Sa humusom na ti - šta je, kako se pravi i da li je zdrav?


Ishrana

Humus polako ali sigurno postaje omiljeni namaz i na našim prostorima. To možemo da zaključimo po tome što je sve više onih kompanija koje ga proizvode pod svojim imenom i sve ga češće viđamo kao namaz. Takođe, sve ga češće viđamo na policama marketa, ali i na različitim blogovima. Mnoge poznate ličnosti, posebno fitnes influenseri ga vrlo često preporučuju. Vegani i vegetarijanci ga obožavaju i to je verovatno jedno od njihovih omiljenih jela. 


Upoznajte se sa humusom - ukusnim i pre svega veoma zdravim namazom. 

Odakle potiče humus? 

Vrlo zanimljiva istorija povezuje se sa humusom. Naravno da ne postoje precizni podaci gde je i kada tačno nastao humus, ali postoje određena nagađanja. Naime, veruje se da je humus nastao još u 12. veku i to u vreme krstaških ratova. Legenda kaže da su ga prvi put pripremili za muslimanskog vojskovođu Saladina. Ono  što je sigurno jeste da je prvi recept napisan u 13. veku i da ga je napisao jedan kuvar iz Kaira. Tada su sastojci manje više bili slični sastojcima koji se danas koriste za proizvodnju humusa. Postoji verovanje da se humus čak spominje u jednom delu Starog zaveta. 

Ono što je definitivno sigurno jeste da humus potiče sa Bliskog istoka. I danas je to namaz koji vezujemo za Izrael, Liban, Palestinu i Siriju. Mnogi restorani koji neguju kuhinju iz ovih zemalja obično kao prilog koriste i humus, to je njihov omiljeni začin. I naravno svaka od ovih zemalja tvrdi da je upravo ta zemlja zemlja porekla humusa. 

Šta je humus? 

Najjednostavnije rečeno - humus je namaz od leblebija. U pitanju je mahunasta biljka iz familije bobova. Seme leblebije podseća na soju, samo što je malo veće, dakle nešto slično zrnu graška, samo što je njegova boja drvenkasta, gotovo bela. Kod nas se lebelebija može kupiti u bolje opremljenim marketima, naravno i u prodavnicama zdrave hrane. Dakle, leblebija je glavni sastojak humusa. Naravno tu se dodaju i limun, maslinovo ulje, popularni začin kumin, kao i tahini. Tahini je pasta od susama, koja se takođe može pronaći u prodavnicama zdrave hrane ili se može samostalno pripremiti. Humus izgleda kao pašteta, odnosno takve je teksture i boje. Naravno ukus humusa je teško objasniti, jer mnogi imaju utisak kada prvi put probaju humus da im se oseća kao na zemlju. Međutim, humus ima samo specifičan ukus, na koji mi, sa ovih prostora, nismo navikli. Međutim, mnogima se humus posle određenog vremena jako svidi i jedostavno ne mogu više da zamisle svoj život bez njega. To im ujedno postane i omiljeni doručak. 

Humus i zdravlje 

Humus je veoma zdrav i hranljiv namaz. Bogat je kalijumom, vitaminom A, vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Zaim, lebelebije sadrže i vitamin K, fosfor, cink, bakar, mangan, folate. Samim tim i humus je bogat svim ovim vitaminima i mineralima, kao i proteinima i vlaknima. Esencijalne amino-kiseline su takođe deo humusa. 

Zbog svih ovih prednosti humus se preporučuje naravno svima, koji žele zdravo da se hrane, koji održavaju svoje telo zdravim i koji brinu o tome šta unose. Takođe, humus je zbog toga važan i za sve one koji imaju neke zdravstvene probleme. Niame, humus se preporučuje dijabetičarima. Pošto humus ima nizak glikemijski indeks, to je jako važno za dijabetičare. Na primer njima pogoduju namirnice koje su bogate vlaknima. I za dijabetes tipa 1 i za dijabetes tipa 2 humus je odlična namirnica. 

Pored toga humus može da doprinese u održavanju krvnog pritiska. Bogatstvo kalijuma koje se nalazi u humus značajno doprinosi za ovaj nivo zdravlja. Humus je jako dobar i za naše kosti, zato što sadrži magnezijum, gvožđe, cink i vitamink K. Upravo sve ovo doprinosi da naše kosti budu jake i zdrave. 

Pored toga, humus je dobar za holesterol, čisti organizam i dobar je za metabolizam. Zbog vitamina C i B6 povoljno utiče na rad našeg srca. 

Vegetarijanci obožavaju humus, jer je ukusan, a pored toga je odličan izvor proteina, koji vegetarijancima naravno nedostaje, jer izbegavaju meso i mlečne proizvode. 

Kada su u pitanju kalorije i humus, treba da znate da humus ima veoma malo kalorije svega 166 kalorija na 100 grama. 100 grama humusa sa parčetom hleba biće vam sasvim dovoljno za jedan odbrok. 

Kako napraviti domaći humus? 

Da li ste znali da i sami možete napraviti humus? Postoje brojni proizvođači, koji proizvode humus po tačnoj repcepturi i taj humus je organski i veoma ukusan. Naravno, na tržištu možete naći, posebno u poslednje vreme, mnogo humusa koji svojim ukusom, a ni izgledom ne podsećaju na humus, pa bi ih trebalo izbegavati, jer su prepuni aditiva i sigurno će vam više odmoći, nego pomoći. Zato vam mi savetujemo da probate da napravite vaš domaći humus, koji će vam se jako svideti, a pored toga znaćete da je zdrav sigurno. 

Sve što će vam biti potrebno jesu leblebije (nekih 300 grama), obavezno beli luk, maslinovo ulje, limun, so, tahini i po želji začin kumin. Prvo što treba da uradite jeste da leblebije stavite u vodu da prenoće, kao kada kuvate pasulj. To je potrebno zato što se leblebije, kao i pasulj dugo kuvaju i onda je mnogo bolje da prenoće u vodi. Zatim se kuvaju i to se kuvaju čak i duže od sat vremena. Videćete kada omekšaju tada ih sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohlade, procedite ih i stavite ih u blender, a zatim ih sameljite. Nakon toga dodajte jedan ili dva čena belog luka, u zavisnosti od toga koliko volite beli luk. Zatim, dodajete so, ulje i tahini, kao i malo limuna. Limun malo nacedite. Ono što hoćemo da napomenemo jeste da kumin izbegavate ukoliko ne volite jake začine. Kumin je začin koji se koristi na Bliskom istoku, međutim, on je malo prejak za nas i generalno ima veoma specifičan ukus, te možete da ga izbegnete, svakako će vaš humus biti jednako lep. 

Humus u ishrani 

Humus u ishrani možete kombinovati na različite načine. Možete ga jesti za doručak ili večeru ili ga možete kombinovati kao prilog uz nešto. Na primer u nekim restoranima, koji neguju ovu vrstu kuhinje, humus služe sa mesom u tortilji. Zanimljivo i drugačije. Humus je mnogo zdraviji od brojih mlečnih namaza, da ne govorimo koliko je zdraviji od pašteta i raznih drugih namaza, koji su daleko od zdravlja. Mnogi smatraju i da je humus najzdraviji namaz na svetu. Probajte da biste se uverili! 


Preporučeni proizvodi

Franck divka250g

Mešavina za belu kafu sa prirodno visoki...

Smesa za burger 200g Bege Vege

Bege vege burger je izuzetno hranjiv i j...

Nim gard

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja k...

Ulje ylang ylang 10ml BIO

Njegovo ime žnaci „cvet nad cvetovima“ j...

Bio testenina heljda 300g Lazarina

Sastav: heljdino brašno, pšenično brašno...


Pogledaje još

Ulje semena kajsije 20ml

Ulje koštice kajsije, bogato vitaminima...

Ulje za regeneraciju 10ml BIO

Ulje za regeneraciju kože predstavlja me...

Sapun od kozjeg mleka zeolit Zel

Lekovitost kozjeg mleka je poznata zbog ...

Moringa prah 300g Terra Co

Moringa je biljka koja raste u Indiji. L...

Ulje čičkovo GALA 50ml

Koristi se za negu svih tipova kose. Čič...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Tehnika brzog hodanja

Trčanje može biti prilično naporno, posebno za početnike. Zamenite ga brzim hodanjem koje takođe top...

Detaljnije

Proso – stara lekovita žitarica

U nekoliko navrata, predstavljajući vam zaboravljene žitarice, koristili smo termin „super hrana“. Š...

Detaljnije

Biciklom do zdravlja

Biciklizam se smatra sportom, rekreacijom i načinom kretanja. Savetuje se svim generacijama jer utič...

Detaljnije

Bruksizam (škrgutanje zubima) – simptomi i lečenje

O bruksizmu kao parafunkcionalnom poremećaju i danas se relativno malo zna. To je jedna od parafunkc...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS