Glikemijski indeks (GI) - istine i zablude


Saveti

Stiže nam vreme praznika i slava, što je sinonim za bogate trpeze prepune različitih namirnica, kuvanih jela, kolača, peciva i ostalih đakonija. Ovo je definitivno kritičan period i za one sa najjačim karakterom. Teško je odoleti tortama, pečenju, nezaobilaznim sarmama i ruskoj salati. I kad sve to prođe uglavnom smo ljuti što smo dobili koji kilogram, pa ubeđujemo sebe da se slično prejedanje neće ponoviti.

Da li je zdrava ishrana u današnje vreme luksuz, stanje svesti, navika ili je se setimo tek kada je zdravlje već narušeno?

Uvek je ono najlepše i najukusnije ujedno i najnezdravije, pa nam je hrana prepuna šećera, ugljenih hidrata i masnoća omiljena. Svesni smo da nije zdravo ali ipak posežemo za njom, gurmanluk ili nepažnja i neodgovornost postavlja se pitanje...

Dijabetes tipa 2 najčešće se vezuje za sredovečne i stare, međutim sve je više mladih koji oboljevaju od ove bolesti. Broj je toliki da svetska zdravstvena organizacija već nekoliko godina naglašava da je u pitanju prava epidemija oboljevanja od dijabetesa.

Navike koje stičemo tokom života počinju da se formiraju još u najranijem detinjstvu. Kao sasvim mali počinjemo da formiramo i ukus kada je hrana u pitanju. Sve što smo stariji teže nam padaju promene, ređe se odlučujemo na nove ukuse, namirnice koje nismo nikada u životu konzumirali retko se nalaze na našoj trpezi i taj strah od novog često povezujemo sa stečenim navikama.

U principu postoji veliki broj namirnica koje nikada nismo probali a imaju poseban nutritivni i zdravstveni značaj. Glavna namirnica na našim stolovima je beli hleb, što belji to bolji i to još ako može vruć. Pekarski proizvodi poput puter kifli, krofni, bureka ili lisnatih testa su pravi „gurmanluk“ pa ga često kupujemo deci za užinu a zaposleni, u pauzama obično požure do prve pekare da nešto na brzinu pojedu.

Sve ove loše navike kad - tad nam naprave ozbiljne zdravstvene probleme. Dobra vest  je da se poslednjih godina, zahvaljujući medijima, apelima lekara i sve većoj otvorenosti prema svetu budi svest o neophodnosti menjanja navika, pogotovo kada je ishrana u pitanju. Mediji konstantno bruje o štetnosti pojedinih namirnica, a mi se sa takvim saznanjima teško mirimo jer je to obično nama omiljena hrana. Roditelji svoju decu počinju pravilno da usmeravaju kada je hrana u pitanju. Pripremaju im hranu kod kuće ili pak školske kuhinje pripremaju obroke uz kontrolu nutricionista.

Ovo su svakako značajne promene u kolektivnoj svesti kada je ishrana u pitanju a svaki ovakav potez treba pozdraviti i ozbiljno nagraditi. Ovakve pojave nisu strane nigde u svetu. Na zapadu se odavno primenjuju programi zdrave kolektivne ishrane i štetnim namirnicama se vrlo jasno stavlja pridev da su štetne.

Kada je u pitanju ishrana treba napomenuti da mnoge bolesti dolaze upravo od loše (nezdrave) ishrane i nekvalitetnih namirnica koje nekontrolisano unosimo u organizam.Važno je istaći da nikada nije kasno promeniti loše navike pa čak i kada bolest zakuca na vrata. Zdravom ishranom možemo značajno pomoći da se određena oboljenja drže pod kontrolom a kod nekih oboljenja, ishranom možemo postići i izlečenje. O značaju zdrave ishrane i namirnicama sa visokim i niskim glikemijskim indeksom  govorićemo u nastavku teksta...

Šta je glikemijski indeks (GI)?

Da bismo mogli zdravo da se hranimo, potrebno je da dobropoznajemo namirnice i njihov nutritivni sastav, kao i mogućnosti oko kombinovanja namirnica. Potrebno je ozbiljno predznanje ukoliko želimo da se upustimo u ovu avanturu. Ne možemo svi biti stručnjaci pa samim tim savete vezane za ishranu najbolje je potražiti kod stručnih lica. Oni će nam dati najbolje upute i savete kako bismo trebali da se hranimo ukoliko želimo da izbegnemo moguće probleme.

Da li ste čuli za termin glikemijski indeks? Većina ljudi verovatno nije. Zašto je glikemijski indeks važan prilikom izbora namirnica?

Glikemijski indeks predstavlja količinu šećera koja se oslobađa u krvi prilikom unošenja tj. varenja određene namirnice. Dakle, šta god pojedemo prilikom varenja oslobađa se određena količina šećera u krvi, a u zavisnosti od toga koliko šećera se oslobodi delovaće pankreas lučenjem hormona insulina u krvotok. Insulin se luči kako bi se normalizovala količina šećera u krvi. Ovo su dve uzročno posledične reakcije. Na povišen šećer izlučuje se insulin a lučenje insulina naziva se „glikemijski odgovor“.

Zašto je važno da ne opterećujemo pankreas nekontrolisanim lučenjem insulina? 

Ovo je vrlo važno kako za zdrave tako i za one koji su lošim navikava oštetili svoje zdravlje. Preveliko i nekontrlisano lučenje insulina, koje je izazvano unošenjem namirnica sa visokim glikemjskim indeksom (GI) vremenom može dovesti do različitih patoloških stanja u organizmu. Povećanje lošeg holesterola, zakrečenje krvnih sudova samo su neke od posledica. Gojaznost i povećanje apetita takođe se javljaju kao posledica unošenja namirnica sa velikim glikemjskim indeksom. Povišen krvni pritisak koji može dovesti do srčanog i moždanog udara, pojava dijabetesa tipa 2 i pojedina onkološka oboljenja mogu nastati neadekvatnom i nezdravom ishranom. To definitivno nije mit, empirijski je davno dokazano, pa je vrlo važno da znate koje namirnice imaju visok, a koji nizak glikemijski indeks.

Kada su ugljeni hidrati u pitanju oni su potrebni našem organizmu jer daju energiju za svakodnevno funkcionisanje, služe kao hrana moždanim ćelijama i bez njih ne možemo funkcionisati, ali neophodno je u svemu imati meru pa i prilikom unosa ugljenih hidrata. Postoje loši i dobri ugljeni hidrati. Loši su oni ugljjeni hidrati koji imaju glikemijski indeks veći od 50 a nešto bolja varijanta su oni koji imaju GI ispod 50. Ovo saznanje vam može pomoći prilikom izbora namirnica.

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom (GI)

U principu na tržištu i u prirodi postoji veliki broj namirnica koje možete kombinovati i obezbediti sebi zdrav i izbalansiran način ishrane. Ponuda je gotovo neograničena pogotovo kada je u pitanju industrijska hrana. Možda i najveći problem upravo nam pravi navika konzumiranja gotove industrijske hrane svakodnevno. Manjak vremena i sve više dnevnih obaveza dovode nas u situaciju da posežemo za gotovim industrijskim namirinicama i brzom hranom koja se obično priprema u dubokoj masnoći.

Veliki broj namirnica još uvek nema tačno izmeren glikemijski indeks pa je pri izboru potreban dodatni oprez. Važno je takođe znati da se glikemijski indeks namirnica menja njihovom termničkom obradom a kombinacija različitih namirnica takođe utiče na GI. Čuvena kombinacija poput pečenog ili prženog mesa sa pomfritom ima izuzetno visok glikemijski indeks. Izbegavajte je, preporuka je svih relevantnih faktora. Namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks su one bogate vlaknima i proteinima, a sa visokim GI su namirnice bogate šećerom. Tabela namirnica sa niskim glikemijskim indeksom mogla bi da izgledaovako:

  • Većina integralnog brašna dobijenog od celog zrna ima  GI- 50
  • Integralni pirinač ima gotovo duplo manji GI od belog glaziranog. GI – 48
  • Integralne testenine imaju GI – 40
  • Kuvana boranija ima GI – 45
  • Sveži ananas ima GI – 45
  • Brašno od heljde ima Gi- 40
  • Sveža jabuka ima Gi – 35
  • Sveže grožđe ima Gi – 50
  • Narandže, smokve, breskve, nektarine imaju Gi – 35
  • Jogurt i kiselo mleko imaju GI- 35
  • Paradajz ima GI – 30
  • Tikvice, krastavci, pečurke, luk, rotkvice, đumbir, kiseli kupus, zelena salata, španać, paprika, beli luk, blitva, orasi, lešnici, tofu sir imaju Gi - 15

Ovo su samo neke od namirnica koje imaju vrlo nizakglikemijski indeks i čije se korišćenje preporučuje u svakodnevnoj ishrani. Nije moguće nabrojati bukvalno sve što se danas nalazi na tržištu ali vodite se zdravom logikom i osnovnim savetom svih nutricionista da jedete što raznovrsniju hranu u umerenimkoličinama. Nutritivno loše namirnice izbacite u potpunosti iz upotrebe.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Da li ishrana namirnicama sa visokim glikemijskim indeksom obavezno znači i oboljevanje od dijabetesa?

Na ovo vrlo važno pitanje, odgovor nutricioniste i stručnjaka je NE. Dakle, namirnice sa visokim GI ne podrazumevaju obavezno i dijabetes tipa 2, ali ono što je činjenica to je da se povećava rizik od oboljevanja i to ne samo od dijabetesa već i od niza drugih bolesti.Preporuka je da biramo hranu sa niskim GI ili da kombinujemo hranu sa visokim i niskim GI. Ono što će vam svaki nutricionista preporučiti to je svakako zdravija varijanta ishrane, umereno kada je u pitanju količina i raznovrsno kada je u pitanju vrsta namirnica. To su osnove kojih bi trebali da se pridržavamo. Namirnice sa visokim GI podstiču gojaznost a gojaznost jeste jedna od predispozicija za dobijanje dijabetesa tipa 2.

Neke od namirnica sa visokim glikemijskim indeksom su:

  • Kukuruz, kukuruzni sirup, pivo imaju GI-115
  • Glukoza, glukozni sirup, dekstroza, pirinčani skrob, pirinčani sirup imaju GI – 100
  • Krompirov skrob, pečeni krompir, prženi krompir imaju GI- 95
  • Kuvana šargarepa, beli hleb, med, pirinač, kokice, kuvani grašak imaju GI – 85
  • Proso, kukuruzno brašno, ječmeno brašno, preprženi hleb imaju GI – 70
  • Ananas u konzervi, različiti kompoti, banana, suve smokve, suvo grožđe imaju GI- 60

Namirnice sa glikemijskim indeksom između 50-60 jedinica smatraju se za namirnice sa umerenim GI ali ih takođe konzumirajte kontrolisano. Hranu koja je nutritivno beskorisna izbacite iz jelovnika. Zdravlje ulazi na usta! Pravilnom i balansiranom ishranom možete preduprediti niz organskih oboljenja, a sigurno ćete se osećati bolje i zdravije.


Preporučeni proizvodi

Kana za kosu - crvena

Lišće kane (hene) hiljadama godina se ko...

Moringa prah 90g ZDRAVO BILJE

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Pirinač integralni kratko zrno 0.5

Integralni pirinač za razliku od belog i...

Brašno proseno 500gr Hemija

Brašno od oljuštenog zrna prosa, bez glu...

Sojine viršle 200gr

Viršle od soje su idealna zamena viršlam...


Pogledaje još

Kapi sremuša 50ml ZokiS

Prirodan preparat koji ima blagotvorno d...

Kikiriki puter 100% 200g MB

Iako se veruje da je kikiriki jezgrasto ...

Melasa Bio 400g

Melasa sirup je sporedni proizvod u proi...

Ulje suncokreta 1l Uvita

Nerafinisano suncokretovo ulje, vrhunsko...

Sojina pašteta u crevu 150g

Pašteta od soje u crevu. Bogata proteini...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta su afte i kako ih izlečiti

Da li vam se nekada u životu desilo, da vam se pojave male ranice u ustima? Prilično bolne lezije u ...

Detaljnije

Sirup od borovih iglica za kašalj

Prirodni sirup od borovih iglica se može koristiti prvenstveno za kašalj, a pored toga i...

Detaljnije

Surutka u službi zdravlja

Mnogi, pri samom pomenu surutke, počnu da se mršte i odmahuju glavom misleći da je u pitanju ...

Detaljnije

Prirodna nega stopala

Hidrataciju i piling stopala obavljajte svakodnevno, i to prirodnim sredstvima kako bi pobolj&scaron...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS