Ajurveda predlozi: Čili


Ishrana Principi zdrave ishrane

Eliminiše štetne bakterije, aktivira metabolizam i povećava budnost i koncentraciju. Čili nije popularan samo zahvaljujući svom ljutom ukusu, već pozitivno deluje i na zdravlje. Ne preporučuje se trudnicama, pacijentima sa želudačnim tegobama i kod hemoroida.


Poseban sastojak, kapsaicin, zaslužan je za ljuti ukus čilija. Prema Ajurvedi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava varenje. Čili paprika se koristi kao hrana i začin, sveža ili u prahu. Energetski sadržaj 100 grama crvenih ćili papričica iznosi 40 kcal. Od toga 8,8% ugljenih hidrata, 1,87% proteina i 0,4% masti i odličan je izvor vitamina C. Popularan je u državama poput Indije, Meksika, Tajlanda i Kine, gde je veća upotreba čilija povezana i sa njegovom antibakterijskom funkcijom. Cenjen je kako kod svi ljubitelja ljutih jela, tako i kod onih koji poznaju njegova lekovita dejstva.

Poboljšava varenje

Ljuti ukus čilija stimuliše apetit i poboljšava varenje. Hrana koja utiče na dobro varenje telu daje neophodne nutrijente i energiju, dok ostala hrana stvara toksine. Dobra probava iz tog razloga može biti kljućna i za naše zdravlje.

Sprečava čir na želucu

Unos ljute hrane ne uzokuje čireve na želucu. Potvrđeno je da ih ljute papričice sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.

Ima antiupalno dejstvo i sprečava bol

Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalno dejstvo. Kapsaicin snažno blokira upalne procese u organizmu pa bi redovan unos čilija poslužio kao odlična prevencija artritisa. Istraživanja potvrđuju da smanjuje i bol koji je izazvan psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema

Ljute papričice smanjuju holesterol i trigliceride pa sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje primenjuju čili imaju manje obolelih od mozdanog udara, srčanih bolesti i tromboze.

Jača imunitet

Izrazito crvena boja čilija govori o visokom sadržaju beta-karotena, odn. provitamina A. Sigurno je da čili telu daje i dodatne doze vitamina C, a on je bitan u prevenciji raznih infekcija.

Sprečava rak prostate

Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje protiv raka. Nakon ćetiri dana terapije sa kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast raka prostate, a veličina tumora je znatno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se unos 400 mg kapsaicina, i to tri puta nedeljno.

Pomaže kod dijabetesa

Redovan unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2 jer smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje količina šećera u krvi nakon obroka.

Podstiče mršavljenje

Ljuti ukus čilija povećava termogenezu, stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatih kalorija, a to rezultira gubitkom masnih naslaga.

Iako je ljuta paprika jako lekovita, sa čilijem ne valja preterivati. Ajurveda napominje da preterani unos ljutog može imati negativne posledice po zdravlje. Dovoljno je uneti jednu do dve kašičice ljute paprika dnevno, dok se trudnicama i pacijentima sa hemoroidima i želudačnim tegobama, ne preporučuje uopšte.


Preporučeni proizvodi

Bio testenina heljda 300g Lazarina

Sastav: heljdino brašno, pšenično brašno...

Čaj krvni pritisak 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod povišenog krvn...

Pirinčano sirće 200ml Mitoku

Organski proizvod.Nastaje fermentacijom ...

Sojino mleko ALPRO lešnik 1l

Sterilisani napitak na bazi lesnika i do...

Ulje suncokr.Zejtin-Hajduk.

Hladno ceđeno nerafinisano jestivo biljn...


Pogledaje još

Sirup maline 0.75 Artfood

Voćni sirup od maline sa celim plodom ma...

Ulje susamovo tamno 0.25

Devičansko nerafinisano susamovo ulje za...

Pasulj crveni BIO 200g

Crveni pasulj je biljka visoke hranljive...

Smesa za pizzu

Proizveden od strogo kontrolisanih sirov...

Čoko - Choco 34g Yogi Tea

Sastojci: kakao zrna, đumbir, cimet....


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Čaj od kukuruzne svile - kako se pije i za šta je dobar

Brojne lekovite biljke, koje karakteriše izuzetno koristan sastav važnih materija, koriste se...

Detaljnije

Hašimoto sindrom - sve što bi trebalo da znate

Da li ste primetili da vam kosa opada, neprestano ste iscrpljeni, lice vam je natečeno i da ne možet...

Detaljnije

Žitarice i mahunarke

Spoj mahunarki i žitarica je kombinacija koja obezbeđuje potrebne aminokiseline. Čovekov organizam n...

Detaljnije

Stevija - primena i blagotvornost ove biljke

Stevija (lat. Stevia rebaudiana) je mediteranska, lisnata, žbunasta biljka koja raste kao ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS