Dijabetes prirodno lečenje


Prirodna terapija Biljke kao lek

Dijabetes je bolest kod koje se javlja višak glukoze, tj. šećera u krvi. Nastaje kada pankreas ne proizvodi hormon insulin, ili kada ga proizvodi u veoma malim količinama, koje nisu dovolnje za normalno funkcionisanje organizma. Sa manjkom ili bez insulina, šećer u krvi se povećava uzrokujući učestalo mokrenje, stalni osećaj žeđi, slabost, umor, kardiovaskularne i bubrežne probleme.


Postoje dva osnovna tipa dijabetesa. Mnogo ozbiljniji, ali ređi je dijabetes tipa I, koji se javlja kod dece, a ponekad i kod mlađih odraslih osoba. U ovom slučaju, obolele osobe moraju da ubrizgavaju insulin, jer ga pankreas ne proizvodi. Dijabetes tipa II se obično javlja posle 40te godine života. Osdobe pogođene ovim oblikom bolesti obično imaju dosta insulina, ali taj insulin ne vrši nikakvu funkciju jer su ćelije postale otporne na njega. Ovaj tip šećerne bolesti (dijabetesa) se takođe naziva insulin-nezavisnim.

Ukoliko želite da odredite nivo šećera u krvi, uradićete dva testa: prvi na prazan želudac, a drugi 2h nakon obroka. Na prazan želudac, normalni nivo šećera u krvi kod zdravih osoba iznosi  3,5-6,1mmol/l. 2h nakon obroka ili u bilo koje doba dana nivo šećera u krvi treba iznositi manje od 11,1mmol/l. Svaki rezultat veći od ovih vrednosti treba prijaviti lekaru.

Najčešći simptomi dijabetesa su: preterana žeđ i potreba za čestim izmokravanjem; umor; gubitak težine; zamagljen vid; modrice i ranice koje sporo zarastaju i česte infekcije; ukočenost ili trnjenje stopala; crvene, otečene i bolne desni.

Dijabetes prirodno lečenje (snižavanje šećera u krvi)

S obzirom na to da ishrana ima veoma veliki uticaj na količine šećera u krvi, potrudite se da putem hrane unosite namirnice koje na prirodan način omogućuju da se smanji visok ili održi normalan nivo šećera u krvi, o kojima se možete informisati u nastavku teksta:

Cimet – ovaj začin je veoma delotvoran kod dijabetesa. Pomešajte ½ kašičice cimeta i 2 kašike maslaca od kikirikija i namažite preko iskriškane jabuke i pojedite.

Lan – bogat je vlaknima koja su odgovorna za kontrolu nivoa šećera u krvi. U porciju kornfleksa, muslija, čašu vode ili u sok dodajte 1-2 kašičice lanenog semena u prahu. Ne smete uzeti više od 2 kašičice lanenog semena na dan. Pijte dosta vode.

Beli luk – snižava nivo šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i 2. Beli luk normalizuje šećer jer njegovi lekoviti sastojci imaju slična dejstva kao insulin.

Omega 3 – masne kiseline Omega 3 (koje se mogu pronaći u nekim ribama) povećavaju osetljivost na insulin kod osoba sa dijabetesom, pomagajući u kontroli nivoa šećera u krvi. Nutricionisti preporučuju unos omega 3 masnih kiselina putem ishrane, a ne putem kapsula i ostalih suplemenata.

Brusnica – sprečava probleme sa vidom koji nastaju usled dijabetesa. Antioksidansi koji se nalaze u brusnici štite kapilare i nerve u oku, i sprečavaju oštećenja uzrokovana visokim nivoem šećera u krvi ili visokim pritiskom.

Zeleni čaj – povećava osetljivost na insulin i pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih problema, koji su česti kod dijabetičara. Preporučuje se konzumiranje 4-8 šolja zelenog čaja na dan.

Crveni luk – pacijenti sa dijabetesom tipa 1 i 2 treba da unose 100g crvenog luka dnevno. Crveni luk pomaže u smanjenu nivoa šećera jer sadrži veliku količinu sumpora i flavonoida.

Ginseng – ekstrakt ginsenga povećava osetljivost na insulin. Pomaže da se što bolje iskoristi mala količina insulina koju proizvede organizam.

Kopriva – za dijabetičare, vrlo je koristan čaj od korena koprive, jer smanjuje nivo šećera. Na tihoj vatri prokuvajte 25g korena koprive u 1/2 litra vode. Ostavite da se malo ohladi, procedite i pijte.

Žalfija – vino od žalfije efikasno je za snižavanje šećera u krvi. Prokuvajte 100g listova žalfije u 1l vina. Ostavite da ključa 2-3min. Neka se ohladi a zatim procedite i pijte po 1 čašicu nakon svakog obroka.

Origano – prokuvati 2 kašike origana u 1 šolji vode. Ostaviti da ključa 5min. Procediti i piti 1 šolju dnevno.

Kokosova voda – voda unutar nezrelog kokosa ima dobrotvorna svojstva za osobe koje pate od dijabetesa, i to zahvaljujući hipoglikemijskim komponentama.

Kim – poseduje antidijabetska svojstva, pomaže u smanjenju nivoa šećera i triglicerida u krvi.

Biljne masti – za dijabetičare se preporučuje da unose biljne masti, npr. putem suvog voća.

Ulje jetre bakalara – ovo ulje pomaže pri regulisanju šećera u krvi. Konsultujte se sa svojim lekarom o dozi koja se preporučuje za vaš slučaj.

Belo i crno vino – i crno i belo vino sadrži polifenole, koji pomažu u prevenciji dijabetesa tipa 2, tako što pomažu organizmu da regulišenivo šećera u krvi. Bitno je napomenuti da bilo koje alkoholno piće, uključujući belo vino, može dovesti do hipoglikemije (nizak nivo šećera u krvi) odmah nakon konzumiranja ili 8-12 sati posle konzumiranja alkohola. Ukoliko odlušite da pijete crno ili belo vino, bitno je da izmerite nivo šećera u krvi pre konzumiranja, i da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što se odlučite da pijete vino.

Prirodni sokovi za snižavanje šećera u krvi

Sok od šargarepe i celera – 1 šolju soka od šargarepe i 2 štapića celera umutiti u blenderu i odmah popiti.

Sok od prokelja i rotkvice – oprati 1 prokelj i 1 rotkvicu, iseckati ih i staviti u blender. Dodati sok od 2 ceđena limuna i 1 ceđene pomorandže i pola čaše vode. Dobro umutiti u blenderu i piti svakog dana na prazan želudac, najmanje mesec dana.

Sok od grejpa, ananasa i celera – u blender stavite 2 stabljike celera, 1 kolut ananasa i sok od 2 ceđena grejpfruta. Izmiksujte sastojke i dobijeni napitak konzumirajte svakog dana ujutru na prazan želudac.

Sok od ananasa i meksičkog krastavca – prokuvati meksički krastavac dok ne omekša, i u istoj toj vodi ga umutiti u blenderu sa jednom kriškom ananasa. Napitak ohladiti u frižideru i piti svakog jutra.

Preporuke za prevenciju i kontrolu dijabetesa

Preporučene namirnice – boranija, artičoka, beli i crni luk, kupus, riba, kari, cimet. Takođe, osobama sa dijabetesom preporučuje se konzumiranje žitarica, semenki, oraha, namirnica sa pivskim kvascem, sira i proizvodi od soje.

Proteini

Proteini stabilizuju, a mogu i da umanje nivo šećera u krvi. Potrudite se da vam svaki obrok bude bogat proteinima. Neke od namirnica koje sadrže proteine su riba, piletina, ćuterina…

Voće i povrće bogato vlaknima

U ishranu uključite salate sa brokolijem i karfiolom. Salatu začinite isključivo maslinovim uljem, sa malo sirćeta. Umesto 3 obimna obroka, dijabetičarima se preporučuje da imaju 6-8 manjih obroka tokom dana.

Namirnice koje dijabetičari treba da IZBEGAVAJU: kafa, čaj, so, alkohol, čokolada, krompir, kruška, banana, trans-masti, rafinisano brašno i rafinisani šećer.


Preporučeni proizvodi

Lotos koren mitoku 50g

Koren lotosa je od davnina popularna nam...

Melasa Bio 400g

Melasa sirup je sporedni proizvod u proi...

Moringa prah 300g Terra Co

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Ulje bundevino 0.25 staklo

Hladno ceđeno ulje od golica bundeve ima...

Bio testenina ječam 300g Lazarina

Testenina za paste, supe i čorbe. Sastav...


Pogledaje još

Ulje od repice 500ml

Repičino ulje je nerafinisano, hladno ce...

Joya napitak vanila

Sojino mleko sa vanilom, vrhunskog kvali...

Eterično ulje bor 10ml Kirkolina

Etarsko ulje bora je jedno od najstariji...

Golica BIO 200g

Organski proizvod Bundevino seme sadrži ...

Đumbir napitak sa organskim kokosovim šećerom

Sa tri nijanse ukusa, preneli smo vam mi...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Koksaki virus - sve što treba da znate

Šta je koksaki virusKoksaki virus se ne javlja toliko često i ne izaziva globalne posledice. ...

Detaljnije

Kvalitetna sportska oprema će vas podstaći da se vratite treningu

Sportska oprema bi trebalo da se nalazi u svačijem plakaru.  U današnje vreme, kada smo svi pre...

Detaljnije

Kokosovo ulje u ishrani sportista

Ne sadrži veliki broj kalorija, brzo se pretvara u energiju i povećava izdržljivost organizma. Kokos...

Detaljnije

Čaj od kukuruzne svile - kako se pije i za šta je dobar

Brojne lekovite biljke, koje karakteriše izuzetno koristan sastav važnih materija, koriste se...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS