Prirodni sapuni i uticaj prirodne kozmetike na zdravlje kože


Lepota

Uverili smo se, verovatno i na sopstvenim primerima, da prirodna kozmetika više prija koži i  da se upotrebom prirodne kozmetike osećamo lepše i prijatnije. 

Poslednjih godina trend korišćenja prirodnih sastojaka u kozmetičkoj industriji raste. Danas,  savremena kozmetologija izbacuje veštačke, štetne materije iz proizvodnje. Potreba je da se kozmetika pravi od prirodnih organskih sastojaka jer je naučno dokazano pozitivno delovanje lekovitog bilja, mleka i eteričnih ulja na kožu.


Najdalje u tome otišli su poznati svetski brendovi pa su mnogi aditivi, boje, mirisi, konzervansi, naftini derivati i drugi štetni sastojci izbačeni iz upotrebe. Veliki broj tih dodataka su u mnogim zemljama i zakonom zabranjeni. Kozmetologija pokušava da što više prilagodi kozmetičke preparate prirodnim svostvima kože a u proizvodnji se koriste najkvalitetnije prirodni sastojci. Sastojci koji se koriste izdvajaju se iz lekovitog bilja poput eteričnih ulja, mirisa i aroma a koriste se čak i začini. 

Da takva kozmetika ima drastično bolje dejstvo na kožu, govore nam podaci do kojih su kozmetičke kuće došle ispitivanjem redovnih korisnika. Kod 9 od 10 ispitanika pokazalo se da u momentu kada su veštačku kozmetiku zamenili prirodnim preparatima smanjene su alergerijske reakcije, povukle su se određene kožne promene poput pega, crvenila, svraba, ekcema, psorijaze itd... 

Danas, više i ne postoji alternativa prirodnim sastojcima. Tako da se kozmetika za negu lica i tela prilagođava trendovima i preferencijama potrošača, dok se veštačka sve više koristi samo u izuzetnim slučajevima. 

Koža je najveći organ na telu i predstavlja zaštitini omotač između unutrašnjih organa i tkiva sa spoljašnjom sredinom. Kao takva svakodnevno je izložena negativnim uticajima spoljašnje sredine pa je neophodna svakdonevna nega kako bi ostala prvenstveno zdrava a onda i estetski funkcionalna.  

Veštačka kozmetika ima svoju ulogu svakako. U određenim slučajevima prosto je neophodno koristiti veštačke masti, pogotovo u medicinske svrhe, kada su potrebni zdravstveni tretmani kože. Za svakodnevnu negu preporučujemo isključivo preparate poput prirodnih sapuna. Kozji sapun je najtraženiji ovakav proizvod.

Sve što dođe u dodir sa kožom ona će to apsorbovati, nečistoće iz vazduha, kozmetička sredstva koja koristimo svakodnevno, šamponi, kupke, sapuni, mleka za tela itd.  Preko 70 posto ovog sadržaja koža asporbuje u dublje slojeve. Pomnoženo sa količinom koju koža upije pa puta broj dana u godini čini da se zapitamo, čime to hranimo našu kožu? Zbog toga se vremenom pojavljuju oboljenja kože. Da bismo to sprečili neophodno je da što više koristimo prirodne preparate za negu, da smanjimo unos štetnih materija kroz kožu i da  damo šansu prirodnoj kozmetici.


Prirodna kozmetika i njen uticaj na zdravlje kože


Prirodna kozmetika, poslednjih godina preuzima primat na tržištu kozmetičkih proizvoda. Proizvode je velike kozmetičke kuće ali, obzirom da su prirodni sastojci više nego dostupni svima postoje i mali proizvođači prirodne kozmetike koji nude kvalitetne proizvode sa strogo kontrolisanim poreklom. Najčešći ovakvi proizvodi su prirodni sapuni i domaće masti za različita kožna oboljenja. 

Kod ovakvih proizvoda vrlo je važno da postoji sertifikat o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti. 

Posebno želimo istaći sapune od kozjeg mleka. Koja je prednost kozjeg mleka u odnosu na druga mleka i kakav uticaj ono ima na našu kožu, objasnićemo u daljem tekstu. 

U ponudi se mogu naći sapuni od magarećeg ili kobiljeg mleka, međutim ove količine mleka su vrlo ograničene pa samim tim i sapuni su retko dostupni.

Za početak najvažnije je napomenuti da ne postoji ni jedan kozmetički preparat koji može da zameni prirodnu funkciju kože. Koža ima izuzetnu moć regeneracije i zaštite a često taj prirodni balans i strukturu narušavamo upravo hemijskim sredstvima koje koristimo u održavanju lične higijene i ulepšavanju. Da bismo kožu oporavili ili joj pružili podršku u svakodnevnoj borbi koristimo prirodne aktivne materije za njenu negu. 

Kozmetički preparati služe da podstaknu kožu da se lakše izbori sa problemom, da nahrani, hidrira ili omekša kožu usled određenih nedostataka, ali nikako ne može zameniti prirodnu funkciju koju koža ima. 


Zato je važno da biramo što prirodniju kozmetiku sa što više kvalitetnih aktivnih supstanci. Ukoliko nanosimo previše hemije i neprirodnih materija koža će posle određenog vremena pokazati promene u izgledu i funkcionisanju. Zbog toga je jako važno kožu čuvati i negovati kao i svaki drugi organ u telu. Sve što se nanese na kožu prvo prolazi kroz hidrolipidnu barijeru koja se nalazi u samom površinskom sloju a kasnije prodire u veću dubinu. 

Veštačka kozmetika sadrži veliki broj materija koje nisu svojstvene koži, poput parafina i sličnih derivata nafte. To može da nanese drastična oštećenja prirodne strukture kože. 

Prirodne sastojke koža prepoznaje kao nešto što je njoj svojstveno i blisko. Na njih deluje tako što ih prihvata, povlači dublje u svoje slojeve i tako sebi pomaže prilikom svakodnevne izloženosti spoljašnjim faktorima.

Prirodni sastojci neguju kožu, hrane je, osvežavaju, stimulišu i čuvaju zdrav i lep izgled. Prirodni sastojci mogu u izvesnoj meri i da regenerišu kožu, da otklone određena patološka stanja nastala neadekvatnom negom, ali prirodnji sastojci nisu nešto što može da oporavi kožu preko noći. Potrebno ih je korisiti svakodnevno, duže vreme, intenzivno i pažljivo. Tek ako tako pristupimo možemo očekivati određene rezultate. Jasno je da svako brzo rešenje nije dugog veka. Prirodni sastojci dugoročno štite i neguju  kožu.

Pored oznake “prirodna kozmetika” možete pronaći i oznaku “organska kozmetika”. Pod tim pojmom podrazumevamo prirodne sastojke koji su gajeni na organski način. Prirodan, zdrav, ispitan, to su tri najvažnije karakteristike koje treba da sadrži etiketa o kvalitetu proizvoda. 

Najčešće se za proizvodnju  prirodne kozmetike i prirodnih sapuna koriste:

  • Biljna ulja
  • Biljni ekstrakti (iz semena, cveta, latice, lista ili stabljike)
  • Vosak (najčešće pčelinji)
  • Biljni prirodni mirisi i eterična ulja
  • Biljne esencije i prirodne biljne arome
  • Cvetna vodica
  • Biljna mleka (sojino, mleka od žitarica, kokosa, badema…)
  • Mleka životinjskog porekla - najčešće kozije zbog svog specifičnog sastava

Uvek birajte kozmetiku koja ima kontrolisano poreklo i kvalitet.


Prirodni sapuni


Prirodni sapuni nisu proizvod 21. veka, pa in necemo predstavljati kao savemeno hemijsko dostignuće. 

Naprotiv, prirodni sapuni pravili su se 3.000 godina pre nove ere. Vavilonci, Rimljani, Egipćani, Gali, i ostali drevni narodi pravili su prirodne sapune i koristili ih za higijenu i lečenje promena na koži. Posebno su pravili sapune namenjene za decu, za kosu, za telo, za ruke i lice Naši preci su takođe pravili prirodne sapune. Uglavnom su ih koristili za pranje rublja.  .. 

Prirodni, ručno rađeni sapuni se mogu izrađivati na različite načine. Hladnim i toplim postupkom, ručno se prave vrlo kvalitetni sapuni koji se obogaćuju lekovitim travama i prirodnim mirisima.

Svi sapuni nastaju kao hemijska reakcija baze i masnih kiselina, gde nastaje molekul sapuna i molekuli glicerina. Dakle sapuni su soli masnih kiselina.

Po čemu se razlikuju prirodni, ručno rađeni sapuni i industrijski? 

Po tehnologiji proizvodnje, kvalitetu svakako i po tome što se iz domaćih sapuna glicerin ne izdvaja kao iz industrijskih već glicerin ostaje u sapunu, što je vrlo bitno. Kod većine industrijskih sapuna glicerin se izdvaja za druge namene. 


Sapun od kozjeg mleka


Sapuni od kozjeg mleka se uglavnom prave hladnim procesom, sa najmanje 30-50% svežeg punomasnog mleka. 

Rade se ručno u posebnim sudovima, smeštaju se u kalupe kako bi dobili željeni oblik a njima se dodaju različite lekovite trave, plodovi, semenke, začini, mirisi i minerali kako bi se obogatila struktura sapuna. 

Ono što je najvažnije istaći jeste, da su sve materije prirodnog porekla pa je i sam sapun prirodno, ekološko i PH neutralno kozmetičko sredstvo koje odgovara svim tipovima kože. 


Lekovitost kozjeg  mleka je od davnina prepoznata. Kozje mleko bogato je vitaminima iz B grupe i antioksidansima A, B, C i E. Kozje mleko zbog svog specifičnog sastava deluje umirujuće na iritiranu kožu pa je sapun pogodan za kupanje i osetljive dečije kože.

Minerali kojim obiluje, kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, selen štite i hrane kožu pa čuvaju njen površinski sloj od spoljašnjeg uticaja. Koža minerale upija dublje u svoju strukturu pa sapun od kozjeg mleka deluje lekovito, antiupalno i antibakterijski.  

Omega 3 i omega 6  masne kiseline koje se nalaze u kozjem mleku hrane kožu i štite je od starenja. Kozje mleko je bogato vitaminom E, koji usporava starenje kože.  Esencijalne masne kiseline kojima obiluje kozje mleko čine strukturu kože mekšom, glatkom, hidriranom, pa koži vraća stari sjaj. Kozjim sapunom mogu se tretirati i povrede na koži, pomaže pri zarastanju rana i uklanjanju nastalih ožiljaka. 

Sapun od kozjeg mleka se preporučuje osobama koje imaju osetljivu kožu, sklonu alergijskim reakcijama, ispucalu, suvu kožu i kožu koja se peruta i ljušti. Ovaj sapun je pogodan i za pranje kose. 

Osnova većine ručno pravljenih sapuna je masna soda. Masna soda u procesu sa masnocama biljnog porekla postaje PH neutralna i ne škodi vašoj koži. 

U masnu sodu se dodaje kozje mleko i različite biljke, začini, eterična ulja i sl. 

Ulja koja se dodaju sapunima imaju posebna lekovita svosjtva pa u kombinaciji sa ostalim dodacima čine da je sapun od kozjeg mleka izuzetno pomoćno lekovito sredstvo za negovanje različitih tipova kože. 

Za pravljenje sapuna možemo koristiti suncokretovo, palmino, sojino, maslinovo, kokosovo, bademovo ili neko drugo ulje a mogu se koristiti i masnoće životinjskog porekla pa se u zavisnosti od namene koristi još i mast od mangulice ili guščija mast pogotovo kada je u pitanju tretman određenih kožnih oboljenja.

Kozji sapun je posebno karakterističan zbog nutritivno bogatog sastava samog mleka. U kombinaciji sa kvalitetnim biljnim uljem i lekovitim travama dobijamo jedan višenamenski, zdrav i pre svega neškodljiv sapun,  koji će kroz redovnu upotrebu pokazati sva svoja lekovita svojstva.



Preporučeni proizvodi

Šećer smeđi od trs.0,5kg Beyon

Smeđi šećer je kvalitetniji i od žutog š...

Suvo grožđe 100g BIO

Organski proizvod....

Nim gard sapun

Biljni sapun napravljen po tradicionalno...

Sok aronija 250ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Kombu alge 25gr Mitoku

Tamna alga koja raste u okeanskim dubina...


Pogledaje još

Sok pravi jabuka i cimet 1l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke sa ci...

Griz od prosa 500g Hemija Come

Proso je visokokvalitetna žitarica koja ...

Sok aronija 0.5 Artfood

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Ulje limuna 30ml Terra Co

Aktivni sastojci etarskog ulja limuna po...

Soja protein 500 gr

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Otklonite urastanje dlaka

Sigurno vam se bar jednom u životu desila ovakva situacija: nakon depilacije ili brijanja, posle nek...

Detaljnije

Dobri razlozi za tofu

Tofu je visokoproteinski prehrambeni proizvod koji nastaje u  procesu zgrušavanja protei...

Detaljnije

Kopriva kao lek

Kopriva (lat. Urtica dioica), takođe velika kopriva i žara, je narodni lek, preventivno sredstv...

Detaljnije

Vitamin B12: U kojoj hrani ga ima i koji su simptomi njegovog nedostatka

Vitamin B12 ili kako ga drugačije nazivaju „kobalamin“ i „cijanokobalamin“ p...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS