toga se ponekad može javiti poremećen rad creva i dijareja ali i nepravilan rad srca što može životno ugroziti pacijenta. Nedostatak kalijuma u organizmu  može biti posledica i fizičkog iscrpljivanja, kada dolazi do obilnog znojenja. U toj situaciji dolazi do premora mišića, a javljaju se i određene promene poput usporenosti, zaboravaljanja, bezvoljnosti.

Ovaj mineral vrši više uloga u ljudskom organizmu. Svakako jedna od značajnijih jeste regulacija prenosa nervnih impulsa kroz organizam, što zapravo dalje omogućava normalan rad mišića. Pored ovog dejstvo kalijuma se ogleda i kada je u pitanju kontrola krvnog pritiska, razvoj embriona, regulacija kiselobazne ravnoteže, deoba ćelija, mišićna kontrakcija. Tačno je da nedostatak kalijuma u našem organizmu može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba, ali isto tako višak kalijuma može biti opasan i dovesti do aritmija i ugrožavanja srčanih funkcija.

Simptomi nedostatka kalijuma

Već smo napomenuli da nedovoljno unošenje kalijuma može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Međutim naše telo je takvo da funkcioniše po principu slanja signala upozorenja kada želi da nam poruči da nešto nije kako treba, pa tako ukoliko imate neki od sledećih simptoma, proverite sa doktorom da li je u pitanju nedostatak kalijuma.

Konstantan umor jeste jedan od glavnih simptoma nedostatka kalijuma u organizmu. Zamor u tom slučaju postoji i pri najednostavnijim aktivnostima, a propraćen je i gubitkom daha i osećajem da vam je sve teško i naporno. Razlog tome na prvom mestu je nepravilna ishrana , a može biti i pojačan unos natrijuma (soli ). Treba obratiti pažnju na unošenje soli putem hrane, jer što više njega budete unosili, snižava se nivo kalijuma u organizmu, kog ćete morati unositi u  većim količinama da bi telo moglo normalno da funkcioniše.

Visok krvni pritisak takođe je jedan od znakova upozorenja. Kalijum pomaže u opuštanju krvnih sudova i pospešuje protok krvi do organa. Nedostatak kalijuma u konkretnoj situaciji se manifestuje u vidu sužavanja arterija i vena, a krvni pritisak usled toga raste.

Grčevi i bol u mišićima česti su simptomi deficita kalijuma koji ima jako bitnu ulogu u normalnoj kontrakciji mišića. Ovo upozorenje treba ozbiljno shvatiti i u slučaju intenziviranja problema javiti se lekaru.

Peckanje i utrnulost nogu i ruku takođe jedna je od pojava koja se može dogoditi usled nedostatka kalijuma koji je i te kako neophodan za zdravlje nerava. 

Preskakanje srca predstavlja vrlo čest pokazatelj deficita kalijuma u organizmu. Sam osećaj ubrzanog lupanja i preskakanja srca svakako nije prijatan i razlog ovome mogu biti razne stvari, a nedostatak kalijuma jedna je od njih.

Vrtoglavica i nesvestica mogu biti prouzrokovane usled velikog pada nivoa kalijuma u organizmu koji može značajno da uspori rad srca. Kalijum je potreban kako bi vaš mozak dobijao dovoljno krvi, a učestalost pojave ovog simptoma zahteva obraćanje lekaru.

Zatvor i nadimanje u stomaku – nedostatak kalijuma usporava još neke telesne funkcije, pa tako vaš probavni sistem takođe nije pošteđen. Mogu se pojaviti i nadutost i stomačni grčevi.

Česta potreba za mokrenjem i osećaj žeđi kao simptomi se javljaju vrlo često. Do ovakve situacije dolazi iz razloga poremećaja rada bubrega i urinarnog trakta usled nedostatka kalijuma u krvi.

Lečenje

Nedostatak minerala kalijuma javlja se zbog njegovog nedovoljnog unosa ali može biti i posledica bolesti bubrega, dugotrajnog povraćanja, upotrebe diuretika, usled alkoholizma ili povraćanja ali isto tako i rigoroznih dijeta. Hipokalemija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica, a u slučaju da se nedostatak kalijuma (hipokalemija) ne nadoknadi može doći i do smrtnih ishoda, usled moždanog udara ili poremećaja u radu srca i svakako preporuka je preventivno delovanje. Pravilna ishrana jeste najzdraviji način da vaš organizam snabdete dovoljnom količinom ovog minerala. Međutim mora se uzeti u obzir to da ovo nekad nije dovoljno pa je potrebno koristiti suplemente i to su najčešće multivitaminski preparati koje se mogu koristiti isključivo uz dozvolu lekara.

Kalijum u hrani

Današnja hrana sadrži sve više natrijum, a sve manje kalijum, stoga je potrebno promeniti svoje navike i izbaciti iz upotrebe brzu hranu koja je puna loših masti, soli i raznih aditiva. Izbalansirana ishrana koja između ostalog sadrži i kalijum je i više neogo neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Kalijum možete pronaći u slatkom krompiru, paradajizu s tim što je sok od paradajza još bolji izvor ovog minerala, bananama. Pored navedenih, ostale namernice bogate kalijumom su i pasulj, spanać, blitva, losos, suve šljive, školjke, soja, dinja, domaći jogurt, sok od šargarepe, sok od ceđene narandže, avokado i tunjevina.

Dovoljna količina kalijuma obezbeđuje se putem hrane. Međutim u nekim slučajevima simptomi hipokalemije toliko uzmu maha da je potrebno koristiti suplemente. Najčešće je to slučaj kod osoba koje koriste diuretike, kontraceptivne pilule ili su to u pitanju osobe koje se dosta fizički iscrpljuju, sportisti, oboleli od Kronove bolesti i oni koji imaju problem sa varenjem. Ne zaboravimo i pušače i one koje konzumiraju alkohol jer izuzetno su skloni nižem nivou kalijuma i takođe im je potrebno lečenje medikamentima. Preporučena doza kalijuma za odrasle iznosi oko 2000 mg.


Preporučeni proizvodi

Ulje sojino 500ml Linum

Ovo biljno ulje je nerafinisano i dobije...

Sojino mleko ALPRO vanila 250m

Napitak sa vanilom koji se koristi kao z...

Sojine viršle 200gr

Viršle od soje su idealna zamena viršlam...

Sok pravi koktel 0.5l

Prirodni mutni voćni-povrtni sok od jabu...

Sojino mleko ALPRO bez šećera i soli

Sterilisani napitak na bazi soje, sa dod...


Pogledaje još

Ulje grejpfruta 30ml TerraCo

Ulje grejpfruta najčešće se koristi za p...

Smesa za burger 200g Bege Vege

Bege vege burger je izuzetno hranjiv i j...

Sok pravi aronija 0,5

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Spirulina 600 tab. MEGAVAT

Poznato je je da je spirulina najbogatij...

Super kaša konoplja šumsko voće

Ovas sadrži vlakna koja pospešuju varenj...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Koja je razlika između vegana i vegetarijanaca?

Vegani i vegetarijanci ne jedu meso. Ipak, dok vegetarijanci imaju tendenciju da konzumiraju mlečne ...

Detaljnije

Dijabetes -čajevi za prirodno lečenje

Dijabetes karakteriše povišena količina šećera (glukoze) u krvi. Kod obolelih s...

Detaljnije

Holesterol za početnike

Većina onih koja nije imala problem sa holesterolom možda i ne zna baš toliko o ovom problemu...

Detaljnije

Sprave za vežbanje u kući

Prakične a delotvorne, kućne sprave za vežbanje najbolje je koristiti za aerobni trening koji angažu...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS