Rotkvica za zdravlje - za šta je sve blagotvorna?


Zdravlje Principi zdrave ishrane

Rotkvica, poznata i kao Raphanus sativus, jedna je od najpopularnijih korenastih povrtnih biljaka u Srbiji. Bogata je hranjivim sastojcima i može da donese brojne koristi za naše zdravlje. Poreklom je iz Kine, a danas se uzgaja širom sveta. Postoji nekoliko vrsta rotkvica, koje se razlikuju po boji, obliku i ukusu, a najčešće vrste su crvene i bele rotkvice. U nastavku teksta ćemo istražiti neke od najznačajnijih prednosti njenog konzumiranja.

crvene rotkvice na stolu

Čime je bogata rotkvica?


Rotkvica je bogata vlaknima, vitaminom C i drugim hranjivim sastojcima koji mogu da poboljšaju naše zdravlje na različite načine. Ova biljka je odličan izvor antioksidanata koji mogu da spreče oštećenja ćelija u organizmu i da smanje rizik od različitih bolesti, uključujući srčane bolesti i rak.

Rotkvice takođe sadrže kalijum, mineral koji može da snizi krvni pritisak i poboljša zdravlje srca. Ove male korenaste biljke su takođe bogate folnom kiselinom, koja je važna za zdravlje mozga i nervnog sistema.

Možda vas zanima i šta je prolaktin.

  • Rotkvice i dijabetes

Rotkvice mogu da budu korisne i u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je posebno važno za ljude koji pate od dijabetesa. Vlakna u rotkvicama mogu da uspore apsorpciju ugljenih hidrata, što dovodi do sporijeg porasta nivoa šećera u krvi nakon obroka. Takođe, rotkvice imaju niski glikemijski indeks, što znači da neće dramatično podići nivo šećera u krvi nakon konzumiranja. Ovo može da pomogne u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Pored toga, rotkvice su takođe bogate antioksidansima koji mogu da pomognu u prevenciji komplikacija dijabetesa. Antioksidansi pomažu u smanjenju oštećenja ćelija izazvanih visokim nivoom šećera u krvi, što može da dovede do problema kao što su oštećenje vida, problema sa nervima i oštećenja krvnih sudova. Konzumiranje rotkvica kao deo zdrave ishrane može da pomogne u smanjenju rizika od ovih komplikacija.

Takođe, rotkvice su niskokalorična namirnica koja sadrži malo ugljenih hidrata i masti, što je važno za ljude sa dijabetesom koji se trude da održe zdravu telesnu težinu i izbegnu preterano povećanje nivoa šećera u krvi. Uz to, rotkvice su bogate vitaminom C, koji pomaže u održavanju zdravog imunog sistema, što je važno za ljude sa dijabetesom koji su podložniji infekcijama.

Ukratko, rotkvice mogu biti korisne za ljude sa dijabetesom zbog svog niskog glikemijskog indeksa, visokog sadržaja antioksidanasa i vlakana, kao i niskog sadržaja kalorija i masti. Međutim, kao i sa bilo kojom hranom, treba biti oprezan sa količinom konzumiranja rotkvica i pratiti kako reaguje nivo šećera u krvi nakon obroka koji uključuje ovu namirnicu.

  • Rotkvice u trudnoći

Zanimljivo je da se rotkvice mogu konzumirati čak i tokom trudnoće i dojenja. One su izuzetno hranjive i sadrže folnu kiselinu, koja igra ključnu ulogu u razvoju zdravog fetusa. Osim toga, rotkvice sadrže kalcijum koji pomaže u održavanju zdravlja kostiju i zuba. 

Međutim, prekomerno konzumiranje rotkvica može uzrokovati stvaranje gasova i nadutost, pa trudnice i dojilje treba da budu oprezne u količinama koje konzumiraju. Važno je napomenuti da se rotkvice mogu konzumirati kao deo uravnotežene ishrane tokom trudnoće i dojenja, ali kao i sa svim namirnicama, treba voditi računa o količini i raznovrsnosti ishrane kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje organizma i zdravlje bebe.

  • Rotkvice i dojenje

Kada ste dojilja, važno je da obratite pažnju na hranu koju unosite kako bi se osigurali da vaša beba dobija sve neophodne hranjive sastojke. Rotkvice su jedna od namirnica koju možete razmotriti u vašoj ishrani. One su bogate vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, i kalijum, što ih čini izuzetno hranjivim.

Međutim, kao i kod svake druge hrane, rotkvice mogu biti uzročnik problema ako vaša beba ne podnosi neki od sastojaka. Ako primetite da neka hrana izaziva nelagodu, gasove ili druge probleme kod vaše bebe, važno je da se obratite svom lekaru ili nutricionisti.

U nekim slučajevima, rotkvice i dojenje nekada ne idu jedno uz drugo. Naime, bebe mogu imati reakciju na hranu koju njihova majka konzumira, pa ako sumnjate da rotkvice mogu biti uzrok problema, razgovarajte sa stručnjakom pre nego što ih uključite u svoju ishranu. Sa pravilnim savetima i pažljivim izborom hrane, možete osigurati da dojenje bude zdravo i bez problema za vas i vašu bebu.

  • Rotkvice za mršavljenje

Rotkvice su niskokalorična hrana, što ih čini odličnim izborom za ljude koji žele da izgube suvišne kilograme. Ove male biljke su bogate vlaknima, što može da pomogne u osećaju sitosti i smanjenju želje za grickalicama. Takođe, rotkvice su bogate vodom, što ih čini izvrsnom namirnicom za hidrataciju organizma.

Hidratacija je ključna za održavanje zdravlja organizma, jer voda pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita, regulisanju telesne temperature i eliminaciji toksina. Stoga, konzumiranje rotkvica može da pomogne u održavanju hidriranosti tela i time poboljša celokupno zdravlje.

Evo nekoliko zdravih recepata od rotkvica za bolje zdravlje


Salata od rotkvica i krastavaca: Isecite rotkvice i krastavce na kolutove i dodajte sitno iseckanu crvenu papriku. Prelijte limunovim sokom, maslinovim uljem i solju po ukusu.

Jelo od pečene rotkvice: Oljuštite rotkvice i isecite ih na kriške. Prelijte ih maslinovim uljem i dodajte soli i bibera po ukusu. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, dok ne postanu mekane.

Namaz od rotkvica: U blenderu izmiksajte rotkvice, beli luk, maslinovo ulje i malo soli dok ne dobijete glatku smesu. Ovo je izvrstan namaz za tost ili kao dodatak sendvičima.

Da zaključimo…

Rotkvica je biljka bogata hranjivim sastojcima i može da donese brojne koristi za naše zdravlje. Od antioksidanata i vitamina C do vlakana i minerala, rotkvice mogu da pomognu u prevenciji različitih bolesti i održavanju opšteg zdravlja. Uz sve ove zdravstvene benefite, rotkvice su i vrlo ukusne i jednostavne za pripremu. Mogu se dodati u obrok salate, sendviče, namaze ili mogu da budu glavni sastojak u jelu. Probajte neki od recepata koje smo preporučili ili eksperimentišite sa rotkvicama i stvorite svoje ukusne i zdrave obroke. Ukratko, rotkvica je mala biljka koja ima veliku nutritivnu vrednost i može da pomogne u održavanju dobrog zdravlja i sprečavanju različitih bolesti.


Preporučeni proizvodi

Testenina pirinčana grkljnčići Testolin

Testenina od pirinča – makaroni. Koristi...

Sirup nar dijet 0,75 Artfood

Voćni sirup od nara. Proizvod ne sadrži ...

Suncokret ljušteni BIO 200g

Suncokretovo seme je izuzetno važan prir...

Ulje muskatnog oraha 10ml

Ulje muskatnog oraha se naročito preporu...

Hleb sa semenkama suncokreta 500gMVSiste

Integralni hleb vrhunskog kvaliteta, omo...


Pogledaje još

Crystal MG mineralna voda

Prirodna negazirana mineralna voda vrhun...

Šatavari čurna 120g Lila Ma

Proizvod je baziran na tradiciji Ajurved...

Sirup aronija dijet 0.75 Artfo

Niskokalorični voćni sirup od aronije sa...

Čaga gljiva 90 kaps Zoki s

Deluje antioksidantno, antikancerogeno, ...

Tempeh prženi 200g Genie

Proizvod dobijen fermentacijom termički ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kako ishranom popraviti krvnu sliku?

Gvožđe ima jako važnu ulogu za funkcinisanje metabolizma. Transportuje kiseonik do svih ćelija, jača...

Detaljnije

Virak - moćna biljka koja pomaže ženama

Virak biljka (lat. Alchemilla vulgaris) je poznata i pod nazivima vrkuta i gospin plašt. Pret...

Detaljnije

ČMIČAK NA OKU - od A do Š. Najbitniji podaci!

Postoje DVA tipa čmička na okuTermin "čmičak na oku" obično se koristi kao opšti po...

Detaljnije

Diskus hernija prirodno lečenje

Opšte je poznato da se kičmeni stub sastoji od pršljenova. U detinjstvu, kod ljudi, ki...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS