Zdrava ishrana - šta je zapravo zdrava hrana?


Ishrana

Deluje da je danas trend zdrave ishrane popularniji nego ikada. Samo što se čini da svi shvataju zdravu ishranu na drugačiji način. I najviše se o zdravoj ishrani priča na društvenim mrežama i  čita na internetu. 

Ono sa čime se tu možemo sresti je da različiti samoproklamovani nutricionisti i mnogi drugi koji su tek "načeli" ovu oblast govore o principima zdrave ishrane i svemu što ona predstavlja, a zapravo nisu dovoljno stručni za to. 

Zdrava ishrana je složen pojam, koji treba posebno dokučiti, posebno u 21. veku. Mnoge namirnice predstavljaju nam se kao zdrave, a zapravo su prepune aditiva i mnogih drugih ne naročito poželjnih elemenata, a posebno šećera, koji ne mogu da se odraze uvek na dobar način na naš organizam. Čini se da je vreme da se podsetimo ili da napokon naučimo šta to beše zdrava ishrana. 


Piramida zdrave ishrane 


Jeste li nekada čuli za piramidu zdrave ishrane? Veoma je važna ukoliko želite da vaš život usmerite ka uvođenju zdravih životnih navika. Ništa nije komplikovano, niti matematički previše zahtevno. Sve je jednostavno i kada budete saznali malo više o principima piramide zdrave ishrane shvatićete da je zapravo sve veoma lakše nego što ste mislili. 

Kao i svaka piramida, piramida zdrave ishrane uključuje različite nivoe. Ova piramida nastala je kao rezultat istraživanja američkih stručnjaka i prema njihovom mišljenju svi oni koji se budu pridržavali ovog načina ishrane biće zdraviji i imaće normalnu kilažu. U slučaju ishrane, gledajući ovu piramidu vrlo je važan balans. Prva stavka, temelj piramide i ono što u najvećem procentu treba da unosimo u naš organizam su žitarice! Da, dobro ste čuli. To je temelj svake zdrave ishrane, ali ovde je vrlo važno da znate da će najbolji efekat dati žitarice sa celim zrnom. Hleb je dozvoljen naravno, ali samo ako je napravljen od celog zrna žitarice. Matematički rečeno, prema ovoj piramidi imate pravo da tokom dana od 6 do 11 puta konzumirate žitarice. 

Zatim na sledećem nivou, koji je manji od prethodnog nalaze se i voće i povrće. Ukupno 6 porcija najviše, a ako se gleda pojedinačno onda od dve do tri porcije voća i od dve do tri porcije povrća dnevno. Ono što je važno da znate jeste da povrće može da bude kuvano, tako da to značajno olakšava situaciju. Zeleno povrće je veoma zdravo, a preporučuju se i kukuruz, šargarepa i krompir. Od voća je najzdravija možda jabuka, zatim ono voće koje ima mnogo vitamina C poput pomorandže i limuna, dobro je konzumirati i grejp, kao i bobičasto voće poput borovnica, aronije itd. 

Na pretposlednjoj lestvici, odnosno nivou nalaze se meso i mlečni proizvodi, kao i jaja i riba. Dakle, sve to ukupno treba da unosite daleko manje od žitarica i voća i povrća. Mlečnih proizdvoda kao i mleka treba da unosite dve do tri porcije, a mesa, ribe i jaja svega ukupno 2 porcije. Iz ovih namirnica treba izvlačiti maksimum što znači da treba jesti čisto meso roverenog kvaliteta, a ne jesti mesne prerađevine i izrazito masno meso. Trudite se da unosite jednako i ribe koliko i mesa zbog omega3 masnih kiselina. 

Na vrhu piramide, onom malom delu koji sugeriše da namirnice koje se nalaze tu najmanje treba da konzumirate, nalazi sve sve ono što možete da i pretpostavite: slatkiši, grickalice, gazirani sokovi, alkohol itd. 


Šta jesti za doručak, ručak i večeru?


Lako je sve ovako nabrojati, ali hajde da vidimo kako bi prema svemu navedenom trebalo da izgleda jedan veoma zdrav dan tj. dan u kome ste se hranili zdravo. Zdrava ishrana je moguća i kada su doručak, ručak i večera u pitanju. Nema izuzetaka. 

Krenimo od doručka. Za doručak je idealno da jedete jaja. Tome dodajte jednu krišku hleba od celog zrna, malo povrća i naravno jogurt ili mleko. Nakon doručka, za užinu, možete pojesti jednu voćku. Za ljubitelje kašica za doručak, idealno je konzumirati ili ovsene pahuljice ili mekinje, sa chia semenom, lanom i nekim svežim voćem. Sve to ili sa jogurtom ili sa mlekom. 

Ručak takođe treba da vam da snagu i zato je najbolje za ručak konzumirati meso, ali ono bezmasno. Povrće spremljeno na zdrave načine - sveže, bareno ili pečeno. Umesto povrća možete dodati pirinač ili kinou, na primer. Svaki ručak treba da uključuje dovoljno sveže salate. Zelena salata, paradajz, krastavac itd. Na vama je da odlučite. 

Za večeru odaberite neku salatu, a to može na primer biti tuna salata ili jednostavno samo riba. Jaja takođe nisu loš izbor kada je večera u pitanju ili opet neko povrće spremljeno na jednostavnije i zdrave načine. 


Koje su to najzdravije namirnice?


Šta je zdravo jesti? To se svi mi pitamo u jednom periodu života. Onda kada nam doktor kaže da moramo zdravije da se hranimo ili onda kada sami odlučimo da regulišemo našu ishranu, naše navike i našu težinu, samim tim i izgled i samopouzdanje. Zdrava ishrana vuče sa sobom mnogo toga i donosi našem životu mnoge dobrobiti. 

Dozvolite nam da vam u nastavku predstavimo one namirnice koje su izuzetno zdrave iz različitih razloga. Dobro ih proučite, a onda promenite svoju rutinu i pokušajte da ih uvrstite u svoju ishranu. Samo ćete na taj način videti poboljšanje i rezultate. 

Limun svakodnevno treba da konzumirate. Jedna limunada dnevno uticaće na povećanje dobrog holesterola, zadovoljiće vaše potrebe za vitaminom 3, a pritom će uticati i na jačanje vaših kostiju. Zatim, losos je riba koja ima gotovo sve veoma važne sastojke, a najviše omega3 masne kiseline. Što znači da je dobro kada su bolesti srca u pitanju, ali i kancerogene bolesti. Orasi takođe imaju mnogo omega3 masnih kiselina, sprečavaju rast lošeg holesterola, utiču na dobro raspoloženje i mogu da utiču na zaštitu vaše kože. Zdrave masti pronađite u avokadu, a ako želite da se  zaštite od bakterija savetujemo beli luk, koji je dobar i za regulaciju krvnog pritiska. Spanać je veoma dobar za oči i generalno za imunitet, a pasulj smanjuje rizik od mnogih kancerogenih oboljenja. Svojoj ishrani obaveno dodajte i zelenu salatu, blitvu, bundevu, rukolu, ječam, ovas, speltu, pečurke, borovnice, aroniju, čia semenke, godži bobice, brazilski orah, heljdino brašno, lubenica, smokve..

Mnoge namirnice su konkretno dobre za različite vrste bolesti, te ukoliko vas nešto muči onda bi trebalo da se usmerite na takve vrste namirnica. U svakom drugom slučaju gledajte da kombinujete što više zdravih namirnica, kako biste se sačuvali od svih virusa i bolesti, ali i kako biste se konstatno osećali dobro. 




Preporučeni proizvodi

DMSO 33%

Prirodni proizvod kojim isprskate bolnu ...

Soja protein 200g

Soja protein predstavlja izvrstan izvor ...

Magnezijum hlorid gel

Mg hlorid gel je prirodni mineral koji p...

Klasik 37.4 gr Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja Sastav: cimet, đum...

Susam integralni BIO 200g

Susam ima izuzetno visok sadržaj kalciju...


Pogledaje još

Eterično ulje čajno drvo 10ml Kir

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...

Sok pravi jabuka 0,5l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...

Surutka u prahu čokolada 250g

Surutka u prahu sa ukusom čokolade je pr...

Sirup aronije 0,75 Artfood

Voćni sirup od aronije sa celim plodom. ...

Kikiriki puter 700g Hajdukovo

Pored toga što se koristi kao nam...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prednosti zelenog čaja

U Kini se upotrebljava već jako dugo i potvrđuje da redovnim kozmiranjem sprečava razvoj infekcija i...

Detaljnije

Azuki pasulj je dobar izbor za varenje

Azuki pasulj je mahunarka poreklom iz Kine. Koristi se kao hrana pogodna za varenje, ali i kao lek. ...

Detaljnije

Sokovi od povrća

Sveži i prirodno ceđeni sokovi su odlični za naš organizam jer sprečavaju bolest, a pomažu i ...

Detaljnije

Biljka gavez - lekovitost

Gavez (lat. Symphytum officinaleand) je višegodišnja zeljasta biljka, koja je odavno p...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS