Voda je lek


Ishrana Voda

70% čovekovog organizma je voda. Voda je neophodna za metabolizam jer omogućava varenje, a kasnije i rastvaranje hrane u ćelijama. Kako bi zadovoljili potrebe za vodom koje variraju od pojedinca, potrebno je da utvrdimo potrebe našeg neponovljivog organizma.

Studije i razna istraživanja nam šalju različite, međusobno suprotne poruke, ali je istina veoma jednostavna. Koliko vode treba da pijemo svaki dan zavisi od tačno određenih faktora. Postoje teorije od osam časa dnevno, ali je tačnija tvrdnja da potrebe za vodom zavise od našeg zdravlja, aktivnosti i mesta na kome živimo. Potrebe za vodom su individualne.

Funkcija vode u telu

Voda je glavna hemijska komponenta tela koja čini oko 70% naše telesne težine. Svaki sistem u organizmu zavisi od vode. Voda na primer, čisti toksine, prenosi hranljive sastojke do ćelija, pruža pogodno i vlažno okruženje za tkiva uha, grla i nosa. Nedostatak vode dovodi do dehidratacije koja dalje otežava telu da normalno funkcioniše. Čak i blaža dehidratacija, učiniće da ostanemo bez energije i da osetimo zamor.

Svaki dan, organizam gubi tečnost znojenjem, mokrenjem i pražnjejem creva. Kako bi telo funkcionisalo pravilno, potrebno je da svoje vodosnadbevanje vršimo redovno.

Instituti za medicinu su utvrdili adekvatan dnevni unos vode za prosečnu, zdravu i odraslu osoba koja živi u umerenoj klimatskoj zoni.  Adekvatan unos za muškarce je oko 13 šolja vode ili 3 litara ukupne tečnosti, a za žene je oko 9 šolja ili 2,2 litara od ukupno unete tečnosti u jednom danu. Ovo je univerzalni prototip unosa, jer kao što smo rekli, slućajevi su pojedinačni i variraju.

Savet od 8 čaša dnevno

‘’8 čaša vode dnevno’’ iznosi oko 1,8 litara, što se ne razlikuje od preporuke Instituta za medicinu. Iako  je pravilo jako popularno, imajte na umu inidividualne potrebe i preformulišite ga u 8 čaša tečnosti. Dnevni unos treba da se odnosi na sve fluide.

Faktori koji utiču na potebe za vodom

Aktivnosti: Ako vežbate ili učestvujete u bilo kojoj aktivnosti koja čini da se znojite, pijte vodu kako bi nadiknadili gubitak . Dodatnih 1-3 šolje (400 do 600 mililtara) vode je dovoljna da nadoknadi gubitak tokom kraćeg periode dnevnog vežbanja. Koliko dodatne tečnosti je potrebno vama, zavisi će od toga koliko se znojite, koliko su aktivnosti naporne i koliko traju.

Intenzivno vežbanje: Tokom dugog i napornog treniranja  najbolje je da unosite pića bogata  natrijumom, jer će pomoći kao zamena za izgubljen mineral tokom znojenja. a smanjiće i  šansu za razvoj hiponatremije koja je opasno po život.

Životna sredina: Vruće i vlažno vreme utiče na potrebe za dodatnim unosom. Grejanje u zatvorenom tokom zimskog perioda  izaziva reakciju kože da gubi vlažnost koju mora da nadoknadi. Na velikim visinama organizam ubrzano diše, ima veću potrebu za mokrenjem pa i u ovim slučajevima troši reserve tečnosti koje valja nadoknaditi

Loše zdravstveno stanje i bolesti: Kad imamo povišenu temperatutu ili proliv, telo  gubi tečnost. U takvim slućajevim je obavezan veći unos vode. U slućajevima infekcija mokraćne bešike ili urinarnog trakta i kamena u bubregu, unos veće količine je obavezan. Lekar će, sa druge strane, u nekim slučajevima preporučiti i oganičeni unos.  Tečnost se manje unosi kada su u pitanju nadbubrežne bolesti, bolesti jetre i srčane insuficijencije (slabosti).

Trudnoća i dojenje:  Za trudne žene i one koje doje, potrebo je dosta tečnosti. Institut za medicinu preporučuje da trudnice piju do 3 litara tečnosti dnevno (10 šolja), a ženama koje doje odgovara oko 13 šolja (nešto više od 3 litara).

Drugi izvori vode

Ne treba da se oslonimo samo na unos tečnosti kroz piće jer ono što jedemo takođe sadrži deo potrebnih fluida. U proseku, hrana obezbeđuje oko 20% ukupnog zahteva za vodom. Mnogo voća i povrća poput  lubenice i krastavca, imaju 90 % vodenog sastava. Pića kao što su mleko, sok, pivo, vino i kofeinska pića: kafa i čaj, sadrže vodu, ali je voda i dalje najbolji izbor jer je bez kalorija, dostupna i jeftina.

Generalno, ako pijete dovoljno tečnosti tako da retko osećate da ste žedni a urin vam je bezbojne ili svetlo žute boje, verovatno je da je vaš unos tečnosti adekvatan. Ako ste zabrinuti za svoj unos ili imate zdravstvenih problema, proverite sa svojim lekarom ili nutricionistom koji vam može pomoći da odredite odgovarajuću kolićinu dnevnog unosa.

Iako je retko, moguće je da pijete i previše vode. Kada vaši bubrezi ne mogu da izlučuju višak vode, elektroliti(minerali) u krvi su razblaženi što rezultira hiponatremiju (nizak nivo natrijuma u krvi). Sportisti poput maratonaca piju velike količine vode pa su pod veči rizikom od hiponatremije. Ipak, slučaj previše vode dnevno je kod odraslih osoba veoma redak.

Izvor:


Preporučeni proizvodi

Epsom Soli

Očistite organizam od toksina izazvanih ...

Sok breuss koktel Biota

Sok Biotta Breuss se pravi od organski u...

Crystal MG mineralna voda

Prirodna negazirana mineralna voda vrhun...

Oxsilver

Sinergijsko delovanje kiseonika i srebra...

Ulje detox 100ml

Ovo ulje koristi se za detoksikaciju cel...


Pogledaje još

Sapun od kozjeg mleka -biljni ugalj

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Pirinač basmati 500gr

Basmati je u svetu poznat kao aromatični...

Galete pirinčane natural 100g

Galete od pirinča punog ukusa i hrskave ...

Psyllium ljuspice 50g BEYOND

Psylium je ljuska semena biljke iz roda ...

Lan mleveni 100g

Mleveno seme lana pomaže regulisanju var...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Prirodno lečenje urinarne infekcije

Najčešći oblik oboljenja urogenitalnog trakta, kako kod žena tako i kod muškaraca, jes...

Detaljnije

Prirodni lek za povećanje hemoglobina i jačanje krvne slike

Analizom krvi u laboratoriji možete ustanoviti da li vam je nivo hemoglobina normalan ili nizak. Uko...

Detaljnije

Za šta se sve koristi žalfija i koji su njeni benefiti

Žalfija je imala veliki značaj u istoriji zbog svojih lekovitosti. Zanimljiv podatak jeste da je nje...

Detaljnije

Najbolje od voća i povrća za proleće

Proleće je period kada se organizam regeneriše i kada mu je potreban dodatni unos vitamina i ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS