Kopriva kao lek


Prirodna terapija Biljke kao lek

Kopriva (lat. Urtica dioica), takođe velika kopriva i žara, je narodni lek, preventivno sredstvo i hrana. Cenili su je još i Rimljani. Čaj od koprive daje se protiv dijareje, belog pranja, krvarenja hemoroida, i uopšte za zaustavljenje krvi spolja i iznutra. Čaj ili alkoholni ekstrakt iz trave, ili još češće iz korena, upotrebljavaju se za rast kose, protiv opadanja kose i protiv peruti. Nekad se sveže ubrana kopriva uporebljava za žarenje mesta na telu obolelih od reumatizma, išijasa i neuralgije. Za koprivu se vezuju mnoga narodna verovanja, sujeverja i običaji.

Kopriva je bogata mnogim vitaminima (A, C, E i vitamini B grupe) i mineralima (gvožđe, kalcijum, magnezijum, cink, kalijum). Ovi vitamini i minerali u koprivi pospešuju razvoj organizma, usporavaju starenje, jačaju nervni i imuni sistem.

Poželjno je koprivu brati po suvom i lepom vremenu, kad se digne rosa. Dok sušite koprivu, lišće češće prevrtati, kako bi osušeni list sačuvao jasnu i lepu zelenu boju. Koprivu ne smete brati u blizini naselja i pokraj puteva gde najčešće raste, jer je tu često zagađena mokraćom i izmetom, pa može izazvati teške zaraze.

Kopriva kao lek za mnoge bolesti

Ova lekovita biljka pogodna je za: pročišćavanje krvi, bubrežne infekcije, visok nivo šećera, varenje, jačanje noktiju, cirkulaciju, uvećanu prostatu, hronični umor, proširene vene.

Hlorofil iz koprive efikasan je za lečenje anemije. Hlorofil povećava sniženi krvni pritisak i dovodi ga u normalu. Rahitična deca koja idu na zračenje ili koja primaju vitamin D treba da konzumiraju hlorofil iz koprive, tj. lišće koprive, jer je primećeno da deca tada mnogo brže ozdrave.

U prošlosti, deca čije majke nemaju dovoljno mleka, ili deca koja su ostala bez majke, dodatno su hranjena kravljim ili nekim drugim mlekom, u kombinaciji sa ceđenim zelenim sokom od svežih kopriva, ili sa obarenom i samlevenom koprivom, u vidu čorbe ili kaše.

Kopriva i hlorofil se upotrebljavaju i protiv raznih drugih bolesti, uglavnom preventivno, naročito protiv žute groznice i bolesti žuči.

Kopriva lekoviti recepti

1. Čaj od koprive: 50g usitnjenog lišća koprive kuvati 15min u 1l vode, ostaviti preko noći, i u toku dana piti umesto vode kao sredstvo za jačanje organizma, protiv malokrvnosti, žutice, kamena u bešici i protiv zadržavanje tečnosti (vodena bolest).

2. Sok od koprive: 1kg svežeg mladog i opranog lišća koprive samleti u mašini za mlevenje mesa i iscediti sok. Piti sa medom po 3-4 kašike dnevno za lečenje malokrvnosti, kamena u bešici, vodene bolesti, za ispiranje usta i grla, protiv angine i upale desni.

3. Sirup od koprive: prokuvati 1l soka od koprive, procediti ga kroz gazu da bude bistar, pomešati ga sa 2kg meda ili mu dodati 1,5kg šećera i kuvati 15min. Uzima se 3-4 kašičice dnevno.

4. Ekstrakt od koprive: sok se kuva na pari u plitkoj posudi do gustine meda. Uzima se 5-10g dnevno sa medom.

5. Protiv noćnog mokrenja dece: 20g zdrobljenog semena koprive i 60g ražanog brašna pomešati i dodati malo vode i meda da se dobije testo, napraviti 5 kolačića i ispeći u šporetu. U toku 20-30 dana dete mora svake večeri pojesti po 1 kolačić.

6. Čaj za anemiju (malokrvnost): punu kašiku mladih lisnih pupoljaka koprive prokuvati 15min u 1l vode, i piti mesec dana umesto vode. Zimi možete upotrebljavati i osušene pupoljke, ali se tada uzima samo pola kašike pupoljaka.

7. Čaj za dijareju i slabost: pomešati po 15g osušenog lista koprive, origana i majčine dušice i preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i posle 3h piti u toku dana umesto vode.

8. Protiv reumatizma: po 20g lista koprive i breze kuvati 15min u 500ml vode, dodati po 20g cveta suručice, zove i topolinih pupoljaka, ostaviti da proključa, poklopiti, ostaviti 8h i piti u toku dana umesto vode.

9. Kamen u bešici: po 10g koprive, rastavića, peteljki višaja lista hajdučke trave pomešati, prokuvati 10min u 1l vode, poklopiti, posle 4h piti u toku dana.

10. Za pročišćavanje krvi i kamen u bubrezima: 50g suve koprive kuvati u 1l vode. Poklopiti i ostaviti da se ohladi. Procediti i piti 3 šolje dnevno.

11. Za obilne menstruacije: iscediti sok od sveže koprive i piti 2-3 šolje dnevno.

12. Za krvarenje iz nosa: gazu ili parče pamučne vate natopiti sokom od koprive i staviti u nos.

Kopriva protiv opadanje kose

Svima nam je poznato da se kopriva dosta koristi u kozmetici za izradu raznih šampona i losiona za jačanje kose, protiv opadanja kose i protiv peruti. Ukoliko imate ovakav problem, sami možete napraviti prirodni lek, u toplini svoga doma.

Recept: 100g lista koprive kuvati 20min u 500ml destilovane vode, dodati 25g kamilice, poklopiti, ostaviti 8h, ocediti i u dobijenu tečnost dodati 200ml vinskog sirćeta, i svake večeri utrljavati na glavu (koren kose).

Neželjena dejstva koprive

Kopriva može umanjiti dejstvo nekih lekova, a isto tako može i pojačati dejstvo. Budite obazrivi ukoliko koprivu kombinujete sa nekim lekovima. Najbolje bi bilo da se tada posavetujete sa vašim lekarom, on će vam najbolje objasniti uticaj koprive na lekove koje pijete.


Preporučeni proizvodi

Golica sirova organic

Organski proizvod. Bundevino seme sadrži...

Tofu namaz susam 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Ulje lešnika 50ml BIO

Ulje lešnikaje potpuno prirodno, hladno ...

Ulje kokosovo nerafinisano 310g

Kokosovo ulje A klase. Na niskim tempera...

Rezanci heljda zlatiborski200g

Testenina za supe i čorbe. Sastav: heljd...


Pogledaje još

Ulje kokosovo devičansko 200g BIO

Kokosovo ulje doprinosi rešavanju mnogih...

Umeboši šljiva 100g Mitoku

Umeboši šljive su veoma lekovit dodatak ...

Apimix forte 450g

Api miks je prirodni pčelinji proizvod o...

Sapun od kozjeg mleka

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Brašno proseno 500gr Hemija

Brašno od oljuštenog zrna prosa, bez glu...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Otklonite urastanje dlaka

Sigurno vam se bar jednom u životu desila ovakva situacija: nakon depilacije ili brijanja, posle nek...

Detaljnije

Semenke bundeve u ishrani - značaj i zdravstvene prednosti

Pita od bundeve je omiljena poslastica naših baka, a mnoge od nas seća na detinjstvo. U svetu...

Detaljnije

Zimska nega kože ruku

Zimske temperature loše utiču na kožu ruku, koja je uz kožu lica najviše izložena nepo...

Detaljnije

Amarant - zaboravljena žitarica

Svedoci smo, da se poslednjih godina na domaćem tržištu hrane pojavljuju različite namirnice ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS