Ajurveda predlozi: Čili


Ishrana Principi zdrave ishrane

Eliminiše štetne bakterije, aktivira metabolizam i povećava budnost i koncentraciju. Čili nije popularan samo zahvaljujući svom ljutom ukusu, već pozitivno deluje i na zdravlje. Ne preporučuje se trudnicama, pacijentima sa želudačnim tegobama i kod hemoroida.


Poseban sastojak, kapsaicin, zaslužan je za ljuti ukus čilija. Prema Ajurvedi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava varenje. Čili paprika se koristi kao hrana i začin, sveža ili u prahu. Energetski sadržaj 100 grama crvenih ćili papričica iznosi 40 kcal. Od toga 8,8% ugljenih hidrata, 1,87% proteina i 0,4% masti i odličan je izvor vitamina C. Popularan je u državama poput Indije, Meksika, Tajlanda i Kine, gde je veća upotreba čilija povezana i sa njegovom antibakterijskom funkcijom. Cenjen je kako kod svi ljubitelja ljutih jela, tako i kod onih koji poznaju njegova lekovita dejstva.

Poboljšava varenje

Ljuti ukus čilija stimuliše apetit i poboljšava varenje. Hrana koja utiče na dobro varenje telu daje neophodne nutrijente i energiju, dok ostala hrana stvara toksine. Dobra probava iz tog razloga može biti kljućna i za naše zdravlje.

Sprečava čir na želucu

Unos ljute hrane ne uzokuje čireve na želucu. Potvrđeno je da ih ljute papričice sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.

Ima antiupalno dejstvo i sprečava bol

Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalno dejstvo. Kapsaicin snažno blokira upalne procese u organizmu pa bi redovan unos čilija poslužio kao odlična prevencija artritisa. Istraživanja potvrđuju da smanjuje i bol koji je izazvan psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema

Ljute papričice smanjuju holesterol i trigliceride pa sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje primenjuju čili imaju manje obolelih od mozdanog udara, srčanih bolesti i tromboze.

Jača imunitet

Izrazito crvena boja čilija govori o visokom sadržaju beta-karotena, odn. provitamina A. Sigurno je da čili telu daje i dodatne doze vitamina C, a on je bitan u prevenciji raznih infekcija.

Sprečava rak prostate

Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje protiv raka. Nakon ćetiri dana terapije sa kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast raka prostate, a veličina tumora je znatno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se unos 400 mg kapsaicina, i to tri puta nedeljno.

Pomaže kod dijabetesa

Redovan unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2 jer smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje količina šećera u krvi nakon obroka.

Podstiče mršavljenje

Ljuti ukus čilija povećava termogenezu, stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatih kalorija, a to rezultira gubitkom masnih naslaga.

Iako je ljuta paprika jako lekovita, sa čilijem ne valja preterivati. Ajurveda napominje da preterani unos ljutog može imati negativne posledice po zdravlje. Dovoljno je uneti jednu do dve kašičice ljute paprika dnevno, dok se trudnicama i pacijentima sa hemoroidima i želudačnim tegobama, ne preporučuje uopšte.


Preporučeni proizvodi

Đumbir napitak sa organskim kokosovim šećerom

Sa tri nijanse ukusa, preneli smo vam mi...

Testenina pirinčana grkljnčići Testolin

Testenina od pirinča – makaroni. Koristi...

Tofu namaz natural 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Ulje origano 20ml Terra Co

Divlji origano uspeva na nepristupačnim ...

Pirinač basmati 500gr

Basmati je u svetu poznat kao aromatični...


Pogledaje još

Kumin zrno 100g

Kumin daje svež, prirodan ukus svakom je...

Nim gard

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja k...

Lan mleveni 100g

Mleveno seme lana pomaže regulisanju var...

Banča čaj 50gr- Mitoku

Preprženi listovi zelenog japanskog čaja...

Ulje kokosovo devičansko 200g BIO

Kokosovo ulje doprinosi rešavanju mnogih...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Semenke bundeve u ishrani - značaj i zdravstvene prednosti

Pita od bundeve je omiljena poslastica naših baka, a mnoge od nas seća na detinjstvo. U svetu...

Detaljnije

Voće za zdravo srce

Visok pritisak, holesterol… bolesti koje pogađaju srce, a nekad se mogu javiti tiho, da ni ne...

Detaljnije

7 kancerogenih namirnica

Ishrana igra važnu ulogu u zdravlju čitavog organizma. Postoje zdrave namirnice koje obezbeđuju važn...

Detaljnije

Čaj od kantariona za glavobolju i blagu depresiju

Čaj od kantariona je efikasan lek protiv glavobolje koja je izazvana stresom i sekiracijom. Kantario...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS