Cimet i zdravlje


Saveti

Za cimet kao začin svi smo čuli i malo je onih koji ne vole njegov egzotični ukus i miris. Koristi se pri spremanju kolača i kuvanih jela, napitaka i dezerta, možete ga dodati u čaj, hranu, kuvano vino i sl. U kulinarstvu je našao široku primenu, koristi se već hiljadama godina širom planete, počev od antičke Grčke i starog Egipta. 


Danas, napredovanjem nauke i prirodne medicine stalna istraživanja potvrđuju čudesne moći cimeta u lečenju mnogih oboljenja. 

Od davnina se koristio kao lek u aromaterapiji, prirodnoj medicini i ayurvedi prilikom lečenja mnogih oboljenja.

Drvenasta biljka od koje se dobija cimet naziva se cimetovac. Od drveta se koristi list i kora koji sadrže mnoštvo lekovitih sastojaka. Mlade grane drveta cimeta se režu, gule, stružu i tako se pravi prah koji mi danas nazivamo jedinstvenim imenom -Cimet- a koji se koristi u medicini, kozmetologiji, kulinarstvu i aromaterapiji.

Cimet je poreklom sa ostrva Šri Lanka. Raste kao egzotično zimzeleno drvo karakterističnog mirisa i izgleda. Svojim poreklom koje je na Cejlonu, Cimet je postao poznat i kao cejlonski cimet. Ovakva odrednica  je garancija kvaliteta i lekovitosti. Cejlonski cimet smatra se pravim cimetom, jedinim koji ima značajna lekovita svojstva, ali koji se u širokoj upotrebi zamenjuje kineskim cimetom kojem je aroma slična i koji je dosta jeftiniji ali nije ni približno kvalitetan i lekovit kao cimet sa ostrva Šri Lanke. 


Kako prepoznati pravi cimet?


Lekoviti se cimet dobija samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potiče sa Šri Lanke odnosno Cejlona i poznat je kao cejlonski cimet. Po svom sastavu, kvalitetu i aromi je jedinstven i nezamenljiv. Međutim, sličan sastav ima kasija odnosno (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) biljke. Poreklom je iz Burme. To je cimet koji se danas uglavnom kupuje u pro prodavnicama, široko je rasprostranjen, jeftin i dostupan ali on nema lekovita svojstva cejlonskog cimeta. Kineski cimet, sadrži velike količine kumarina – sastojka koji može biti štetan za jetru i bubrege, pa se ne preporučuje svakodnevni i preterani unos kineskog cimeta u organizam, a svakako se ne preporučuje lečenje kineskim cimetom. 


Sa druge strane imamo cejlonski cimet koji je odličan kao prirodni lek kod mnogih oboljenja.  Optimalan je izvor ugljenih hidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcijuma, gvožđa, bakra i cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin).

U svom sastavu sadrži još i brojne  antioksidanse i fenole koji su izuzetni borci protiv infekcija. Utiču direktno na imunitet pa se cimet koristi i kao sredstvo za poboljšanje imunog odgovora organizma.

Cimet se koristi u lečenju prehlade, glavobolje, mučnine, slabosti, problema sa varenjem i reguliše probavu. Cejlonski cimet je prirodni lek za dijabetes, u kombinaciji sa medom koristi se za lečenje raznih oboljenja pre svega kašlja i upale grla. 


Lečenje cimetom


Stara Istočna civilizacija otkrila je lekovita svojstva cimeta jos hiljadama godina pre Nove ere. Već tada se znalo za njegove blagodeti koje su ljudi iskorišćavali kroz aromaterapiju i   meleme, ali i kao nezaobilazan dodatak jelima. Kasnije su se njegova lekovita svojstva samo potvrđivala a poslednjih 20-tak godina cimet doživljava svoju renesansu-preporod. Kozmetologija prepoznaje cimet kao značajan sastojak u raznim parfemima, kremama, losionima za telo i kupkama. Kulinarsvo ga koristi kao savršen začin u pripremanju egzotičnih jela i kolača. Prirodna medicina ga proporučuje u borbi protiv raznih patogena i za jačanje imuniteta. Dokazano, cimet možemo koristiti protiv sledećih oboljenja:


  • Dijabetičari ga koriste za snižavanje šećera u krvi
  • Nezaobilazan je sastojak u raznim sprejevima i sirupima protiv kašlja i lečenju upale grla
  • Koristi se kod dijeta i gubljenja kilograma
  • Bolove u mišićima i zglobovima takođe možemo lečiti dodavanjem cimeta u prirodne lekove
  • Cimet je snažan antioksidant
  • Stimuliše imunitet
  • Koristi se za tretiranje osetljive kože lica i tela
  • Stimuliše probavu i varenje
  • Kontroliše loš holesterol u krvi


Cimet možemo koristiti tako što ga dodajemo u prirodne lekove, čajeve, meleme, hranu, mlečne proizvode, voće i povrće ili kolače.  Postoji mnoštvo prirodnih recepata u kombinaciji sa cimetom. Cimet možemo dodavati i medu, propolisu, matičnom mleču polenu, sirupima, salatama od bokvice, maslačka i slično. Dakle, širok je spektar mogućnosti i treba ga koristiti kad god imamo priliku.

Ono čime je cimet bogat jeste fenol, fenol je moćan antioksidant pa kao takav štiti organizam od infekcija bakterijama virusima i gljivicama. 

Kako je dokazano njegovo delovanje na povišen šećer u krvi cimet možemo koristiti u kombinaciji sa čajevima koji se koriste u borbi sa hiperglikemijom. Njegova antioksidaciona svojstva imaju značajnu ulogu u kontroli šećera u krvi. Naučna istraživanja pokazala su da je tajna u cimetaldehidu. Najverovatnije je da cimet svojim aktivnim sastojcima kao što je cimetaldehid, zatim drugi polifenoli koji imaju i antioksidativne učinke direktno utiču na snižavanje glikemije (povećanog šećera uz krvi ) između 10 i 30%.

Važno je napomenuti da cimet ne može biti vaša osnovna terapija kod šećerne bolesti. Cimet može biti samo dopunska terapija i dodatak ishrani usled ovog oboljenja. 

Cimet podstiče varenje i probavu. Reguliše perlistatiku creva, sprečava mučninu u želucu pa ga možete koristiti kao dodatak čajevima i u hrani koju konzumirate. 

Cimet je vrlo važan sastojak kada su tretmani osetljive kože lica u pitanju. Dodaje se raznim kremama i sredstvima za piling lica. Odličan je za seboroičnu masnu kožu, za akne i bubuljice. Obzirom da je antioksidant uspešno sprečava i leči infekcije kože. 

Mnogi prirodni recepti koji se koriste za gubljenje viška kilograma koriste u svom sastavu cimet. Cimet utiče na smanjenje lošeg LDL holesterola, smanjuje masnoću, reguliše telesnu težinu vraća organizmu vitalnost. 


Kroz aromaterapiju i kupke utiče na nervne završetke pa smiruje i kontroliše stres, nesanicu, anksioznost i opušta mišiće. 

Kada je u pitanju hroničan kašalj i prehlada cimet je idealan u kombinaciji sa medom. Cimet se koristi u pravljenju sirupa za kašalj kao vrlo važan sastojak. 

Cimet koristite kad god možete i imate priliku. Možete ga dodati bukvalno svakoj hrani. Možete ga stavljati u čorbe i supe, jogurt, mleko i ostale mlečne proizvode, u čajeve i kafu. Jutarnja kafa sa cimetom pomoći će onima koji imaju problema sa želudačnom kiselinom jer će neutralisati kiselinu koju kafa obično izazove. 

U kombinaciji sa medom možete ga koristiti svakodnevno, preventivno ili po nastanku određenih oboljenja. Med je prirodni antioksidans koji sadrži organske kiseline, enzime, flavonoide i fenole. Izuzetno je blagotvoran za organizam, pa se preporučuje redovno konzumiranje pogotovo onog tamnije boje. Kada mu dodamo cimet koji sadrži polifenole zbog kojih je poznat kao izuzetno jak antioksidans, dobijamo savršenu kombinaciju hranjivih sastojaka i lekovitih materija. Cimet po dobrobiti za organizam, nadmašuje 26 vrsta lekovitog bilja. Takođe, kombinacija cimeta, meda i kurkume je odlična za detoksikaciju vašeg organizma, stimuliše imunitet i vraća vitalnost organizmu. 





Preporučeni proizvodi

Sirup aronija dijet 0.75 Artfo

Niskokalorični voćni sirup od aronije sa...

Ulje cimeta 10ml BIO

Ulje štapića cimeta jača cirkulaciju i z...

Sojino mleko ALPRO lešnik 1l

Sterilisani napitak na bazi lesnika i do...

Tahini 680g

Tahini je susamova pasta dobijena hladni...

Hidžiki alge 25gr

Končasta alga koja je izvrsna u kombinac...


Pogledaje još

Ulje muskatnog oraha 10ml

Ulje muskatnog oraha se naročito preporu...

Suva šitaka 50g Artfood

Gljiva shiitake raste u šumama na panjev...

Mahanarajana ulje

Ekstrakti više od četrdeset trava, drevn...

Ulje detox 100ml

Ovo ulje koristi se za detoksikaciju cel...

Sapun od kozjeg ml-pivski kvas

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


6 zdravih napitaka za prirodno pročišćavanje krvi

Krv se može zagaditi na sledeći način: nagomilavanjem toksina u organizmu usled lošeg i nepra...

Detaljnije

Sočivo u ishrani

Sočivo je mahunarka koja sadrži biljna vlakna i ugljene hidrate koji daju dugotrajan osećaj sitosti....

Detaljnije

Elminišite neprijatan miris obuće

Većina nas se bar jednom u životu zapitala “Kako da otklonim neprijatan miris obuće?” Ko...

Detaljnije

Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju?

Kakvo je vaše pamćenje? Da li ste zadovoljni ili smatrate da imate problem sa pamćenjem? Slab...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS