Hajdučka trava lekovitost i čajevi


Prirodna terapija Biljke kao lek

Hajdučka trava (lat. Achillea Millefolium L.), takođe hajdučica i sporiš, naš je najpoznatiji i najčešće upotrebljavan narodni lek, kako za unutrašnju, tako i za spoljašnju upotrebu. Ovo je aromatična gorka travka. Kod nas hajdučku travu (hajdučicu, sporiš) narod upotrebljava protiv najrazličitijih bolesti. Čak se i istucana može stavljati na rane i povrede. Koristi se protiv upale želudačne sluzokože, protiv problema sa bubrezima i jetrom, i dr. Narod ima veliko poverenje u ovu lekovitu biljku.

Lekoviti listovi hajdučke trave u prošlosti su korišćeni za previjanje rana. Hajduci su uvek sa sobom nosili fino samlevene i na sitno sito prosejane listove hajdučke trave (sporiša), koje su stavljali u razne meleme i tako previjali svoje rane. Otuda i potiče naziv ove blagotvorne biljke. Tanini i eterično ulje, koje sadrži hajdučka trava, sprečavaju gnojenje rana i pomažu da se rane brzo zaleče, a samim tim i ublažavaju bol.

Hajdučka trava (hajdučica, sporiš) nije otrovna, ne izaziva zavist i može se svakodnevno upotrebljavati za jačanje organa za varenje. Ulazi u sastav velikog broja mešanih čajeva od raznih mirisnih, gorkih i opornih trava.

Hajdučka trava recepti za čaj

1. Bronhijalna astma: pomešati po 20g listova hajdučke trave (sporiša), podbela, miloduha (isopa), matičnjaka i cveta crnog sleza. Od ove mešavine svako jutro pripremite čaj za celi dan, koji morate piti umesto vode. 3 kašike biljne mešavine prelijte sa ½ l kipuće vode, poklopite, ostavite da odstoji 2h, procedite i popijte.

2. Kamen u bubregu: pomešati po 20g lista hajdučke trave, breze i medveđeg grožđa (medvetke), kukuruznu svilu i peteljke od višanja. 3 kašike ove mešavine preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti, ostaviti da odstoji celu noć, idućeg dana procediti i piti umesto vode.

3. Protiv gasova, bolova u stomaku, nadimanja, teške probave: pomešati po 25g cveta i lista hajdučke trave, kičice (gorčice), lincure, nane i komorača. Jednu kašiku ove mešavine preliti sa 100ml kipuće vode, poklopiti, i mlako piti pola sata pre jela, tri puta dnevno.

4. Hronični gastritis:

– pomešati po 20g lista i cveta hajdučke trave, podubice, trave ive, majčine dušice i kamilice.

– pomešati po 30g hajdučke trave i trave ive, i po 10g kima, kamilice, podubice i petrovca.

Obe mešavine pripremiti na sledeći način: jednu kašiku mešavine preliti sa 100ml kipuće vode, poklopiti, i mlako piti pola sata pre jela, tri puta dnevno.

5. Protiv zatvora: pomešati po 20g cvet hajdučke trave, kore krkovine, ploda sene, kamilice. 3 kašike ove mešavine preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti, ostaviti da odstoji celu noć, idućeg dana procediti i piti uveče.

6. Kamen u žuči: pomešati po 25g lista i cveta hajdučke trave, ruse (rosopasa), pelina, anisa, nane, ploda sene i smilja. Jednu kašiku mešavine preliti sa 200ml kipuće vode, poklopiti, ostaviti 2-3 sata, procediti i popiti posle jela. Piti 3 puta na dan.

7. Belo pranje:

za ispiranje: po 40g lista i cveta hajdučice i kamilice, i po 10g žalfije i lista koprive. 4 kašike mešavine preliti sa 1l kipuće vode, pa kad se ohladi do temperature ljudskog tela, upotrebiti za ispiranje.

za ispiranje: pomešati po 25g cveta i lista hajdučice, podubice, koprive, kamilice, žalfije i ruzmarina. 4 kašike mešavine preliti sa 1l kipuće vode, pa kad se ohladi do temperature ljudskog tela, upotrebiti za ispiranje.

čaj za piće: pomešati po 25g cveta i lista hajdučice, trave ive, podubice, kamilice, žalfije i bele mrtve koprive. 3 kašike ove mešavine preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti, ostaviti da odstoji celu noć, idućeg dana procediti i piti umesto vode.

Eterično ulje hajdučke trave

Destilacijom hajdučice (sporiša) s vodenom parom proizvodi se eterično ulje, koje se koristi u medicini, farmaciji, parfimeriji i kozmetici. Što je ulje tamnije plave boje, to se više ceni, jer takvo ulje ima više azulena od kojeg potiče lekovitost ulja i hajdučice (sporiša). Ukoliko je eterično ulje hajdučice što tamnije, to bolje deluje u sprečavanju i lečenju upala sluznice i kože. Zbog toga ekstrakt, a pogotovo eterično ulje hajdučice (sporiša) ulazi u sastav kozmetičkih preparata za sunčanje, da bi se sprečilo crvenilo i druge neželjene posledice naglog sunčanja. Savetuje se svima da pre polaska na letovanje, na vreme pripreme zaštitno ulje kojim se valja namazati pre sunčanja.

Ulje za sunčanje

List hajdučke trave (hajdučice, sporiša) brati daleko od puta i prašine, u vreme kada se u rozeti pojave prve stabljike. Brati oko podneva, kada nema rose, zatim odneti kući i ostaviti da se osuši. Osušen list upakovati u najlonske kesice i čuvati na hladnom i mračnom mestu. U 1l ulja od kukuruznih klica staviti 100g sitno zdrobljenog lista hajdučice, bocu zatvoriti aluminijumskom folijom, umotati je u čistu krpu i staviti u lonac, a na dno lonca staviti deblji sloj čistih krpa, pa kuvati da voda blago ključa 3h. Kada se voda u loncu ohladi, izvaditi bocu i uz pomoć gaze procediti ulje, i sipati ga u manje bočice, dobro zatvoriti, umotati u papir ili kesu i nositi na letovanje.

Upalu hemoroida (šuljeva) ublažava obloga od ovog ulja. Mali komadić vate natopiti ovim uljem i uveče staviti na hemoroide, ostaviti preko noći.

Čir na želucu mnogi su izlečili ili su bar ublažili tegobe upotrebom ovog ulja, i još bolje upotrebom ulja od jednake količine listova hajdučice i cveta kantariona. Uzeti po 50g hajdučice i kantariona, i ulje pripremiti kao što smo prethodno naveli. Piti po jednu kašičicu ujutru i uveče pre jela. Slično delovanje ima i ulje pripremljeno od po 25g hajdučice, kantariona, iđirota i sladića, na 1l ulja.

Upale kože i sluznice ublažava, a često i leči ovo ulje pripremljeno na isti način kao prethodno: po 30g lista hajdučice (sporiša) i cveta kantariona, i 40g kamilice.


Preporučeni proizvodi

Keks biobela kokos diabet

Čajni keks sa ukusom kokosa. Proizvedeno...

Šampon LAVANDA suva kosa 270ml

Ovaj sampon se sastoji skljucivo od prir...

Sočivo crveno BIO 200g

Sočivo je odličan izvor biljnih vlakana ...

Ruski kvass 0,33

Kvas ruski je tradicionalni osvežavajući...

Ulje lavande 10ml BIO

Ulje lavande umiruje nervnu napetost, ot...


Pogledaje još

Lotos koren mitoku 50g

Koren lotosa je od davnina popularna nam...

Mahanarajana ulje

Ekstrakti više od četrdeset trava, drevn...

Ši buter 50ml Plantoil

Shea butter je biljna mast bogata steari...

Nutritivni kvasac 200g

Dobija se uzgojem jednoćelijskog organiz...

Keks biobela limun diabet

Čajni keks sa ukusom limuna. Proizvedeno...


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Srodni tekstovi:


Šta je rozacea i kako se može kontrolisati

Rozacea je hronično oboljenje kože koja se javlja na licu.Uzrok rozacee je još uvek nepoznat ...

Detaljnije

Majčina dušica - lekovita svojstva i korisne informacije

Majcina dusica je već dugi niz godina sinonim za narodnu medicin. Veoma je lekovita i to je verovatn...

Detaljnije

Kako razlikovati glavobolju od migrene?

Stres, umor, preopterećenost i nepravilna ishrana utiču na naše psihofizičko zdravlje. Glavob...

Detaljnije

Kako odabrati adekvatne majice za trening?

Fizički izgled je usko povezan sa zdravljem i vitalnosti kompletnog organizma, a kao bitan psiholo&s...

Detaljnije

Registruj svoju prodavnicu na našem sajtu

Saznaj više

Copyright © 2017 Zdravisimo. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS