Neredovna menstruacija - uzroci i prirodno lečenje


Zdravstveni problemi

Ukoliko znate da niste ostale u drugom stanju, onda će vas sasvim sigurno izostanak mesečnog ciklusa ili njegova obilnost zabrinuti. I to je sasvim očekivano, prosto zato što će se poremetiti rutina, na koju ste godinama navikli.

Međutim, iako je to vrlo neprijatno za svaku ženu, te se preporučuje da poseti ginekologa kako bi se sa njim posavetovala, mesečni ciklus se sa vremenom menja. 

U principu neredovna menstruacija kod devojčica je sasvim normalna, kao i promene u periodu pred početak menopauze. Takođe se neretko događa da se javi i neredovna menstruacija kod mladih žena, što je uglavnom posledica hormonalnih promena. 

Ipak, vrlo je važno ustanoviti zbog čega je došlo do promena u mesečnom ciklusu. Važno je konsultovati se sa nadležnim ginekologom i eventualno pristupiti lečenju uz pomoć medikamenata, koje vam on bude propisao. Takođe, konsultujte svog lekara i o prirodnim sredstvima koja vam mogu pomoći.


Šta znači neredovna menstruacija?


Iako se sa vremena na vreme svakoj ženi dogodi da ima neredovan menstrualni ciklus, ipak prethodno mora znati šta se smatra pod tim pojmom. Ukoliko menstrualni ciklus biva kraći od 24 dana, odnosno duži od 38, to se naziva neredovnim menstruacijama, te se smatra neregularnim trajanjem mesečnog ciklusa. 

Naravno da se sa vremena na vreme kod većine žena javlja neredovna menstruacija, jer postoji mnogo faktora koji na to utiču. 

Na prvom mestu se u faktore koji imaju uticaja na mesečni ciklus svrstava stres i preterani fizički napor, a zatim i restriktivne dijete, kao i dobijanje na kilaži. Isto tako ukoliko žena značajno promeni način ishrane, odnosno način života, može doći do poremećaja u menstrualnom ciklusu. 

Treba znati da između 21 i 35 dana traje menstrualni ciklus, koji se smatra normalnim.

Zato se neredovna menstruacija definiše kao promena u mesečnom ciklusu, u smislu da period između dva mesečna ciklusa značajno varira, tako da ciklus dobijate ili nekoliko dana kasnije ili nekoliko dana ranije. 


Neredovna menstruacija kod devojčica 


Kao i u periodu pred početak menopauze, tako se ne tako retko događa i da devojčice u ranom uzrastu imaju izostanak ovulacije. Obično postoje i dodatni simptomi u vidu kašnjenja ciklusa, izostanka bola u dojkama i slično. 

Treba imati na umu da i neredovna menstruacija kod mladih devojaka može da se javi, a što je uglavnom posledica promene u načinu života ili izloženosti pojačanim stresnim situacijama. 


Neredovna menstruacija i trudnoća 


Sasvim je logično da se mnoge žene, koje imaju neredovne menstruacije zapitaju kako mogu da ostanu trudne uprkos tome. Naravno da postoji mogućnost da ostanu u drugom stanju i u tom slučaju, ali je vrlo važno da bude ustanovljen pravi uzrok te pojave. 

Svakako bi trebalo da se u tom slučaju posavetuju sa ginekologom, ali i da one same vode računa o načinu svog života. Na prvom mestu se misli na to da održavaju optimalnu telesnu težinu, te da vode računa o tome da neguju zdrave životne navike i da se zdravo hrane. Poželjna je i optimalna fizička aktivnost, jer je dokazano da ona utiče i na održavanje plodnosti. 


Neredovna menstruacija posle porođaja 


U zavisnosti od organizma svake žene, može se javiti i neredovna menstruacija posle porođaja. U većini slučajeva se vrlo brzo sve to uspostavi, ali ako prođe određeni period i ne dođe do boljitka, svakako je preporuka kontaktirati ginekologa i zatražiti savet. U tom periodu su žene manje - više izložene svakodnevnom stresu, pa je i razumljivo što se javlja neredovna menstruacija. 



Koji su uzroci neredovne menstruacije?


Kod žena koje imaju dijagnostikovane policistične jajnike može doći do izostanka, odnosno do takozvane proređene menstruacije. A ukoliko se mesečno krvarenje javi, ono obično bude obilnije nego što su navikle. 

Inače pojava policističnih jajnika može da utiče i na to da žena teže ostane u drugom stanju. Sem toga, oni utiču i na povećanje telesne težine, a može se desiti da kod nekih žena izazovu gubitak kose. 

Naravno da izostanak menstruacije može značiti i da ste ostali u drugom stanju, pa ako postoji ta mogućnost, svakako se savetuje da prvo uradite test i kontaktirate nadležnog lekara. 

U periodu koji je poznat kao perimenopauza, odnosno period pred početak menopauze, što je u većini slučajeva oko 40 godina starosti, dolazi do određenih promena u menstrualnom ciklusu. Međutim, kod pojedinih žena ovo može da se javi i ranije, a jedan od simptoma perimenopauze jeste i neredovna menstruacija. 

Ako neko koristi kontraceptivne pilule ili druga sredstva tog tipa, može takođe doći do promena u mesečnom ciklusu. 

Poznato je da i različiti problemi, koji su vezani za štitnu ili takozvanu tiroidnu žlezdu dovode do promena u mesečnom ciklusu. A dešava se i da žene koje imaju miome pate od takvih promena. 

Svakako treba pomenuti i da telesna težina igra značajnu ulogu u ovom slučaju, pa se neredovna menstruacija često javlja ukoliko neka žena naglo dobije na težini ili naglo je izgubi.

Ako ste navikli da se bavite određenom fizičkom aktivnošću, pa onda povećate tempo, lako se može desiti da neredovan ciklus počne da vas muči. 

Naravno da lekovi koje unosite imaju uticaja i na mesečni ciklus, kao i izloženost stresu. Upravo povećanje ili snižavanje nivoa određeni hormona, a koje nastaje najčešće usled izloženosti različitim stresnim situacijama više ili manje utiče i na mesečni ciklus. 


Kako na prirodan način regulisati menstruaciju?


Postoje mnogi čajevi, koji se preporučuju za regulisanje menstruacije prirodnim putem. 

Pored toga što se u prodaji mogu naći različite čajne mešavine, sa kojima treba biti naročito obazriv, možete konzumirati i neke čajeve, koji se preporučuju za samostalno korišćenje. 

Naravno da na tržištu postoje i hemijska sredstva, koja se za to preporučuju, ali svakako se treba prvo posavetovati sa nadležnim ginekologom o tome. 

Najpre se preporučuje konzumirati čaj od nane, ali u onim slučajevima kada ciklus izostaje. 

Kod izostanka ciklusa se preporučuje piti i čaj od lista peršuna. Takođe se taj čaj preporučuje i kod bolnih mesečnih ciklusa. 

Za regulisanje menstrualnog ciklusa se preporučuje konzumacija biljaka: žalfija, hajdučka trava i macina trava, kao i virak i konopljika. 

U brojnim biljnim apotekama se mogu naći različite čajne mešavine, a za koje postoji indicije da pomažu za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Ipak, pre nego što se odlučite za konzumiranje bilo kog čaja ili nekog drugog prirodnog sredstva za regulisanje menstruacije, svakako bi trebalo da zatražite mišljenje stručnjaka o tome šta je dovelo do tih promena. Jedino na taj način ćete moći zaista da na dugoročnom planu rešite ovu neprijatnost. Najvažnije je da ne paničite i da nakon što pronađete uzrok, počnete sa primenom nekog od prirodnih preparata za regulaciju menstrualnog ciklusa.







Preporučeni proizvodi

Ulje divlje žalfije 20ml

Ulje divlje žalfije je veoma korisno za ...

Ulje karanfilića 30ml TerraCo

Ulje karanfilića je prijatno, začinjeno,...

Bio kafa

Sastav: žitarice, mahunarke, cikorija Bi...

Super green mix 6 80g BEYOND

“Super zelena mešavina 6” je mešavina 6 ...

Seitan prženi 180g Genie

Seitan je jelo od pšeničnog prote...


Pogledaje još

Sirup brusnica dijet 0,75 Artf

Nisko kalorični voćni sirup od brusnice ...

Ulje revitalum 10ml Terra Co

Revitalum ulje je čisto eterično ulje su...

Kapi antiparazitne 50ml ZokiS

Kapi za antiparazitni program, biljnog p...

Pivski kvasac BIP 200gr

Pivski kvasac je bogat proteinima, esenc...

Kakao zrno komadici 100g BEYON

Organski kakao u komadićima je 100% čist...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Nedostatak vitamina u organizmu (simptomi)

Naše telo nam stalno šalje upozorenja kada nešto nije u redu. Bitno je da prati...

Detaljnije

Razlozi protiv šećera

Šećer je loša hrana i negativac u našoj  ishrani. Povezana je sa broj...

Detaljnije

8 prirodnih načina da se oslobodite glavobolje

Glavobolja je znak da vašem telu nešto nedostaje - možda je neophodno da usporite i od...

Detaljnije

Vegetarijanski izvori proteina

Meso, mleko i mlečni proizvodi, kao i jaja, odlični su izvori proteina ali i masnoća i holesterola. ...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS