Svrab vagine - Kada je vreme za uzbunu?


Saveti Zdravlje Zdravstveni problemi

Žene koje su se susretale sa svrabom u intimnoj regiji znaju da je reč o veoma neprijatnom i nelagodnom stanju. Svrab vagine udružen sa peckanjem mogu ukazivati na neadekvatnu higijenu, ali i na određeni vaginalni disbalans koje se može rešiti samo adekvatnom terapijom. 

U svakom slučaju pomoć treba zatražiti od ginekologa koji će dati pravu dijagnozu i prepisati lekove ukoliko ima potrebe za tim.

zena drzi cvet kod intimne regije aludirajuci na negu istog

Zbog čega se povremeno javlja svrab vagine kod žena?

Postoji nekoliko razloga koji su ujedno i glavni “okidači” svraba i peckanja intimne zone kod žena. Najčešće uzroke navešćemo u nastavku teksta i detaljnije pisati o njima. 

  • Vaginalne infekcije – razlog broj 1!

Ukoliko osećate neprijatno peckanje kao i konstantan svrab vagine koji ne prestaje sam od sebe ni posle određenog vremenskog perioda, vrlo verovatno imate neku gljivičnu infekciju. Ako vam je uz to sekret na vešu beo i gust, da iritira vaginalnu sluznicu, možda imate kandidu – veoma uporno i tipično oboljenje koje se može javiti kako kod trudnica, tako i kod osoba koje duže vreme uzimaju antibiotsku terapiju. I žene koje koriste kontraceptivne pilule izložene su ovoj vrsti oboljenja pa je poželjno konsultovati se sa lekarom oko samog odabira pilula koje sprečavaju začeće.

  • Neadekvatna odeća – razlog broj 2!

Da li znate da neadekvatan veš takođe utiče na vašu vaginalnu mikro-floru? Ovde pre svega mislimo na sintetički veš, preusku odeću pa treba voditi računa da to bude prirodan materijal poput pamuka. Isto tako, veoma je važno čime perete veš. Previše praška koji se ne ispere sa odeće u toku pranja ostane na vešu, što direktno utiče na ph vrednost vagine, narušavajući je, pri čemu se neretko javlja svrab i iritacije u na ovom intimnom delu tela kod žena. 

Omekšivače svakako treba izbegavati prilikom pranja intimnog rublja, a ako ste stavili više praška nego što treba uključite mašinu na dodatni program ispiranja. 

Peglanje veša – da ili ne?

Da li znate da postoje žene koje peglaju svoj intimni veš? To je sasvim u redu, čak se i preporučuje s obzirom da se na taj način bakterije ubijaju na visokoj temperaturi. 

  • Menopauza – razlog broj 3!

Kada žene dođu u stanje menopauze, nivo estrogena se postepeno smanjuje čime vagina postaje suva a kao direktna posledica suvoće vagine javlja se ujedno i svrab kao i nelagodan osećaj. Ovde od pomoći mogu biti određene kupke za intimnu regiju koje poboljšavaju ph vrednost vagine kao i upotreba određenih suplemenata koji imaju ulogu da nadoknade manjak estrogena. Ginekolozi znaju u ovom slučaju itekako da pomognu davanjem adekvatnih terapija i saveta.

  • Bakterijska vaginoza – razlog broj 4!

Slično kao i kod gljivičnih infekcija, do bakterijske vaginoze dolazi usled disbalanasa dobrih i loših bakterija u vagini. Ako se pri tome na vešu pojavi gust iscedak neprijatnog mirisa poput mirisa ribe vrlo verovatno je ovo glavni uzročnik svraba vagine. Ako ste primetili da se ovi simptomi najčešće javljaju nakon seksualnog odnosa sigurno imate bakterijsku vaginozu (BA). 

  • Polno prenosive bolesti – razlog broj 5!

Mnoge polno prenosive bolesti poput klamidije, gonoreje i sl. utiču na suvoću vagine kao i pojavu nelagodnog svraba. Seksualno aktivne osobe koje često menjaju partnere trebalo bi da koriste zaštitu prilikom seksualnog odnosa (najbolje prezervativa) kako bi sprečile pojavu nekih od gore navedenih polnih bolesti.

  • Stres – razlog broj 6!

I poslednji, ali svakako ne manje bitan razlog koji može biti u direktnoj korelaciji sa nelagodnošću u predelu intimne regije jesu anksioznost i stres. Mnogi će vam reći da je stres glavni okidač mnogih bolesti i tu neće puno pogrešiti. Činjenica je da stres utiče na slabljenje imunog sistema čime postaje skloniji infekcijama koje dalje mogu uticati na narušavanje vaginalne flore izazivajući svrab i nelagodnost. 

Na koje načine se može izlečiti svrab vagine?

Ukoliko osećate neke od gore navedenih simptoma, nemojte kupovati lekove napamet. Neretko se dešava da žene na svoju ruku kupe pakovanje vaginaleta kako bi rešile problem. Ovo nikako ne bi smele da rade jer time mogu samo da pogoršaju stanje. Neadekvatna i prekomerna upotreba vaginaleta mogu uticati na postanete rezistentni na određena gljivična i bakterijska oboljenja. 

  • Za početak otiđite kod ginekologa

Bolje je zakazati pregled kod svog izabranog ginekologa koji će tek nakon pregleda i određenih analiza ustanoviti da li se radi o nekoj gljivičnoj infekciji. Nekada već nakon rutinskog pregleda može se ustanoviti šta je glavni uzrok neprijatnog osećaja koji imate već duže vreme, dok je u drugim slučajevima neophodno uzeti vaginalni bris kako bi se ustanovilo da li je neka bakterija poput kandide možda prisutna u organizmu. 

Treba napomenuti da se različite vaginalne infekcije ne leče na isti način i da za svaku od njih se prepisuje adekvatna terapija. Kada sluznica vagine ima manjak dobrih bakterija narušava se njena ph vrednost pa su onda žene sklone čestim infekcijama koje ako se ne leče na vreme mogu biti itekako uporne i vraćati se iznova.

  • Promena životnih navika 

Dobre navike su takođe bitne kada je održavanje intimne higijene u pitanju. Preporuka je da izbegavate jaka hemijska sredstva za pranje veša. Takođe, higijena intimne zone treba da se sastoji od redovnog pranja vagine najbolje običnom mlakom vodom kao i redovnim menjanjem veša. Za održavanje balansa vagine, možete koristiti čaj od kamilice ili prstohvat sode bikarbone rastvorene u mlakoj vodi. 

  • Trudnice su često podložne vaginalnim infekcijama

Skoro da nema trudnice koja se barem u nekom periodu trudnoće nije suočila sa vaginalnim sekretom koji je u pojedinim slučajevima normalna pojava, dok u nekim drugim može ukazivati na neku bakterijsku ili vaginalnu infekciju. Zbog toga se trudnicama često uzimaju vaginalni brisevi kako bi se ustanovilo kakva im je mikrobiološka flora vagine. 

Ukoliko se ustanovi prisutnost neke bakterije poput kandide, streptokoke ili ešerihije, obavezno je lečenje adekvatnom antibiotskom terapijom. Prisustvo bakterija itekako može uticati na otežan porođaj i ugroziti bebino zdravlje, s toga je redovna kontrola kod ginekologa obavezna. 

Promena hormona u trudnoći kod nekih trudnica utiču na pojavu bakterijske vaginoze čiji je glavni uzročnik bakterija Gardnerella vaginalis i može se javiti kod svake pete trudnice u periodu drugog stanja. 

Ako nekada osetite neke od simptoma poput svraba i peckanja vagine, nemate razloga za brigu. Za početak ispratite koliko dugo to stanje traje pa ako smatrate da je neophodno posetite svog ginekologa. 


Preporučeni proizvodi

Spirulina 600 tab. MEGAVAT

Poznato je je da je spirulina najbogatij...

Testenina pirinčana grkljnčići Testolin

Testenina od pirinča – makaroni. Koristi...

Nigari 200gr

Nigari je magnezijum hlorid. Koristi se ...

Ulje argan 100ml TerraCo

Ovo vredno ulje zdravoj kozi vraća misić...

Sirup brusnica dijet 0,75 Artf

Nisko kalorični voćni sirup od brusnice ...


Pogledaje još

Diabet štanglica suncokret 30g

Pogodno za dijabetičare. Bez glutena. Sa...

Sirće jabukovo standard 0.5

Prirodno voćno sirće od divlje jabuke na...

Kikiriki puter 700g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao nam...

Ulje mente 10ml BIO

Miris eteričnog ulja peperminta osvežava...

Šampon ARNICA perut 270ml

Za razliku od drugih sampona protiv peru...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Sve je više razloga za vitamin C

Većina zna da je vitamin C dobar u borbi protiv kašlja i prehlade. Manje je poznato da održava funkc...

Detaljnije

Biljka gavez - lekovitost

Gavez (lat. Symphytum officinaleand) je višegodišnja zeljasta biljka, koja je odavno p...

Detaljnije

Upotreba kafe

Kafa je tropska biljka koja teritoriju Afrike smatra svojom domovinom, a danas se zbog svoje popular...

Detaljnije

Bezglutenska ishrana

Gluten ne smeta svima, bar ne na isti način, pa je dobro upoznati se sa njegovim osnovnim karakerist...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS