Post na vodi – vodič za početnike


Saveti

Post podrazumeva voljno odricanje od određene hrane i pića za jedan određeni vremenski period. Zastupljen je u skoro svim svetskim religijama i razlikuje se po načinu uzdržavanja od određenih namernica i po vremenskom trajanju. Najblaži oblik posta jeste uzdržavanje od hrane, životinjskog porekla. Tu se pre svega misli na crveno meso, mlečne proizvode i proizvode koji u sebi sadrže jaja. Post na vodi poznat kao „strogi post“ odnosi se na uzimanje jela koja se prave na vodi i tokom njihovog spremanja se ne upotrebljava ulje i u njima nema ulja.

Da li je post na vodi dobar za naše zdravlje?

Kritičari posta ističu da odricanje mlečnih proizvoda i mesa šteti našem opštem zdravlju, pa tako pitanje da li je post dobar za naše zdravlje ostaje večita dilema oko koje postoji večito sporenje. Protivinici posne hrane uvek ističu da je izbor posnih jela na vodi sužen na nekoliko vrsta namernica i da ima više kontra efekata nego dobrobiti, jer obroci moraju biti količinski obilniji, kako telo ne bi izgubilo energiju, što se negativno može odraziti na celokupno zdravlje.

Neosporno je i važno da na svakodnevnom nivou unosimo kako proteine, tako i ugljene hidrate koji su od značaja za normalno funkcionisanje našeg organizma, ali kao i u svemu i u tome treba praviti ravnotežu. Kako efekti ne bi izostali, potrebno je tokom posta na vodi voditi računa o ishrani, koja treba da bude bogata i raznovrsna, da posna jela na vodi budu adekvatna i zdrava zamena za masnu hranu i da se ne preteruje u uskraćivanju namernica koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Koliko post deluje blagotvorno na organizam govori podatak da se naš organizam tada pročišćava, obnavlja se naš imuniloški sistem, zapravo uspostavlja se ravnoteža između organizma i zdravlja. Ubrzava se metabolizam i brže se tope masne naslage. Posna jela na vodu podmlađuju telo i jačaju naše ćelije umanjujući rizik od pojave srčanih bolesti. Post na vodi pomaže da se reguliše digestivni sistem i povrati apetit.

Izbor posnih jela na vodi bogat i raznovrstan

Post na vodi ne znači da osoba treba da gladuje, štaviše posna jela na vodi su bogata hranljivim i korisnim namernicama. Posna jela na vodi i te kako mogu biti ukusna i zdrava, koja pritom ne opterećuju naš organizam. Za njihovo spremanje nisu potrebni posebni dodaci i začini, pritom spremaju se brzo i lako, te svakog dana možete uživati u drugačijim i ukusnim obrocima.

Kako je ideja za posni jelovnik zaista mnogo, mi vam predstavljamo samo neke zanimljive predloge posnih jela na vodi koji čine deo tog bogatog posnog menija.

Napravite sami posni doručak

Poznato je da je doručak najvažniji obrok i da treba da bude obilniji u odnosu na ostale, kako bismo imali dovoljno energije za ostale dnevne aktivnosti. Mnogi tada pribegavaju posnom pecivu u pekari koje se pravi od belog brašna. Uz malo truda doručak za vreme posta na vodi može biti i ukusan i zdrav. Potrebno je samo tri minuta da napravite smesu za zdrav hleb od spelte i semenki. Da napravite ovaj posni hleb treba jedna kockica kvasca, 500 g integralnog brašna, 50 g semenki suncokreta i lana, isto toliko susama, 2 male kašike soli, ista ta količina jabukovog sirćeta i 450 ml mlake vode. Umesto semenki možete koristiti suvo grožđe, bademe i lešnike, u zavisnosti ko šta voli.

Ukoliko ste ljubitelj pereca, možete uživati u svom omiljenom pecivu i za vreme posnog perioda. Ljubitelji tradicionalnog doručka mogu uživati u posnom kačamaku koji je gotov za desetak minuta, a za njegove spremanje vam je potrebno žuto ili belo kukurzno brašno, voda i so.

Posna jela na vodi zdrava i hranljiva

Kada je reč o posnim jelima na vodi za ručak, izbor je i više nego raznovrstan i ono što je najvažnije hranljiv i zdrav. Što se tiče posnih predjela na raspolaganju je veliki broj biljnih supica, čorbi od povrća i svežih salata.

Sastavne namernice mnogih posnih glavnih jela čine riba i krompir. Možete pustiti maštu na volji, igrati se i praviti mala kulinarska čuda, kombinujući veliki broj zdravih posnih namernica. Spisak posnih jela na vodi od krompira zaista je veliki: krompir pire na vodi, pečeni krompir...

Pomenimo knedle od krompira. Za njihovo spremanje potrebno je pola kilograma krompira, isto toliko brašna, prezli i soli. Krompir sa ljuskom treba prvo skuvati, a onda oguliti, posoliti i potom zamesiti sa brašnom. Tako izrađeno testo treba dobro razviti oklagijom, seći na kvadratiće i kuvati u slanoj vodi. Na kraju se skuvane knedle valjaju u prezle, a mogu se služiti sa ribom kao dodatkom.

Pored klasičnih ribljih specijaliteta pomenimo i riblji paprikaš. Namernice neophodne za spremanje ovog posnog jela: 3 glavice crnog luka, 4 paprike, 5 paradajza, ljuta papričica, so, biljni začin, litar i po vode i jedan kilogram ribe. To može biti šaran, smuđ ili som. Prvo se dinstaju sitno iseckani luk, paradajz i papričica, a potom se dodaje sitno iseckana riba sa biljnim začinom.

Pasulj, grašak, boranika bez uljane zaprške, pečeni paradajz sa pirinčem i bosiljkom, grilovani patlidžan, pečurke, tikvice, posne paprike, testenine bez jaja sve to može biti deo vašeg posnog menija. Posne pite su još jedan specijatet, domaće proizvodnje koji možete napraviti sami, brzo i lako.

Posni kolači na vodi

Ako ste ljubitelj slatkiša i ne možete ni dana bez svoje omiljene poslastice treba da znate da je izbor posnih kolača na vodi veliki, tako da i tokom posta na vodi ne morate da se odričite svojih „slatkih navika“, već možete u njima i uživati.

Punjene jabuke pored toga što izgledaju fenomelne, jesu ukusni i zdravi posni kolači na vodi. Četiri kisele jabuke, 4 supene kašike suvog grožđa i isto toliko meda i 100 g jezgra oraha je sve što vam je potrebno. Jabukama se izvlači središnji deo i puni smesom koja se pravi od oraha i grožđa. Med služi kao dodatak.

Još jedan posni kolač na vodi jesu tufahije. Za pravljenje ovog kolača na vodi potrebne su jabuke, vanilin šećer, poal litre vode, sok od pola limuna i pola kg šećera. Ljubitelje slaktiša obradovaće i činjenica da se i mafini mogu napraviti na vodi. Posni mafin na vodi se ne pravi od klasične smese za mafin, već od podloge koja se pravi za bonžitu. Za pravljenje ovog posnog kolača se ne koriste ni jaja, ni mleko, a ni brašno, a to ipak ne umanjuje njihov ukus.

Recept: posni mafin na vodi

  • 2 izrendane jabuke;
  • 8 iseckanih suvih šljiva bez koštica;
  • 2 sitno iseckane pomorandže;
  • 2 izgnječene banane;
  • 300 grama ovsenih pahuljica;
  • 2 male rendane šargarepe
  • 3 – 4 kašike šećera može beli ili smeđi
  • 5 kašika meda.

Izbor posnih jela na vodi na je veliki, tako da se poništava teza da tokom posta na vodi možete ostati gladni. Prepustite se posnim čarolijama i uživajte.


Ukoliko postite na ulju, evo jako zanimljivog posnog proizvoda kao zamenu za proizvode životinjskog porekla.


Spsak prodajnih mesta VeggeLine parizera možete pogledati ovde



Preporučeni proizvodi

Griz heljdin 0.5 g

Heljda je vrlo bogata hranljivim sastojc...

Protein surutke WHEY

Proteini su osnovne gradivne materije sv...

Sojino mleko ALPRO bez šećera i soli

Sterilisani napitak na bazi soje, sa dod...

Heljda BIO 200g

Heljda je planinska zeljasta biljka koju...

Bio testenina heljda 300g Lazarina

Sastav: heljdino brašno, pšenično brašno...


Pogledaje još

Ulje susam svetlo 0.25

Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom...

Franck divka250g

Mešavina za belu kafu sa prirodno visoki...

Čaj đumbir-granulat 200gr

Instant čaj u granulama. Prirodno zaslađ...

Ulje himalajske kapi 50ml Terr

Ove kapi, bogate fitonutrijentima, zahva...

Puter od indijskog oraha

Indijski orah je prepun esencijalnih min...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Jabukovo sirće za mršavljenje

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuke. Koristi se kao dodatak jelima ali je namenjen i...

Detaljnije

Vegetarijanski namazi

Vegetarijanstvo je način ishrane koji se prvenstveno bazira na namirnicama biljnog porekla. Danas lj...

Detaljnije

Mitiseri - trikovi za uklanjanje

Kada zbog prekomernog lučenja lojnih zlezda dođe do začepljenja pora, nasataje oksidacija sebuma, ul...

Detaljnije

“Belo“ povrće u službi zdravlja

“Belo“ povrće je bogato velikim količinama hranljivih materija: kalijumom, magnezijumom ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS