Kombinacija meda i cimeta


Prirodna terapija Biljke kao lek

Kombinacija meda i cimeta se u tradicionalnoj kineskoj i Ajurveda medicini koristi kao deo programa koji služi za isceljenje. Oba sastojka su jedinstvene lekovite sposobnosti, i kao lek se koriste više od 5 000 godina. Cimet  je jedan od najstarijih začina, medova popularnost ne prolazi, pa je ovo spoj idealnog kućnog leka  koji se korist za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Esencijalna ulja cimeta i enzimi meda proizvode hidrogen peroksid i kavalifikuju ova dva sastojka sposobnostima da se bore protiv mikrorganizama. Zaustavljaju razvoj bakterija i gljivica, i štite organizam od virusa. Oba se ne koriste samo kao lek u medicini, već su i hranljivi sastojci koji ishrani daju specifičnu aromatičnu notu. Koriste se i kao alternativa  prehrambenim konzervansima, jer zahvaljujući svojim efikasnim antimikrobnim svojstvima štite namirnice od kvarenja.

Cimet je začin koji potiče sa istoka. Najviše se gaji u Kini, Indiji, Indoneziji i na Šri Lanci. U prošlosti je cimeta u evropskim zemljama bilo jako malo, bio je skup i ekskluzivan začin, dok je danas dostupan svuda i po malim cenama. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. Postoje cejlonski cimet i kasija cimet (kina cimet) koji je poreklom sa Burme. Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima nežniju i pikantniju aromu. Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa i u mlevenom stanju. Karakteristično je da pecka jezik, pa je upotrebljiv  za egzotična jela i umake.  Cimet  ubrzava sagorevanje masti, poboljšava vizuelno pamćenje, smanjuje nivo šećera u krvi i snižava nivo masti kao borac protiv holesterola. Bogat je mineralima i vitaminima. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, cinka , vitamina C, riboflavina..

Potrebno je napumenuti da je u Ajurveda medicini, med poznatiji kao Yogavahi, što u prevodu označava biljku koja je nosilac isceljujućih svojstava za ćelije i tkiva u organizmu. Veruje se da med sa drugom supstancom (npr. biljkom ili začinom) čini kombinaciju u kojoj se kvalitet meda pojačava, pa dublje prodire u organizam. I med i cimet su pojedinačno  prirodan lek za mnoge bolesti, a zajedno su formula koja zdravlju čini mnogo.

Upotreba:

  • Kombinacija meda i cimeta se koristi protiv artritisa. Nanosi se kao pasta na oboleli deo tela i polako se utrljava ili masira. Takođe, dnevno ispijanje čaja sa medom i cimetom pomaže da se ublaži bol i ukočenost u zglobovima.
  • U obliku tople paste koja se pravi od kašike meda, kašičice cimeta i maslinovog ulja, koristi se u borbi protiv opadanja kose. Preporučljivo je da se pasta nanosi pre kupanja i da se pre pranja drži 15 minuta  radi efikasnijeg delovanja.
  • Pomešajte kašičicu cimeta u prahu i pola kašičice meda i rastvorite u čaši mlake vode, a zatim popijte kako bi uništili bakterije u urinarnom sistemu i sprečili infekciju. Med i cimet su odličan narodni lek protiv bolesti bubrega, kamena u žuči i mokraćnoj bešici.
  • Pasta od cimeta i meda se bori i protiv zubobolje. Nanosi se na zub i ublažava bolne simptome. Ispirajte grlo sa medom i cimetom, pomešanim u toploj vodi, kako bi vaš dah ostao svež tokom celog dana.
  • Zeleni čaj sa medom i cimetom je dobar u borbi protiv holesterola.
  • Čaša mlake vode sa medom i sa malo cimeta jača imuni sistem i olakšava sinusima tokom prehlade.
  • Kašika meda posuta cimetom se uzima pre jela kako bi ublažila kiselost i sprečila loše varenje.
  • Smesa meda, cimeta u prahu i mlake vode smanjuje bolove od ujeda insekata u roku od par minuta.
  • Kako bi smanjili težinu,  pijte mešavinu  kašićice meda i pola kašičice cimeta u kuvanom vinu.  Konzumirajte je svako jutro na prazan stomak, pola sata pre doručka.
  • Pasta od meda i praha cimeta se koristi i u konzmetici jer čisti lice i leči akne.
  • Redovno konzumiranje čaja sa medom i sa malo cimeta će ojačati imuni sistem, zaštitiće telo od virusnih i bakterijskih napada,  produžiće vitalnost.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

REISHI COMPLEX SA PROPOLISOM 30ml

Gljiva Reishi (Ganoderma Lucidum), ili p...

Ulje etarsko origano 10mlVital

Divlji origano uspeva na nepristupačnim ...

Ulje fenela 20ml

Ulje namenjeno ženama jer podstiče stvar...

Lan mleveni vakum 200g

Lan sadrži vitmine A, B i C. Takođe sadr...

Umeboši šljiva 100g Mitoku

Umeboši šljive su veoma lekovit dodatak ...


Pogledaje još

Gljiva reishi sušene 50g Eleganc

Nekoliko hiljada godina ova gljiva se ko...

Super green mix 6 80g BEYOND

“Super zelena mešavina 6” je mešavina 6 ...

Pirinač mix BIO 200g

Organski proizvod.Pirinač je extra kvali...

Senza keks lešnik 150g

Keks punog ukusa i hrskave teksture idea...

Protein kokosa (20%) 500g

Kokos se od pamtiveka koristi u ishrani....


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Mediteranska ishrana: Plan ishrane i prednosti

Ishrana koja je mediteranska podržava osnove zdrave ishrane jer je plan mediteranske ‘’d...

Detaljnije

Đumbir rešava glavobolju

Za lečenje glavobolje ili migrene, rešenje je đumbir. Koren đumbira se koristi za čaj, a mešavina sa...

Detaljnije

Ulje i ekstrakt semenki grožđa

Ekstrakt semenki grožđa sadrži koncentrovane  materije iz grožđa koje štite krvne sudove...

Detaljnije

Kurkuma i zdravlje

U potrazi za zdravim začinima i biljkama koje mogu blagotvorno da deluju na naš organizam nai...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS