Elminišite neprijatan miris obuće


Saveti

Većina nas se bar jednom u životu zapitala “Kako da otklonim neprijatan miris obuće?” Kod nekih cipela, patika i drugih vrsta obuće, materijal sa unutrašnje strane upija i zadržava znoj stopala, i tako obuća poprima jak miris zbog koga vam je neprijatno da se u društvu izujete.

Ali ne brinite se, postoje jednostavni i efikasni trikovi koji će vam pomoći da eliminišite neprijatni miris vaše obuće. Otkrijte u nastavku teksta koji su to trikovi?

Trikovi kojim ćete eliminisati neprijatan miris obuće

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona ima široku primenu u domaćinstvu, tačnije u čišćenju, tako da nećete pogrešiti ako se i u ovom slučaju opredelite za nju. Ima sposobnost da otkloni fleke i mrlje, ali takođe može da upija vlagu i neprijatne mirise. Iz tog razloga je mnogi često upotrebljavaju za uklanjanje neprijatnog mirisa iz obuće.

Šta treba da uradite? Vrlo lako, po jednu kašiku sode bikarbone stavite u svaku cipelu (patiku, čizmu i dr). Lepo rasporedite sodu bikarbonu duž čitavog gazišta i sa strane, i ostavite da tako odstoji preko noći. Sutradan će vam obuća delovati kao nova. Pre obuvanja istresite višak sode bikarbone.

2. Puder za bebe (talk, baby puder)

Baby puder deluje na isti način kao soda bikarbona. Upija vlagu i na taj način smanjuje neprijatan miris. U ovom slučaju imate dve opcije. Prva opcija je da malu količinu baby pudera nanesete u tankom sloju na unutrašnjost svake cipele, i pustite da odstoji preko noći. Pre obuvanja protresite obuću. Druga opcija je takođe jednostavna. Pre obuvanja nanesite baby puder na stopala, jer ćete tako smanjiti znojenje, a samim tim i stvaranje neprijatnog mirisa u obući. Ova opcija je isto tako korisna i efikasna.

3. Trik za eliminisanje bakterija

Ovaj trik je vrlo efikasan. Bilo bi poželjno i korisno da u kući uvek imate malo žalfije i lavande. To su dve biljke koje jako dobro prikrivaju i otklanjaju mirise, pogotovo one neprijatne. Ono što treba da uradite je da u svaku cipelu stavite nekoliko listova žalfije i nekoliko grančica lavande. Nakon toga, obuću iznesite na terasu ili prozor, kako bi svež vazduh preko noći eliminisao bakterije. Ujutru će vaše cipele biti spremne za obuvanje, a što je najbitnije, neprijatan miris će biti otklonjen.

4. Pomorandža, limun ili grejpfrut

Još jedan vrlo prost trik. Nikada nemojte bacati koru pomorandže, limuna ili grejpfruta. Kora ovih voćki vam može poslužiti da otklonite neprijatan miris obuće. Kao i u prethodnim trikovima, potrebno je da koru stavite u cipele, ostavite preko noći da odstoji, i cipele će biti kao nove.

5. Eterično ulje čajnog drveta

Među eteričnim uljima sa dezinfekcionim dejstvom, nesumnjivo je najefikasnije eterično ulje čajnog drveta. Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili u bolje snabdevenim parfimerijama. Nije skupo, a može vam poslužiti da otklonite neprijatan miris obuće i da pripremite mnoge druge prirodne kozmtičke proizvode za negu kože. Dakle, dva puta nedeljno nakapajte po nekoliko kapljica eteričnog ulja čajnog drveta na gazište cipele. Na taj način eliminisaćete neprijatan miris i bakterije. Stvarno je lako!

6. Potražite pravi uzrok neprijatnog mirisa obuće

Svi znamo da neprijatan miis obuće nastaje zbog znojenja naših stopala. Međutim, verovatno ste nekad primetili da vam sva obuća ne miriše isto, neka se oseća više a neka manje. To je zbog vrste uložaka koji su smešteni u cipelama. Manje kvalitetni ulošci upijaju znoj i zadržavaju ga, i tako pospešuju razmnožavanje bakterija i gljivica.

Ukoliko primetite da se neprijatan miris u vašoj obući lako i brzo stvara, a teško otklanja, promenite uloške. Ukoliko vam je obuća tako napravljena da nije moguće promeniti uloške, onda možete kupiti specijalne uloške koji sprečavaju nastanak bakterija i neprijatnog mirisa. Imajte na umu da neprijatan miris obuće nije zdrav, i može dovesti do problema sa stopalima. Takođe, bitno je da održavate higijenu svojih stopala.

7. Kako održavati higijenu stopala?

-Probajte da ne nosite svakog dana zatvorenu obuću. To je loše po zdravlje stopala i povećava stvaranje neprijatnog mirisa.

-Kada dođete kući, preobujte se i ostavite obuću da se proluftira.

-Nije bitno da li vam je obuća kvalitetna ili ne, svejedno će upijati neprijatan miris. Prema tome, poželjno je da održavate i higijenu svoje obuće. Čistite obuću svakog dana, spolja i iznutra. Vlažnom krpom i deterdžentom za odeću očistite unutrašnjost obuće. Zatim prebrišite suvom krpom, i po potrebi prosušite fenom.

-Ukoliko patite od prekomernog znojenja stopala, poželjno je da primenjujete trik koji smo vam već pomenuli – nanosite baby puder. To je jednostavan i efikasan lek za problem sa znojenjem stopala.

U sledećim prodavnicama zdrave hrane možete pronaći eterično ulje čajnog drveta:


Preporučeni proizvodi

Soda bikarbona bez aluminijuma 300g

Soda bikarbona bez aluminijuma je naroči...

Ulje etarsko karanfilić 10ml Vita

Ovo eterično ulje je veoma snažan antise...

Eterično ulje lavanda 10ml Kirkol

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja lav...

Eterično ulje limun 10ml Kirkolin

Aktivira i pojačava odbrambene snage org...

Eterično ulje bor 10ml Kirkolina

Etarsko ulje bora je jedno od najstariji...


Pogledaje još

Ulje origana sa moring.50ml Te

Ulje origana je delotvorno protiv većine...

Tempeh prženi 200gr

Tempeh je fermentisani proizvod od soje ...

Brami amla ulje

Ovo ulje sadrži dve naročite ajurvedske ...

Kikiriki puter 100% 200g MB

Iako se veruje da je kikiriki jezgrasto ...

Argan ulje 50ml Esensa

Ovo vredno ulje zdravoj kozi vraća misić...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Postignite sjajne rezultate uz lchf ishranu

Lchf ishrana ili lchf dijeta postaje sve rasprostranjenija, tako da gotovo da ne postoji osoba, koja...

Detaljnije

Jedna jabuka na dan tera doktora van

Jabuka sadrži gotovo sve potrebne nutrijente.  Svakodnevno konzumiranje ovog voća može sprečiti...

Detaljnije

Heljdin čaj usporava razvoj proširenih vena

Upotreba heljde pomaže u lečenju proširenih vena i sprečava pucanje i krvarenje kapilara jača...

Detaljnije

Chia semenke

Chia je jednogodišnja biljka iz porodice nana koja daje chia (čija) semenke. Poreklom je iz M...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS