VELIKI KAŠALJ - Sve što treba da znate!


Zdravstveni problemi

Veliki kašalj može se opisati kao dubok i prodoran kašalj koji obično traje duže i prati ga jak bol ili nelagodnost u grlu. Često može biti simptom ozbiljnijih respiratornih problema, kao što su upala pluća, bronhitis ili astma. Veliki kašalj može biti i posledica pušenja, iritantnih supstanci ili alergija.

U narodu je poznat i kao magareći kašalj ili Bordetella pertusis.

Uzimajući u obzir ozbiljnost i upornost ovih simptoma, važno je da se osoba sa velikim kašljem konsultuje sa zdravstvenim stručnjakom radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg tretmana. Ovo stanje može značajno uticati na svakodnevni život pojedinca, stoga je važno pružiti adekvatnu medicinsku pažnju kako bi se olakšali simptomi i očuvalo opšte zdravlje.

decko ima veliki kasalj i pije lekove za izlecenje

Veliki kašalj kod odraslih


U ritmu svakodnevnog života, kašalj ponekad može biti više od prolazne nuspojave. Kada se pojavi Veliki kašalj (Pertusis), postaje jasno da telo šalje snažan signal o nečemu ozbiljnijem. Odrasli se suočavaju s nizom specifičnih simptoma koji često zahtevaju pažljivu analizu i odgovarajuće reagovanje.


U ovom tekstu, istaći ćemo karakteristične simptome Velikog kašlja kod odraslih, pružajući dublji uvid u ovo izazovno stanje. Bez obzira da li je on posledica sezonskih promena, pušenja ili nečeg ozbiljnijeg, razumevanje simptoma je ključ za pravilno upravljanje ovim neprijatnim izazovom.

Simptomi velikog kašlja kod odraslih


  • Bol u grlu: Kao znak otpora, bol u grlu nije samo prolazna nelagodnost. To je upozorenje vašeg tela da je vreme da se aktivirate protiv neželjenih simptoma velikog kašlja. 

  • Dugotrajno kašljanje: Veliki kašalj je više od prolaznog mučitelja. On je dugotrajan, izazivajući niz neugodnosti koje ne prestaju tako brzo. Bez obzira na doba dana, on je prisutan.

  • Poteškoće pri disanju: Veliki kašalj donosi poteškoće pri disanju, kao da se vazduh bori da dođe do svakog dela vaših pluća.

  • Osećaj težine u plućima: Osetićete da vam pluća postaju kao teret. Ipak, nemojte dozvoliti da vas to obeshrabri – vaša unutrašnja snaga i hrabrost su ključni u ovoj borbi.


Iznad smo spomenuli koji su najčešći simptomi velikog kašlja kod odraslih. A u nastavku vam ističemo simptome velikog kašlja kod dece. 


Veliki kašalj kod dece


Običan dečiji kašalj je skoro nečujan, ali kada se pojavi Veliki kašalj kod mališana, čućete da se nešto ozbiljnije dešava u telu vašeg deteta. Simptomi kod dece zahtevaju posebno pažljivu analizu, jer mališani često ne mogu verbalno izraziti svoje neugodnosti. Prepoznajte veliki kašalj kod svog deteta i reagujte što pre.


Simptomi velikog kašlja kod dece

  • Uporan kašalj: Veliki kašalj kod dece često se manifestuje kao dugotrajan, uporan kašalj koji ne jenjava lako. Izaziva nelagodu i može uticati na svakodnevne aktivnosti mališana.

  • Noćno kašljanje: Magareći kašalj (Pertusis) često postaje intenzivniji tokom noći, što može ometati miran san vašeg deteta. Ustanovite da li vaš mališan ima poteškoća sa snom zbog kašlja i reagujte na vreme ako je odgovor potvrdan.

  • Otežano disanje: Ako primetite da vaše dete ima poteškoća pri disanju, kao da vodi borba unutar malenih pluća, to može biti simptom velikog kašlja. Obratite pažnju na disanje tokom aktivnosti, spavanja i igre.

  • Bol u grlu: Iako mališani možda ne mogu uvek precizno izraziti bol, promene u ponašanju tokom obroka, gutanja ili dok pričaju mogu ukazivati na to da osećaju bol. Ovaj simptom treba pažljivo posmatrati kako biste uklonili nelagodnost.

  • Umor i promene raspoloženja: Magareći kašalj može uticati na energiju vašeg deteta. Ako primetite promene u raspoloženju, povećan hroničan umor ili smanjenu aktivnost, to mogu biti znaci da se mali junak bori sa ovim izazovom.

  • Teškoće s apetitom: Kašalj može uticati na apetit vašeg deteta. Ako primećujete smanjenje interesa za hranu ili teškoće tokom obroka, to može biti posledica Velikog Kašlja.

Ukoliko primetite ove signale kod vašeg mališana, obratite se pedijatru. Vaša brza i pažljiva reakcija pomoći će vašem detetu da se brže oslobodi simptoma magarećeg kašlja, koji ga muči. 

Veliki kašalj kod beba


U čarobnom svetu beba, svaki kašalj, svaki šmrk i svaki plač predstavljaju dragocen jezik koji roditelji pažljivo dešifruju. No, kada se pojavi Veliki Kašalj, tačnost dešifrovanja postaje još važnija. Nema ništa teže nego videti svoju bebu suočenu s neželjenim izazovom kašlja.


Veliki Kašalj kod beba donosi svoj jedinstveni set simptoma, a razumevanje ovih znakova ključno je za pružanje nege i podrške vašem najmlađem članu porodice. U nastavku vam i ističemo koji su najčešći.

beba sa velikim kašljem, a pored nje su toplomer i lekovi za lečenje magarećeg kašlja

Simptomi velikog kašlja kod beba


  • Suv kašalj i kašljanje iznenada: Veliki kašalj kod beba često se manifestuje kao suv i iznenadan kašalj koji može zvučati duboko i promuklo. Bebe ne mogu verbalno izraziti nelagodnost, pa obratite pažnju na zvuke kašlja tokom spavanja i budnosti.

  • Teškoće s disanjem: Bebe s Velikim Kašljem mogu pokazivati poteškoće pri disanju, poput ubrzanog disanja ili retrakcija (uvlačenja) međurebarnih prostora prilikom udisaja. Ovo može ukazivati na ograničenje protoka vazduha.

  • Otežano sisanje ili hranjenje: Magareći kašalj može ometati normalan proces sisanja ili hranjenja. Ako primetite da vaša beba ima poteškoće pri uzimanju mleka iz bočice ili dojke, to može biti jedan od simptoma.

  • Povišena temperatura: Veliki kašalj kod beba može biti praćen povišenom temperaturom. Ako merite temperaturu i primećujete da je iznad normalnih vrednosti, obratite pažnju na druge simptome.

  • Promene u spavanju: Bebe mogu imati promene u obrascima spavanja. Otežano disanje ili kašljanje može ih ometati tokom noći, uzrokujući nesanicu ili nemiran san.

  • Nadutost ili povraćanje: Kašalj može izazvati iritaciju u želucu beba, što može rezultirati nadutošću ili povraćanjem nakon hranjenja.


Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma kod svoje bebe, važno je obratiti se pedijatru. Rano prepoznavanje i adekvatna briga ključni su za prevazilaženje Magarećeg Kašlja kod najmlađih članova porodice.

Možda vas zanima i naš tekst na temu praznične depresije.

Kako se leči veliki kašalj


Lečenje Velikog Kašlja zahteva celovit pristup koji se fokusira na ublažavanje simptoma, otklanjanje osnovnog uzroka i poboljšanje opšteg zdravlja. Važno je napomenuti da pre bilo kakvog tretmana, konsultacija sa lekarom treba biti prvi korak kako bi se tačno utvrdila dijagnoza i odredio odgovarajući plan lečenja. Evo detaljnog pregleda kako se može lečiti Pertusis:


  • Antibiotici i Antivirusni lekovi:


Ako je Magareći kašalj uzrokovan bakterijskom infekcijom, lekar može preporučiti antibiotike.

U slučaju virusnih infekcija, antivirusni lekovi mogu biti korisni. Međutim, važno je naglasiti da antibiotici ne deluju na viruse.


  • Bronhodilatatori:


Ukoliko je kašalj povezan s astmom ili hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (HOBP), bronhodilatatori mogu pomoći proširivanjem disajnih puteva.


  • Ekspektoransi:


Ovi lekovi olakšavaju iskašljavanje sluzi, čineći veliki kašalj produktivnijim. Pomažu u čišćenju disajnih puteva.


  • Sekretolitici:


Ove supstance razređuju sluz, čineći je lakšom za iskašljavanje. To može ublažiti iritaciju i smanjiti kašljanje.


  • Inhalatori:


Inhalatori sa kortikosteroidima mogu pomoći u smanjenju upale i kontroli simptoma astme ili drugih respiratornih oboljenja.


Na ovoj stranici možete pročitati tekstove i o drugim zdravstvenim problemima.


  • Tečnosti i Vlaga:


Povećan unos tečnosti održava hidrataciju i pomaže u razređivanju sluzi.

Vlaženje vazduha u prostoru može smanjiti iritaciju disajnih puteva.


  • Odmor:


Važan aspekt lečenja je odmor. Odmor daje organizmu priliku da se bori protiv infekcije i oporavi.


  • Izbegavanje iritanata:


Pušenje i izloženost drugim iritantima, poput dima ili hemikalija, mogu pogoršati kašalj. Izbegavanje ovih faktora doprinosi bržem oporavku.


  • Pravilno disanje:


Tehnike dubokog disanja i vežbe disanja mogu pomoći u smanjenju kašlja i poboljšanju disajnih funkcija.


  • Imunoterapija:


Za osobe koje pate od alergijskog kašlja, imunoterapija može biti opcija kako bi se smanjila reakcija na alergene.


Važno je napomenuti da je individualni pristup lečenju ključan. On zavisi od uzroka Velikog Kašlja, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i drugih faktora.


Narodni lek za magareći kašalj


Postoji niz narodnih lekova koji se pripisuju za ublažavanje magarećeg kašlja. Važno je napomenuti da, pre nego što se primeni bilo koji od ovih u nastavku, trebalo bi se posavetovati sa stručnjakom, posebno ako simptomi postoje duže vreme ili se pogoršavaju.


Evo nekoliko potencijalno korisnih narodnih lekova za magareći kašalj:


  • Topli napici: Čajevi sa dodatkom meda, limuna, đumbira ili nane mogu pomoći u smirivanju iritiranog grla i smanjenju kašlja.

  • Inhalacije: Udisanje pare može pomoći u otvaranju disajnih puteva. Dodavanje nekoliko kapi eukaliptusovog ulja u vrelu vodu, pa potom udisanje pare, može pružiti olakšanje.

  • Med i đumbir: Kombinacija meda i đumbira, koji je prethodno izrendan, smatra se jednim od tradicionalnih narodnih lekova za magareći kašalj. Ova mešavina može imati protivupalna svojstva.

  • Propolis: Propolis, prirodni pčelinji proizvod, pripisuje se antimikrobnim svojstvima i može se koristiti kao dodatak u ublažavanju kašlja.

  • Topla supa: Supa bogata hranljivim sastojcima može pružiti osećaj ugode i pomoći u hidrataciji organizma.

  • Isperite grlo: Grgutanje toplom vodom sa soli može pomoći u smanjenju iritacije grla.

  • Cimet i med: Kombinacija cimeta i meda smatra se korisnom za smanjenje kašlja. Dodavanje cimeta u čaj ili med može pružiti ukusno rešenje.


Važno je istaći da narodni lekovi za magareći kašalj nisu zamena za medicinske savete i lečenje. Ako se simptomi produže ili pogoršaju, preporučuje se poseta zdravstvenom stručnjaku radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg tretmana.


Pratite naš portal o zdravlju i zdravoj hrani Zdravisimo











Preporučeni proizvodi

Ulje semena maline 50ml TerraC

Ovo ulje idealno je za letnje mesece jer...

Nori alge 5 listova Mitoku

Nori je najkorišćenija alga na svetu.Kor...

Smesa za pizzu

Proizveden od strogo kontrolisanih sirov...

Smeša za hrono hleb

Gotova smeša za brzo i jednostavn...

Tahini 680g

Tahini je susamova pasta dobijena hladni...


Pogledaje još

Kapi antiparazitne 50ml ZokiS

Kapi za antiparazitni program, biljnog p...

Ulje nim 30ml eterra

Biljka nim je vrlo popularna jer efikasn...

Ruski kvass 0,33

Kvas ruski je tradicionalni osvežavajući...

Sok pravi jabuka 1l

Prirodni mutni voćni sok od jabuke. Sok ...

Super green mix 6 80g BEYOND

“Super zelena mešavina 6” je mešavina 6 ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Koja je razlika između vegana i vegetarijanaca?

Vegani i vegetarijanci ne jedu meso. Ipak, dok vegetarijanci imaju tendenciju da konzumiraju mlečne ...

Detaljnije

Đumbir i med protiv raka

Koren đumbira je postao veoma popularan tokom poslednjih godina kao moćna antikancerogena ...

Detaljnije

Koje doba dana je idealno za vežbanje?

Da li doba dana kada vežbate može uticati na bolje postizanje rezultata? Ne postoji period koji je r...

Detaljnije

Cvekla i zdravlje

Još se u staroj Grčkoj i kod Rimljana znalo o čudotvornim svojstvima cvekle. Grci su je koris...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS