Anis lekoviti čajevi


Prirodna terapija Biljke kao lek

Antički narodi su upotrebljavali anis kao sredstvo za lečenje stomačnih oboljenja. Eterično ulje anisa koristi se od XVI veka. Anis je jedna od biljaka koja se od najdavnijih vremena, pa sve do danas upotrebljavala kao lek i začin.

Upotreba anisa (lat. Pimpinella anisum) i njegovog ulja česta je i raznovrsna, naročito u narodnoj medicini. Delovanje anisa slično je kao i delovanje komorača. Anis stimuliše sekreciju žuči i pljuvačke. Delovanje ulja od anisa na neuro-muskularni sistem objašnjava njegovo uspešno delovanje protiv gastralgije (bola u želucu usled helikobakterije) i kolika (grčeva kod beba). Razni proizvodi, preparati za zube i usta i dr, takođe sadrže anisovo ulje. Plod anisa se dodaje hlebu ili kolačima, kao kim.

Anisovo eterično ulje deluje na centralni nervni sistem. Petnaest kapi ulja anisa izazivaju san od 12 sati. U malim dozava ovo ulje olakšava respiraciju, poboljšava cirkulaciju i jača srce, a u većoj dozi može izazvati opijenost i drhtavicu.

Možda vas zanima i šta je prolaktin.

Mešani čajevi sa anisom

1. Poremećaj rada srca zbog nagomilavanja vazduha u crevima i želucu: za ovaj čaj potrebni su vam anis, komorač, kim, kamilica – sve po 10g, nana i matičnjak – po 25g i 5g kore od krkovine (krušine). Jednu kašiku ove čajne mešavine preliti sa 200ml ključale vode, poklopiti i nakon 2h procediti i piti nakon jela. Slobodno ga pijte 3 puta na dan.

2. Za lakše iskašljavanje osušenog sekreta iz pluća: potrebni su vam anis, komorač, sladić (slatki koren), majoran – sve po 25g. Jednu kašiku ove čajne mešavine preliti sa 200ml ključale vode, poklopiti i nakon 2h procediti i piti topao čaj nakon jela.

Ili: anis, veronika (razgon), saponarija (sapunjača) – sve po 20g, zova i list podbela – po 10g, i 10g korena ljubičice. Jednu kašiku ove čajne mešavine preliti sa 200ml ključale vode, poklopiti i nakon 2h procediti i piti topao čaj nakon jela.

3. Za ublažavanje kašlja i iskašljavanje šlajma: anis, komorač, indijski lišaj, cvet podbela – po 5g, nana i veronika (razgon) – po 10g, list podbela i koren belog sleza – po 20g. Jednu kašiku ove čajne mešavine preliti sa 200ml ključale vode, poklopiti i nakon 2h procediti i piti topao čaj nakon jela.

4. Za jače izlučivanje mokraće: za ovaj čaj potrebni su vam anis, peršun, celer, mrkva i kim – sve po 20g. 3 kašike smrvljenih plodova preliti sa ½ l ključale vode, poklopiti i posle 3h popiti pre jela, 3 puta dnevno.

5. Protiv nadimanja i gasova u probavnim organima: pomešajte po 20g anisa, komorača, kima, majčine dušice i kamilice. 3 kašike smrvljenih plodova preliti sa ½ l ključale vode, poklopiti i posle 3h popiti posle jela, 3 puta dnevno.

6. Protiv zatvora: pomešajte po 20g anisa, komorača, sladića (slatkog korena), suvih šljiva i krkovine (krušine). 2 kašike ove mešavine preliti sa 300ml kipuće vode, poklopiti, ostaviti 3h a zatim odjednom popiti.

7. Za osvežavanje organizma: pomešati po 20g anisa, šipka, drena, ribizla i višanja. 3 kašike ove mešavine kuvati 10min u 500ml vode. Ostaviti da odstoji celu noć i sledećeg dana piti umesto vode.

8. Za astmu: pomešajte po 20g anisa i cveta podbela, i 60g lista podbela. 3 kašike ove mešavine kuvati 10min u 500ml vode. Ostaviti da odstoji celu noć i sledećeg dana piti umesto vode.

9. Za pojačano lučenje mleka: pomešajte anis, komorač, mirođiju i majoran – sve po 25g. 3 kašike ove mešavine kuvati 10min u 500ml vode. Ostaviti da odstoji celu noć i sledećeg dana piti umesto vode.

Od anisa se u apotekama pripremaju ne samo razni čajevi, već i praškovi, tinkure, ekstrakti, sirupi i mnogi drugi preparati široke potrošnje.


Anis možete kupiti u sledećim prodavnicama:


Preporučeni proizvodi

Kurkuma 100g

Kurkuma je nezamenjiv sastojak indijske ...

Ulje detox 100ml

Ovo ulje koristi se za detoksikaciju cel...

Kapi sremuša 50ml ZokiS

Prirodan preparat koji ima blagotvorno d...

Sirće od borovnice organik 250

Proizvedeno od soka organske borovnice i...

Shvedish biter 0.25l

Švedska gorčica je mešavina odabranih bi...


Pogledaje još

Ulje etarsko žalfija 10ml Vita

Žalfija ima svojstvo čistača krvi i na t...

Galete pirinčane multi grain

Galete od integralnog pirinča punog ukus...

Ulje avokado 100ml TerraCo

Ulje avokada ima visok sadržaj tzv. neos...

Magnezijum hlorid gel

Mg hlorid gel je prirodni mineral koji p...

Joya napitak pirinač BIO

Pirinčano mleko iz organske proizvodnje,...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Homeopatija u trudnoći

U periodu trudnoće, žene pate od raznih tegoba. Mučnine, povraćanje, krvarenja, bolovi u leđima i ot...

Detaljnije

Odakle potiču toksini?

Ukoliko redovno pratite objave na našem sajtu, mogli ste primetiti da često objavljujemo tekstove za...

Detaljnije

Dukan dijeta za efikasno mršavljenje

Dukan dijeta za efikasno mršavljenje predstavlja plod 40 godina radnog iskustva nutricioniste...

Detaljnije

Šipurak u ishrani i narodnoj medicini

U narodu poznat kao šipurak, šipak, pasja ruža, divlja ruža (Rosa canina), šip,...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS