Koksaki virus - sve što treba da znate


Zdravstveni problemi

Koksaki virus nije virus koji se toliko često javlja i koji izaziva globalne posledice. Međutim, za sve one koje pogodi ovaj virus, stanje može biti alarmantno. U pitanju je virus koji je relativno skoro otkriven. Naime, otkriven je pedesetih godina prošlog veka. Ustanovljen je kod pacijenta koji je bio poreklom iz američkog grada Koksaki. Upravo zbog toga ovaj virus ima to ime. Nakon toga, naučnici su ispitivali virus, pratili stanja pacijenata i danas možemo da kažemo da znamo mnogo više o virusu. Naime, znamo sve ono što nam je potrebno kako bismo se od njega zaštitili, kako bismo ga prepoznali i na kraju krajeva, kako bismo ga preživeli i ojačali posle njega, ukoliko nam se desi ovaj virus.
Tipovi koksaki virusa


Ono što većina nas ne zna jeste da postoji više tipova virusa. Kada je u pitanju koksaki naučnici su otkrili da postoje čak dve velike grupe, koje se sastoje od mnogo podvrsta. Tako grupa A sadrži čak 24 vrste različitih koksaki virusa, a grupa B ima 6 vrsta virusa. U zavisnosti od toga iz koje vrste virus dođe u vaše telo, zavisi i to koje ćete simptome imate i šta će zapravo napasti ovaj virus.

Sve vrste koksaki virusa iz grupe A mogu da izazovu uglavnom respiratorne probleme, mogu da izazovu anginu, upalu ždrela, takođe i neke bolesti kože, uglavnom osip, a takođe mogu da prouzrokuju i nstanak konjuktivitisa. Teže bolesti koje izazivaju sve vrste kokskai virusa iz grupe A su i parazliza i zapaljenje mozga. Ovo je vrlo retko i zato vrlo verovatno za ove simptome i bolesti niste do sada dovodili u vezu sa koksaki virusom.

Međutim, vrste virusa iz grupe B koksaki virusa izazivaju sve one bolesti za koje smo čuli i dovodili ih u vezu sa ovim pojmom. Tu se javljaju i mnogo veće komplikacije. Naime, ova grupa virusa izaziva probleme sa srcem, može da utiče na zapaljenje srčanog mišića, srčane maramice, može da se javi bol u grudnom košu, može da dođe i do boljenja nervnog sistema. Dakle, ovde je opasnost po pacijenta mnogo veća.


Kako se dobija/prenosi koksaki virus?


Brojna istraživanja utvrdila su da se koksaki virus prenosi direktno sa čoveka na čoveka. Koksaki virus se može preneti i indirektno, ali naravno veće su šanse da to bude direktno. Treba da znate da je čovek izvor zaraze i prenosi se putem prljavih ruku. Možda ste i čuli, ali ova bolest se naziva i „bolest prljavih ruku“. Koksaki virus se prenosi tako što dođemo u slučajni dodir sa ljudskom stolicom, koja je u stvari izvor ovog virusa. Ukoliko se posle toga dobro ne operu ruke, može doći do lakog prenosa. Posebno treba biti obazriv prilikom menjanja pelena, čišćenja wc šolje, noše i slično. Koksaki virusa ima naravno u otpadnim vodama, a vrlo često može biti i u bazenima, te treba biti obazriv i u ovom smislu.

Koksaki virus se dobija tako što virus dospe u usta, a nakon toga on odlazi u creva. Zatim se tu razmnožava, kao i u tkivu ždrela. On zatim putuje do dubokih žlezda gde se dalje razmnožava. Na kraju on stiže i do krvi i nervnog sistema. Kada jednom dospe u organizam virusu je lako da se razvija, zato mu ne treba dozvoliti da do toga dođe, treba biti obazriv i treba naravno voditi računa o ličnoj higijeni, kako ne biste zarazili druge, ali i kako biste sačuvali sebe.

Vrlo važna napomena je da se virus ne prenosi vazdušnim putem. Mnogi virusi se mogu preneti kašljanjem, kijanjem, međutim, to nije slučaj sa ovim virusom. On se može preneti samo onako kako smo objasnili. Takođe, ne mogu da vam ga prenesu duge životinje, tačnije ni insekti, može vam ga preneti samo čovek. Dobro je znati da se koksaki virus ne može preneti ni seksualnim putem.


Simptomi koksaki virusa


Kod većine osoba ovaj virus ne izaziva gotovo nikakve simptome ili su simptomi gotovo neprimetni. On onih minimalnih tu se ubraja osip na koži, prehlade koje se učestalije javljaju nego inače, posebno kada je zima, zatim česta zapaljenja grla, dijareja, infekcije, obično je najčešća infekcija oka. Zatim, slede oni simptomi u drugom rangu – to su bolesti usta, stopala i šaka. I ovo se uglavnom odnosi na peckanje i često se javlja kod dece, a može izazvati i temperaturu. Pod infekcijom oka najčešće podrazumevamo konjuktivitis. Teži simptomi koje izaziva ovaj virus odnose se na upalu mišića grudnog koša. Tada pacijenti osećaju bol u grudima, teže dišu, odnosno pri svakom udisaju i izdisaju osećaju ovu neprijatnost ili bol. Posebno im je teško da duboko dišu.

Koksaki virus može da izazove i meningitis, a onda se u tom slučaju javlja grčenje mišića, malaksalost, povišena temepratura, kao i glavobolja koja prati sve ove simptome.

Ono što najopasnije može da izazove koksaki virus jeste miokarditis ili perikarditis. I ovo se upravo odnosi na upalu srčanog mišića. I tada se javlja teško disanje, nemogućnost da se duboko udahne, bol u grudima. Malaksalost je takođe jedna od karakteristika, a javlja se i osećaj isrcpljenosti, malaksalosti, umor celokupog tela, a dolazi i do oticanja nogu.Koksaki virus kod dece


Kod dece se uglavnom javljaju blagi simptomi. Može se prvo javiti temepratura,  ali blago povišena, umor i iscrpljenost, gubitak apetita, dijareja. Nakon toga mogu se javiti plikovi u ustima, posebno u grlu, na nepcima, desnima. Ti plikovi pucaju. Karakteristično je da se kod dece promene u vidu crvenila i plikova javjaju i na ostalim delovima tela posebno na stopalima i šakama. Pošto se kod većine dece ove promene dešavaju u ustima deca ni ne znaju šta im se dešava, u većini slučajeva i preamala su da bi ispoljila neko vidno nezadovoljstvo, tako da ovaj virus nekada prođe i neopaženo kod dece.


Lečenje koksaki virusa


Da bi doktor i zvanično potvrdio da imate koksaki virus, morate da uradite određene vrste testova, koju zapravo samo tome i služe. Ono što je važno znati jeste da onim najosnovnijim biohemijskim analizama ne možete uvrdtiti da li imate koksaki ili ne. Kada je lečenje u pitanju ne postoji lek protiv koksaki virusa. Međutim, postoje lekovi koji leče posledice koje izaziva koksaki virus A ti lekovi se odnose na jačanje imuniteta, kao i na lečenje srčanih bolesti, autoimunih bolesti, kao i lečenje aritmija koje dolaze kao posledica. Lekar će vam naravno preporučiti sve što treba, a dobro bi bilo i da se posavetujete sa njim šta od prirodnih lekova možete koristiti i šta vam može pomoći da što pre prođete kroz bolest i budete jači i zdraviji.


Da li se vraća i koliko traje ovaj virus?


Sve zavisi od osobe do osobe koliko će trajati koksaki virus. Treba ga naravno na vreme otkriti pre nego što prouzrokuje određene probleme. Zatim, treba se paziti, čuvati imunitet, jačati ga i generalno brinuti o sebi. Poražavajuće je to što koksaki virus može da traje godinama, može da se vrati, sve naravno zavisi kako se pazite i kako održavate higijenu.

Preporučeni proizvodi

Čaj ginko-granulat 200gr

Instant čaj u granulama. Prirodno zaslađ...

Ulje susam svetlo 0.25

Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom...

Ulje lana 0.25ml staklo

Ulje specifičnog nutritivnog sastava, sa...

Sok breuss koktel Biota

Sok Biotta Breuss se pravi od organski u...

Sapun od kozjeg mleka-surutka

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...


Pogledaje još

CHI 100% PRIRODNA KOKOSOVA VODA

Kokosova voda se koristi za rehidratacij...

Hleb fitnes 500g MV Sistem

Integralni hleb od ovsa sa pšenčnim klic...

Kokos listići tost.BIO 100gr

Izuzetno je aromatičan. Koristi se za po...

Moringa prah 300g Terra Co

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Ulje čičkovo GALA 50ml

Koristi se za negu svih tipova kose. Čič...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Jabukovo sirće kao lek

Jabukovo sirće je vrsta sirćeta i prirodni eliksir koji nastaje fermentacijom prirodnog soka od jabu...

Detaljnije

Hroničan umor - kako ga se rešiti?

Umorni ste ujutru čim ustanete, nemate volju da bilo šta radite osim da se vratite ponovo u k...

Detaljnije

Pitanja o jogi

Šta je joga?Joga je drevna metoda i filozofija samorazvoja koja podrazumeva upotrebu tehnika:...

Detaljnije

Vežbanje u menopauzi

Period menopauze kod žena može početi već u kasnim tridesetim, pa neke žene trećinu svog života prov...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS