Kako se rešiti zatvora (opstipacije) na prirodan način


Saveti

Zatvor stolice (opstipacija) predstavlja stanje u kome osoba ima neugodno ili retko pražnjenje creva. U pitanju je jako česta zdravstvena tegoba koja se javlja kod većine ljudi, s obzirom na podatak da svaka treća, četvrta osoba ima određenih poteškoća u eleminisanju stolice. Zatvor ili opstipacija kao poremećaj u radu creva manifestuje se u situaciji kada osoba ima manje od tri pražnjenja creva nedeljno i uzrokuje probleme kao što su bol u stomaku, nadutost, vrtoglavicu i mučninu. Ovaj poremećaj uglavnom prati i tvrda stolica. Postoji akutni i hronični zatvor.

Hronični zatvor u stanju je da traje mesecima, čak godinama i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Akutan zatvor stolice za razliku od hronicnog, jeste nemogućnost ispražnjivanja creva, koja je nastupila naglo i ne traje dugo, a javlja se kod ljudi koji imaju redovnu stolicu. Razlozi nastanka zatvora mogu biti brojni, većinom nisu opasni i posledica su blagog nemara po sopsveno zdravlje il pak određenih promena u organizmu. To mogu biti neadekvatna ishrana, dakle nepravilna hrana sa nedovoljno vlakana, upotreba rafinisane hrane, fizička naktivnost, posledica određenih lekova, poremećaj štitne žlezde, nedovoljan unos vode i drugi razlozi. Često je zatvor stolice simptom neke druge bolesti, a ponekad sve što je potrebno da bi se rešili ovog poremećaja jeste da prilagodimo svoju ishranu i usvojimo nove životne navike.

Zatvor kod beba

Na rad bebinih creva može uticati dosta toga, a pojava kao što je zatvor ili opstipacija je i više nego česta kada su u pitanju bebe. Bitno je prepoznati sam problem odnosno znati kada vaša beba pati od zatvora kako biste mogli na vreme reagovati i pomoći da ima normalan rad creva. Zatvor kod beba prepoznaćete ako je tvrda stolica, mala, ili čak neuobičajeno velika. Isto tako, sama beba prilikom izbacivanja stolice moguće da će plakati jer je samo izbacivanje bolno, a neretko se u njoj mogu naći i tragovi krvi. Kada zatvor kod beba nastupi, u većini slučajeva dođe i do gubitka apetita, a može se primetiti i specifičan miris stolice. Prisutni su i nadutost, grčevi i bol.

Kod beba do opstipacije ili zatvora dolazi obično iz razloga prelaska na novu hranu ili mleko, dakle prelska sa majčinog mleka na mlečnu formulu, razlog može biti i nedovoljan unos vode ili prehlada. Kod beba koje sisaju, problem zatvora nije čest, jer bebin digestivni sistem lakše vari majčino mleko nego mlečnu formulu. Zatvor ili opstipacija kod beba leči se povećanim unosom tečnosti, a ono što može takođe da pomogne jeste masaža. Uzmite malo bebi ulja i nežno masirajte stomčić u smeru kazaljke na satu. Iskoristitite priliku pa dok je beba u ležećem položaju, uhvatite je za nožice i pravite kružne pokrete, na taj način pokrećete stomačne mišiće koji će blago pritisnuti creva i tom prilikom pokrenuti ih. U pražnjenju creva može pomoći i topla kupka, a prirodne metode poput soka od šljive ili jabuke može biti od velike koristi kod beba starijih od šest meseci.

Zatvor kod dece

Već smo napomenuli koliko čest problem tvrde i suve stolice može biti kod beba, ali nažalost ovo se često dešava i kod starije dece. Zatvor koji obično prati tvrda stolica može predstavljati jedan od nanjneprijatnijih problema kod dece. Konzumiranje hrane bogate mastima i siromašne vlaknima, nedovoljno tečnosti, manjak fizičke aktivnosti mogu dodatno pogoršati već ionako loše uspostavljene navike pražnjenja, pošto zatvor kod dece najčešće nastaje kao posledica zadržavanja pražnjenja. Ova pojava zadržavanja pražnjenja kod dece je učestala te i ne reaguju na signal ili ga prosto ignorišu ako su zauzeta igrom ili iz bilo kog drugog razloga. Roditelji u tom slučaju treba objasniti detetu koliko je važno da osluškuju svoje telo i da obavi potrebu. Detetu je moguće olakašati pražnjenje prirodnim putem, promenom ishrane, povećanim unosom tečnosti. Vlaknasta hrana koja sadrži dosta celuloze deluje i te kako blagotvorno na pražnjenje creva, stoga treba konzumirati namernice poput šljiva, smokvi, kupusa,kelja, urmi, crnog hleba, žitarica, mekinja. Lečenje zatvora ili opstipacije zavisi od nekoliko faktora, pre svega samog uzrasta deteta, uzroka i trajanje problema.

Zatvor kod odraslih

Užurban način života i loša ishrana dovode do sve češćeg problema zvanog zatvor ili opstipacija kod odraslih. U situaciji kada osoba ima neurednu stolicu i lošu probavu, uz to idu i određene tegobe poput  nadutosti sotmaka, nerapoloženje, grčevi u stomaku, česte glavobolje i ostalo. Tvrda stolica kod odraslih može biti pruzrokovana uglavnom nezdravom ishranom i manjkom kretanja. Postojanje hroničnog zatvora kod osoba ukazuje na ozbiljniji problem, pa se u svakom slučaju treba obratiti stručnom licu, mada je preporuka najpre zatvor kod odraslih rešiti na prirodan način.

Zatvor u trudnoći

Prema podacima zatvor (opstipacija) jeste problem koji se javlja kod više od polovine trudnica. Ovo se dešava iz razloga što za vreme trudnoće ceo sistem za varenje jeste pod uticajem hormonalnih promena, hormoni usporavanju varenje hrane, rad creva, a samim tim i kretanje sadržaja kroz digestivni trakt. Jedan od hormona koji se luče jeste progesteron, a njegova osnovna uloga je opuštanje svih glatkih mišića u telu, od kojih se neki nalaze i u sistemu za varenje što za posledicu ima usporeno pražnjenje creva. Trudnice bi trebalo da obrate pažnju na ishranu, da ona bude što bogatija vlaknima i da unose dovoljno tečnosti, jer će na taj način postići normalnu crevnu aktivnost. Svakako se savetuje opreznost prilikom naprezanja za vreme vršenja velike nužne jer u tom slučaju mogu se desiti i negativne implikacije po trudnicu, pa je regulisanje stolice prvenstveno prirodnim načinom od velike važnosti.

Prirodni lek protiv zatvora

Kada govorimo o prirodnom lečenju zatvora mislimo pre svega na zdravu ishranu, dakle zdravu prirodnu hranu bogatu vlaknima. Isto tako jako bitna stavka koju nikakako ne smemo zaboraviti je unos dovoljne, veće količine tečnosti. Sveže voće i povrće treba konzumirati dosta jer doprinose dobrom varenju, a i čišćenju organizma. Za prirodno lečenje zatvora jesu namirnice kao što su mekinje, ovsena kaša i ovsene pahuljice, one će ubrzati pražnjenje creva, a i spadaju u najbrže i najbezbednije metode lečenja kada je zatvor u pitanju. Pirinčane i pšenične mekinje su takođe veoma dobre. Trudite se isto tako da koristite hleb od integralnog brašna umesto belog hleba. Najviše vlakana naći ćemo u pomenutim mekinjama od žitarica, u mahunarkama, povrću, voću, a i orašastim plodovima.  Jedna od namirnica koja ima najjače laksativno dejstvo jesu suve šljive, one sadrže dosta biljnih vlakana i pored toga sorbitol, prirodni šećer sa jakim laksativnim efektom. Međutim ako se pretera sa šljivama može doći i do nadutosti i gasova, ali oni su prolazni.

Ono što je sigurno je da ako u našoj ishrani ima dovoljno voća i povrća, hleba i peciva od integralnih žitarica ili mahunarki ne moramo brinuti jer tada ćemo i uneti dosta vlakana u organizam i neće biti zatvora.

Semenke lana su takođe još jedan delotvoran prirodni lek protv zatvora. Sve što treba uraditi jeste da jednu kašiku lanenog semena izmrvite i prelijete sa 2dl toplog čaja od kamilice, ostavite par minuta da odstoji i nakon toga da popijete. Do biste što bolje rešili problem pražnjenja creva, potrebno je da popijete 2-3 ovakve doze u toku dana.

Čaj protiv zatvora

Čaj od nane jeste jedan od onih čajeva koji se najčešće preporučuje kao najbolji protiv zatvora, jer pozitivno deluje na probavnu funkciju, otklanja uznemirenost stomaka i sprečava zatvor. Savet je da se popije bar tri šolje čaja od nane ukoliko osećate bilo koje smetnje kao što su problem sa probavom ili zatvor.

Čaj od sene jako je dobar jer deluje na organizam tako što reguliše probavu i učestalost pražnjenja creva. Zeleni i crni čaj takođe važe za čajeve koje se koriste protiv zatvora, a i čaj od maslačka.

Prirodne kockice za probavu su takođe vrlo efikasne, pogotovo kada se traži brzo rešenje problema. Mogu se pronaći u prodavnicama zdrave hrane, a tačan spisak prodajnih mesta možete videti u nastavku.


Preporučeni proizvodi

Hleb sa semenkama suncokreta 500gMVSiste

Integralni hleb vrhunskog kvaliteta, omo...

Ovsene mekinje 500g Hemija Kom

Ovsene mekinje se koriste za pravljenje ...

Testenina sa povrćem 300g Laza

Sastav: pšenična krupica, pšenično brašn...

Ovsene mekinje 250g Muso

Ovsene mekinje možete dodavati u jogurt,...

Eterično ulje čajno drvo 10ml Kir

Kao prirodan antiseptik, eterično ulje č...


Pogledaje još

Sok pravi trnjina 1l

Prirodni mutni voćni nektar od trnjine. ...

DMSO 33%

Prirodni proizvod kojim isprskate bolnu ...

Sirup aronija dijet 0.75 Artfo

Niskokalorični voćni sirup od aronije sa...

Tofu namaz natural 200g

Krem sir od soje pogodan je za mazanje. ...

Nuestra Stevia prah 50g

Stevia je 100% prirodni zaslađivač sasto...



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Vežbanje u menopauzi

Period menopauze kod žena može početi već u kasnim tridesetim, pa neke žene trećinu svog života prov...

Detaljnije

Bioritam organizma tokom 24 sata

U zapadnoj medicini, organi tela su objašnjeni u smislu njihove anatomske strukture i fiziolo...

Detaljnije

Bezbedni lekovi za potenciju - Sta popiti za duzi odnos?

Impotencija se često prećutkuje ili doživljava sa stidom, iako se može javiti kod muškaraca r...

Detaljnije

Vegetarijanski izvori proteina

Meso, mleko i mlečni proizvodi, kao i jaja, odlični su izvori proteina ali i masnoća i holesterola. ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS