Aloe vera - kraljica među lekovitim biljkama i eliksir mladosti i lepote


Biljke kao lek

Aloe vera je jedna od najstarijih lekovitih biljaka poznatih čovečanstvu. Naime, još na pločicama pronađenim na području drevne Mesopotamije, a koje datiraju od 2200. godine pre nove ere, arheolozi su pronašli tragove izučavanja ove biljke i njenih svojstava. Ova drevna biljka koristi se milenijumima za oporavak celog organizma i borbu protiv najšireg spektra bolesti. 

Osim što je izuzetno lekovita, aloe vera je kroz celo svoje postojanje u ljudskoj istoriji u upotrebi kao pouzdan saveznik lepote, pa se tako gel aloe vere koristi za negu kose i kože. Najzad, aloe vera je dekorativna biljka koja se izuzetno lako gaji i razmnožava, pa je rado viđen stanar kako unutrašnjosti domova, tako i bašta i kamenih vrtova. 

Aloe vera kao lek

Lekovita svojstva aloe vere i način na koji deluje na organizam je izdvajaju od ostalih lekovitih biljaka. Naime, aloe vera je nežna i blaga, ali redovnom upotrebom može potpuno eliminisati simptome čak i nekih ozbiljnih zdravstvanih stanja. Najlekoviti deo biljke i onaj koji se jedini koristi jeste gel koji se nalazi u mesnatim listovima. U zavisnosti od vrste aloe i njene starosti, ovaj gel može biti mlečno bele boje ili potpuno bezbojan. Uz pomoć gela u listovima, aloe vera zadržava veliku količinu vode i tako ostaje sveža dug vremenski period bez zalivanja. 

U ovom gelu se takođe nalaze i lekovite supstance zaslužne za njenu popularnost u medicini. Konkretno, aloe vera kao lek koristi se u opštem poboljšanju imunog sistema i njegovom jačanju, kao osnovnom faktoru za borbu protiv bilo koje bolesti. Njena upotreba sve je češća u detoksikaciji organizma nakon trovanja, dugotrajne upotrebe alkohola, cigareta ili narkotika. Takođe, preparati od aloe vere ili njen gel u svežem obliku izuzetno su efikasni kod borbe sa gljivičnim, bakterijskim i virusnim infekcijama. 

U koncentrovanom obliku, gel aloe vere koristi se za smanjenje bolova, lečenje psorijaze, epilepsije, astme, pa i posledica agresivnih tretmana koji su neophodni u lečenju kancera. Najzad, pozitivni efekti aloe vere pokazali su se i kada se ova biljka koristi kao preparat ili pomoć pri mršavljenju, jer se kilogrami gube na zdrav način i ne vraćaju se kada se prestane sa restriktivnim režimom ishrane. 

Aloe vera u službi lepote i mladosti

Žene već milenijumima aloe veru koriste u nezi kose i kože. Naime, gel iz listova ove biljke ima izuzetnu sposobnost akumuliranja i zadržavanja vode, pa omogućava da koža bude hidrirana, a kosa sjajna i lepršava. Gel aloe vere može se koristiti kao hidratantna maska u svom izvornom obliku, kada ga je dovoljno naneti na lice dva puta nedeljno ili kao pakovanje za kosu jednom nedeljno. Ukoliko se u ovaj gel doda malo krupnog šećera i meda, on postaje izuzetno sretstvo za piling lica i tela koji kožu ostavlja glatkom i baršunastom. 

Aloe vera može se pronaći i u sintetisanom obliku u raznim proizvodima za negu, kao što su dnevne i noćne kreme za lice, micelarne vode za uklanjanje šminke, šamponi i regeneratori za kosu. Mnogi brendovi za negu rado koriste aloe veru u svojim proizvodima, jer je izuzetno blaga i odgovara svim tipovima kože i kose. Iako nežan preparat, gel od aloe vere u sebi sadrži minerale i vitamine koji duboko prodiru u kožu i kosu. Kada je koža u pitanju, upotreba aloe vere može pomoći pri borbi sa bubuljicama, suvom kožom kojoj fali sjaja, iritacijama, flekama od sunca i crvenilom, kao i prvim borama. 

Ova biljka će pružiti dovoljnu koncentraciju lekovitih materija, dok će njena hidratantna svojstva pomoći da se kolagen u koži na prirodan način obnovi. Kada se redovno primenjuje u nezi kose, aloe vera sprečava pojavu ispucalih vrhova, kontroliše lučenje sebuma i mašćenje korena, i vraća sjaj beživotnoj dlaci. Najzad, aloe vera je odličan saveznik u borbi protiv ožiljaka, strija i pigmentacije. Osim kao preparat koji se nanosi površinski, gel aloe vere može se bezbedno koristiti u ishrani i tako negovati mladalačka lepota iznutra.

Idealna kućna biljka - minimalna nega i veliki benefiti

Aloe vera je savršena kućna biljka - ne zahteva često zalivanje kako bi ostala živa i sveža, a benefiti koje donosi u dom su nezamenjivi. Naime, aloe vera je jedna od nekoliko biljaka iz porodice sukulenata koja aktivno pročišćava vazduh od duvanskog dima, prašine i ostalih štetnih čestica koje se mogu naći u životnom prostoru. 

Takođe, naučnici su dokazali da ova biljka uspešno neutrališe elektronsko zračenje koje je nezaobilazno u svakom modernom domu. Tako je preporučljivo aloe veru držati u prostorijama u kojima se nalaze uređaji poput televizora, računara, tableta i mobilnih telefona, ali i u spavaćoj sobi kako bi obezbedila čist i zdrav vazduh za spavanje. Kada se gaji u kućnim uslovima, aloe vera zahteva zemlji sa velikim procentom čvrstog materijala. 

Konkretno, to znači da je treba zasaditi u mešavini od 40% zemlje koja se može kupiti u svakoj cvećari i 60% sitnog i krupnijeg kamena. Na ovaj način će biljka moći da upije najviše vode prilikom zalivanja, bez opasnosti da joj koren istruli od prevelike vlage. S tim u vezi, aloe vera ne voli „mokre noge“, pa je idealna sobna biljka za ljude koji nisu vični negovanju biljaka ili su na tom polju početnici. Ovu biljku je dovoljno zaliti dva puta mesečno, kada površinski sloj zemlje bude potpuno suv. Veliki i mesnati listovi se u ovom slučaju ponašaju kao rezervoari vode, pa se aloe vera sama održava u životu.

Ovo ima smisla naročito ako se zna da je njeno prirodno stanište pustinja, u kome ona nema redovan pristup vodi. Osim retkog zalivanja, aloe vera voli sunce. Ipak, ne treba je smestiti previše blizu prozora, jer će se staklo ponašati kao lupa i pojačati sunčeve zrake, koji onda mogu da oštete listove. Saksiju sa aloe verom je najbolje smestiti na neko svetlo mesto na kome će imati dovoljno dnevne svetlosti i adekvatnu cirkulaciju vazduha, a opet biti zaštićena od prejakog uticaja spoljnih elemenata. 

Aloe vera kao lek i kao saveznik u očivanju vitalnosti i lepote prirodni je dragulj koji treba iskoristiti u svom njegovom potencijalu. Ovo je lako dostupna biljka koja se lako može naći u svakom domu i korisistiti u tretiranju mnogih zdravstvenih problema, ali, što je još važnije, u njihovoj prevenciji. 


Preporučeni proizvodi

Pasulj crni BIO 200g

Crni pasulj je dobar dijuretik, pa ima p...

Origano čaj 50g BIO

Koristi se za ublažavanje tegoba kod obo...

Diabet štanglica susam 30g

Visoko kvalitetna energetska štanglica s...

Čaj pr.zatvora 100gSRCULENCE

Mešavina biljnog čaja kod problema sa za...

Brami amla ulje

Ovo ulje sadrži dve naročite ajurvedske ...


Pogledaje još

Suvo grožđe 100g BIO

Organski proizvod....

Pasulj mungo organic

Ova egzotična vrsta pasulja poseduje sve...

Tamari soja sos 200ml Mitoku

Proizvodi se od soje, izvorske vode i mo...

Franck divka250g

Mešavina za belu kafu sa prirodno visoki...

Krompirov skrob gustin

Krompirov skrob se dobija iz sitno renda...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kako izgleda piramida ishrane u raznim zemljama

Piramida ishrane je izraz koji se koristi za bilo koju grafiku koja stavlja hranu u nutritivnu hijer...

Detaljnije

Trigliceridi - prirodno lečenje

Trigliceridi predstavljaju vrstu lipida (masti) koji se nalaze u krvi. Nastaju kada organizam ugljen...

Detaljnije

Čaj od kurkume za bolove i upale

Bol i upale su česte zdravstvene tegobe na koje se žale milioni ljudi na čitavoj planeti. U mnogim s...

Detaljnije

Prirodno izbeljivanje zuba

Lepi i beli zubi su osnovni stub zdravlja. Kako bi sačuvali belinu zuba, potrebno  je da ostavi...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS