Žalfija kao lek


Biljke kao lek

Žalfija je imala veliki značaj u istoriji zbog svojih lekovitosti. Zanimljiv podatak jeste da je njeno uzgajanje bilo zakonom obavezno. Naime, Karlo Veliki, Franački kralj i kralj Italije zakonom je regulisao uzgajanje žalfije. Kada mu je predočeno kolika je lekovitost žalfije i njen zdravstveni znača, u šta se kasnije i sam uverio izlečivši se od ozbiljne bolesti, naredio je svim manastirima da moraju uzgajati lekovito bilje od kojih će na prvom mestu biti žalfija. Lekovitost žalfije je dakle prepoznata jos u srednjem veku kada je Evropa u pitanju, mada istočna medicina lekovitost ove biljke prepoznaje stolećima pre nove ere. 

cvet i listovi zalfije

Žalfija odnosno Salvia officinalis je eterična, raskošna, lekovita i mediteranska biljka koja se vekovima gaji zbog svojih lekovitih svojstava. U našem narodu je poznata pod raznim imenima, kadulja, kaloper, kalaver, džiger-trava, kuš, slavulja itd. Listovi i cvetovi se skupljaju u periodu maj – jul, biljka je izrazitog mirisa a ukus je gorko – ljut. Žafijom su lečena najteža oboljenja pre nastanka antibiotika, pa bi se moglo reći da je bila jedini spas u tim slučajevima. 

Pripremala se i koristila na različite načine. Koristila se u svežem i suvom stanju, cedila se i pravilo se eterično ulje od nje, kuvao se čaj od žalfije, žvakala se sveža kod zubobolje i obolelih desni, previjala na rane i povrede dobijene u borbama. Njena izuzetna lekovitost, obzirom da je jedan od najjačih prirodnih antibiotika, anitimikotika i anstiseptika, svrstava i danas žalfiju na prvo mesto, kao kraljicu među lekovitim biljem.

Upotreba žalfije i njena lekovitost


S obzirom da je današnja farmaceutska industrija izuzetno napredna, sve blagodeti žalfije se maksimalno iscrpljuju, a dalja ispitivanja pokazuju da se u njoj kriju i odgovori na pitanja kod kojih konvencionalna medicina još uvek nije dala odgovore. Specijalnim procesima iz ove čarobne biljke izdvajaju se lekoviti sastojci koji se kasnije koriste za proizvodnju raznovrsnih lekova, sprejeva, pastila, vodica za ispiranje usta, sapuna, krema, pasti za zube, čajeva, eteričnih ulja pa čak i parfema u kozmetologiji. 

Naučnici danas ispituju uticaj ove medicinske biljke na pamćenje i korišćenje njene lekovitosti u lečenju Alchajmerove bolesti. Prirodna medicina veruje da lekovita svojstva žalfije iako su brojna, još uvek nisu u potpunosti ispitana. Možemo slobodno reći da žalfija spada u najlekovitije biljke na svetu. Divlja žalfija i danas raste na obroncima planina i teško je dostupna, međutim, pitoma žalfija je tako prilagođena da uspeva na balkonima u saksijama i vrtovima širom sveta. 

Tako je dostupna gotovo svima a ono što je čini posebnom je sigurno njeno antibakterijsko, antimikrobno, antisepticno i antimikotično dejstvo. Širok je spektar patogenih organizama koje ova biljka uništava pa se stoga koristi u lečenju upornih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija grla, bešike, creva, bubrega itd. Ono što je takođe karakteristično je to da žalfija ne stvara rezistenciju kao što je slučaj sa sintetičkim antibioticima. Treba je uzimati, dozirano, po potrebi i uz savet stručnog lica. Nije preporučljiva za trudnice, doilje i epileptičare.  

Čaj od žalfije leči razna stanja

Žalfija se koristi kao lek u svim oblicima i svi delovi biljke mogu biti upotrebljeni u zavisnosti od oboljenja koje se leči. Dakle suva, sveža, kao čaj, kao oblog, za ispiranje, žvakanje, cvet, list a ponekad i koren, žalfija je lekovita sva, a najčešće se koristi list i cvet za pripremu čaja. Čaj od žalfije je najkorišćeniji lek i predstavlja moćno sredstvo za lečenje velikog broja oboljenja. 

Kao što smo spomenuli, zbog svog specifičnog delovanja žalfija kao lek ili kao pomoćna-dodatna terapija može se koristiti u gotovo svim situacijama. Čaj od žalfije se ne preporučuje jedino maloj deci starosti do godinu dana, doiljama, trudnicama i epileptičarima. Takođe nije preporučljivo koristiti je u dugom vremenskom intervalu kako ne bi došlo do konvulzija – frasova. U nastavku vam navodimo za šta se sve primenjuje čaj od žalfije. 


dve solje caja od zalfije

Čaj od žalfije za pluća

Aktivni sastojci u biljci mogu pomoći u smanjenju upala u disajnim putevima. To može biti korisno kod astme, bronhitisa i drugih upalnih stanja pluća. Takođe može olakšati iskašljavanje sluzi iz pluća, čime se olakšava disanje. Ovo je posebno korisno kod kašlja i prehlade. Neke studije sugerišu da žalfija može imati antibakterijsko i antivirusno dejstvo. To znači da čaj od žalfije može pomoći u suzbijanju infekcija u respiratornom sistemu.

Čaj od žalfije za grlo

Žalfija za ispiranje grla i usta se najčešće koristi zbog bolova u grlu ili problema sa desnima, ali može pomoći i kod zubobolje, neprijatnog zadaha i drugih problema u ovoj regiji. Aktivni sastojci u žalfiji mogu smanjiti upalu u grlu, umiriti osetljive i iritirane delove sluzokože. To može biti korisno kod upale grla izazvane prehladom ili infekcijom. Ova biljka ima prirodna antibakterijska i antiseptička svojstva. Kada se koristi kao čaj za ispiranje grla, ona može pomoći u suzbijanju bakterija i mikroorganizama koji mogu izazvati infekciju. Da spomenemo da ima i blago analgetsko dejstvo, što može ublažiti bol u grlu i olakšati gutanje.

Čaj od žalfije za desni

Ako se suočavate sa problemima kao što su upaljene desni, krvarenje desni ili loš zadah, čaj od žalfije može biti prirodni saveznik u održavanju zdravlja vaših desni. Poznata po svojim antimikrobnim i protivupalnim svojstvima, ova biljka vam može pomoći u umirivanju upaljenih desni, suzbijanju infekcija i poboljšanju oporavka usne šupljine.

Čaj od žalfije za debelo crevo

Ako želite da podržite dobro zdravlje svog debelog creva, ovaj čaj može biti dobar izbor. Žalfija, poznata po svojim lekovitim svojstvima, obezbediće brojne benefite za crevno zdravlje, uključujući olakšavanje probavnih smetnji i podršku ravnoteži crevne flore.

Ćaj od žalfije kao lek u ginekologiji

Osim što je poznata po svom kulinarskom i aromatičnom kvalitetu, takođe se ističe svojim lekovitim svojstvima, koja mogu biti korisna i u ginekologiji. Ova biljka može pružiti prirodnu podršku za različite aspekte ženskog reproduktivnog zdravlja, uključujući regulaciju menstrualnog ciklusa, ublažavanje simptoma menopauze i borbu protiv infekcija.

Pored pomenutih stanja, takođe se koristi i u slučajevima:

  • Gljivičnih i bakterijskih infekcija kod žena za vaginalna ispiranja
  • Kao afrodizijak za lečenje impotencije
  • Kao prirodni antibiotik širokog spektra dejstva, antibaktericid protiv različitih sojeva bakterija
  • Za smirenje, za nervni sistem, protiv stresa i tremora
  • Zaustavljanje lučenja mleka za prestanak dojenja
  • Jačanje imunog odgovora organizma – za narušeni imunitet
  • Kod gljivičnih infekcija creva, polnih organa, kože i kose.
  • Pomaže kod oboljenja kičmene moždine
  • Kod Parkinsonove bolesti
  • Kod Alchajmerove bolesti
  • Kod upale usne duplje, grla, ždrela i bakterijskog tonzilitisa (gnojne upale krajnika)
  • Lečenje promuklosti, suvog i produktivnog kašlja, šarlaha…
  • Lečenje stomačnih grčeva i sindroma iritabilnog kolona
  • Zapaljenske bolesti creva poput kolitisa i Kronove bolesti
  • Otežano pražnjenje žučne kese
  • Otklanjanje nadutosti, gastritisa i heliko bakterije
  • Poboljšava varenje i lučenje žuči
  • Poboljšava krvnu sliku
  • Pojačava apetit i uspostavlja normalan rad digestivnog sistema
  • Povoljno deluje kod reumatizma i drugih koštano – zglobnih oboljenja
  • Kod poremećaja endokrinog sistema i funkcije štitaste žlezde
  • Protiv paradontoze i bakterijske infekcije usne duplje
  • Pročišćava jetru i krv
  • Regulisanje znojenja
  • Kontroliše nivo šećera u krvi
  • Za čišćenje zuba i jačanje desni

Kako se kuva čaj žalfije?

Čaj od žalfije se kuva tako što se jedna kašičica suve žalfije stavi u 2.5 dcl hladne vode i ostavi da se zagreje do ključanja. Zatim se čaj skloni sa ringle, poklopi i ostavi da stoji pola sata. Procediti i piti dva do tri puta dnevno, a zatim ga poslužite dok je još topao. Nije preporučljivo piti je dugo u neograničenim količinama. Jer kao i svako lekovito sredstvo žalfija ima veliku snagu ako se koristi kako treba, ali može imati i neželjena dejstva ukoliko se koristi neprimereno. 

Sastojci:

  • 1 kašičica sušene žalfije
  • 1 šolja vode
  • Med ili limun (opciono, za poboljšanje ukusa)


Uputstvo:

  1. Zagrejte vodu do ključanja
  2. Stavite sušenu žalfiju u šolju.
  3. Prelijte ključalom vodom preko žalfije.
  4. Pokrijte šolju i ostavite da se čaj kuva 10-15 minuta kako bi se ekstrahovali lekoviti sastojci.
  5. Procedite čaj kroz cediljku kako biste odstranili listove žalfije.
  6. Dodajte med ili limun po želji radi poboljšanja ukusa.

zalfija u kutlaci

Čaj od žalfije se ne pije: Upotreba i alternativne metode konzumacije

Iako je čaj od žalfije popularan i često se koristi u medicinske svrhe, važno je znati da se čaj od žalfije ne preporučuje kao napitak. Žalfija sadrži određene hemijske jedinjenja koja mogu biti toksična kada se unose u većim količinama ili tokom dužeg perioda. Ova biljka sadrži tujon, komponentu koja može izazvati neurološke probleme i negativno uticati na zdravlje jetre. Umesto da se pije, postoje drugi načini za iskorišćavanje lekovitih svojstava ove biljke. Evo nekoliko alternativnih metoda konzumacije i upotrebe:

  • Inhalacija: Možete napraviti inhalaciju pare od žalfije za olakšavanje disajnih problema kao što su kašalj, sinusitis ili upala sinusa. Dodajte sušenu žalfiju u posudu s vrelom vodom, prekrijte glavu peškirom i udišite paru 10-15 minuta. Ova metoda može pomoći u smirivanju iritiranih disajnih puteva.
  • Grgljanje: Za ublažavanje simptoma upale grla, možete napraviti čaj od žalfije i koristiti ga za ispiranje grla. Pripremite čaj prema uputstvima, ohladite ga i koristite ga za grgljanje nekoliko puta dnevno. Ovo može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bola u grlu.
  • Topikalna primena: Žalfija se može koristiti u obliku ulja ili tinkture za lokalnu primenu na koži. Ulje žalfije može se naneti na kožu radi lečenja manjih rana, ogrebotina ili upalnih stanja kože. Tinktura žalfije može se koristiti za ispiranje usta ili za tretiranje afti ili gingivitisa.

Važno je da se pre bilo kakve upotrebe žalfije konsultujete sa stručnjakom ili travarom kako biste dobili tačne smernice i dozu za željeni terapeutski efekat. Takođe, treba imati na umu da žalfija može interagovati sa određenim lekovima, pa je važno obavestiti svog lekara o svim biljkama koje koristite ili planirate koristiti u terapijske svrhe.

Za više korisnih saveta pratite naš portal Zdravisimo.


Preporučeni proizvodi

Srebrna kap-menta,žalfija,timi

Srebrna kap je sredstvo za higijenu nosn...

Ulje konoplje 0,25 Uvita

Hladno presovano nerafinisano jestivo bi...

Sok borovnica 0,5 Artfood

Sok od ploda borovnice.Sastav: 100% plod...

Sapun čandrika

Chandrika biljni sapun sa mešavinom indi...

Psyllium ljuspice 100g BEYOND

Psylium je ljuska semena biljke iz roda ...


Pogledaje još

Tempeh prženi 200g Genie

Proizvod dobijen fermentacijom termički ...

Seitan prženi 180g Genie

Seitan je jelo od pšeničnog prote...

Senza keks čokolada 150g

Keks punog ukusa i hrskave teksture idea...

Sapun od kozjeg mleka-med Eco

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Umagel 500ml Shenemil

Umagel je ekološki dodatak na bazi gline...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Vakame alge

Vakame alga je jestiva smeđa (mrko-zelena) alga, izuzetne hranljive vrednosti, koja je uobičajna u j...

Detaljnije

Makrobiotički doručak: Miso supa

Miso supa je tradicionalna japanska supa koja je sastavni deo makrobiotičkog jelovnika. Pravi se jed...

Detaljnije

Ulje crnog kumina kao lek

Nigella sativa, je značajna lekovita biljka, među širom populacijom poznata kao crni kumin, č...

Detaljnije

Celer i limun

Svež sok od celera i limuna, kiselog je ukusa i u stanju da poboljša zdravlje kože iz razloga...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS