Suva koža lica i tela - uzroci i saveti za negu


Saveti

Koža je najveći organ na ljudskom telu i kao takva ima izuzetan značaj za naš organizam. Višestruka je uloga kože u očuvanju zdravlja i funkcionisanju organizma, koja se ogleda na različite načine, a jedan od osnovnih je taj, što je koža prva na liniji odbrane tela od atmosferskih uticaja, mehaničkih povreda i patogenih organizama. 


Koža pokriva celo telo, pa je stoga i omotač našem telu koji je u direktnom, neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom. Kao takva, koža je izložena raznim faktorima koji na nju mogu negativno da utiču. Koža je takođe izložena raznim bolestima, mehaničkim povredama, atmosferskom uticaju pa je neophodna adekvatna nega i tretman radi očuvanja njene prirodne funkcije, zdravlja i lepote.  

Koža tela i koža lica se razlikuju po svojoj strukturi - debljini i osetljivosti. Iako im je uloga ista koža lica je izloženija atmosferskom uticaju, dok je koža tela uglavnom sakrivena garderobom koju nosimo. Međutim, bez obzira na garderobu i pokrivenost tokom većeg dela godine, koža tela takođe trpi različite negativne uticaje, počev od toga što je izložena različitim neprirodnim tkaninama, do problema koji mogu nastati kao posledica hemije koju koristimo za pranje veša kao što je deterdžent, omekšivači za rublje, razni izbeljivači itd. Veštački materijali kao što je plastika, poliester, akril, najlon itd. takođe remete koži prirodnu strukturu i otpornost. Koža, iako prilično otporna na razne izazove, često, vrlo burno, reaguje na određene probleme pa se nega kože lica i tela preporučuje, kod svih uzrasta i pola. 


Uloga kože u očuvanju zdravlja


Uloga kože u funkcionisanju ostatka organizma i očuvanju zdravlja je višestruka. Pored toga što je jednim delom zaslužna i za naš estetski izgled, koža čuva naše zdravlje na različite načine.

Koža se nalazi na prvoj liniji odbrane od atmosferskog uticaja, vetra, vode, sunčevih zraka, mraza itd. Na nekim delovima tela koža je deblja, a na nekim je tanja i osteljivija. Shodno tim prirodnim karakteristikama, neophodno je prilagoditi i njenu negu. Koža štiti organizam od prodora raznih patogena dublje u organizam jer je ona, ukoliko je zdrava i neoštećena, neprobojna za bakterije, viruse i gljivice. Tako da se ti patogeni organizmi zadržavaju na njenoj površini. Pored toga što štiti od patogena, štiti organizam i od mehaničkih povreda i štetnih sunčevih UV zraka. 

Koža takođe štiti stalni sastav unutrašnje telesne sredine. Kako? Pa na taj način što sprečava gubitak vode i soli iz organizma, sprečava dehidrataciju i probleme koji mogu da nastanu kao posledica gubitka vode i elektrolita. Koža služi za produkciju vitamina D i folata pa se umereno izlaganje suncu u periodima kada ono nije štetno za nju, preporučuje. 

Takođe, koža učestvuje u termoregulaciji našeg organizma, sprečava gubljenje telesne temperatutre usled ekstremnih hladnoća, kontroliše znojenje preko znojnih žlezda i lučenje sebuma preko lojnih žlezda. 

U koži se nalaze nervni završeci, pa ona služi za primanje spoljašnih čulnih nadražaja što mi prepoznajemo kao čulo dodira. 

Dakle, koža je jedan od najznačajnijih organa ljudskog organizma, a često ne dobija dovoljno nege pa je stoga sklona oboljevanju i reakciji na izazivače - alergene različite prirode. 

Koži je neophodna adekvatna nega. Koža lica se drugačije neguje od kože tela, obzirom da je koža lica deo našeg vidljivog estetskog utiska. Kako nastaju problemi sa kožom? Koji su uzroci njenog isušivanja i različitih oboljenja objasnićemo u nastavku teksta.


Uzroci za nastanak suve kože lica i tela


Usled neadekvatne nege, izloženosti suncu, vetru, hladnoći, mrazu, znoju, vlagi itd, koža gubi svoj prirodni izgled i elastičnost. Postaje grublja, u nekim zonama menja svoj izlged i boju, funkcija joj biva značajno oslabljena, a estetski doživljaj je takođe drugačiji. 


Usled dugotrajnog izlaganja štetnim uticajima koža polako gubi svoju izvornu funkciju, a sposobnost pravilnog funkcionisanja ovog veoma važnog organa je dovedena u pitanje. Povećava se opasnost od prevremenog starenja, isušivanja, pucanja i stvaranja rana i sličnih oštećenja čime je koža izložena različitim vrstama infekcije. Pored ordeđenih organskih bolesti koje su karakteristične za kožu, poput nekih autoimunih oboljenja, zatim određenih lezija (promena) na koži, maligniteta i slično, najčešći problem sa kožom je njeno isušivanje. 

Suva koža je problem koji se javlja kod svih uzrasta i kod oba pola. I to je jedan od najčešćih problema zbog čega se osoba obrati lekaru dermatologu kada je koža u pitanju. Isušivanje je samo početni problem, kasnije usled ovog, naizgled benignog problema, može doći do daljih komplikacija. Zbog toga je neophodno sprečiti sušenje kože, negom i redovnim hidriranjem. 

Isušenost kože javlja se na onim delovima koji su najviše istaknuti pa je suva koža na šakama, licu, čelu, vratu, kolenima, petama, najčešći problem sa kojim se susrećemo. Kada koža počne da se isušuje, ona gubi na svojoj elastičnosti, na tim mestima postaje gruba, često promeni i boju u odnosu na ostatak, a usled svih nabrojanih faktora može doći i do pucanja, svraba, crvenila, peckanja, pa i upaljenosti usled infekcija. Suva koža na licu može biti uzrok brzog starenja kože, pojave bora, fleka, pega, ljuštenja površinskog dela kože itd…

Suva koža na telu je često jako osetljiva i ta osetljivost je vrlo neprijatna. Kao što smo već rekli izaziva svrab i peckanje, crvenilo, osip, ljuštenje pa i bol. Međutim, osetljivost kože nije uvek posledica isušenosti. Suva koža može biti povezana i sa određenim oboljenjima, pa se stoga preporučuje obavezna poseta lekaru dermatologu. 

Najčešća oboljenja koja dovode do pojave suve kože jesu atopijski dermatitis i psorijaza, a suva koža, odnosno kseroza (medicinski izraz za suvu kožu) može biti i posledica određenih metaboličkih procesa, odnosno oboljenja kao što je dijabetes, problem sa bubrezima, jetrom itd.

Razlozi koji mogu dovesti do sušenja kože su:

  • Odsustvo nege i tretmana; 
  • Izlaganje sunčevim zracima;
  • Neadekvatna zaštita od atmosferskih uticaja;
  • Dehidracija;
  • Uslovi na radu;
  • Pušenje;
  • Alkoholizam;
  • Hormonski poremećaji;
  • Starosna dob;
  • Ishrana;
  • Genetika;
  • Lekovi.


Suva koža i nedostatak vitamina


Nedostatak vitamina može, takođe biti uzrok suve kože lica i tela. Ne samo što je  neprijatan, već je i problem funkcionalne, zdravstvene i estetske prirode. Ovakav problem, ukoliko se na vreme ne pronađu njegovi uzroci, može biti prilično uporan. Dakle, da bismo sprečili da nam se oštećenja kože javljaju usled nedostatka određenih vitamina neophodno je pratiti svoje telo i znakove koje nam daje shvatiti veoma ozbiljno.  

Nedostatak vitamina pored toga što može izazvati promene na koži, može dovesti i do drugih stanja kao što je opadanje i loš kvalitet kose, tanki i lomljivi nokti, koža koja se ljušti i peruta, često i podlive, modrice na koži itd. Sve su ovo pokazatelji da nešto sa vašim organizmom nije u redu, a često je to nedostatak određenih vitamina ili grupa vitamina koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Ni jedna veštačka supstanca koja se koristi u kozmetologiji za proizvodnju krema i losiona za telo ne može adekvatno da zameni prirodne supstance i vitamine. Zbog toga je najoptimalnije i najbolje za vaš organizam, uključujući i kožu, da zdravim načinom života i raznovrsnom ishranom unosite potrebne vitamine. Najkvalitetniji sastojci za negu kože lica i tela jesu prirodni sastojci, pa se danas moderna kozmetologija okreće korišćenju sastojaka prirodnog porekla. Najčešće su to određene biljke ili plodovi biljaka, ali i vitamini, minerali i oligoelementi kojima se obogaćuju kreme i losioni. 

Nedostatak vitamina zasigurno koži stvara određene probleme. Nedostatak vitamina A i E, koji su odlični hidranti i ovlaživači kože, činiće kožu suvom i krtom. 

Vitamin C u kombinaciji sa vitaminom E, štiti kožu od preteranog starenja i štetnog UV zračenja. Dakle, svaki vitamin ima određenu ulogu u funkcionisanju organizma pa samim tim i u očuvanju kvaliteta i zdravlja kože.

Savremena kozmetologija je dokazala i pokazala da se dodavanjem određenih vitamina ali i drugih pojedinačnih supstanci može uspešno sačuvati kvalitet kože pa čak i usporiti njeno starenje ili rešiti neki dermatološki problem poput fleka i drugih promena na koži, svraba, crvenila, osipa itd.

Kompleks vitamina B je izuzetno značajan za održavanje zdravlja kože lica i tela ali i vlasišta i noktiju. Vitamin B5 održava jačinu i elastičnost kože, a vitamin B6 kontroliše lučenja sebuma (loja) pa se koristi kod seboroične kože.

Vitamin C, D i E proizvođači dodaju  kremama za sunčanje. Ljuštenje i perutanje kože može biti znak manjka vitamina A. 

Za kožu koja je sklona pucanju i povređivanju  preporučuju se preparati obogaćeni vitaminom K i C jer uz pomoć ovih vitamina ubrzavamo zarastanje ožiljaka i regeneraciju oštećene kože. Za bore i sporije starenje kože lica koristimo preparate na bazi vitamina E i belančevina, vitamin H o kojem se manje priča može se koristiti kod problema grube i tvrde kože, ali i kod pucanja noktiju.

Dakle, nedostatak vitamina i minerala u organizmu značajno može uticati na kvalitet, strukturu i zdravlje kože. Neke vitamine moguće je uzimati nanošenjem kozmetičkih proizvoda ali neke je neophodno uzimati i oralno, kao dodatak ishrani ili kroz povećani unos namirnica bogatih ovim vitaminima. 


Saveti za negu kože tela i lica


Kada su saveti za negu kože lica i tela u pitanju neophodno je pomenuti da nemamo svi isti uzrok problema, da postoje različiti tipovi kože i da je problem suve kože često problem subjektivne prirode. Samim tim, savete, preparate i metode za negu i održavanje kože potrebno je prilagoditi svakom tipu i problemu posebno. Mi ovde nećemo navoditi kog proizvođača da koristite i čije preparate da kupujete već ćemo pokušati da damo neke opšte savete za negu kože koje mogu biti svima od koristi. Ukoliko imate problem sa kožom, za sve dalje informacije i savete konsultujte dermatologa.

Da bi koža bila zdrava i funkcionalna potrebno ju je redovno čistiti. Za čišćenje kože koriste se različiti losioni i kreme. Ono što je važno napomenuti da kod suve i ispucale kože koristite blaga sredstva kako se ne bi dodatno narušila prirodna zaštitna barijera. Osnovni uslov jeste da krema i losion koji koristimo za negu suve kože vraća koži vlažnost, da je adekvatno hidrira. Prirodni hidrantni faktor nalazi se u jedinjenjima kao što su urea i laktat. Ova jedinjenja zadržavaju vlagu u gornjim slojevima kože, vraćaju joj sjaj i elastičnost.

Pored vraćanja vlažnosti koži neophodno je kožu zaštiti od vremenskih uslova i hemijskih preparata koje koristimo svakodnevno u domaćinstvu.

Bitno je da prilikom izlaganja suncu koristimo kreme sa zaštitnim faktorom. Kada rukujemo hemijskim sredstvima potrebno je koristiti adekvatne zaštitne rukavice. Sapuni kojima se kupamo moraju biti što blaži, bez agresivnih sastojaka obogaćeni vitaminima i prirodnim sastojcima. 

Kada su u pitanju atmosferski uticaji, garderobu i oblačenje bi trebalo prilagoditi vremenskim prilikama i na taj način sprečiti negativan uticaj na kožu. 

Da bismo održavali hidrataciju kože na potrebnom nivou nije dovoljno samo hidrirati je preparatima već i unositi dovoljnu količinu tečnosti u organizam. Najbolje je svakako koristiti čistu vodu u količini do 2 litre dnevno. 

Takođe, hranom i stilom života utičemo na zdravlje kože. Životne navike kao što su pušenje i alkoholizam mogu štetit našoj koži kao i organizmu u celini. 


Preporučeni proizvodi

Kuzu organic 50g

Dobija se iz korena Amarante Sauvage, je...

Kafa stevia 3u1

Ova kafa sadrzi steviju, koja je jedina ...

Tofu namaz susam 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Brezin šećer 500g Beyond

Pogodan za dijabetičare. Niskokaloričan....

Eterično ulje lavanda 10ml Kirkol

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja lav...


Pogledaje još

Sapun od kozjeg mleka-med Eco

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Nutritivni kvasac u ljuspicama 100g Genie

Jedinstvenog ukusa koji podseća na sir, ...

Ulje kikirikija 0,25 Linum

Jestivo ulje prijatnog mirisa i ukusa. U...

Spirulina 600 tab. MEGAVAT

Poznato je je da je spirulina najbogatij...

Kupko 500ml Shenemil

Kupko je tečnaglinakoja se koristizakupa...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Zgibovi za mišiće ledja

Najčešća vežba koja se praktikuje za izgrdnju mišića gornjeg dela tela su zgibovi. Zgi...

Detaljnije

Najbolji prirodni lek za srce

U današnje vreme mnogo ljudi pati od raznih problema sa srcem. Neki od tih zdravstvenih probl...

Detaljnije

Loša cirkulacija

Cirkulacija je jedna od glavnih funkcija neophodna za održavanje života. Predstavlja neprekidan proc...

Detaljnije

Smilje u prirodnoj medicini

Smilje je mirisna, egzotična, mediteranska biljka opevana u narodnim pesmama našeg naroda. Po...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS