ČMIČAK NA OKU - od A do Š. Najbitniji podaci!


Zdravstveni problemi

Postoje DVA tipa čmička na oku


Termin "čmičak na oku" obično se koristi kao opšti pojam koji obuhvata čmičak koji se pojavljuje na spoljašnjoj strani kapka, poznat i kao spoljašnji čmičak. Ali je istovremeno i pojam za čmičak koji se formira na unutrašnjoj strani kapka, poznat kao unutrašnji čmičak ili unutrašnji hordeolum. 

dete ima cmicak na oku

Oba tipa čmička na oku rezultat su bakterijske infekcije lojne žlezde na kapku, ali se razlikuju po tome gde se ta infekcija tačno nalazi - spoljašnji čmičak se formira na površini kapka, dok unutrašnji čmičak nastaje unutar kapka, obično u lojnoj žlezdi koja je bliža oku.

Simptomi, lečenje i faktori rizika mogu biti slični za oba tipa čmička, ali mogu postojati određene razlike u načinu kako se tretiraju, s obzirom na njihovu lokaciju. 

Spoljašnji čmičak može biti vidljiviji i lakše pristupačan za primenu toplih obloga ili drugih tretmana, dok unutrašnji čmičak može biti skriveniji i zahtevati pažljivije postupke kako bi se osiguralo njegovo adekvatno lečenje.

Pročitajte i naš tekst na temu: bol u kukovima.

Razlog nastanka čmička na oku

Čmičak na oku, poznat medicinski kao hordeolum, obično nastaje zbog bakterijske infekcije lojne žlezde na kapku, kao što smo spomenuli iznad. Ova infekcija može biti posledica začepljenja lojne žlezde, što stvara povoljno okruženje za razmnožavanje bakterija, u većini slučajeva bakterije Staphylococcus aureus.
 
Dodatni faktori koji mogu doprineti razvoju čmička uključuju nedovoljnu higijenu očiju, trenje očiju ili kontaminaciju ruku.

Verovatno ste čuli da čmičak na oku nastaje kad te prekori trudnica, ali to je samo deo narodnih verovanja.

Evo i koji su simptomi…

Simptomi čmička na oku mogu uključivati crvenilo, otok i bol u području kapka. Takođe se može pojaviti osećaj pritiska ili peckanja na mestu infekcije. U nekim slučajevima, može se primetiti i prisustvo gnoja ili beličaste tačke na unutrašnjoj ili spoljašnjoj strani kapka.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti lekarsku pomoć kako bi se sprečilo pogoršanje infekcije i izbegle komplikacije.

Možda će vas zanimati i tekst na temu velikog kašlja.

Kako najbrže izlečiti čmičak na oku?

Najbrže izlečenje čmička može biti ostvareno kombinacijom različitih tretmana i tehnika. Evo detaljnog koraka po korak za brzo izlečenje čmička na oku:

  • Tople obloge: Odmah po primetnom čmičku, počnite s primenom toplih obloga na zahvaćeno područje. Topli oblozi pomažu u otvaranju pore lojne žlezde i omogućavaju bolju drenažu gnoja. Stavite čistu, toplu krpu ili pamučni jastučić natopljen toplom vodom na oko i držite ga na mestu oko 10-15 minuta, nekoliko puta dnevno. Ovo može ubrzati proces sazrevanja i spontane drenaže čmička.
  • Izbegavajte diranje ili trljanje: Važno je izbegavati dodatno iritiranje kapka. Nemojte dirati ili trljati zahvaćeno područje, jer to može pogoršati infekciju i produžiti vreme oporavka.
  • Higijenu ruku i lica: Redovno perite ruke sapunom i vodom, posebno pre dodirivanja očiju. Održavajte dobru higijenu lica, uključujući i temeljno čišćenje kapaka.
  • Antibiotička terapija: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti upotrebu antibiotičke masti ili kapi za oči kako bi se ubila bakterija koja uzrokuje infekciju i sprečilo širenje infekcije. Ove terapije obično se koriste ako čmičak ne pokazuje znakove poboljšanja nakon nekoliko dana primene toplih obloga ili ako je infekcija ozbiljna.
  • Prirodni tretmani: Pored toplih obloga, neki ljudi koriste i prirodne sastojke poput aloe vere ili čajeva koji imaju umirujuće i antibakterijsko dejstvo. Međutim, važno je imati na umu da ovi prirodni tretmani mogu biti korisni kao dodatak, ali ne bi trebalo da zamene lekarske savete ili terapiju.
  • Konsultacija s lekarom: Ako čmičak ne pokazuje znakove poboljšanja nakon nekoliko dana primene toplih obloga ili ako se simptomi pogoršavaju, važno je potražiti savet lekara. Oni mogu pružiti dalje smernice i preporučiti odgovarajući tretman koji može ubrzati proces ozdravljenja.

Pravilno primenjeni ovi koraci mogu pomoći u brzom izlečenju čmička na oku, ali svaki slučaj može biti drugačiji, pa je važno pratiti napredak i, ako je potrebno, potražiti stručni medicinski savet.

Koja su najčešća sredstva za tretiranje čmička?

U najčešćim situacijama lekar propisuje antibiotičke masti ili kapi za oči kako bi se ubrzao proces ozdravljenja.

  • Mast za lečenje čmička na oku

Hloramfenikol mast je jedan od antibiotika koji se često koristi za lečenje čmička na oku. Ova mast za ima sposobnost da ubije bakterije koje uzrokuju infekciju i može biti efikasna u brzom smanjenju simptoma čmička.

  • Krema za lečenje čmička

Kreme koje sadrže antibiotike poput eritromicina ili tetraciklina takođe se mogu koristiti za lečenje čmička na oku. Ove kreme se obično primenjuju direktno na zahvaćeno područje i mogu pomoći u brzom izlečenju čmička na oku.

Za više korisnih informacija pratite naš portal o zdravlju Zdravisimo.


Preporučeni proizvodi

Ulje lavande 10ml BIO

Ulje lavande umiruje nervnu napetost, ot...

Umeboši sirće 187ml Muso

Umeboši sirće se dobija kao nusproizvod ...

Griz pirinčani 500g Hemija

Proizvedeno od oljustenog i poliranog zr...

Sok aronija 0.5 Artfood

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je b...

Ulje ylang ylang 10ml BIO

Njegovo ime žnaci „cvet nad cvetovima“ j...


Pogledaje još

Cimet 100g Malina Impex

Cimet se koristi u jelima od povrća, voć...

Zdravo Grlo Throat C 30,6 Yogi

Mešavina biljnog čaja. Sastojci: organsk...

Sapun od kozjeg mleka-surutka

Ovaj sapun je potpuno prirodan proizvod ...

Orgon ječam

Orgon pšenična kaša se preporučuje kao s...

Ulje avokado 100ml TerraCo

Ulje avokada ima visok sadržaj tzv. neos...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Ovsena kaša - zdrava hrana za celu porodicu

Zdrav način života ne znači svakodnevno višečasovno treniranje i pridržavanje strogog plana i...

Detaljnije

Šta su proteini i u kojoj hrani ih najviše ima?

Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Vi...

Detaljnije

Sokovi od povrća

Sveži i prirodno ceđeni sokovi su odlični za naš organizam jer sprečavaju bolest, a pomažu i ...

Detaljnije

Rotkvica za zdravlje - za šta je sve blagotvorna?

Rotkvica, poznata i kao Raphanus sativus, jedna je od najpopularnijih korenastih povrtnih biljaka u ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, SEO by WBS