KURKUMA - šta sve leči i sa kojim namirnicama se kombinuje?


Principi zdrave ishrane Prirodna terapija Biljke kao lek

Kurkuma, žuto-narandžasti začin poznat po svojoj intenzivnoj boji i specifičnom ukusu, već vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu. Njeno poreklo vodi iz Južne Azije, a danas se koristi širom sveta, kako zbog svoje kulinarske, tako i zbog svojih medicinskih vrednosti. U ovom tekstu, istražićemo različite aspekte kurkume, njene zdravstvene benefite i načine na koje se može koristiti.

kurkuma u prahu

Šta leči kurkuma?

Kurkuma, posebno njen aktivni sastojak kurkumin, poznata je po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Iako je najpoznatija po svojoj upotrebi u lečenju problema sa zglobovima, jetrom i visokim pritiskom, kurkuma ima širok spektar lekovitih efekata.

  • Upalni procesi i bolovi u zglobovima: Kurkumin pomaže u smanjenju upale i bolova kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Njegova sposobnost da inhibira molekule koje uzrokuju upalu čini ga prirodnom alternativom protivupalnim lekovima.
  • Podrška jetri: Kurkuma poboljšava funkciju jetre zahvaljujući svojim detoksikacionim svojstvima. Podstiče proizvodnju enzima koji pomažu u detoksikaciji i regeneraciji jetre, čime pomaže u zaštiti ovog vitalnog organa.
  • Regulacija krvnog pritiska: Antioksidativna svojstva kurkumina pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, što može doprineti boljoj kontroli krvnog pritiska.
  • Lečenje depresije: Kurkumin utiče na povećanje nivoa serotonina i dopamina, dva neurotransmitera koji su ključni za regulaciju raspoloženja. Istraživanja su pokazala da može biti efikasan kao antidepresivi u smanjenju simptoma depresije.
  • Prevencija kancera: Kurkumin ima potencijal da utiče na rast i širenje kancerogenih ćelija. Istraživanja su pokazala da može inhibirati angiogenezu (razvoj novih krvnih sudova u tumorima) i metastaze, što ga čini potencijalnim sredstvom u borbi protiv raka.
  • Podrška imunološkom sistemu: Antioksidativna i antiinflamatorna svojstva kurkume pomažu u jačanju imunološkog sistema, čime organizam postaje otporniji na infekcije i bolesti.

Za još zanimljivih informacija pratite naš portal Zdravisimo

Za šta je dobra kurkuma sa medom?

Kombinacija kurkume i meda često se naziva "zlatni med" i predstavlja moćan prirodni lek za različite zdravstvene probleme.

  • Za zglobove: Mešavina kurkume i meda pomaže u smanjenju upale i bolova u zglobovima. Med pojačava apsorpciju kurkumina, čime se pojačavaju njegovi antiinflamatorni efekti. Redovno konzumiranje ovog pripravka može doprineti boljem stanju kod osoba koje pate od artritisa.
  • Imunitet: Ovaj spoj je takođe efikasan u jačanju imuniteta. Med, poznat po svojim antimikrobnim svojstvima, u kombinaciji sa antioksidativnim svojstvima kurkume, pomaže u borbi protiv infekcija i održavanju zdravlja.
  • Detoksikacija: "Zlatni med" pomaže u detoksikaciji organizma, poboljšavajući funkciju jetre i pomažući u uklanjanju toksina iz tela.
  • Respiratorni problemi: Ova kombinacija je korisna i kod prehlade, kašlja i drugih respiratornih problema, jer pomaže u smanjenju upale i olakšava disanje.

Možda će vas zanimati i naš tekst na temu: Indijski orah.

Kurkuma je dobra i za izbeljivanje zuba

Pored svojih zdravstvenih benefita, kurkuma se koristi i u oralnoj higijeni. Iako može delovati kontradiktorno da začin intenzivne žute boje pomaže u izbeljivanju zuba, kurkuma ima blago abrazivna svojstva koja pomažu u uklanjanju mrlja sa zuba.

  • Prirodno izbeljivanje: Kurkuma u kombinaciji sa kokosovim uljem može biti efikasno sredstvo za izbeljivanje zuba. Ova mešavina ne samo da uklanja mrlje, već i pomaže u smanjenju upale desni zahvaljujući antiinflamatornim svojstvima kurkume.
  • Antimikrobna svojstva: Kurkuma ima antimikrobna svojstva koja pomažu u smanjenju bakterija u ustima, čime doprinosi boljem oralnom zdravlju i svežem dahu.
  • Prevencija gingivitisa: Redovno korišćenje paste od kurkume može pomoći u prevenciji i lečenju gingivitisa, upale desni koja može dovesti do ozbiljnijih dentalnih problema.

Biološka raspoloživost kurkumina

Jedan od izazova kod korišćenja kurkume je niska biološka raspoloživost kurkumina, što znači da ga organizam teško apsorbuje i koristi. Međutim, postoje načini da se poveća apsorpcija kurkumina:

  • Piperin: Piperin, aktivni sastojak crnog bibera, može povećati apsorpciju kurkumina za čak 2000%. Dodavanje crnog bibera kurkumi u ishrani može značajno povećati njenu efikasnost.
  • Masnoće: Kurkumin je rastvorljiv u mastima, pa ga je dobro konzumirati uz obroke bogate zdravim mastima kao što su kokosovo ulje, maslinovo ulje ili avokado.

Nuspojave i moguće interakcije

Iako je kurkuma generalno bezbedna za većinu ljudi, važno je biti svestan potencijalnih nuspojava i interakcija:

  • Gastrointestinalni problemi: Velike doze kurkume mogu izazvati probleme sa želucem, kao što su mučnina, dijareja ili probavne smetnje.
  • Interakcije sa lekovima: Kurkuma može uticati na dejstvo određenih lekova, uključujući antikoagulanse (lekove za razređivanje krvi), lekove za dijabetes i lekove za smanjenje želudačne kiseline. Pre upotrebe kurkume kao dodatka ishrani, konsultujte se sa lekarom ako uzimate bilo kakve lekove.
  • Alergijske reakcije: Iako retke, mogu se javiti alergijske reakcije na kurkumu. Ako primetite bilo kakve znakove alergije, kao što su osip, svrab ili otežano disanje, prekinite upotrebu i potražite medicinsku pomoć.

Da li znate šta je psilijum?

Upotreba u kozmetici i nezi kože

Kurkuma se često koristi i u kozmetici zbog svojih antiinflamatornih i antibakterijskih svojstava:

  • Maske za lice: Kurkuma može pomoći u smanjenju akni i upala kože. Mešavina kurkume, jogurta i meda često se koristi kao maska za lice koja poboljšava tonus kože i smanjuje crvenilo.
  • Lečenje rana i opekotina: Kurkuma može ubrzati zarastanje rana i smanjiti rizik od infekcija zbog svojih antiseptičkih svojstava.

Antimikrobna i antifungalna svojstva

Kurkuma ima snažna antimikrobna i antifungalna svojstva, što je čini korisnom u borbi protiv različitih infekcija:

Lečenje kožnih infekcija: Kurkuma može pomoći u lečenju kožnih infekcija uzrokovanih bakterijama i gljivicama.

Oralna higijena: Kao što smo već spomenuli, kurkuma se može koristiti za poboljšanje oralne higijene, ali takođe može pomoći u borbi protiv oralnih infekcija.

Potencijalna uloga u neurodegenerativnim bolestima

Istraživanja sugerišu da kurkumin može imati zaštitna svojstva protiv neurodegenerativnih bolesti:

  • Alchajmerova bolest: Kurkumin može pomoći u smanjenju akumulacije amiloidnih plakova u mozgu, što je povezano sa Alchajmerovom bolešću.
  • Parkinsonova bolest: Antioksidativna i antiinflamatorna svojstva kurkumina mogu pomoći u zaštiti neurona od oštećenja.

Koje sve namirnice kombinujemo sa kurkumom

Kurkuma se može kombinovati sa raznim namirnicama kako bi se poboljšao njen ukus i povećala njena zdravstvena korist. Evo nekoliko kombinacija koje su posebno korisne:

>> Kurkuma i med

Kombinacija kurkume i meda poznata je po svojim antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima. Med pojačava antiinflamatorne efekte kurkume i dodaje prirodnu slatkoću koja čini ovu kombinaciju lakom za konzumaciju.

Kako koristiti:

- Zlatno mleko: Ugrejte mleko (može biti kravlje, bademovo, kokosovo ili bilo koje drugo po izboru) i dodajte kašičicu kurkume i kašičicu meda. Ovo je odličan napitak za jačanje imuniteta i poboljšanje sna.

- Medeni zlatni eliksir: Pomešajte med i kurkumu u gustu pastu i konzumirajte kašičicu dnevno za poboljšanje probave i opšteg zdravlja.

>> Kurkuma i đumbir

Đumbir, poput kurkume, ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju bolova i upala. Ova kombinacija je posebno korisna za probavu i detoksikaciju organizma.

Kako koristiti:

- Čaj od kurkume i đumbira: Skuvajte komadiće svežeg đumbira i kurkume u vodi, procijedite i dodajte med po ukusu. Ovaj čaj pomaže u smanjenju upale i jačanju imuniteta.

- Smoothie: Dodajte prstohvat kurkume i svežeg đumbira u vaš omiljeni smoothie za dodatnu nutritivnu vrednost i osvežavajući ukus.

covek uzima kurkumu sa djumbirom

>> Nim i kurkuma

Nim je poznat po svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima. Kombinacija nima i kurkume može pomoći u lečenju kožnih problema i detoksikaciji organizma.

Kako koristiti:

- Pasta za kožu: Pomešajte prah kurkume i prah nima sa malo vode da dobijete pastu. Nanesite na kožu za lečenje akni i drugih kožnih problema.

- Detoksikacioni napitak: Pomešajte prah nima i kurkume u toploj vodi i pijte ujutro za detoksikaciju organizma.

>> Kurkuma i biber

Piperin, aktivni sastojak crnog bibera, značajno povećava apsorpciju kurkumina u telu. Ova kombinacija je odlična za maksimalno iskorišćavanje zdravstvenih prednosti kurkume.

Kako koristiti:

- Začinski mix: Pomešajte kurkumu i mleveni crni biber i dodajte u supu, kari ili pirinač za pojačanje ukusa i zdravlja.

- Kapsule: Ako ne volite ukus, možete kupiti ili napraviti kapsule sa kurkumom i biberom za jednostavnu dnevnu dozu.

>> Kurkuma i limun

Limun je bogat vitaminom C i pomaže u jačanju imunološkog sistema, dok kurkuma dodaje antiinflamatorna svojstva.

Kako koristiti:

- Detoks voda: U toplu vodu dodajte sok od jednog limuna i kašičicu kurkume. Pijte ujutro na prazan stomak za detoksikaciju i poboljšanje probave.

- Salatni preliv: Pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, prstohvat kurkume i soli za ukusan i zdrav preliv za salatu.

Šta je i kako izgleda kurkuma?

Kurkuma (Curcuma longa) je višegodišnja biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae. Njeno korenje, ili rizom, je deo koji se koristi u ishrani i medicini.

- Izgled i struktura: Biljka kurkume raste do visine od oko jednog metra, sa velikim, širokim listovima. Koren kurkume je debeo, mesnat i prekriven smeđom kožom, dok je unutrašnjost svetlo do tamnožuta ili narandžasta.

- Obrada i korišćenje: Koren kurkume se najčešće suši i melje u prah, koji se koristi kao začin u kuvanju. Može se koristiti svež, kao i u obliku čajeva, ekstrakata, ili dodataka ishrani.

- Ukus i aroma: Kurkuma ima blago zemljani, gorak ukus sa notama bibera i senfa. Njena aroma je topla i blago pikantna, što je čini popularnim začinom u mnogim kuhinjama, posebno u indijskoj i jugoistočnoazijskoj.


Kurkuma je više od običnog začina. Njena lekovita svojstva čine je važnim sastojkom u prirodnoj medicini. Bilo da je koristite za poboljšanje zdravlja zglobova, jetre, kao pomoć u depresiji, ili čak za izbeljivanje zuba, kurkuma se izdvaja kao univerzalni lek koji vredi uključiti u svakodnevnu upotrebu. Kombinacija sa medom dodatno pojačava njene benefite, čineći je još efikasnijom u borbi protiv različitih zdravstvenih problema.


Preporučeni proizvodi

Smesa za pizzu

Proizveden od strogo kontrolisanih sirov...

Sok aronija 750ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Ulje avokado 100ml TerraCo

Ulje avokada ima visok sadržaj tzv. neos...

Sojino mleko ALPRO kokos-badem1l

Sterilisani napitak na bazi kokosa i bad...

Čaj za mršav. 100g SRCULENCE

Mešavina biljnog čaja sa obronaka Jastre...


Pogledaje još

Sok aronija 500ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Suvo grožđe 100g BIO

Organski proizvod....

Šampon sidha hibiskus

Ovaj šampon učiniće Vašu kosu sjajnom i ...

Ulje pšeničnih klica 100ml

Hladno presovano nerafinisano jestivo bi...

Sojine viršle 200gr

Viršle od soje su idealna zamena viršlam...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Selen u ishrani i simptomi njegovog nedostatka

Selen predstavlja esencijalan mineral koji našem organizmu služi kao odličan antioksidans nar...

Detaljnije

Čaj od lavande za nesanicu

Lavanda je prirodan lek koji ima umirujuće delovanje na nervni sistem pa se preporučuje kao čaj za n...

Detaljnije

Kućne metode za opekotine od sunca

Kako nam se približavaju topli dani, svi žele da dobiju preplanuli (bronzani) ten. Međutim, u mnogim...

Detaljnije

Popularne „Adaktarke“ ili Adaktar obrve pristaju svakom licu

Takozvane „Adaktarke“ osvojile su najveće regionalne zvezde, kao i industriju facijalne estetske kor...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS