Komorač prednosti za zdravlje


Prirodna terapija Biljke kao lek

Biljka komorač kao lek

Komorač (lat. Foeniculum vulgare) je veoma važna lekovita, aromatična, začinska, medonosna, hranljiva i industrijska biljka. Zbog toga se uzgaja na velikim površinama u svim toplim zemljama.

Upotreba komorača i njegovog mirisnog eteričnog ulja veoma je česta i raznovrsna. Daje se plod komorača ili u mešavini sa drugim lekovitim biljem sličnog dejstva, najviše za lečenje organa za varenje i disanje. Svojim veoma prijatnim mirisom i slatkim ukusom komorač pre svega služi da popravi neugodni miris i ukus drugih lekova.

Gotovo svi čajevi i slični lekovi koji se upotrebljavaju protiv nadimanja i drugih tegoba, nastalih od nagomilavanja gasova u crevima, sadrže kao glavni i obavezni sastojak komorač.

Isto tako, u manjoj ili većoj količini, komorač sadrže i lekovi koji olakšavaju iskašljavanje nagomilane sluzi u organima za disanje, koja toliko smeta pušačima i osobama koje boluju od raznih hroničnih bolesti disajnih puteva.

Razne bombone, pastile, lekovi, gume za žvakanje i druga sredstva za otklanjanje neprijatnog zadaha iz usta, takođe sadrže komorač, a umesto komorača može se upotrebiti i njegovo eterično ulje.

Komorač ima veliku profilaktičku moć. Glavni sastojak svih delova komorača jeste eterično ulje, a ono je glavni nosilac prijatnog karakterističnog mirisa, slatkog ukusa i velike antiseptičke moći. Otuda sve češća upotreba raznih preparata kao preventivne mere za vreme zaraznih bolesti koje se prenose putem organa za disanje. Zivot u zagađenoj, zagušljivoj atmosferi velikih industrijskih centara i velikih gradova uopšte, iziskuje razna neškodljiva sredstva koja će koliko-toliko ublažiti štetne uticaje. U gradskom prevozu, i uopšte u svim krugovima gde se kreću velike ljudske mase, čoveku preti opasnost od zaraze. Eterično ulje komorača jedan je od sastojaka koji u ovom slučaju igra važnu ulogu.

Mnogi farmaceutski preparati za jačanje apetita sadrže komorač, najčešće u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem. Takvi se lekovi uzimaju samo pre jela da bi izazvali povećano lučenje pljuvačke i želudačnog soka, i potpuniju probavu hrane.

Zašto se preporučuje upotreba komorača?

Kod nas je upotreba komorača neznatna. To je uglavnom zbog neobaveštenosti. Kod nas možemo uzgajati velike količine komorača. To pokazuje i činjenica da komorač raste u divljini u mnogim našim krajevima.

Upotreba komorača preko je potrebna, jer mi još uvek konzumiramo dosta pasulja, i druge kabaste hrane s mnogo celuloze koja se teško vari, pa zato izaziva ne male tegobe u organima za varenje. To je naročito neugodno za trudnice, bolesnike koji moraju dosta vremena da leže, za decu, za osobe koje dosta putuju i za osetljive osobe.

Dovoljno je pred kraj kuvanja staviti jednu kašičicu ploda komorača u posudu u kojoj se priprema ručak za celu porodicu, pa da se dobije hrana koja je ne samo ukusna i zdrava, nego koja se i lako vari. Zato bi svaka kuća u svom dvorištu trebalo imati malu baštu gde će uzgajati komorač.

Komorač se daje maloj deci koja boluju od stomaka, jer otklanja grčeve u stomaku. Dojilje koje nemaju dovoljno mleka treba da uzimaju komorač, jer on pojačava lučenje mleka.

Razne kapi za oči i preparati za ispiranje očiju koji se pripremaju u apoteci takođe sadrže komorač.

Najviše komorača koristi se u destilerijama za izradu eteričnog ulja, jer se ono dosta troši u proizvodnji likera, bombona i drugih poslastica.

Uljane pogače, koje ostanu posle vađenja eteričnog ulja iz komorača, veoma su jaka stočna hrana, jer sadrže dosta belančevina i masti, a to su sastojci koji nekada nedostaju u ishrani stoke.

U apotekama možete pronaći sledeće proizvode od ploda komorača:

1. Prašak: uzima se 1-4g dnevno, u zavisnosti od uzrasta.

2. 10% alkoholna tinkura: izrađuje se po propisima. Uzima se 2-3 kašike dnevno u čaši vode posle jela.

3. Eterično ulje: 1-3 kapi na kocku šećera, s malo vode, posle jela.

4. Sirup: izrađuje se u apoteci i uzima se 10-20g tri puta dnevno posle jela.

Čaj od komorača

1. Čaj: 2-3g tucanog ploda komorača preliti sa 200-300ml ključale vode, poklopiti, posle 2h procediti i piti umesto vode. Ovaj čaj posebno je koristan dojiljama koje nemaju dovoljno mleka.

2. Čaj protiv zatvora i nadimanja: 1g komorača, 1g anisa, 1g cveta zove, 2g lista sene, sve pomešati i preliti sa 200ml ključale vode. Posle 2h procediti i odmah popiti.

3. Čaj za apetit: po 1g komorača, lincure i kičice pomešati i preliti sa 200ml ključale vode. Posle 2h procediti i piti pola sata pre jela.


Preporučeni proizvodi

Bezglutenske zvezdice sa orasima

Keks bez glutena. Dijetetski proizvod, p...

Testenina spelta 300g Lazarina

Sastav: speltino brašno, pšenično brašno...

Senza mix za hleb i peciva

Bezglutensko brašno se koristi pr...

Sok brusnica 0,5 Artfood

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, l...

Kinoa crvena organic 0.5kg

Kinoa je veoma bogata aminokiselinom liz...


Pogledaje još

Heljda BIO 200g

Heljda je planinska zeljasta biljka koju...

Šatavari čurna 120g Lila Ma

Proizvod je baziran na tradiciji Ajurved...

Ulje lana 0.25ml staklo

Ulje specifičnog nutritivnog sastava, sa...

Testenina spelta 300g Lazarina

Sastav: speltino brašno, pšenično brašno...

Belvit W 150gr

Belvit W amino je riznica esencijalnih a...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Beli luk - sve o ovoj zdravoj namirnici

Ljudi u našoj zemlji obožavaju beli luk. Naravno da posebno stariji savetuju mlađe da je to n...

Detaljnije

Otklonite urastanje dlaka

Sigurno vam se bar jednom u životu desila ovakva situacija: nakon depilacije ili brijanja, posle nek...

Detaljnije

Vežbanje u menopauzi

Period menopauze kod žena može početi već u kasnim tridesetim, pa neke žene trećinu svog života prov...

Detaljnije

Azuki pasulj je dobar izbor za varenje

Azuki pasulj je mahunarka poreklom iz Kine. Koristi se kao hrana pogodna za varenje, ali i kao lek. ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS