Eterična ulja i aromaterapija: sve što vas zanima


Naturologija Zdravlje

Eterična ulja su postala popularna kao prirodni lek za različite probleme i tegobe. Ova ulja su dobijena iz biljaka i imaju karakterističan miris i lekovita svojstva. U ovom članku ćemo detaljnije objasniti šta su eterična ulja, za šta se koriste, gde ih možete kupiti i kako se kreću cene.

eterično ulje ruzmarina

Šta su eterična ulja?

Eterična ulja su prirodna ulja koja se dobijaju destilacijom biljaka. Biljke poput lavande, eukaliptusa, čajevca, limuna, ruzmarina i nane su samo neke od biljaka koje se koriste za dobijanje eteričnih ulja. Ova ulja su koncentrovana i imaju karakterističan miris koji varira u zavisnosti od biljke iz koje se dobijaju. U većini slučajeva, eterična ulja su bezbojna, ali neka od njih mogu biti blago obojena.

Eterična ulja su visoko koncentrisana ulja koja se dobijaju iz različitih delova biljaka, kao što su cvetovi, lišće, kora, korenje ili plodovi. Postupak dobijanja eteričnih ulja obično uključuje proces destilacije vodenom parom ili hladnim ceđenjem, što omogućava da se iz biljke izdvoje jedinstveni spojevi koji daju ulju karakterističan miris i lekovita svojstva.

Za šta se sve koriste eterična ulja?

Eterična ulja se mogu koristiti na mnogo načina. Mogu se koristiti za aromaterapiju, dodavanjem nekoliko kapi u difuzer ili direktno inhaliranjem iz bočice. Takođe se mogu koristiti kao sastojak u kozmetici i proizvodima za negu kože, jer imaju antibakterijska i antiseptička svojstva koja pomažu u borbi protiv akni, upala i drugih kožnih problema. Eterična ulja se takođe mogu koristiti za masažu, jer mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju stresa.

Ova ulja se mogu koristiti na različite načine, kao što su inhaliranje, nanošenje na kožu, dodavanje u kupke ili korišćenje u difuzerima. Svako eterično ulje ima svoja specifična svojstva i koristi, a neka od najčešće korišćenih ulja su lavanda, eukaliptus, čajevac, limun, ruzmarin i nana.

Aromaterapija i eterična ulja


Aromaterapija je oblik alternativne medicine koji koristi eterična ulja radi unapređenja fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Ova terapija koristi moć mirisa kako bi stimulišila delove mozga koji su zaduženi za emocije i memoriju, što može da dovede do opuštanja, smanjenja stresa, poboljšanja raspoloženja, poboljšanja sna i drugih koristi.

Eterična ulja igraju ključnu ulogu u aromaterapiji, jer svako ulje ima jedinstvenu kombinaciju hemijskih jedinjenja i mirisa koji određuju njegova lekovita svojstva. Ova ulja se koriste u različitim oblicima, kao što su inhalacija, masaža, kupke ili difuzeri za ulja.

Kada se inhaliraju, eterična ulja mogu da poboljšaju disanje, smanje stres i umor, poboljšaju raspoloženje i smanje anksioznost. Kada se koriste u masaži, ulja mogu da poboljšaju cirkulaciju, smanje bolove i upale, i podstaknu opuštanje. Kada se koriste u kupkama, ulja mogu da opuste mišiće, umire i hidriraju kožu.

Neke od najčešće korišćenih eteričnih ulja u aromaterapiji su lavanda, ruzmarin, limun, čajevac, eukaliptus i đumbir. Međutim, treba imati u vidu da se neka ulja ne smeju koristiti tokom trudnoće ili sa određenim zdravstvenim stanjima, stoga je važno konsultovati se sa stručnjakom pre početka korišćenja aromaterapije.

Ukratko, eterična ulja su ključni sastojci aromaterapije i mogu da donesu brojne koristi za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Međutim, važno je koristiti ih pažljivo i u skladu sa preporukama stručnjaka.

Koja su najbolja eterična ulja i kakav efekat pružaju?

Postoje različite vrste eteričnih ulja, a mi vam u nastavku ističemo ona koja su najćešća kod nas i za šta se sve koriste. 

1. Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande je jedno od najpoznatijih i najčešće korišćenih eteričnih ulja. Lavanda je biljka koja potiče iz mediteranskih krajeva, a njen miris je poznat po svojim opuštajućim i umirujućim svojstvima.

Eterično ulje lavande se često koristi u kozmetici i aromaterapiji, ali može da bude korisno i za negu kose. Ovo ulje se često dodaje u šampone i regeneratore za kosu, a može se koristiti i u razblaženom obliku, pomešano sa nekim baznim uljem.

Evo nekoliko načina na koje se eterično ulje lavande može koristiti za negu kose:

  • Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u svoj šampon ili regenerator za kosu. Ovo će vam pomoći da umirite kožu glave, smanjite perut i ojačate kosu. 

  • Napravite svoj prirodni sprej za kosu. U praznu bočicu sa raspršivačem dodajte malo vode i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Dobro promućkajte i nanesite na kosu pre ili posle feniranja. Ovo će vam pomoći da osvežite kosu i dajete joj prirodan sjaj.

  • Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u svoj uljni tretman za kosu. Pomešajte bazno ulje (npr. bademovo ulje) sa nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i nanesite na kosu. Ostavite da deluje 30 minuta do sat vremena, a zatim operite kosu kao i obično.

Eterično ulje lavande ima smirujući miris i poseduje antiseptička i protivupalna svojstva. Koristi se za suzbijanje peruti i umirenje iritirane i upaljene kože glave. Takođe, podstiče rast kose i sprečava njen gubitak.

Važno je napomenuti da se eterična ulja uvek koriste u razblaženom obliku i da se pre upotrebe treba konsultovati sa stručnjakom, posebno ako imate osetljivu kožu ili ste skloni alergijama

2. Eterično ulje ruzmarina 

Eterično ulje ruzmarina dobija se iz listova biljke ruzmarin, poznate po svojim lekovitim svojstvima. Ovo ulje ima karakterističan aromatični miris i koristi se u razne svrhe, od aromaterapije do kućne nege.

Jedna od najčešćih primena eteričnog ulja ruzmarina je u nezi kose. Ovo ulje ima stimulativni efekat na koren kose, što ga čini idealnim za negu tankih i slabih vlasi. Takođe, pomaže u smanjenju peruti i poboljšanju krvotoka u koži glave.

Eterično ulje ruzmarina se može koristiti na različite načine. Može se dodati u šampon ili regenerator za kosu, a može se koristiti i u vidu masaže kože glave. Osim toga, eterično ulje ruzmarina se može koristiti i u aromaterapiji, gde se njegov stimulativni efekat koristi za poboljšanje koncentracije i raspoloženja.

Važno je napomenuti da se eterično ulje ruzmarina ne sme koristiti u trudnoći i dojenju, kao ni kod osoba koje imaju visok krvni pritisak. Takođe, pre upotrebe eteričnog ulja ruzmarina u nezi kose ili drugim svrhama, potrebno je konsultovati se sa stručnjakom ili pročitati uputstva za upotrebu.

3. Eterično ulje limuna 

Eterično ulje limuna je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja zbog svog osvježavajućeg i citrusnog mirisa, ali i zbog brojnih koristi za zdravlje. Dobiva se iz kore svježeg limuna i ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. U nastavku saznajte više o primjeni eteričnog ulja limuna.

Korišćenje u aromaterapiji: Eterično ulje limuna često se koristi u aromaterapiji za poboljšanje raspoloženja, smanjenje stresa i anksioznosti te za osvježavanje prostora.

Korišćenje u kuvanju: Eterično ulje limuna se može koristiti u kuhanju kao zamjena za svježe iscijeđen sok od limuna. Dodaje se raznim jelima poput salata, umaka, desertima, pićima i drugo. Važno je koristiti samo visokokvalitetno eterično ulje koje je namijenjeno za konzumaciju.

Za negu kože: Eterično ulje limuna se može koristiti za njegu kože, posebno kod problematične i masne kože. Ima adstringentna svojstva koja smanjuju proizvodnju sebuma i čine kožu manje masnom.

Korišćenje u čišćenju: Eterično ulje limuna je odličan prirodni dezinficijens koji se može koristiti za čišćenje raznih površina u kući. Dodajte nekoliko kapi ulja u vodu i koristite za brisanje površina.

Za jačanje imunološkog sitema: Eterično ulje limuna može pomoći u jačanju imunološkog sustava, jer sadrži antioksidanse koji štite stanice od oštećenja i pomažu u borbi protiv bolesti.

Pri korištenju eteričnog ulja limuna, važno je sediti upute i razrediti ga pje nanošenja na kožu ili konzumiranja. Takođe, nemojte se izlagati suncu nakon nanošenja ulja na kožu, jer može povećati osetljivost na sunce.

4. Eterično ulje kedra

Eterično ulje kedra se dobija destilacijom iglica i grana sibirskog kedra. Ima karakterističan drvenasti miris koji može pomoći u smirivanju i opuštanju uma. Ovo ulje se često koristi u aromaterapiji za ublažavanje stresa i anksioznosti.

Pored svojih umirujućih svojstava, eterično ulje kedra se takođe smatra korisnim za kožu i kosu. Može se dodati u šampone ili regeneratore za kosu kako bi se stimulisao rast kose i sprečila pojava peruti. Takođe se koristi u kremama za telo kako bi se hidrirala suva koža.

Kada se koristi u aromaterapiji, eterično ulje kedra se obično raspršuje u prostoriji ili se dodaje u difuzor za aromaterapiju. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim eteričnim uljima kao što su limun, lavanda ili ruzmarin.

Kada se kupuje eterično ulje kedra, važno je izabrati kvalitetan proizvod. Treba paziti da se kupuje ulje koje je čisto i bez dodatka bilo kakvih aditiva. Takođe, treba obratiti pažnju na poreklo proizvoda i izabrati eterično ulje kedra koje je dobijeno iz prirodnih izvora.

Kada se koriste eterična ulja za kosu, najbolje ih je razblažiti u baznom ulju, kao što je maslinovo, kokosovo ili bademovo ulje. Ova mešavina se nanosi na kosu i masira u kožu glave. Ostavlja se da deluje najmanje 30 minuta, a zatim se ispira toplom vodom i šamponom.

Gde kupiti eterična ulja?

Eterična ulja možete pronaći u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, apotekama, online prodavnicama, kao i u prodavnicama drogerije. U apotekama ćete najčešće naći eterična ulja po nešto višoj ceni, ali oni nude veću sigurnost u pogledu kvaliteta i autentičnosti proizvoda. Prodavnice zdrave hrane često imaju veliki izbor eteričnih ulja, a cene se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara. Eterična ulja takođe možete pronaći u drogerijama, poput DM-a, koji ima dobar izbor po pristupačnim cenama.

Organska eterična ulja su vrlo popularna među onima koji traže prirodne alternative za zdravstvene probleme. Ona su proizvedena od biljaka koje su uzgajane bez upotrebe pesticida i herbicida, te su često certificirana kao organska. Ova ulja su često skuplja od neorganskih ulja, ali mnogi vjeruju da su vrijedna investicija zbog njihove čistoće i učinkovitosti.

Za šta se sve koriste?

Eterična ulja se često koriste u kozmetičkoj industriji kao prirodna alternativa sintetičkim sastojcima. Za lice se često koriste ulja poput lavande, ruže, jasmina i nerolija, dok se za kosu često koriste ulja poput ružmarina, kamilice i mente. Postoje i eterična ulja koja se koriste za njegu tijela, poput ulja eukaliptusa, čajevca i limuna.

Kada kupujete eterična ulja, važno je obratiti pažnju na kvalitet. U apotekama se mogu pronaći eterična ulja renomiranih proizvođača, a takođe se mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane ili online. DM drogerije takođe nude razne vrste eteričnih ulja. Preporučuje se kupovina od pouzdanih prodavača koji nude kvalitetna ulja, jer nekvalitetna ulja mogu biti razblažena drugim sastojcima ili nepravilno proizvedena.

Koliko koštaju eterična ulja - cena 

Cena eteričnih ulja varira zavisno od vrste i kvaliteta. Organska eterična ulja su obično skuplja od neorganskih, a cene mogu varirati od tržišta do tržišta, kao i od proizvođača do proizvođača. Takođe, važno je obratiti pažnju na količinu ulja koju kupujete, jer je samo nekoliko kapi često dovoljno za upotrebu.

Šta možemo zaključiti…

Eterična ulja su popularan izbor za one koji traže prirodne alternative za zdravlje i ljepotu. Koriste se za širok spektar svrha, uključujući aromaterapiju, njegu kože i kose, te za razne zdravstvene probleme. Kada kupujete eterična ulja, važno je obratiti pažnju na kvalitetu i kupovati od pouzdanih prodavača.


Preporučeni proizvodi

Čijavanpraš

Dodatak ishrani, opšti tonik za očuvanje...

Himalajska so nerafinisana krupna 500g

Himalajska kristalna so - uravnotežena k...

Čaj za cirkulaciju 100g SRCULENCE

Glavni uzroci koji prouzrokuju slabu cir...

Griz pirinčani 500g Hemija

Proizvedeno od oljustenog i poliranog zr...

Pivski kvasac 200gr

Pivski kvasac je bogat proteinima, esenc...


Pogledaje još

Glina za reumu Shenemil

Ublažava reumatske probleme. Sastav:glin...

Baton kikiriki bez šećera 200g

Kikiriki baton je slatkiš prepun kikirik...

Čaj probavit-filter

Mešavina lekovitog bilja za regulisanje ...

Ulje origano 20ml Terra Co

Divlji origano uspeva na nepristupačnim ...

Senza keks čokolada 150g

Keks punog ukusa i hrskave teksture idea...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Najbolji prirodni lekovi

Postoji mnogo biljaka i drugih namirnica koje se naširoko upotrebljavaju. U ovom našem...

Detaljnije

Kumin topi masne naslage

Začini oplemenjuju jela, daju nesvakidasnji ukus i prijatelji su internacionalnih kuhinja. Dokazano ...

Detaljnije

Kako zaustaviti proliv - ishrana i lečenje

Svima nam se desilo da smo makar jednom u životu imali dijareju – proliv. Uzročnici dijareje m...

Detaljnije

Snizite loš holesterol u krvi lekovitim napicima

Holesterol predstavlja najrasprostranjeniji sterol koji je u određenim količinama potrebam na&scaron...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS