Prolaktin hormon


Zdravlje

Šta je prolaktin? 


Prolaktin je hormon stresa kog luči naša endokrina žlezda po imenu hipofiza. U pitanju je mala žlezda koja je obično oko 1cm i nalazi se na bazi mozga. Da, upravo tu u onom udubljenju koje obično nazivamo "tursko sedlo" ili "babina rupa". Hipofiza je jako važna i ona utiče na mnogobrojne fiziološke procese. A kod žena su ova žlezda i ovaj hormon posebno značajni za postojanje normalnog menstrualnog ciklusa. 

prolaktin


 

Može da bude povećan i kod muškaraca, pa čak i kod dece, ali je činjenica da se povišene vrednosti prolaktina najčešće javljaju kod žena. On je jako važan hormon za sve žene i njegove neregularne vrednosti mogu da ukažu na mnoge probleme sa kojima se susreće jedna žena tokom njenog života. 

Povećane vrednosti prolaktina na primer mogu da ukažu na postojanje tumora, što najčešće i jeste slučaj. Svakako ne bi trebalo da pravite paniku odmah, već treba uraditi detaljne analize, ali pre svega toga dobro se treba upoznati sa ovim jako važnim hormonom. 

Možda vas zanima i šta je kiropraktika?

Koja je njegova uloga u telu? 


Istraživanja su pokazala da PRL hormon igra važnu ulogu u odgovoru na stres, zbog čega se i zove hormon stresa. Kada se osoba suočava sa stresnim situacijama, njegov nivo u krvi može značajno porasti. Povećanje nivoa prolaktina posredovano je kompleksnim interakcijama između mozga, hipotalamusa i hipofize. 

  • Ovaj hormon stresa ima brojne efekte na organizam, uključujući aktivaciju imunološkog sistema, regulaciju metabolizma i uticaj na raspoloženje. 
  • Može modulirati aktivnost neurotransmitera poput dopamina, koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i motivacije. Takođe se obično povezuje s regulacijom reproduktivnog sistema i laktacijom kod žena.
  • Važan je kod žena kada imaju problem sa menstrualnim ciklusom, vrlo često uzrok tražimo i u nedostatku ili preteranom lučenju ovog hormona. 
  • Njegova najvažnija uloga dolazi do izražaja kada žena ostane u drugom stanju i kada se porodi. Ovaj hormon priprema žlezde za dojenje i ukoliko je sve normalno sa ovim njim, vrlo je verovatno da će ona lako dojiti. 
  • Veoma bitnu ulogu ima i kod procesa ovulacije. Zato na primer, ukoliko dođe do izostanka ovulacije upravo zbog povećanog nivoa prolaktina to znači da žena ne može ili može jako teško da ostane trudna. Zato je izrazito važno da ukoliko planirate trudnoću obavezno vodite računa o ovom hormonu. Ukoliko vam je visok, ovulacije se neće događati, što je priznaćete zastrašujuće, jer samim tim znate da u tim trenucima ne postoji šansa da ostanete trudni. 

Kada se ukaže potreba za proverom prolaktina treba da znate da postoji tačan period kada možete to da ispitate. Takođe, treba da znate da se on ne luči tokom celog dana istim intezitetom. Najviše se luči tokom noći ili malo pre nego što se probudite. 

trudnica ima povisen prolaktin

Povišen prolaktin

PRL hormon igra ključnu ulogu u regulaciji mlečnih žlezda tokom trudnoće i dojenja. Međutim, povišen nivo prolaktina van ovih faza može ukazivati na određene zdravstvene probleme. Povišen prolaktin može biti rezultat različitih faktora, uključujući tumore hipofize, stres, trudnoću, upotrebu određenih lekova ili hipotireozu. U nekim slučajevima, povišen prolaktin može ostati neprimećen, ali kod drugih može izazvati brojne simptome i probleme.

Dakle, on može da bude visok iz više razloga. Zato, nemojte da stvarate paniku dok ne proverite sve redom. Može se desiti da je visok zbog stresa koji se gomilao i kog niste znale na pravin način da izbacite iz sebe. Stoga se taj pritisak manifestovao povećanim vrednostima ovog hormona.

- Simptomi povišenog prolaktina


Povišen nivo prolaktina može izazvati različite simptome, uključujući poremećaje menstrualnog ciklusa, neplodnost, smanjen libido, glavobolje, vidne promene i povećanje telesne mase. Kada je u pitanju kod žena povisen prolaktin simptomi mogu biti posebno izraženi, dok kod muškaraca mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme. 

- Povišen prolaktin kod muškaraca


Iako je češći povisen prolaktin kod zena, muškarci takođe mogu iskusiti ovu pojavu. Povećane vrednosti prolaktina kod muškaraca mogu dovesti do smanjenja testosterona, što može uzrokovati simptome poput smanjenog libida, impotencije, gubitka mišićne mase i umora. Detekcija i lečenje povišenog prolaktina kod muškaraca igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja.

- Povišen prolaktin kod žena


Kod žena, povišen prolaktin često utiče na reproduktivno zdravlje. To može izazvati nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, anovulaciju, teškoće u začeću i spontane pobačaje. Identifikacija uzroka povišenog prolaktina kod žena omogućava pravovremeno lečenje i poboljšava šanse za uspešnu trudnoću.

Ako ste primetile da vam je prolaktin već dugo povišen, može se desiti da vam menstruacija kasni, da neće biti redovne, da ih uošte nemate ili da krvarite i i van ciklusa. Libido je smanjen, dolazi do umora, malaksalosti, kao i vrtoglavica. Neke žene su se u drugom stanju žalile kako im je vid oslabio.

- Iskustva o istom


Kada je u pitanju povisen prolaktin iskustva mnogih pojedinaca možete naći na internetu. Oni dele svoja iskustva, pružajući podršku i informacije zajednici. Neki svedoče o izazovima koje su suočili tokom dijagnoze i lečenja, dok drugi dele svoje uspešne priče oporavka. Deljenje iskustava može pomoći ljudima da se osećaju manje usamljenima u suočavanju sa ovim zdravstvenim problemom i pružiti im nadu da se povišen prolaktin može uspešno kontrolisati.

Saznajte i kako da ojačate imunitet

Kako ga smanjiti?

Postoji nekoliko načina kako ga možete smanjiti, a u nastavku navodimo najvažnije savete:

  • Smanjite stres: Razmislite o uvođenju tehnika opuštanja, kao što su meditacija, joga, duboko disanje ili šetnje. Takođe je važno da vodite brigu o svom mentalnom zdravlju i da se bavite aktivnostima koje vas ispunjavaju i opuštaju.
  • Izbegavajte stimulanse: Određeni stimulansi, poput kofeina i alkohola, mogu uticati na povećanje nivoa prolaktina. Pokušajte smanjiti ili izbegavati konzumaciju ovih supstanci kako biste videli da li će to imati uticaja na vaše nivoe ovog hormona.
  • Vodite računa o svojoj ishrani: Ishrana bogata hranljivim materijama može imati pozitivan uticaj na hormonsku ravnotežu. Pokušajte da uključite namirnice koje su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima u svoju ishranu. Smanjite unos procesuirane hrane, šećera i zasićenih masti. Ponekad se i dodaci ishrani, kao što su vitamini B6 i E, mogu preporučiti za regulaciju prolaktina, ali konsultujte se sa lekarom pre nego što uzmete bilo kakve dodatke.
  • Redovno vežbajte: Fizička aktivnost može pomoći u regulaciji hormonske ravnoteže. Redovno vežbanje može smanjiti nivo stresa i poboljšati opšte zdravlje. Odaberite aktivnosti koje vam odgovaraju, poput šetanja, trčanja, plivanja ili joge, i pokušajte da se bavite njima nekoliko puta nedeljno.
  • Obratite pažnju na lekove: Ako uzimate određene lekove, poput antipsihotika ili određenih lekova protiv depresije, razgovarajte sa svojim lekarom o alternativama ili o mogućnosti smanjenja doze.

Da li znate zašto se javlja metalni ukus u ustima?

Nizak prolaktin kod žena

Nizak nivo PRL hormona kod žena može ukazivati na različita zdravstvena stanja ili fiziološke faktore. Evo nekoliko mogućih objašnjenja za njegov niži nivo:

  • Neaktivna hipofiza: Hipofiza je žlezda u mozgu koja reguliše na lučenje pomenutog hormona. Ako hipofiza nije adekvatno aktivna, može doći do smanjenja njegovog lučenja.
  • Smanjena funkcija hipotalamusa: Hipotalamus je deo mozga koji kontroliše aktivnost hipofize. Ako hipotalamus ne funkcioniše ispravno, može doći do smanjenja lučenja ovog hormona.
  • Poremećaji hipofize: Određeni poremećaji hipofize, kao što su adenomi ili tumori hipofize, mogu uticati na proizvodnju i njegovo lučenje. U slučaju tumora koji proizvodi prolaktin (prolaktinoma), njegove niže vrednosti mogu biti posledica smanjenja veličine tumora ili efekata terapije.
  • Poremećaji reproduktivnog sistema: Nizak prolaktin kod žena može biti povezan sa smanjenom funkcijom jajnika, što može rezultirati hormonalnim disbalansom ili poremećajima menstrualnog ciklusa.
  • Fiziološki faktori: Njegov nizak nivo može biti normalan u određenim situacijama, kao što su trudnoća ili periodi dojenja. Takođe, fizička aktivnost ili intenzivno vežbanje mogu uticati na njegovo smanjenje.

Koje su njegove referentne vrednosti?

Referentne vrednosti prolaktina mogu se razlikovati između laboratorija, ali obično se izražavaju u jedinicama merne koncentracije (ng/mL ili μg/L). U nastavku istilemo prosečne vrednosti:

  • Za muškarce: Normalne referentne vrednosti za muškarce obično se kreću između 2-18 ng/mL ili 2-18 μg/L. Međutim, ove vrednosti mogu se malo razlikovati između laboratorija.
  • Za žene u reproduktivnom dobu (koje nisu trudne): Normalne referentne vrednosti za žene obično se kreću između 2-29 ng/mL ili 2-29 μg/L. One mogu varirati u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa, pri čemu su najviše vrednosti obično prisutne tokom faze ovulacije.
  • Za trudnice: Obično je povišen tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru. Referentne vrednosti prolaktina mogu biti različite i često se koriste posebne opsege za njegovu procenu tokom trudnoće.

Važno je napomenuti da ove vrednosti služe samo kao smernice i da se mogu razlikovati između laboratorija. Ako imate pitanja o svojim rezultatima prolaktina, uvek se konsultujte sa svojim lekarom koji će moći da tumači rezultate i pruži vam adekvatne informacije u skladu sa vašim specifičnim zdravstvenim stanjem.

Vrednosti prolaktina se, osim jednim klasičinim vađenjem krvi, mere i takozvanim određivanjem profila ovog hormona. Tada se krv uzima više puta, na svakih 20 minuta, meri se njegov nivo i na kraju se na osnovu svih vrednosti određuje zapravo nivo ovog hormona u telu. 

Kako se radi prolaktin analiza?

Prolaktin analiza je laboratorijski test koji se koristi za merenje nivoa prolaktina u krvi i podrazumeva uzimanje krvi iz vene. Ali pre uzorkovanja krvi, pacijent obično treba da bude u stanju fizičkog odmora i posta nekoliko sati, kako bi se minimizovali faktori koji mogu uticati na rezultate. Takođe, neki lekovi, poput antipsihotika i određenih lekova protiv depresije, mogu uticati na nivoe prolaktina, pa je važno obavestiti svog lekara o svim lekovima koje uzimate.

Nakon uzimanja uzorka krvi, on se šalje u laboratoriju gde se vrši analiza. Postoji nekoliko metoda za merenje, uključujući imunokemiluminiscentnu analizu (ICMA) i radioimunski test (RIA). Ove metode koriste specifične antitela koja reaguju sa prolaktinom u uzorku krvi, što omogućava kvantifikaciju nivoa ovog hormona.

Dobijeni rezultati izražavaju se u jedinicama merne koncentracije, kao što su ng/mL ili μg/L. Normalne referentne vrednosti mogu se razlikovati između laboratorija, ali obično se kreću između određenih opsega za muškarce, žene u reproduktivnom dobu i trudnice. Visoki ili nizak nivo mogu ukazivati na određena zdravstvena stanja i zahtevaju dodatnu procenu od strane lekara.

Analiza prolaktina se često koristi u dijagnostici i praćenju određenih stanja kao što su poremećaji hipofize, neplodnost, poremećaji menstrualnog ciklusa, neobjašnjeno mlečno izlučivanje iz dojki (galaktoreja) i nekih neuroloških stanja. Takođe se može koristiti za praćenje efikasnosti terapije za određena stanja koja utiču na ovaj hormon, poput prolaktinoma (benigni tumor hipofize).

Važno je napomenuti da dobijeni rezultati tumače u kontekstu kliničke slike i uzimaju u obzir druge relevantne faktore. Odluka o dijagnozi i terapiji treba da bude bazirana na celokupnoj proceni pacijentovog zdravstvenog stanja, u saradnji sa lekarom ili endokrinologom.

- Faktori koji utiču na cenu analize


Cena analize PRL hormona može značajno varirati u zavisnosti od geografske lokacije, specifičnosti laboratorije i zdravstvenog sistema u kojem se nalazite. Takođe, cene se mogu razlikovati i u zavisnosti od toga da li se analiza vrši u javnom ili privatnom zdravstvenom sektoru.

Da biste tačno saznali koliko bi vas koštala, preporučujemo da se obratite laboratorijama ili zdravstvenim ustanovama u vašem području. Možete ih kontaktirati telefonom ili putem e-pošte kako biste se informisali o ceni analize, kao i o eventualnim dodatnim troškovima koji mogu biti povezani sa uzimanjem uzorka krvi ili interpretacijom rezultata.

Ako imate zdravstveno osiguranje, možda će vam biti omogućeno da analizu obavite bez dodatnih troškova ili po nižoj ceni.

Za više korisnih saveta pratite naš portal Zdravisimo.rs.


Preporučeni proizvodi

Susam crni 200g BIO

Crni susam ima izuzetno visok sadržaj ka...

Origanol strong 60 kaps.

Origanol se koristi za prevenciju i kao ...

Joya napitak vanila

Sojino mleko sa vanilom, vrhunskog kvali...

Seitan prženi 180gr

Sejtan je “pšenično meso” koje je pravlj...

Kapi dijabetes 50ml ZokiS

Biljne kapi za dijabetes i regulaciju še...


Pogledaje još

Sok aronija 750ml Šljivko

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Sweet dijabet namaz 250g Hajdu

Sweet diabet se može koristiti kao fil z...

Sirup brusnica dijet 0,75 Artf

Nisko kalorični voćni sirup od brusnice ...

Nim gard

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja k...

Vino višnja 0.187 BARIL

Kvalitetan ukus voćnog vina dobijen je k...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Dijabetes -čajevi za prirodno lečenje

Dijabetes karakteriše povišena količina šećera (glukoze) u krvi. Kod obolelih s...

Detaljnije

Neredovna menstruacija - uzroci i prirodno lečenje

Ukoliko znate da niste ostale u drugom stanju, onda će vas sasvim sigurno izostanak mesečnog ciklusa...

Detaljnije

Suvi kašalj i kako ga zaustaviti?

Kašalj kod zdravih ljudi predstavlja refleks tj. normalni zaštitni i odbrambeni mehani...

Detaljnije

Nizak pritisak - o njemu se malo priča, a trebalo bi

Uglavnom se susrećemo sa ljudima koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom. I znamo da je to u...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS