Hroničan umor - kako ga se rešiti?


Zdravlje

Umorni ste ujutru čim ustanete, nemate volju da bilo šta radite osim da se vratite ponovo u krevet. Sa teškom mukom obavljate svakodnevne obaveze koje ste do sada obavljali bez problema. Nemate dovoljno životne energije, bezvoljni ste, neraspoloženi, osećate nervozu, strah i napetost...Ovako bismo mogli opisati stanje koje se naziva hroničan umor.

Na poslu imate previše radnih obaveza i problema a radno vreme provodite u nezdravom okruženju prepunom tenzije i stresa. Kući vas čekaju porodične obaveze i problemi koje morate svakodnevno da rešavate. Slabo se hranite, ne stižete da jedete redovno a hrana koju konzumirate obično je brzo pripremljena ili kupljena i ne sadrži dovoljne količine vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcionisanje organizma. Sve ovo mogu biti uzroci koji dovode do  pojave hroničnog umora. Hroničan umor se javlja polako i postepeno a traje dugo, godinama zna biti prisutan i toliko uporan da se vremenom naviknemo funkcionisati pod ovakvim opterećenjem. Svesni smo da to nije dobro za naš organizam i da se iz benignog, često bezopasnog hroničnog umora, mogu javiti ozbiljna hronična oboljenja. Stres koji svakodnevno doživljavamo ostavlja vidiljive posledice. Iako se danas mnoga oboljenja pripisuju stresu i emotivnoj i fizičkoj napetosti, jedno je sigurno, stres je okidač za ozbiljna organska oboljenja a i jedan od uzročnika hroničnog umora. 

Hroničan umor mogu izazvati organska oboljenja poput poremećaja u funkcionisanju štitaste žlezde, kao i nedostatak određenih vitamina i minerala u organizmu. Najčešće je problem u gvožđu zbog čega može da se javi malokrvnost, odnosno anemija. Dijabetes može takođe da uzrokuje hroničan umor i pospanost, pad životne enrgije i poremećaj imuniteta. Pre upotrebe bilo kakvih prirodnih lekova i metoda kojima se može otkoniti hroničan umor neophodno je da proverite svoje zdravstveno stanje i otklonite svaku sumnju na organsko oboljenje. 


Kako da znate da li je u pitanju sindrom hroničnog umora?


Postavite sebi nekoliko pitanja, dobro razmislite i preispitajte svoje psihičko i fizičko stanje. Hroničan umor izaziva različite simptome koji se mogu podeliti na psihičke i fizičke. Pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja... Koliko se redovno i raznovrsno hranite? Koliko tečnosti unosite u organizam? Da li imate dovoljno odmora i sna? Koliko dnevno radite? Da li radite i noćne smene? Koliko se fizički i mentalno iscrpljujete na poslu? Da li konzumirate velike količine alkohola i cigareta? Da li unosite u oragnizam dovoljno vitamina i minerala kroz raznovrsnu hranu? Ukoliko vežbate i trenirate da li se možda previše iscrpljujete i preko vaših realnih mogućnosti? Da li imate dovoljno prijatnih dešavanja i lepih trenutaka u životu? Odgovorom na ova pitanje možete doći do najrealnije slike vašeg stvarnog stanja i sigurno ćete pronaći uzroke hroničnog umora.


Simptomi hroničnog umora i faktori rizika 


Nije svaki umor simptom hroničnog umora. To morate u startu da znate. Ukoliko ste se preko dana previše izlagali fizičkom naporu normalno je da osećate umor, bolove u nogama, mišićima, zglobovima. Ukoliko radite težak fizički posao umor je prateća pojava i on je sasvim normalna reakcija organizma na izloženost fizičkim opterećenjima. 

Ako radite naporan, mentalno i psihički zahtevan posao, takođe je normalno da osećate umor. Ukoliko radite sa ljudima ili radite odgovoran posao sa novcem, čuvate decu ili sasvim nešto treće što izaziva psihički a potom i fizički zamor normalno je da se osećate umorno. Međutim, ukoliko umor previše dugo traje i počinjete da se osećate jednako loše i posle dovoljno sna onda možemo govoriti o hroničnom umoru. Hroničan umor može imati fizičke i psihičke simptome. Psihički simptomi koji se mogu prepoznati kao posledica hroničnog umora su:

Svi ovi psihički simptomi mogu da budu posledica hroničnog umora. Hroničan umor se teško leči, u stanju je da traje dugo a većina pacijenata ovo stanje i ne prepoznaje kao problem pa se na njega vremenom navikne, živeći godinama pod ovakvim uslovima.

Fizičke simptome hroničnog umora možete prepoznati kroz:

 • Pad imuniteta usled nedovoljno sna i neredovne ishrane
 • Pojava čestih respiratornih i uroloških infekcija
 • Bolovi u mišićima, zglobovima, rukama i nogama
 • Glavobolja
 • Gušobolja
 • Vrtoglavica
 • Bolovi u želucu i crevima
 • Zatvor
 • Dijareja
 • Grčevi u crevima

Fizički problemi mogu nastati kao posledica stresa udruženog sa hroničnim umorom. Ukoliko primetite neki od simptoma bilo psihičke ili fizičke prirode javite se lakaru. Možete i sami preduzeti određene korake kako bi se osećali bolje. Potrebno je da napravite bitne promene u vašem životu koje će se odnositi pre svega na njegov kvalitet i funkcionisanje.

Kada su u pitanju rizične grupe svakako da u njih spadamo gotovo svi, ovo nije poremećaj za koji možemo da garantujemo da nas nikada neće snaći. Najčešći faktori rizika koji su okidač sindromu hroničnog umora su:

 • Obimne svakodnevne radne obaveze koje iscrpljuju organizam
 • Konstantan stres, kako na poslu tako i kod kuće
 • Nedovoljno kvalitetnog sna, često buđenje, nesanica, kasno odlaženje u krevet...
 • Neredovna i neadekvatna ishrana - Nutritivno siromašna


Organska oboljenja koja mogu biti uzročnik


Postoji niz organskih oboljenja čije se posledice mogu vezati za osećaj konstatnog umora i iscrpljenosti. Iz tih razloga ukoliko osećate bilo koji, od gore navedenih simptoma, ili spadate u neku od rizičnih grupa neophodno je da posetite lekara kako biste otklonili mogućnost na ozbiljne organske bolesti. Ukoliko takva oboljenja ne postoje, predlažemo vam da pokušate rešiti problem prirodnim putem, nekim od tehnika koje ćemo vam dati kao predlog. 

Organska oboljenja koja se mogu vezati za hroničan umor su:

 • Kardiovaskularna oboljenja
 • Sklonost ka alergijama
 • Malokrvnost-Anemija
 • Bolesti štitaste žlezde
 • Hormonalni poremećaji
 • Dijabetes tip II
 • Kandida
 • Depresija


Lečenje hroničnog umora prirodnim putem


Prvo što morate da uradite jeste da shvatite ozbiljnost problema i krenete da menjate dosadašnje loše životne navike. 

Najpre posvetite sebi dovoljno vremena i odmorite se. Lezite na vreme, neophodno je da spavate najmanje 8 sati kvalitetnim snom. Odmarajte i u toku dana, kad god vam se pruži prilika za to. Posvetite vreme sebi. Kada se odmarate fizički, odmarajte se i psihički. Ne razmišljajte o problemima, ne opterećujte sebe nevažnim stvarima, stvorite sebi što više radosti u životu. Radite u slobodno vreme ono što volite, nabavite kućnog ljubimca. Istraživanja su pokazala da kućni ljubimci značajno mogu da utiču na smanjenje stresa.

Hranite se zdravo. Jedite što raznovrsniju hranu. Jedite dosta povrća, pogotovo zelenog povrća koje je bogato gvožđem jer nedostatak gvođa može biti uzročnik hroničnog umora. Uzimajte dosta tečnosti, najbolje čiste vode ili prirodnih sokova. Pijte čajeve koji mogu blagotvorno da deluju na vaš nervni sistem. Izbacite brzu hranu, šećere, gazirane napitke, alkohol i cigarete. Koliko god vam se činilo da vas cigareta smiruje ona stvara nesrazmerno više štete organizmu nego koristi. 

Brinite o vašem ličnom zadovoljstvu i mentalnom zdravlju. Nađite sitne radosti u životu kroz vašu decu, prijatelje, posao koji radite, knjige ili muziku. Fizička aktivnost je vrlo važna za očuvanje mentalnog zdravlja. Najvažnije je da vi budete zadovoljni i da imate dovoljno lične radosti u toku dana. 

Postoje različite mešavine čajeva koje vam mogu pomoći pri otklanjaju hroničnog umora. Čajeve možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili prirodnim apotekama. Čaj od pitome nane, maslačka, koprive, belog sleza, valerijane, ali i aromaterapija lavandom, majčinom dušicom, mentom, takođe može da pomogne u otklanjanju hroničnog umora.

Pojedite ponekad omiljeni slatkiš, pogotovo čokoladu, ne može da vam škodi. Naprotiv, može bitno da koristi obzirom da je poznato da čokolada stimuliše hormone sreće. Trenirajte, šetajte, provodite vreme sa dragim ljudima i u prirodi. Menjate drastično životne navike. Važno je da znate da je mnogo toga u vašim rukama i da ste sami sebi najveći prijatelj ali i neprijatelj.


Preporučeni proizvodi

Orgon ječam

Orgon pšenična kaša se preporučuje kao s...

Ulje čičkovo GALA 50ml

Koristi se za negu svih tipova kose. Čič...

Tamari soja sos 200ml Mitoku

Proizvodi se od soje, izvorske vode i mo...

Ši buter 50ml Plantoil

Shea butter je biljna mast bogata steari...

Pivski kvasac 200gr

Pivski kvasac je bogat proteinima, esenc...


Pogledaje još

Šećer smeđi 0.51

Smeđi šećer je kvalitetniji i od žutog š...

Glina za kosu Shenemil

Neguje, jača i vraća sjaj kosi. Protiv p...

Eterično ulje lavanda 10ml Kirkol

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja lav...

Sirup višnja 0.75 Artfood

Voćni sirup od višnje sa celim plodom vi...

Sočivo crveno organic 0.5kg

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Kim je lek protiv nadimanja

Nadut stomak, gasovi i gorušica su česti problemi varenja i posledica su stresnog načina živo...

Detaljnije

Psorijaza - prirodno lečenje

Psorijaza predstavlja hronično kožno oboljenje koje nastaje akumuliranjem ćelija epidermisa na ...

Detaljnije

Snaga čičkovog korena

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno ...

Detaljnije

Bosiljak - kraljevska biljka za telo i dušu

Bosiljak je jedna od najkorišćenijih biljaka na svetu. Može se koristiti za kuvanje, kao zači...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS