Policistični jajnici - najčešći ginekološki problem kod žena


Zdravstveni problemi

Od svih ginekoloških problema čini se da je problem policističnih jajnika najzastupljeniji. Urbani stil i način života definitivno utiče na ženu, koja konstantno doživljava promene. Stres može da se odrazi na naše celokupno stanje, a kod žena vrlo često izaziva ginekološke probleme. Ovo naravno nije generalizacija, ali ukoliko uzmemo u obzir da je sve više onih parova koji na prirodan način ne mogu da dođu do začeća, onda dolazimo do zaključka da je stres i apsolutno nezdrav način života jedan od verovatnih uzroka svemu tome. 

Policistični jajnici mogu da budu jedan veoma specifičan problem i moguće je da će se sami simptomi, lečenje i generalno trajanje i manifestacija razlikovati od slučaja do slučaja. 

Činjenice koje treba znati o policističnim jajnicima 


Ovo su činjenice koje u isto vreme mogu da vas obeshrabre, ali i daju snagu, jer pre svega nisu najvedrije, a sa druge strane toliko žena se susreće sa njima svakodnevno i bori i izlazi iz te borbe kao pobednik, što znači da možete i vi. 

Dakle, to i jeste prva činjenica - Jedna od deset žena ima sindrom policističnih jajnika. To znači da ukoliko ga nemate vi, neko u vašoj bliskoj okolini, neka vaša prijateljica, koleginica ili član vaše porodice ima policistične jajnike. 

Druga činjenica je da se javlja uglavnom kod mlađih žena i to do menopauze. 

Treća činjenica je da da se policistični jajnici mogu javiti zbog stresa, kao što smo i naveli, ali mogu da budu i nasledni. 

Naredna činjenica se odnosi na proizvodnju hormona - kada imate policistične jajnike to verovatno znači da u vašem telu postoji disbalans određenih hormona. 


Policistični jajnici - simptomi


Simptomi policističnih jajnika mogu biti raznoliki. I uglavnom ono što najčešće povezujemo sa policističnim jajnicima jesu problemi sa mensturacijom. Kada osoba gotovo da ne dobija menstruaciju ili je ona neredovna, onda je to prvi znak za uzbunu. Pogotovu ukoliko tako nije bilo od samog početka. 

A onda na red dolaze i ostali simptomi. Zbog pojačanih muških hormona javlja se i tzv. muška ćelavost. Čelavost je izražana na delu oko temena, ali je povećana maljavost svuda po telu. 

Zatim, gojaznost je čest propratni simptom i veliki broj onih žena koje imaju policistične jajnike ima problem i sa gojaznošću. 

Ono što je takođe simptom jesu i razne bubuljice i akne. 

Jedan od simptoma sa kojim mnoge žene ne mogu da se pomire i koji ih i nagna da se obrate lekaru jeste infertilitet. Do tada mnoge žene zanemaruju sve moguće simptome i misle proći će samo od sebe. U onom trenutku kada ne mogu da ostanu u drugom stanju i kada treba obaviti sve pretrage, tako najčešće saznaju i za problem policističnih jajnika. 

Lečenje


Prva instanca svakako uvek mora biti lekar, u ovom slučaju ginekolog. Na osnovu pregleda se tačno može ustanoviti da li imate sindrom policističnih jajnika. Svi simptomi koji su navedeni mogu da ukazuju na pojavu policističnih jajnika, ali oni nisu nikakva potvrda. Dakle, oni se mogu javiti i iz nekih drugih razloga. 

Jedino doktor može da ustanovi da li imate ili nemate policistične jajnike i to pre svega ultrazvučnim pregledom, kao i analizom hormona. Lečenje treba da krene onog momenta kada saznate, jer u većini slučajeva mnogi imaju policistične jajnike godinama i ne leče se. Doktor će vam naravno prepisati određenu terapiju, ali će vas svakako posavetovati i kako treba da se ponašate, da li i na koji način treba korigovati ishranu i životne navike. 

Važno je da znate da nije ginekolog jedina osoba kojoj ćete se obratiti za pomoć. Posetićete i endokrinologa, koji će dati svoj sud i svoje mišljenje. 

Doktor će vam najverovatnije preporučiti i da smršate ukoliko imate problem sa viškom kilograma. Kao što smo naveli jedan od problema jeste gojaznost i zato će biti potrebno da smanjite telesnu masu, kao i da počnete redovno da trenirate i da se krećete što više. 


Prirodno lečenje policističnih jajnika


Uvek nakon posete lekaru i nakon podužeg spiska lekova želimo da ubrzamo proces lečenja. Ili možda želimo da se sve to što pre završi kako bismo mogli možda u nekom trenutku, uz konsultaciju sa lekarima, da prekinemo terapiju. 

Uvek je bolje kada probleme možemo da rešimo prirodnim putem. I dobro je znati da postoji prirodan način za lečenje policističnih jajnika. Međutim, morate da imate u vidu da je pre svega neophodno da poštujete ono što vam lekar kaže, a tek onda da spas potražite u prirodnoj medicini. Mnogi lekari podržavaju prirodnu medicinu i preporučuju i prirodne poizvode kao dodatak lečenju. 

Nešto od prirodnih lekova što vam može pomoći odnosi se na jabukovo sirće, zatim ricinusovo ulje i komorač, zeleni čaj i bosiljak, a onda i kim. Savetuje se i matični mleč, a i aloe vera može takođe da bude delotvorna. Sve ovo treba konzumirati odvojeno i ne naravno sve tokom istog perioda. Treba proveriti i sa lekarom šta vam on savetuje. 

Svakako će vam preporučiti da krenete sa nekim zdravim namirnicama i zdravim  načinom života. Hrana je naš lek, ali može biti i naš glavni neprijatelj zapamtite to. 

Ukoliko ste na primer ljubitelj cimeta, onda možete da rastvarate cimet u toploj vodi. Smatra se da ovo može da pomogne onima koji imaju problem sa policističnim jajnicima. 

Često se u ovim situavijama preporučuje čaj od virka, koji je definitivno postao jedan od najpopularnijih kada je u pitanju zdravlje žene. Možete da probate i uverite se u njegovo dejstvo. 


Policistični jajnici i trudnoća


Kao što smo već napomenuli, policistični jajnici mogu da izazovu sterilitet, ali to nije uvek slučaj. Nekada ovaj sindrom otežava začeće, ali to ne znači da do njega nikako ne može doći. Dakle, neki blaži oblici ne izazivaju ovaj problem i zato osobe koje imaju policistične jajnike mogu da ostanu trudne. Međutim, ako je situacija komplikovanija, komplikovanije je i sve ostalo. Ali za to je potrebno uraditi sve moguće analize kako biste bili sigurni. Naravno ukoliko znate i ukoliko vas doktor upozori da imate policistične jajnike, svakako o tome treba da vodite računa tokom trudnoće, ali o tome će vas najbolje savetovati vaš lekar. Imajte u vidu da ukoliko planirate trudnoću, a imate policistične jajnike, veća je mogućnost da ćete imati poteškoća sa ostajanjem u drugom stanju, kao i sa održavanjem trudnoće. Preporučeni proizvodi

Pirinčano sirće 200ml Mitoku

Organski proizvod.Nastaje fermentacijom ...

Pirinač jasmin integralni BIO 0.5kg

Jasmin pirinač je posebno fini mirisni p...

Testenina pirinčana rezanci Testoli

Testenina od pirinča – tanki rezanci. Be...

Sitopaladi Čurna

Dodatak ishrani za održavanje zdravlja d...

Naturela namaz 250g Hajdukovo

Naturela se može koristiti i kao fil za ...


Pogledaje još

Pirinač basmati 500gr

Basmati je u svetu poznat kao aromatični...

Ulje muskatnog oraha 10ml

Ulje muskatnog oraha se naročito preporu...

Šampon sidha hibiskus

Ovaj šampon učiniće Vašu kosu sjajnom i ...

Naturela namaz 250g Hajdukovo

Naturela se može koristiti i kao fil za ...

Bio testenina ječam 300g Lazarina

Testenina za paste, supe i čorbe. Sastav...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Najbolji prirodni lekovi

Postoji mnogo biljaka i drugih namirnica koje se naširoko upotrebljavaju. U ovom našem...

Detaljnije

Makrobiotički doručak: Miso supa

Miso supa je tradicionalna japanska supa koja je sastavni deo makrobiotičkog jelovnika. Pravi se jed...

Detaljnije

Kamen u bubregu - lečenje čajevima

Kamen u bubregu predstavlja veoma teško zdravstveno stanje. Zbog njega se javljaju neizd...

Detaljnije

Glikemijski indeks (GI) - istine i zablude

Stiže nam vreme praznika i slava, što je sinonim za bogate trpeze prepune različitih namirnic...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS