Medicinske biljke i njihova upotreba


Prirodna terapija Biljke kao lek

Fitoterapija, tj. lečenje putem upotrebe lekovitog bilja, praktikuje se već hiljadama godina. Priroda nam preko biljaka nudi lekove za lečenje mnogih bolesti i zdravstvenih problema. Drveće, zbunje i bilje koriste mnogi travari, ali i farmaceutska indrustija u izradi mnogih lekova koji su na prirodnoj bazi.

Međutim, bitno je da budete obazrivi prilikom korišćenja lekovitog bilja, jer iako lekovito bilje poseduje mnoge prednosti za zdravlje, nije preporučljivo da sami sebi određujete dijagnozu i terapiju. Uvek se prvo konsultujte sa stručnjakom, pre nego što se odlučite za fitoterapiju. Prema tome, u ovom tekstu pronaći ćete u koje svrhe se upotrebljava lekovito bilje, ali ne i doze i način primene.

Možda vas zanima i cimet kao lek.

U nastavku teksta pročitajte koje su to medicinske biljke, koje se veoma često upotrebljavaju u lečenju raznih zdravstvenih problema. 

Najčešće upotrebljivane medicinske biljke

-Akant (lat. Acanthus mollis) – naziva se još i tratorak, medveđa stopa, popanak. Sadrži tanine i sluz, koristi se za zarastanje rana, i ima ublažavajuće dejstvo. Upotrebljava se za lečenje angine i lakše dijareje, a za spoljašnju upotrebu kod uboda insekata, opekotina i modrica.

-Aloja (lat. Aloe barbadensis miller) – koristi se za zaceljenje rana i opekotina. Ima laksativno dejstvo,a koristi se i u kozmetici za izradu preparata za negu kože.

-Američki ginseng (lat. Panax quinquefolius) – sprečava stres i leči lakše prehlade. Služi za poboljšavanje memorije.

Anis (lat. Pimpinella anisum) – u velikim količinama može biti otrovan. U medicinske svrhe koristi se za otklanjanje gasova i nadutosti. Hipokrat, otac medicine, preporučivao je anis za bolesti respiratornih organa, tačnije za otklanjanje gustog sekreta koji otežava disanje.

-Avokado (lat. Persea americana) – semenke i kora ploda avokada sadrže lekovite sastojke koji su efikasni u lečenju kože i infekcija digestivnog trakta.

-Bela slačica (lat. Brassica alba) – koristi se kao laksativ i protiv stomačne kiseline. Pomaže kod bolova u mišićima.

-Beli luk (lat. Allium sativum) – lekovita biljka koja se vekovima koristi u medicinske svrhe. Može biti koristan u snižavanju holesterola, visokog krvnog pritiska i za iskašljavanje. Ukoliko se svakodnevno upotrebljava, može poboljšati imuni sistem, tako da je idealan za borbu protiv virusa i bakterija.

–Beli slez (lat. Althaea officinalis) – koristi se za iskašljavanje, dijareju i upalu mokraćnih kanala. 

-Blaženi čkalj (lat. Cardo santo) – poseduje kontraceptivno i antikancerogeno dejstvo. Preporučuje se za bolesti srca i jetre, i za lečenje infekcija.

-Bokvica (lat. Plantago Major) – postoji dosta vrsta bokvice, ali sve imaju slična dejstva, među kojima i antiupalno. Koristi se za lečenje ujeda zmije. Sadrži materije koje zgrušavaju krv, tako da se ne preporučuje osobama koje su sklone formiranju tromba.

-Bosiljak (lat.Ocimum basilicum) – u stomatologiji može se iskoristiti kao lokalni anestetik. Osim toga, upotrebljava se kod mučnine, gasova i dizenterije. Takođe je koristan i za pravljenje rastvora za ispiranje kose, ukoliko želite da imate lepu i zdravu kosu.

-Bundeva (lat. Cucurbita pepo) – semenke bundeve koriste se za lečenje crevnih parazita. Uništavaju gliste, ali ne oštećuju zid creva niti crevnu floru.

-Vrbena (lat. Verbena officinalis) – naziva se i željezarka, ljutovnica. Koristi se kao sedativ, diuretik, afrodizijak i za lečenje gihta.

-Divizma (lat. Verbascum thapsus) – služi za iskašljavanje i za ublažavanje bronhitisa i astme. Koristi se za negu kože i za otklanjanje bradavica.  

-Eukaliptus (lat. Eucalyptus globulus) – poznat po svojoj aromi, eukaliptus se koristi za pravljenje čajeva, inhalacije na vodenoj pari, sirupa i tableta za ublažavanje prehlade, kašlja, astme i bronhitisa.

-Žalfija (lat. Salvia officinalis) – koristi se za otklanjanje gasova i nadutosti, za prekomerno znojenje, nervozu i za dezinfekciju rana.

-Zova (lat. Sambucus nigra) – koristi se za lečenje prehlade, za izradu sirupa za kašalj, za ublažavanje prekomernog znojenja i kao blagi laksativ.

-Jasika (lat. Populus tremuloides) – ova lekovita biljka sadrži sastojke slične aspirinu. Koristi se za snižavanje temperature, za ublažavanje lakših bolova i manjih upala.

-Kamilica (lat. Matricaria chamomilla) – ima umirujuće i antiupalno dejstvo. Koristi se za lečenje artritisa i grčeva u stomaku.

Kopriva (lat. Urtica dioica) – u kozmetici se koristi za izradu prirodnih šampona za jačanje kose i protiv peruti. Idealna je za osobe koje boluju od anemije, a takođe ublažava i mnoge upale.  

-Kupina (lat. Rubus fruticosus) – pomaže kod blage dijareje i koristi se za lečenje infekcija usta. Jako je zdrava za osobe koje su anemične (malokrvne).

Lan (lat. Linum usitatissimum) – deo ove biljke koji se najviše koristi su semenke. Laneno seme se upotrebljava za lečenje čireva i opekotina. Takođe se koristi kao laksativ i za ublažavanje iritacija sluzokože unutrašnjih organa.

-Lavanda (lat. Lavandula officinalis) – biljka izuzetnog mirisa koja ima široku primenu u medicini. Eterično ulje lavande koristi se kao sedativ, antispazmodik i kao sredstvo za ublažavanje stresa.

-Lovor (lat. Lurus nobilis) – eterično ulje lovora koristi se za dezinfekciju lakših povreda, upalnih procesa na koži, za lečenje modrica i bolova u zglobovima.

-Lucerka (lat. Medicago sativa) – koristi se za ishranu jer je bogata hranljivim sastojcima. Veruje se da može izlečiti kancer, ali to još uvek nije potvrđeno. Takođe se u obliku čaja koristi za otklanjanje lošeg zadaha.

-Marihuana (lat. Cannabis sativa) – sadrži supstance koje izazivaju uzbuđenje i euforiju, ali takođe ublažava bol i deluje kao sedativ. U mnogim zemljama smatra se nelegalnom drogom.

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) – čaj od listova matičnjaka koristi se za lečenje prehlade, povišene temperature i glavobolje. Ublažava menstrualne tegobe i iritiran stomak.

Nana (lat. Mentha piperita) – koristi se za proizvodnju mnogih lekovitih proizvoda sa antiseptičkim i anestetskim dejstvom.

-Neven (lat. Calendula officinalis) – smanjuje upalne procese na koži, pospešuje zarastanje rana, čireva i opekotina. Podmlađuje kožu i smanjuje pojavu bora. Idealan je za negu suve i osetljive kože. Ako se konzumira u obliku čaja, leči gastritis i upalne procese u organima za varenje.

-Origano (lat. Origanum vulgare) – koristi se kao diuretik i za poboljšavanje varenja.

-Potočarka (lat. Nasturtium officinale) – sadrži hranljive sastojke, pa se koristi za ishranu. Preporučuje se za otklanjanje nervoze i lečenje reumatizma. Nedavna istraživanja pokazuju da potočarka može smanjiti rizik od pojave raka dojke.

-Rastavić (lat. Equisetum robustum) – naziva se još i konjski rep, preslica, šutkavac. Koristi se za zaustavljanje lakšeg krvarenja i za infekcije usne duplje. Takođe se može koristiti kao diuretik, a pomaže i u otklanjanju celulita.

-Ricinus (lat. Ricinus communis) – upotrebljava se kao vrlo efikasan laksativ. Zbog svog omekšavajućeg dejstva koristi se za izradu mnogih kozmetičkih proizvoda za negu kose i kože.

-Ruzmarin (lat. Rosmarinus officinalis) – koristi se za ublažavanje kašlja, potamnjivanje kose i kao sredstvo za davanje arome. Takođe, pobeđuje ćelavost.

-Timijan (lat. Thymus vulgaris) – koristi se za lečenje gljivica i bakterija. Efikasan je za atletsko stopalo.

–Hajdučka trava (lat. Achillea Millefolium) – koristi se za previjanje rana, za upalu želuca, za problem sa bubrezima i jetrom. Leči hronični gastritis, otklanja, zatvor, gasove i nadutost.

-Hmelj (lat. Humulus lupulus) – najviše se koristi zbog svog umirujućeg dejstva, i u proizvodnji piva. Koristan je i za negu kose.

-Hristovo cveće (lat. Passiflora incarnata) – naziva se takođe i pasiflora, Isusov venac. Koristi se kao sedativ, analgetik i za ublažavanje menstrualnih bolova.

-Crni slez (lat. Malva silvestris) – koristi se za ublažavanje iritacija na koži.

-Šipak (lat. Rosa canina) – poznat i pod nazivom divlja ruža. Cvetovi i listovi ove biljke se koriste kao laksativ, a za spoljašnju upotrebu služi za zarastanje rana i saniranje povreda. Plod šipka je bogat vitaminima, tako da se može koristiti za jačanje organizma.


Preporučeni proizvodi

Čaj ginko-granulat 200gr

Instant čaj u granulama. Prirodno zaslađ...

Kakao zrno komadici 100g BEYON

Organski kakao u komadićima je 100% čist...

Ulje lešnika 0,25 Linum

Ulje od lešnika je potpuno prirodno ulje...

Ulje bundevino 0.25 staklo

Hladno ceđeno ulje od golica bundeve ima...

Ulje pšeničnih klica 100ml

Hladno presovano nerafinisano jestivo bi...


Pogledaje još

Bio kafa

Sastav: žitarice, mahunarke, cikorija Bi...

Kinoa BIO 200g

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, ...

Muški čaj Men's 30,6 Yogi Tea

Mešavina biljnog čaja “men’s tea” kod mu...

Sirup aronija dijet 0.75 Artfo

Niskokalorični voćni sirup od aronije sa...

Ulje lavanda 30ml TerraCo

Lavanda se koristi za negu i čišćenje ko...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Zimska nega kože ruku

Zimske temperature loše utiču na kožu ruku, koja je uz kožu lica najviše izložena nepo...

Detaljnije

Trčanje za početnike

Najvažnije je stvoriti naviku trčanja, a u tome vas može motivisati potreba za boljim zdravljem, ras...

Detaljnije

Biljka gavez - lekovitost

Gavez (lat. Symphytum officinaleand) je višegodišnja zeljasta biljka, koja je odavno p...

Detaljnije

Značaj fizičkog vaspitanja u školi

Fizičko vaspitanje je bitna komponenta vaspitnog procesa koja doprinosi razvoju čoveka u celini kroz...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS