Sve o ukusnim i zdravim urmama na jednom mestu + super recept


Ishrana

Urme su voće koje se jednostavno voli ili se ne voli. Ili se u jednom trenutku zavoli. Odnos prema urmama je vrlo čudan. Većina ljudi je upoznata sa činjenicom da su urme jedna od najzdravijih vrsta voća na svetu, međutim, njihov specifičan ukus ih sprečava da ih konzumiraju i tako svesno i ciljano utiču na poboljšanje svog zdravlja. Sa druge strane postoje osobe koje obožavaju urme i vole sve što ima urme. Može se reći da su urme sa one vrsne sladokusce, jer taj nivo slatkoće koje imaju urme, možda ne može svima da prija. U svakom slučaju, ukoliko planirate da češće jedete urme, bilo da ih volite ili ne, onda će vam biti korisne sledeće informacije. A na samom kraju čeka vas i fenomenalan recep koji uključuje urme, ali koje se zbog postojanja drugih sastojaka i ne osećaju, tako da vam pružamo mogućnost da jedete zdrave urme, bez da mučite sebe ukoliko niste ljubitelj. 



Odakle potiču urme


Znamo da urme uglavnom ne možemo videti nigde kod nas i da ih kupujemo u onim kutijama u specijalnim radnjama ili ih kupujemo sušene. Dakle, sveže urme nam stižu iz dalekih predela, a do nas najčešće stižu one iz arapskih zemalja. Naime, veruje se da su prve urme nastale na prostoru severne Afrike. Ono što se sa velikom verovatnoćom tvrdi to je da su nastale u pustinjskim krajevima i uslovima. Čak postoje podaci da su urme postojale pre čak 8000 godina i tada su nastanjivale predeo oko Mrtvog mora. Takođe, ono što se sa sigurnošću zna jeste da su urme počele da se uzgajaju pre nekih otprilike 3000 godina i to na prostorima današnjeg Iraka. Međutim, sve do 18. veka one nisu napuštale tu teritoriju, a tek tada su prenete i u ostatak sveta. Danas se urme gaje čak i u Kaliforniji i Meksiku. Urme veoma vole osunčane predele, a toliko su otporne na vremenske uslove da im nije toliko bitno zemljište i mogu da izdrže i značajno velike minuse do čak 15 stepeni ispod nule. 


Zašto su urme dobre za zdravlje 


Magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor, mangan. Svim ovim su bogate urme, a sadrže i minerale bora, selena, bakra i cinka. Takođe, sadrže i vitamine i to vitamin A i K, zatim nijacin, folat, tiamin, riboflavin. Sledeće ključno pitanje jeste: kalorije i urme? Kao što možete da prepostavite i zbog same slatkoće kojom obiluju urme, ovo voće je zapravo jedno od najkaloričnijeg. Naime, 100 grama urmi sadrži 282 kalorije. To naravno ne znači da ga treba izbegavati, već da treba samo da kontrolište unos, a daleko od toga da urme treba izbegavati. 

Urme mogu pomoći kod mnogobrojnih zdravstvenih problema. Pre svega urme pomažu kada je rad creva u pitanju. I mogu pomoći i kod konstipacije, kao i kod dijareje. Ukoliko patite od konstipacije samo treba da potopite urme uveče u vodu, a onda da ih ujutru pojedete. 

Ukoliko patite od anemije urme mogu da budu vaš odličan saveznik. Naime, one sadrže gvožđe i mogu pomoći u vraćanju energije i otklanjanju većine simptoma koji prate anemiju. 

Urme su takođe veoma korisne za zdravlje vaših kostiju, zbog svih minerala. I alergije se značajno smanjuju kada jedete urme. Ukoliko ste tip koji se bori sa sezonskim alergijama, onda preporučujemo da ih eliminišete unosom urmi. Zbog svoje kalorijske vrednosti urme su dobre i za osobe koje imaju nedovoljno kilograma. Sastojci koji postoje u urmama utiču čak i na zdravlje nervnog sistema, kao i na moždanu aktivnost. Takođe, urme su dobre i za vaše srce, a to su potvrdila i brojna istraživanja. Konzumacija urmi može da spreči mnoge poremećaje bolesti. 


Urme i dijabetes 


Ovo je takođe tema koja se odnosi na zdravlje, ali želimo posebno da joj se posvetimo. Naime, verovatno ste čuli da se urme preporučuju onima koji pate od dijabetesa. Zbog čega je to tako? Poznato je da dijabetičari treba da izbegavaju slatkiše, a posebno veštački prerađene slatkiše. Naravno da nekada naša duša, a i telo žele slatkiše i onda se dovijamo i pokušavamo da tu potrebu za slatkim nadomestimo na druge načine. Urme su idealna zamena za sve industrijske slatkiše. Treba da znate da urme imaju niži glikemisjki indeks, o čemu dijabetičari jako vode računa. Odnosno urme imaju zdraviji glikemjski indeks i iz tog razloga lekari i dopuštaju dijabetičarima da ih jedu. Možete ih jesti kada vam ponestane energije ili kada jednostavno osećate veliki pritisak. Probajte i videćete da vam izuzetno prijaju. 



Kako se jedu urme i koji je preporučeni dnevni unos


Urme mogu da se jedu kao sveže i kao suve, sve zavisi šta više preferirate. Urme mogu da postanu i deo nekih obroka. U arapskim zemljama ih jedu u sklopu glavnih jela, ali ukoliko niste još uvek spremni na tako nešto, možete gricnuti par urmi u toku jednog dana. Ono što je važno da napomenemo jeste da ne treba uzimati velike količine urmi, zbog njihovih kalorija, ali će sasvim u redu i sasvim dovoljno biti da uzmete od 3 do 4 urme dnevno. To će vam sasvim prijati i znaćete, a i vaš organizam će osetiti da niste preterali. Svakako vam u nastavku predstavljamo i veoma zanimlijv recept, koji će vas oduševiti i koji će vam pomoći da zavolite urme, ukoliko ih do sada niste voleli. 


Bonus recept - "Nutela" kuglice sa urmama 


Kao što smo i obećali, na samom kraju čeka vas toliko ukusan recept da ćete po završetku spremanja i probanja pomisliti da zaista jedete neki visokokaloričan kolač, a zapravo jedete vrlo zdravu verziju. 

Naime, za ove kuglice biće vam potrebne dve šolje pečenih lešnika, jedna šaka sirovih badema, aroma vanile i kakao. Prvo u blenderu isitnite jednu šolju pečenih lešnika i ostavite je sa strane, kako biste kasnije kuglice uvaljali u to. Zatim u blender stavite još jednu šolju pečenih lešnika i šaku badema. To isitnite, ukoliko imate jači blender onda što kraće blendajte, da vam se ne bi pretvorilo u kašu. Zatim dodajte jednu šolju očišćenih svežih urmi, dve kašičice kakaa, jedan čep arome vanile promešajte i izblendajte. Po želji dodati i jednu kašičicu tople vode, ukoliko urme ne puste svoje masti. Zatim kada dobijete smesu, izvadite je iz blendera i pravite kuglice u koje ćete stavljati po jedan lešnik, a zatim uvaljajte kuglicu u prethodno samlevene lešnike. Dobro bi bilo da kuglice malo ostavite u frižideru na neko vreme i vaš kolač je spreman. Verovali vi nama na reč ili ne, ali svi koji su probali su mislili da se u kuglicama zapravo nalazi čokolada ili nutela. Tako da, urme su svakako čudesne, korisne i vrlo vrlo ukusne, a posebno ukoliko znate da ih iskombinujete na prave načine.  




Preporučeni proizvodi

Lan mleveni 100g

Mleveno seme lana pomaže regulisanju var...

Sapun od kozjeg mleka-lavanda

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Glicerin 50ml GALA

Glicerin biljnog porekla, farmaceutskog ...

Senza mix za hleb i peciva

Bezglutensko brašno se koristi pr...

Sojino mleko ALPRO kokos pirinač

Ovaj napitak bogatog i veoma lepog ukusa...


Pogledaje još

Pasulj mungo organic

Ova egzotična vrsta pasulja poseduje sve...

Ulje lešnika 50ml BIO

Ulje lešnikaje potpuno prirodno, hladno ...

Orahov puter 250g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao namaz, ora...

Šampon ARNICA perut 270ml

Za razliku od drugih sampona protiv peru...

Sirup maline 0.75 Artfood

Voćni sirup od maline sa celim plodom ma...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Vegetarijanski namazi

Vegetarijanstvo je način ishrane koji se prvenstveno bazira na namirnicama biljnog porekla. Danas lj...

Detaljnije

Hrono ishrana

Ako želite da jedete, a da budete mršavi, onda je hrono ishrana pravo rešenje za vas.I...

Detaljnije

Najbolji čajevi za mršavljenje

Gojaznost je problem, koji ne samo da ima zdravstvene posledice, već i te kako može da utiče i na me...

Detaljnije

Dukan dijeta za efikasno mršavljenje

Dukan dijeta za efikasno mršavljenje predstavlja plod 40 godina radnog iskustva nutricioniste...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS