Indijski orah čini čudo telu, ali obratite pažnju na ovo…!


Ishrana Vegetarijanska ishrana Zdravlje Zdrav životni stil

Indijski orah, poznat i kao indijski orah ili kashu, je voće koje se smatra jednom od najukusnijih i najhranljivijih orašastih plodova na svetu. Ovaj tekst će istražiti koliko dnevno indijskog oraha sme da se uzima, kako deluje na zdravlje, njegovu nutritivnu vrednost, specifične prednosti za muškarce, upotrebu kao afrodizijak, moguće efekte prekomerne konzumacije, razlike između indijskog i brazilskog oraha, kao i pitanje o njegovoj postanosti.

indijski orah indijski orasi

Obratite pažnju na ove posledice ako uzimate previše indijskog oraha...

Iako je indijski orah izuzetno hranljiv, previše indijskog oraha može dovesti do neželjenih efekata kao što su povećanje telesne težine, gastrointestinalni problemi poput nadutosti i dijareje, alergijske reakcije kod pojedinaca koji su alergični na orašaste plodove, ili čak povećanje nivoa oksalata u organizmu što može izazvati probleme sa bubrezima kod osoba koje su predisponirane.

Alergijske reakcije su moguće i mogu se manifestovati kao svrab, oticanje ili osip. Problemi sa varenjem, poput nadutosti i dijareje, mogu nastati zbog visokog sadržaja vlakana i masti. Preterana konzumacija može dovesti do povećanja telesne težine zbog visokog sadržaja kalorija. 

Oksalati u orasima mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Takođe, indijski orah može imati interakcije sa određenim lekovima, kao što su antikoagulanti. Umerena konzumacija u sklopu uravnotežene ishrane obično donosi koristi, ali osobe sa alergijama na orašaste plodove ili zdravstvenim problemima trebalo bi da budu oprezne i konsultuju lekara pre konzumacije.

Dozvoljena dnevna količina indijskog oraha

Preporučena dnevna doza indijskog oraha varira u zavisnosti od individualnih potreba i zdravstvenog stanja. Opšte smernice sugeriraju unos od oko 30 grama indijskog oraha dnevno, što odgovara približno 15-20 orašastih plodova. Međutim, prekomerna konzumacija može dovesti do nuspojava, pa je važno ograničiti unos.

Evo kako indijski orah deluje na zdravlje


Indijski orah je bogat hranljivim materijama i bioaktivnim jedinjenjima koja imaju pozitivan uticaj na zdravlje. Sadrži značajne količine proteina, zdravih masti, vlakana, vitamina B kompleksa, magnezijuma, fosfora i drugih minerala. Ovi nutrijenti podržavaju zdravlje srca, poboljšavaju funkciju mozga, jačaju imuni sistem, održavaju zdravlje kostiju i kože, regulišu nivo šećera u krvi i smanjuju rizik od određenih oboljenja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

- Indijski orah je dobar za zdravlje srca

Prvo, visok sadržaj zdravih mononezasićenih i polinezasićenih masti, poput oleinske kiseline i omega-3 masnih kiselina, pomaže u smanjenju nivoa "lošeg" LDL holesterola i triglicerida u krvi, čime se smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Takođe, prisustvo antioksidanata u indijskom orahu, poput vitamina E i antiupalnih jedinjenja, pomaže u zaštiti krvnih sudova od oštećenja i upala, što dodatno doprinosi zdravlju srca i cirkulacije krvi.

Pročitajte više informacija i o rotkvici.

- Deluje preventivno protiv moždanog udara

Kada je reč o prevenciji moždanog udara, indijski orah može imati koristi zbog svog bogatog sadržaja omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Ove supstance pomažu u smanjenju upalnih procesa u telu i poboljšavaju protok krvi kroz mozak, smanjujući rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar. Osim toga, magnezijum prisutan u indijskom orahu pomaže u opuštanju krvnih sudova i regulisanju krvnog pritiska, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara.

- Reguliše nivo šećera u krvi

Kako reguliše nivo šećera u krvi, indijski orah je koristan za osobe koje pate od dijabetesa ili imaju predispoziciju za tu bolest. To se delom postiže njegovim visokim sadržajem vlakana, koji usporava apsorpciju šećera iz hrane i održava stabilan nivo glukoze u krvi. Takođe, neki studijski rezultati sugerišu da određene komponente indijskog oraha mogu povećati insulinsku osetljivost, pomažući telu da efikasnije reguliše nivo šećera.

- Indijski orah jača imuni sistem

Kada je reč o jačanju imunog sistema, indijski orah je koristan zbog svojih antioksidativnih svojstava i prisustva vitamina C, koji igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu. Takođe, cink prisutan u orasima igra važnu ulogu u funkciji imunološkog sistema, pomažući u borbi protiv infekcija i ublažavanju upala. Redovna konzumacija indijskih oraha može ojačati prirodnu odbranu organizma i pomoći u održavanju opšteg zdravlja.

- Dobro utiče na zdravlje mozga

Što se tiče poboljšanja zdravlja mozga, indijski orah je koristan zbog svojih omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za razvoj i funkciju mozga. Osim toga, vitamin E prisutan u orasima deluje kao antioksidant koji štiti mozak od oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Studije su pokazale da redovna konzumacija indijskog oraha može pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Uz to, indijski orah je poznat po svom pozitivnom uticaju na zdravlje kože, zbog svojih hidratantnih svojstava i sposobnosti da ublaži upale, akne i druge kožne probleme. Sve ove karakteristike čine indijski orah sve popularnijim dodatkom ishrani za održavanje opšteg zdravlja i vitalnosti.

Pročitajte i naš tekst na temu: uvođenje žumanceta u ishranu bebe.

Nutritivna vrednost indijskog oraha

Nutritivna vrednost indijskog oraha varira u zavisnosti od količine i načina pripreme. Na primer, 100 grama sirovih indijskih oraha sadrži otprilike 553 kalorija, 18 grama proteina, 44 grama masti, 33 grama ugljenih hidrata i 3,3 grama vlakana. Takođe, bogat je vitaminima poput vitamina E, K, B1, B2, B6 i folata, te mineralima kao što su magnezijum, fosfor, gvožđe i cink.

Indijski orah kao afrodizijak

Zbog svojih hranljivih svojstava, indijski orah se tradicionalno koristi kao afrodizijak, tj. sredstvo za poboljšanje seksualne želje i performansi. Sadržaj cinka, kao i drugih hranljivih materija, može doprineti povećanju libida i poboljšanju seksualne funkcije.

  • Indijski orah za muškarce

Indijski orah posebno može biti koristan za muško zdravlje. Njegova visoka koncentracija cinka, minerala koji je ključan za proizvodnju testosterona i održavanje reproduktivnog zdravlja, može pomoći u poboljšanju plodnosti, seksualne funkcije i opšteg muškog blagostanja.

Pročitajte i naš tekst na temu psilijuma, koji je sve popularniji u ishrani. 

Koja je razlika između brazilskog i indijskog oraha?

Iako su oba orašasta ploda bogata hranljivim materijama, postoji nekoliko ključnih razlika između indijskog i brazilskog oraha. Na primer, brazilski orah je izvor selena, dok je indijski orah bogat cinkom. Takođe, brazilski orah ima intenzivniji ukus i bogatiji je omega-3 masnim kiselinama u poređenju sa indijskim orahom. Inače dolaze iz različitih delova sveta. Evo nekih osnovnih razlika između njih:

- Poreklo i rast: Indijski oraščić potječe iz Brazila, ali se sada uzgaja u različitim tropskim područjima, uključujući Indiju, Vijetnam i Nigeriju. Brazilska oraščić, s druge strane, raste samo u amazonskim kišnim šumama u Brazilu, posebno u regiji Amazonas.

- Plodovi: Indijski oraščići su mali orašasti plodovi koji se nalaze na vrhu sočnog ploda poznatog kao "kešu jabuka". Brazilska oraščići su veliki orašasti plodovi koji se nalaze unutar tvrdog i teškog ljuskanog omotača.

- Izgled: Indijski oraščići su obično spljošteni i nepravilnog oblika, dok su brazilska oraščići okrugli ili ovalni, s tvrdom ljuskom koja je teško razbiti.

- Nutritivna vrednost: Oba oraščića su bogata hranjivim tvarima poput proteina, masti i minerala, ali imaju različite nutritivne profile. Na primjer, indijski oraščići sadrže manje kalorija i masti od brazilskih oraščića, ali su bogatiji ugljikohidratima. S druge strane, brazilski oraščići sadrže više bjelančevina i vlakana u usporedbi s indijskim oraščićima.

- Primene u kulinarstvu: Oba oraščića se koriste u kulinarstvu, ali se često koriste na različite načine. Indijski oraščići se često jedu sirovi, prženi ili pečeni, kao snack ili dodatak raznim jelima i slasticama. Brazilska oraščići su također popularni kao snack, ali se često koriste i kao sastojak u slasticama poput kolača, kolačića ili čokolada.

Osim navedenog, postoje i razlike u ukusu, ceni i dostupnosti na tržištu, ali ove su osnovne razlike između indijskog i brazilskog oraščića. Kad smo već kod njihove razlike, pročitajte i naš tekst na temu: brazilski orah

Da li je indijski orah postan?

Indijski orah je biljni proizvod i po prirodi je vegetarijanski. Međutim, kao i sa svakom hranom, može biti kontaminiran sa sastojcima životinjskog porekla tokom prerade ili pripreme, stoga je važno pažljivo proveriti deklaraciju proizvoda ako se strogo pridržavate veganske ili vegetarijanske ishrane.

Indijski orah se koristi u raznim kulinarskim receptima, od slanih jela do slatkiša. Takođe se može koristiti kao dodatak salatama, kašama, smutijima ili kao zdrava grickalica. Njegova visoka nutritivna vrednost i bogat ukus čine ga popularnim izborom za održavanje zdrave ishrane. Ukoliko se zdravo hranite ili se trudite da se zdravije hranite, unesite indijski orha u svoju ishranu ako već niste. Osetićete koliko doprinosi ukusu, a pritom je zdrav.


Preporučeni proizvodi

Zeleni balans 30.6g Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastav: zeleni ča...

Ulje etarsko žalfija 10ml Vita

Žalfija ima svojstvo čistača krvi i na t...

Soja protein 200g

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...

Pirinač divlji organic 0,5 Bey

Divlji pirinač ne sadrži gluten pa je do...

Sok brusnica 0,5 Artfood

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, l...


Pogledaje još

Sok pravi jabuka i cimet 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke sa ci...

Ulje kokosovo nerafinisano 590g

Kokosovo ulje A klase. Na niskim tempera...

Ulje kokosovo 220ml Hajdukovo

Kokosovo ulje extra kvaliteta. Na niskim...

Cikorija

Prženi, mleveni koren cikorije (Cichoriu...

Nim gard

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja k...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kako sprečiti povrede na treningu?

Uzroci sportskih povreda su nedovoljna pripremljenost, naprezanje, greške u načinu treniranja...

Detaljnije

Koksaki virus - sve što treba da znate

Šta je koksaki virusKoksaki virus se ne javlja toliko često i ne izaziva globalne posledice. ...

Detaljnije

Na koji način podstaknuti fizičku aktivnost kod dece?

Nedostatak fizičke aktivnosti kod dece postaje zabrinjavajuća činjenica koja prouzrokuje loše...

Detaljnije

Šipurak u ishrani i narodnoj medicini

U narodu poznat kao šipurak, šipak, pasja ruža, divlja ruža (Rosa canina), šip,...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS